Kouření ve společných prostorách. Vyřeší to bytové družstvo?

andreajkab
25. lis 2019

Pěkný den všem.
Potřebovala bych radu, nejlíp od někoho kdo řešil podobný problém, nebo se vyzná v domovnim řadu, popřípadě nějaký pracovník bytového družstva.
Bydlíme v paneláku. Máme tady jednoho pana, který několikrát za den kouří v chodbě. Vyleze ze svého bytu, sedne na lavičku, co má u dveří a v klidu si zapálí. Samozřejmě vše jde do ostatních pater.
Takze rano když chcete otevřít dveře a někam jít, praští vás smrad z cigaret, jsko kdyby člověk vešel do te největší smradlave hospody.
S pánem neni domluva, domovník to extra nijak neřeší.
Ale ja, toho uz mam opravdu plné zuby, nehledě naxto, ze tady bydlí i děti a nejsme povinni to tady dychat. Nehledě na to, ze porušuje domovní řád.
Udělají s tím neco na bytovém druzstve, kdyz tam půjdu?

andreajkab
autor
25. lis 2019

Odeslala jsem dříve, než bylo dopsano.
Popřípadě jak postupovat?
Nebo co se da dělat, aby todle skončilo?
Predem moc děkuji za reakce a rady.

deaneira29
25. lis 2019

Dej písemnou stížnost na družstvo, měli by to řešit. Jinak dle požárních předpisů musí být chodba prázdná takže lavička tam nemá co dělat. My třeba ve stanovách máme odstavec o společných prostorách a nesmí se tam kouřit, pokud to tam taky máte musí to družstvo řešit

andreajkab
autor
25. lis 2019

@deaneira29 děkuji

jituli84
25. lis 2019

To teda pán je dobrý hovado, mě to kolikrát stačí když jdu ráno na wc a cítím ten smrad z kouře, bud pod nama nebo nad nama. Třeba my sme byly dřív oba kuřáci, ale zaroven nás nikdy nenapadlo si ani zapálit v bytě natož takhle otravovat okolí . Jak říká paní podala bych stížnost, prošetřit to budou muset..

andreajkab
autor
25. lis 2019

@jituli84 jojo naprostý souhlas. Ja uz na nej slusnejsich slov nemám.
Taky jsme byli s manželem kuřáci, ale todle by mne v zovote nikdy nenapadlo jako.
Navic mame balkon, takže jsme kdysi kouřil na balkone kdyztak.
Pán balkon taky má, ale prostě sedí si spokojeně na chodbe a vyhuluje rypák, a nam bydlícím nad nim to jde vse do pater nahoru, takze nez někam jdeme, vylezu sama na chodbu otevřu okno do korán, čekám nez se to nejhorší vyvetra, a az po te odcházím se synem.
Je to opravdu nechutné a, smutné, ze se najdou takove 🐽 , kterým to je úplně jedno

jituli84
25. lis 2019

@andreajkab A zkoušela ste s ním o tom mluvit? No my máme taky balkon, manžel kouří tam když už, já když jsem otěhotněla, tak mi to přestalo chutnat.

amazonkajanik
25. lis 2019

@andreajkab jestli má balkón, tak co blbne. My bydleli v podnájmu, kde byl zákaz v celém objektu, takže za každého počasí, dvě patra dolů a venku před vchodem. Kafe během chvilky studené, sezení žádné, sakra, co jsme ušetřili cigaret, jen nemuset dolů 😂obzvlášť po 12h v práci

andreajkab
autor
25. lis 2019

@jituli84 ano, několikrát,vzdy byl chvíli klid a pak nanovo.
Domovník na to prdi a mě uz to opravdu nebaví

jituli84
25. lis 2019

@andreajkab to by mě taky nebavilo, no když to nejde po dobrým no...

andreajkab
autor
25. lis 2019

@jituli84 jako nejsem zlý člověk, ale todle mě prostě strašně vadí a vytáčí.

areh
25. lis 2019

Ještě přidám připomínku k tomu balkónu. Sousedi pod námi kouří na balkoně a my jako nekuřáci nemůžeme vyvěrat v obýváku, protože celej ten humus jde okamžitě k nám do bytu 😤

andreajkab
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
zuzita15
25. lis 2019

@areh no, balkon nemusi byt soucasti bytu, casto to byva tak, ze je to spolecny prostor, ktery ma obyvatel bytu k vylucnemu uzivani.., nicmene k problemu, urcite bych resila stiznosti na druzstvo, domovni rad je zavazny a nesmi se porusovat, navic bych se ani nedivila, kdyby koureni na chodbe byo proti pozarnim predpisum. Navic bych trvala na odstraneni lavicky jakozto prekazky v unikove ceste... druzstvo musi resit

jituli84
25. lis 2019

No náš dum nejspíš kouření na balkoně nezakazuje, máme dokonce ve smlouvě, že byt je nekuřácky, ale na balkoně se kouřit smí, takže dokud to někdo nezakáže, tak..

hezz17
25. lis 2019

@areh to jsem chtěla taky dodat. Balkón není argument. Taky mám to jde do oken. V létě strasny. V domovním řádu je dokonce, že nesmí kouřit ve společných prostorách, balkónech ani bytech. Ale... vymahatelnost mizerna

klara9999
Odpověď byla odstraněná
Zobraz
leymea
16. kvě 2021

Taky by me to stvalo. V predchozim bydlisti soused nekdy vysel ven z bytu s cigaretou a bylo to citit k nam do bytu. Jsem sice kurak, ale v byte jsem nikdy nekourila, ale jeho kour jsem citila u nas na chodbe (v byte). Nastesti to delal vyjimecne. V tvem pripade bych dala taky pisemnou stiznost na druzstvo. Mimochodem, nekdy jsem citila kour z centralniho odsavani (digestor a zachod). Prijdu si do kuchyne a tam smrad jak kdybych tam zrovna nekdo kouril.