Dopsání manžela jako majitele bytu. Poradíte?

rikatoka
5. kvě 2021

Ahoj holky,

potřebovala bych poradit, jestli to některá budete vědět, jaký je postup, pokud chci do katastru nemovitostí připsat manžela jako spolumajitele mého bytu. Byt jsem dostala od rodičů už v době, když jsme byli manželé, ale je psán pouze na mě. Teď bych tam chtěla připsat i manžela, aby to bylo černé na bílém, že i on je spolumajitel bytu. Jakým způsobem se toto neřeší? Musíme zajít společně na katastr a tam nám třeba poradí? Předem děkuji za odpovědi.

adula000
5. kvě 2021

Musíte sepsat darovací smlouvu, že mu daruješ 1/2 bytu, na ní nechat ověřit podpisy a až potom na katastr.

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@adula000 Díky za odpověď, a nemusí se platit pak darovací daň? Tomu jsem se chtěla vyhnout...

meronym
5. kvě 2021

Pokud jste byt dostala darem, je ve vasem vylucnem vlastnictvi. Je to jedna z vyjimek, kdy majetek nejde automaticky do spolecneho jmeni manzelu (SJM). Pokud chcete, aby byl vlastnik i manzel, je nutne jit cestou rozsireni SJM formou notarskeho zapisu. Musite tedy k notari a pak se zmena pravniho stavu promitne do zapisu v katastri.

adula000
5. kvě 2021

@meronym nemusí to jít jen na rozšíření SJM, můžou být i podíloví vlastníci ne?

meronym
5. kvě 2021

Ano, darovani mezi manzely je taky moznost, vysledkem bude podilove spoluvlastnictvi.

meronym
5. kvě 2021

@adula000 Pisete rychleji, nez stiham reagovat 🙂

meronym
5. kvě 2021

@rikatoka Jinak s darovanim 1/2 nemovitosti bych byla velice opatrna, ale na to jste se neptala...

adula000
5. kvě 2021

@meronym no upřímně, já taky, pokud ho dostala od rodičů, tak bych ho na manžela nepřepisovala. Člověk nikdy neví a dostat se pak do situace, že bude chtít vyplatit půlku, i když to dostal od manželky darem, to by se mi nelíbilo.

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@meronym @adula000 holky, děkuju za odpovědi 🙂 Já ho chci dopsat, protože je to fér. On teď prodal svůj byt, abychom měli finance na společný pozemek. Takže co je podle vás lepší řešení, to rozšíření SJM? Nebo to vyjde na stejno...?

adula000
5. kvě 2021

@rikatoka no tak pokud budete tento byt pak prodávat, a kupovat pozemek, tak bych to nechala tak, a peníze z prodeje pak vložila do domu, který budete mít společný.

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@adula000 ne, tento byt si necháme a budeme pronajímat. Jednou. Teď tu normálně bydlíme.

meronym
5. kvě 2021

@rikatoka Rozsireni SJM u notare neco stoji, asi nejjednodussi je darovani. Rozdil je v tom, ze vznika podilove spoluvlastnictvi, tj. s tou svoji polovinou muze kazdy z manzelu nakladat sam (bez souhlasu druheho) a v pripade rozvodu byt nebude vyporadan.

konidana
5. kvě 2021

@rikatoka my řešili opak, museli jsme mít zúžení SJM, aby byt mohl koupit jen jeden.🙄 já, protože muž se vzdal všeho, hlavně ať nemusí nic řešit 😅 Ono to pak na provoz je jednodušší, jinak vždy u všeho rozhodování musí být oba (i u změny dodavatele elektriky apod.)

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@meronym aha, děkuji za vysvětlení. Takže v případě rozvodu prostě máme každý svoji půlku. No tak doufejme, že tohle nebudeme muset řešit... 😀 Tak děkuji za rady, asi to udělám tím darem.

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@konidana no tak je pravda, že v tomhle mám teď volnou ruku, neustále něco měním a manželovi to jen oznamuju :D

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@meronym a ještě se tedy doptám, doufám, že s tím neobtěžuji, ale to se teď budou muset i měnit např. smlouvy na elektřinu apod.?

adula000
5. kvě 2021

@rikatoka ne, nemusíš.

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@adula000 díky!

zelenaesmolda
5. kvě 2021

@rikatoka
Ja bych to nedelala.Nikdy nevis co se stane.Vztah se muze rozpadnout a co pak?Budes ho vyplacet?

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@zelenaesmolda ano, vyplatila bych ho. Jsme spolu už 7 let, možná se jednou rozvedeme, ale možná taky ne. Prostě mi to příjde fér ho tady dopsat.

somalicats
5. kvě 2021

@rikatoka Je mi jasný, že na to se neptáš, ale s tím darováním bych nespěchala. Darovat mu tu půlku můžeš ve finále vždycky, pokud ten byt budete pronajímat, tak peníze z pronájmu už do SJM patřit budou, takže to budou vlastně i jeho peníze. A kdyby se s Tebou něco stalo, tak ten byt po Tobě bude stejně dědit společně s vašimi dětmi. Mému prvnímu manželovi hráblo po 8 letech manželství a podal žádost o rozvod, nikdy nevíš.

zelenaesmolda
5. kvě 2021

@rikatoka
Ferovost je fajn ale vetsinou na to pak clovek dojede.

zelenaesmolda
5. kvě 2021

@rikatoka
Z ceho ho vyplatis?V Opave jsou byty od 2mega a vys.Budes mit jen tak treba milion a pul na vyplaceni manzela?

sahrazad1
5. kvě 2021

Jsi hloupoucka. Když dojde na rozvod , nejen , ze budeš vyplácet z vašeho (tvého ) bytu , ale i z domu , který budete platit . Hodně pochybuju , ze tohle s dětmi zvládneš . Vědí o tom nápadu i tví rodiče , kteří ti byt dali ? Radim ti dobre - přečti si par diskuzi tady nebo jinde ( rodina, emimino) na téma rozvádíme se a nemám kam s dětmi jít . Rodiče ti dali byt , aby zajistili tebe a tvé potomky, a ty ho klidně rozfrcas někomu cizímu . Premyslej tím na krku a ne tím mezi nohama . Byt si nech a pak pronajimejte - výnosy budou stejně v Sjm. Ale alespoň , když by to bouchlo , budeš mít kam jít ty a děti . Protože opravdu zřejmě na vyplacení ze dvou nemovitosti mít nebudeš . Jo a při vyrovnání tvůj manžel poví , ze jeho vnosy byly peníze z jeho bytu a polovina z “tvého” bytu . Co uvedeš ty ? Zes přinesla jen půl bytu....premyslej !

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@sahrazad1 jako nevím jestli jsi to četla, ale je to můj manžel, není to nikdo cizí :D A k urážce, že přemýšlím tím mezi nohama.... no tak to jsi asi hloupá ty. Já tady mluvím o stabilním manželství trvajícím 7 let a o člověku, kterého jsem si vybrala a kterému věřím. Ale jako díky za názor, je to dost smutné.

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@somalicats díky za názor.

rikatoka
autor
5. kvě 2021

@sahrazad1 a ještě k mým rodičům, otec mi zemřel a mamka nás v tom podporuje.

sahrazad1
5. kvě 2021

@rikatoka jsi naivní . Doufám , ze nebudeš litovat . Aspoň zajdi za právníkem a porad se tam . Kdo chce kam....

asinehri
5. kvě 2021

@sahrazad1 já s tebou souhlasím, ale není té síly, která by zviklala zamilovanou ženskou..