Ahoj holky,
potřebovala bych poradit, jestli to některá budete vědět, jaký je postup, pokud chci do katastru nemovitostí připsat manžela jako spolumajitele mého bytu. Byt jsem dostala od rodičů už v době, když jsme byli manželé, ale je psán pouze na mě. Teď bych tam chtěla připsat i manžela, aby to bylo černé na bílém, že i on je spolumajitel bytu. Jakým způsobem se toto neřeší? Musíme zajít společně na katastr a tam nám třeba poradí? Předem děkuji za odpovědi.
Pokud jste byt dostala darem, je ve vasem vylucnem vlastnictvi. Je to jedna z vyjimek, kdy majetek nejde automaticky do spolecneho jmeni manzelu (SJM). Pokud chcete, aby byl vlastnik i manzel, je nutne jit cestou rozsireni SJM formou notarskeho zapisu. Musite tedy k notari a pak se zmena pravniho stavu promitne do zapisu v katastri.
Ano, darovani mezi manzely je taky moznost, vysledkem bude podilove spoluvlastnictvi.
@rikatoka
Ja bych to nedelala.Nikdy nevis co se stane.Vztah se muze rozpadnout a co pak?Budes ho vyplacet?
@zelenaesmolda ano, vyplatila bych ho. Jsme spolu už 7 let, možná se jednou rozvedeme, ale možná taky ne. Prostě mi to příjde fér ho tady dopsat.
@rikatoka Je mi jasný, že na to se neptáš, ale s tím darováním bych nespěchala. Darovat mu tu půlku můžeš ve finále vždycky, pokud ten byt budete pronajímat, tak peníze z pronájmu už do SJM patřit budou, takže to budou vlastně i jeho peníze. A kdyby se s Tebou něco stalo, tak ten byt po Tobě bude stejně dědit společně s vašimi dětmi. Mému prvnímu manželovi hráblo po 8 letech manželství a podal žádost o rozvod, nikdy nevíš.
@rikatoka
Ferovost je fajn ale vetsinou na to pak clovek dojede.
@rikatoka
Z ceho ho vyplatis?V Opave jsou byty od 2mega a vys.Budes mit jen tak treba milion a pul na vyplaceni manzela?
Jsi hloupoucka. Když dojde na rozvod , nejen , ze budeš vyplácet z vašeho (tvého ) bytu , ale i z domu , který budete platit . Hodně pochybuju , ze tohle s dětmi zvládneš . Vědí o tom nápadu i tví rodiče , kteří ti byt dali ? Radim ti dobre - přečti si par diskuzi tady nebo jinde ( rodina, emimino) na téma rozvádíme se a nemám kam s dětmi jít . Rodiče ti dali byt , aby zajistili tebe a tvé potomky, a ty ho klidně rozfrcas někomu cizímu . Premyslej tím na krku a ne tím mezi nohama . Byt si nech a pak pronajimejte - výnosy budou stejně v Sjm. Ale alespoň , když by to bouchlo , budeš mít kam jít ty a děti . Protože opravdu zřejmě na vyplacení ze dvou nemovitosti mít nebudeš . Jo a při vyrovnání tvůj manžel poví , ze jeho vnosy byly peníze z jeho bytu a polovina z “tvého” bytu . Co uvedeš ty ? Zes přinesla jen půl bytu....premyslej !
@sahrazad1 jako nevím jestli jsi to četla, ale je to můj manžel, není to nikdo cizí :D A k urážce, že přemýšlím tím mezi nohama.... no tak to jsi asi hloupá ty. Já tady mluvím o stabilním manželství trvajícím 7 let a o člověku, kterého jsem si vybrala a kterému věřím. Ale jako díky za názor, je to dost smutné.
@somalicats díky za názor.
Musíte sepsat darovací smlouvu, že mu daruješ 1/2 bytu, na ní nechat ověřit podpisy a až potom na katastr.