Prosím, byla by tu nějaká učitelka, nebo školyznalý rodič... Dcera je nemocná doma a do bakalářů nám naskakují A. Za nás se áčka dávala absentérům - záškolákům, v práci těm, co pravidelně nedocházeli na směny :( Současně nemůžu logicky pochopit, co známkuje - proč se absence objevuje v klasifikaci - to je přece nesmysl? Znamená to že mám posílat do školy nemocné dítě, v rodině máme kovid, copak já vím, jestli je děcko jen nachlazené. Vymaže se pak červené áčko, nebo jak to funguje? Dcera je prvňačka a každý týden několikrát řešíme nějaké perličky ze školy, jsem z toho unavená.
Klid, prostě evidence. Někdo píše A (jako abssence), někdo třeba N (to mají moje dcery - N=nepřítomen). Je to spíš info pro učitele, co které dítě kdy psalo, a taky pro rodiče, aby viděli, kdy se psaly jaké písemky a co třeba dítě čeká dopisovat nebo tak. Nic víc, nic míň. Pokud je dítě řádně omluveno, je tedy ta absence zaznamenaná v Bakalářích rovněž, takže je logické, že tam u té známky bude A.
Neznamená to vůbec nic. Klid 🙂 Ty to bereš moc dramaticky. Není to A jako že má "za Á" že chyběla... Prostě jiné děti dostaly známku, tvoje A. U některých "našich" učitelů, když dítěti napsalo A, dítě vědělo, že už ten test psát už nebude. Jinak souhlasím s tebou v tom, že zlatá žákajda. Bakaláře jsme poznaly až na druhém stupni. Velká většina rodičů je rozmazlená bakaláři od první třídy, kdy jim pančelka dopodrobna vypisuje, co dělaly, co budou dělat zítra, co mají za dom. úkol, co mají přinést na výtvarku... pak to další učitelka omezí nebo nedělá a je oheň na střeše, protože dítě není zvyklé, že si má něco pamatovat a hlídat samo...
je to jak píšou holky, jen označení, že tam nebyla,ty to omluvíš a konec, nic se neděje
Absence znamená že chybí, takže chyběla na písemku. A je jedno, jestli kvůli nemoci. Holky na gymplu si musí písemky dopsat, tak pak aspoň vidí, kolik chybí na dopsání.
My sice máme místo bakalářů edupage, ale předpokládám, že princip je stejný. Ta aplikace přece není jen žákovská knížka, součástí je i docházkový systém, kdy tam učitelka má elektronickou třídnici a zapisuje docházku dětí do školy. Pokud tvoje dítě chybí, zadá do třídnice, že není přítomno a tobě se to propíše do tvého účtu. Je to kontrola pro tebe, abys měla přehled, jak tvé dítě dochází do školy a případně zavčasu odhalila záškoláctví a je to přehled i pro školu, jak si plní dítě povinnou školní docházku. Ty jsi určitě v systému zadala omluvenku a tím je to vyřešené.
Co se týká propisování absence dítěte přímo do elektronické žákovské, tak tam to máme v edupage tak, že pokud třída píše něco na známky a mé dítě tam není, tak místo známky tam má pomlčku. Slouží to jako rychlý přehled pro učitelku i pro mě jako rodiče, z čeho dítěti chybí známka. A já díky tomu vím, na co dítě při nemoci připravovat, protože po návratu do školy si ty písemky zpravidla doplňují.
Nebylo by lepší zeptat se paní učitelky?
@mourovatakocka ve skole pracuji, máme bakalare. Jak tu bylo zmíněno. Znamená to, že děti byly z něčeho znamkovane a tvoje nebylo. Nic víc.
@mourovatakocka jako učitelka prostě tu kolonku vyplnit musím. Naběhnou mi tam vsichni žáci a musím je buď klasifikovat nebo dát N - my máme jiný školní systém, ale bakalari jsou podobní. Jen tam.maji jiná písmenka.
Nic za tím nehledej.
Je to tak píší holky. Na 1. stupni se většinou A/N nedoplňují po návratu, na 2.stupni/SŠ ano a je to super nástroj na přehled, co je třeba dodělat.
@mourovatakocka děláš drama z něčeho, co vůbec dramatické není. Nikdo neříká, že má chodit do školy nemocná, nebo že by kvůli těm áčkům měla mít postih. Znamená to jen a pouze to, že žáci, kteří byli ve škole, dostali při té hodině známku. Kdo nebyl, má áčko. Je to úplně jedno. A ano, pokud bude hodně často chybět, přesně, jak píšeš, bude mít áček třeba deset nebo padesát. A nevadí to.
Jsem učitelka. U nás A = nebyl ve škole, N = úkol nedělal z určitých důvodů (třeba necvičil), X = nechci za danou činnost klasifikovat... A hned se nerozčiluj 🙂 stačil obyčejný dotaz. Klidně i na učitelku, pokud vám to neříkala na třídních schůzkách.
Ty jo to už píšou písemky na známky 🙂 u nás v tu dobu měly jen smajlíky, když se jim to povedlo
Naprosto běžně se dětem,které v době známkování nebyly píše A. Právě proto, že měly absenci. N znamená neklasifikované, ve škole byl ale z nějakého důvodu známku nedostal, úkol neplnil. X se u nás moc nedává. Spíš třeba, když nejde vyloženě o absenci, ale dítě ve škole nebylo z jiného důvodu, třeba reprezentace školy, taková absence se nezapočítává.
@ada22 to nebudou písemky,ale známkují se různé jiné aktivity.
@mourovatakocka Dá se to změnit. Několikrát jsem dala tuším X a změnila na známku, např. když dítě úkol přineslo druhý den. Pokud se na to vykašlalo, X se změnilo na 5.
@leilinka1234 Rozčilujou se proto, protože je nějaký podobný zádrhel každý týden několikrát. To snad není trestné 😯 Pokud ti tohle nepřišlo jako normální dotaz, nemusela jsi ztrácet čas psaním, dotaz byl zodpovězen a konečně už to snad chápu. Už jsem unavená z toho, jak jsem vždycky hájila školství a učitelky a najednou ejhle, ona učitelka vynadá dítěti, které si stěžuje na šikanu, druzinarka křičí po dětech a ignoruje brečící dítě a tucet dalších prkotinek. Prostě jsem se střetla s realitou. A stokrát nic, umořilo osla 🤷 proto už asi nepůsobím moc sluníčkově.
@patypresdevaty Co myslíš, psala bych sem, kdyby mi učitelka odpověděla na zprávu?
Jinak holky, díky všem, potřebovala jsem uklidnění, že se nic neděje - já to mám prostě v sobě spojené, jakože áčko je nějaký strašný průšvih, přitom absenci jsem samozřejmě do bakalářů omlouvala. On tam bude asi ještě nějaký problém, ale to se snad vyřeší s časem 😤
@mourovatakocka Nikdo z nás není telepat, takže to, že máš problémy s komunikací s vaší školou nemůže tady nikdo vědět 😉. Takže se tu nenavážej do holek, které se diví tomu, že se rozčiluješ nebo že se neptáš vaší učitelky.
@andelka A tohle je přesně chybějící dílek, proč mi to nepřišlo logické a myslela jsem, že po ukázání úkolu, vytleskani slabik apod., by měla tahle pseudoznamka zmizet. Ale i když nezmizí, budu už vědět, že snad o nic nejde. Logické mi to teda nepřijde pořád 😁🙈 ale s tím už se srovnám. Díky 🙂
@mourovatakocka Tak to áčko není pseudoznámka, je to symbol toho, že dítě chybělo. Žádné drama. Pak bude záležet na tom, kolik těch áček za pololetí bude, u nás se například děti, které mají vysokou absenci třeba z důvodu častých nemocí nebo dlouhodobé nemoci pak v daném předmětu neklasifikují. Nepamatuju si teda, kolik těch áček musí mít, aby se neklasifikovalo, ale to je mně osobně celkem jedno (u nás to byl například tělocvik loni u jedné z dcer, když nemohla dlouhodobě chodit na plavání kvůli zdravotnímu stavu).
@mourovatakocka mám to stejne jako ostatní… mám teď prvňáčky a také když dávám známku jedničku tak A znamená, ze nebyli ve škole a x znamená, ze jsem to neznamkovala… je to spis přehled jak pro mě tak i rodiče, co vše nedelali. Nevidím v tom nic špatného. Říkala jsem to i rodičům na třídních schůzkách, aby nebyli překvapeni a nemuseli se ničeho bát. A nikdo s tím neměl problém.
@mourovatakocka Já to chápu, že pokud je problém v komunikaci s učitelkou, tak z toho pak je člověk nervózní, nicméně logicky bych se i já nejdřív snažila komunikovat s učitelkou. Ono by bývalo úplně stačilo do toho dotazu už tohle uvést - ptám se tady, protože naše učitelka nekomunikuje. Pak vsadím boty, že by řada odpovědí vypadala jinak.
Takže klid, nejsi první ani bohužel poslední, kdo měl smůlu na učitelku, ale nic se nejí tak horké, jak to může vypadat. Podstatné je, že absenci omlouváš, pak prostě ignoruj, co se v těch elektronických systémech objeví. Spíš doporučuju si domluvit s učitelkou osobní schůzku, pokud je dcera delší dobu nemocná a vyptat se, jakou má představu o doplnění si učiva a jak a kdy to případně hodlá hodnotit. Ono se kolikrát osobně vyřeší víc, než komunikace po e-mailech.
@terkave Kéž by nám něco takového říkali taky 😔
@somalicats Byla nemocná dva dny v září, dva dny teď v říjnu. V pondělí půjde do školy, i kdyby ještě kašlala. A jako fakt sorry. Já už si tady tím žiju dva dny, absence se tvářila jako neomluvená, zprávy nepřečtené. Každý den procvičujeme, podepisujeme úkoly, táhla jsem dvacet kilo sběru, samozřejmě každou čárku v sešitech měla doplněno - máme tam geniální spojku a máme vyfocené, co který den naší absence ve třídě dělali, snažím se dělat věci OK. Každý blbý týden řeším nějakou pecku, rýsující se problematická holčička, podivné tresty v družině, prostě chjo. A přitom mi tady pak holky napíšou, klid, o nic nejde - škoda, že někde to rodiče vědí ze schůzek, měla jsem rovnou psát sem, tady se ví všechno. Ale radši jsem to chtěla řešit s třídní 🤷 Blbá jsem.
@mourovatakocka upřímně, když jsem v teto škole, kde jsem, začínala. Tak jsem u své první třídy také nic neřekla… nějak mě to nenapadlo, dřív jsem bakalare nepoužívala a najednou musela a delala jsem si takhle přehled… jedna maminka mi prave psala, take nevěděla, co to znamená… tak jsem se omlouvala, ze mě to nenapadlo a všem jsem napsala, co to znamená… takže třeba to paní ucitelce nedošlo 🤷🏼♀️ člověk děla věci automaticky a nenapadne ho, ze by s tím mohl být problém nebo nějaká nejasnost 🤗
@mourovatakocka nevím, jak Bakalář, ale Edookit má normálně v pdf manuál pro rodiče na netu ke stažení, žádné info nám nikdo taky nedal, ale dohledala jsem si, případně bych se zeptal ve škole, není třeba se z toho hroutit
@mourovatakocka hele toto by ti mohlo pomoct, máš tam výčet všech variant, které se ti mohou objevit v žákovské https://www.zs-smirice.cz/public/galerie/Dokume...
@mourovatakocka No, prostě to znamená, že dcera daný test nepsala, protože nebyla ve škole, prostě A jako absence, co bys na tom chtěla mazat.