Jak náročné vám připadají úkoly ve škole? V první třídě dostávali od pár cvičení denně po 1-2 stránky denně. A teď jsem zírala, že se mají ze dne na den naučit celou abecedu. Vím, že některé děti ji umí dřív, ale ne každý... Jasně, za rok budou vyjmenovaná slova, pořád se to bude stupňovat. Škola je snad daleko větší předěl než samotné narození miminka...😨
V úterý večer jsme měli informaci (rodičák), že se budou děti učit abecedu. A ve středu přišel s tím, že ji mají další den umět. A opravdu to mají zapsané mezi úkoly. Začali jsme cestou ze školy, po večeři jsme pokračovali - dali jsme to do půlky a to není jisté, zda ta půlka do rána vydrží...
Nase deti nemaji ukoly. Je mi fakt lito vsech rodicu, kteri jsou jak krecci v kolecku - do skoly, do prace, ukoly, padnout do postele a rano znovu.
Spíš mi přijde divné, že tak základní věci, jako poznávat hodiny, měsíce v roce a abecedu musí někdo dítě šrotit ze dne na den jako úkol a neumí to dávno už od školky. Představme si, ty malé "nevinné" bytosti žijí v reálném světě a občas by měly něco umět. 🤷♀️ 🤭
@nupta mně vždy přišly extrémně lehké. A abeceda? Vždyť už většinu musí umět a na to konečné potvrzení den úplně stačí. Další věc je ta, proč malé dítě musí umět abecedu, na co mu to je. Ale to už jsme zase u našeho školství 😀
@prejeta_zaba Abecedu nabiflovanou, jak jdou písmenka popořadě, už od školky? A neříkám něco umět, ale začít ve středu s abecedou a na čtvrtek ji umět nazpaměť mi přijde absolutně nesmyslné, pokud na to neměli hromadu rozličných her, básniček a podobně. To je přehazování odpovědnosti za výuku na rodiče - škola se pak stává "hlídárnou" a milí rodiče, učte si děti sami.
@blondynka400 Tak bude umět písmenka, umí i jak jdou po sobě?
@prejeta_zaba
@blondynka400 abeceda už od školky?proboha jste normální?
Syn v 1.a 2. třídě neměl úkoly, ale před spaním četl a není na matiku, tak tu jsme čas od času procvičovali. Úkoly mají až teď od 3.třídy. Maji týdenní plány a co nestihne ve škole, musí doma dodělat/procvičit. Od začátku je kladen duraz na to, aby děti sami vědomě pracovaly na svém rozvoji. Věděly, co mají umět, co jim jde a kde musí zabrat. Ještě, že tak, protože já jsem velmi laxní a sama jsem se učila až na VŠ🙂 Absence úkolů v 1.a 2. třídě ničemu nevadila, když jej porovnám s detmi, co ukoly měly už od začátku, tak rozhodně není pozadu, spíš naopak. Když mi kamaradka popisovala jak jeji deti mají v první třídě kazdy den ukol min. na 30minut a třeba blbosti typu vybarvovani autíček, když brali pismeno A, tak jsem strašně šťastná za systém, co má na škole syn.
Deti umi abecedovou pisnicku uz od 4let!
Jinak v 1.a2.tride mel ukolu mene. Ted prisel do 3.tridy. (Upozornuju na to, ze v De) a ucitelka vcera na schuzce rekla, ze zakonem jsou ukoly v delce 45-60min!!! Denne dostava 1 A4 cteni, 2 A4 psani a 2 matiky. Zatim opakuji. Za mne je toho docela dost. Syn je jeden z nejlepsich ve tride. Ale slabsi deti musi mit problem 🤔
@20190418 docela podobne jsme to meli v 1. a 2. tride taky.
mě úkoly připadaly v pohodě, psaní pár řádků, čtení , naučit básničku - na to většinou měly tak týden nebo alespoň několik dní. To že si dítko většinou vzpomnělo večer před termínem je jiná 😅
Pak hodně záleží na vlohách konkrétního dítěte.
Některé úkoly z čj se synem byl mordor. Např. seřazení 4 slov do věty ve 2. nebo ve 3.třídě mu trvalo s pomocí tak půl hodiny 🙄 takže 4 věty ze 16 slov jsme dělali až 2h 🙄😅. Holka tyto úkoly měla hotové za 5minut😎. No ale násobilku jí zas učil brácha co byl teprv v první třídě😂 Pamatováka na básničky apod. mají oba v pohodě, ale chápu, že pro některé děti to může být hodně náročné.
@prejeta_zaba Abecedu ze skolky?Hodiny?Proc? Ja sama si z detstvi pamatuji,ze jsme se ucili hodiny ve skole,stejne tak jsme probirali jednotlive mesice v prvouce.
Jinak za me,ve skolce at se deti uci hlavne dovednosti,ve skole vedomosti. Protoze nektere deti ti odrikaji abecedu jak cvicene opicky nebo anglicka slovicka,ale neumi si zavazat tkanicky,zapnout knoflik atd...
@kristyn86 jako úplnou a bezchybnou znalost ne, ale třeba hodiny se děcka ve škole učily až ve 2. třídě myslím (nebo na konci 1.) a naši už tak nějak věděly o co jde. Ale my máme doma velké hodiny v kuchyni a odchody na čas byl náš denní chleba. Pokud to tak v některých rodinách není, tak dítko fakt vůbec netuší, a neví která bije. Měsíce neznaly ale myslím, že aspoň jaro-léto-podzim-zima by předškolák už poznat měl
@konidana Ano,nase deti taky vedi,jak hodiny vypadaji,ze je nekde ctvrt,pul atd...Vedi,ze jsou i digitalni. Ty mame v obyvaku my,tam umi cisla. Ale cilene je to neucim. Rocni obdobi znaji ze skolky,vi co je typicke pro zimu,leto,atd...Obcas znaji i nejaky ten mesic,vi,ze jsou. Ale za sebou je nedaji...Me z tech prispevku prislo,ze uz predskolaci umi bezchybne hodiny,abecedu i pozpatku atd...Coz je za me zbytecne. Staci,ze vedi,ze to je...
Děkuji za vaše příspěvky, hrozně mě potěšilo, že v těch úkolech nejsme sami. Mně to včera tak dožralo, že jsem nemohla usnout a ráno jsem naklusala do školy, jestli to bylo opravdu na dnešek. Některé děti to už umí, ale ono je tam hodně dětí nejen o rok, ale někteří téměř o dva roky starší.
Nechtěla jsem, aby měl trauma, že to jediný neumí, protože vím, že minulý rok dostávali někteří žáci i pětku, když se nenaučili něco na ten konkrétní den. Máme důslednou paní učitelku, od rodičů starších žáků jsem slyšela i přívlastek drsná, což taky sedí. Přes prázdniny jsme měli "dobrovolně" dodělávat spoustu sešitů, které se nestihli ve školním roce...
@prejeta_zaba
@blondynka400
Logické věci jako jsou hodiny nebo i naučení básničky, která má nějaký smysl je pro něj jednoduché. Hodiny se skutečně naučil rychle, aniž by to brali ve škole. Ale pořadí písmen je pro děti mnohem složitější. Nevím, proč bych ho to měla učit ve školce, tam ať si hrají, malují a vytvářejí, socializují.
Chápe, že abeceda je užitečná - hned si šel hledat v rejstříku a různých seznamech svých knížek, ale ze dne na den se ji naučit na zpaměť jen tak... A mimochodem i tu básničku se měli ze včera na dnešek naučit - ale dobrovolně, syn si ji zapamatoval po prvním přečtení.
Pokud by se tomu vubec nevenovali ve skole, tak by mi to vadilo, ale probirali to a jeste to meli rozdelene napul (jeden den jednu pulku, pak druhou pulku abecedy), syn uz prisel domu s tim, ze to umel. Nevidim moc rozdil v tom ucit se basnicku a ucit se abecedu...
Vždyť na tom není nic složitého. Hlavně jí mají už od 1.tridy denně před očima. Moje děti mají ode mě i tabulky s abecedou se všemi čtyřmi tvary. Probírané teď také abecedu, několikrát jsme si ji řekli a také jsem ji dala naučit do druhého dne.
Druhý den mi ji spolecbe po řadách odrikali, ti silnější "tahli" ty slabsi. Po víkendu to udělám stejně. Nikdo s tím problém neměl.
Nase pani ucitelka je skvela!!! Pres tyden dava ukol 1 pisemny a 1cteci. Denne strida bud matematika pisemna nebo cestina.
Na vikend dava pouze ukol cteci! Je uzasna! 😊🌷
Opravdu nezavidim, a chudak detatko, uz v prvni tride tolik veci se po nem chce. 😔 drzte se!
A ve škole se to neučili? Ze dne na den mi přijde teda dost rychle.