Nevíte prosím, jestli existuje nějaké nařízení/doporučení, kolikrát během 1. stupně ZŠ by měli děti z města absolvovat školu v přírodě, kterým se musí školy řídit? Nebo záleží, jak to má každá škola nastavené? Může učitelka říct, že prostě na školu v přírodě s dětma vůbec nepojede? Díky.
Žádné nárok na to není. Na naší škole jsou třídy, které jezdí každý rok, stejně tak osmáci, kteří nebyli ještě nikdy. Vždy to vychází z iniciativy a ochoty třídního učitele. Není to jak za nás, kdy jela povinně a hromadně celá škola.
Záleží na škole.. u nás jezdívá celý první stupeň, všechny třídní učitelky + asistentky a platíme profi animátorský tým (letos by to mělo být 5 autobusů).. za mě super akce, kvůli covidu teď vlastně 3x nebyli.. letos mi jedou oba kousky ❤ a velká vděčnost škole, že do toho jdou ❤
@heliante záleží na učiteli, jestli si na sebe vezme takový risk a vyjede a dětmi na výlet nebo pobyt. Také samozřejmě na vedení, jestli mu to umožní ale nařídit mu to nikdo nemůže... On tam jede nonstop práci a to kolikrát zadarmo a jako bonus za nadávky pár nespokojených rodičů 🥴
To bývalo za komunistů, že děti z měst nebo hnědouhelných pánví jezdily povinně každý rok na ŠvP. Nyní nic určené není. Je to čistě na škole a hlavně na učitelích.
Tak u nás se jezdilo,dokud pro to byla podpora z vyšších míst, finanční. To už není, ceny se zvedly, takže už to není úplně reálné. Syn je v 5 třídě a v ŠVP nebyl. Druhý je v 6, v ŠVP byl ve 3 třídě, vracel se do covidu. U nás je možné na ŠVP jet, pokud si to učitel sám zajistí a rodiče to komplet uhradí.
Letos mi jedou 2 děti (3. a 5. třída) a jsem za to ráda. Záleží na aktivitě učitelek/učitelů. Někteří prostě jet nechtějí, je to moc práce. Letos jsme platili 3500 Kč za dítě.
Záleží jen na škole, potažmo učitelce. Nařízené není nic.
@mollyweasley jen na okraj - jezdila jsem sama, s maminkami (1.stupen)
Jak psali ostatní, jinak v mém dětství byla povinná ve 4. třídě a v 8. lyžák. Já měla štěstí na třídní učitelky, takže jsme měli ještě 3. a 6. třídu, vedlejší třída stejný ročník nebyli ani jednou navíc. Takže i před revolucí to mohlo být na učiteli.
Záleží na te učitelce. U nás teď jedou druhaci, ale třeba jedna učitelka nejede (nejspíš zdravotní důvody) a zůstává ve skole, ale děti z její třídy můžou jet s ostatními a naopak kdo nepojede, bude u ni ve třídě.
@dashyyy Ano, je to dost peněz. U nás se to řešilo rok dopředu, včetně případného navýšení ceny. Je to zároveň o prioritách rodiny. Právě chlapec ze sociálně slabé rodiny třeba jede a měl zaplaceno první, protože to pro jeho babičku, která ho vychovává, byla priorita. Za 7000 Kč by u nás nejel nikdo. Dát to můžu, ale nejsem ochotná.
U nás teď ŠVP na 14 dní stojí 11 tis.
Je to hodně peněz. Podle mě už pak nejde o ozdravný pobyt pro široké spektrum dětí, pro jejich zdraví, stmelovani kolektivu, nové zážitky..už je to pro ty, kdo na to mají.
Před 3 lety byl syn, 13 dní asi 3500 Kč, ale tehdy to podporoval kraj nebo město,teď už nevím. Pak byl covid a nejezdilo se nikam. A teď takové pálky. Teď už to musí platit rodiče celé. A kdo má více dětí a sejde se zima/ jaro ŠVP, lyžák a třeba nějaký zájezd, výlet..tak na to nemají. I jiné aktivity ( Divadlo, muzeum, výlet) už nestojí pár korun,ale minimálně 100. Teď se budou platit učebnice na příští rok. Je to pořád něco.
U nás pro to podpora není, je to pro rodiče příliš nákladné a vede to pak k tomu, že někdo jede a někdo ne, což kolektivu uškodí a ty chudší děti jsou smutné.
Organizační náročnost a obrovská zodpovědnost za děti je věc druhá, ale to se odvážlivci vždycky najdou.
U nás se podporují zájezdy do zahraničí na druhém stupni.
Ale teda hlavně - jsme vesnice uprostřed krásné přírody na Vysočině, takže do přírody jezdit nepotřebujeme 😀
@heliante naše učitelka to řekla. Zdůvodnila to vysokou cenou. Na prvním stupni tedy byla dcera jednou. Modlím se, ať je druhý stupeň lepší.
@heliante Záleží samozřejmě na škole, na učitelích, na podmínkách školy. Ke škole v přírodě se musí vyřídit tolik neskutečných záležitostí, až je obdivuhodné, že do toho někdo jde. Nikdy nejede učitelka s třídou sama, může být problém se zástupy, může mít ona sama problém zdravotní, osobní...