Ahoj maminky. Môj syn nastúpil do prvého ročníka. Hneď prvý týždeň dostal poznámku, že chodí po triede, že je 3 a 4 hodinu už unavený a nespolupracuje, že je hodne nevyzrálý. Mal odklad a podla posudku z prípravnej triedy bol pripravený na vstup do prvého ročníka. Prišlo mi prehnané, že učiteľka rieši toto hneď na začiatku školy. Navrhla mi, aby som s ním šla k psychologičke a povedala mi, že v triede je 29 deti a zeby bola pre neho lepsia skola, kde je max 15 deti. Snazi sa ho zo skoly hned zo zaciatku dostat? Mam pocit, ze neustále hlada iba dovod, ako ho vystipat. Nedala som sa a dala som jasne najavo, ze ja som rodic a nebude ona za mna rozhodovat a urcovat, co je pre syna najlepsie. Lebo takto mi to napisala, ze toto by bolo pre neho najlepsie. Zaver po tyzdni? Syn mi dalej povedal, ze po triede chodia aj ine deti. Konfrontovala som ju, ze nieje predsa jediny a nato odpoved nenasla. Riesi hluposti, ale aby riesila, ze syna v triede skrtili dvaja kluci o prestavke, tak to asi dolezite neni. Upozornila som ju, čo sa v triede stalo a ona mi nato nic neodpisala, ako to vyriesila. A uz vobec nechapem, ako mohli byt deti cez prestavku bez dozoru, kedze su to prvaci. Syn je inak sikovny, rozumny, ale vzdy potrebuje viac casu. K tej psychologicke ma nuti ona a este ma zarazilo, ked povedala, ze sa s nou ona porozprva. Nechapem, preco ona? Pritom mi ta psychologicka povedala, preco toto teraz riesim, ked skola este len zacala, ze dieta sa musi adaptovat. No preto, ze ucitelka tlaci.
Poradte mi maminky a povedzte mi svoj názor❤️Dakujem
@sigyn Ďakujem za reakciu❤️To je názor každého z môjho okolia, že je to z jej strany drzosť. Napisala som jej, ze do skoly patria deti hodne, tak tie menej hodne. Napisala, ze snad to nejak spolu zvladneme. K tej psych som chcela ist iba preto, zeby snad dostal ulavu, ze nepracuje tak rychlo, ze je uz 4 hodinu unaveny. Ale mne pride, ze ked sa s nou chce ona porozoravat, tak preto, aby jej nakukala, zeby bola lepsia zmena skoly. Pride mi to, ako podvrh. Je to navyse skolska psychologicka. Ísť tam?
U nas je este problem dvojazycna rodina. Takze doma prevlada SK jazyk, takze chapem, ze nie vzdy rozumie zadaniu v skole. To sa pisalo aj v posudku, kt citala
Klidně bych tam šla. Hlavně se zapnutým nahráváním. Aspon bych přišla na to, co učitelka kuje, moc bych to s ní neprobírala, spíš si vyslechla co mají za problém a podle toho jednala. To co se děje u Vás ve škole se mi velmi nelíbí, taky mám ted prvňáčka, pomalejšího, do školy chtěl, testy měl na hraně, při zápisu jsme se prostě domluvily s učitelkami, že mu budeme hodně pomáhat v první třídě, aby to zvládal. Zatím to zvládá sám a perfektně, překvapil, paní učitelky ho jen chválí. Pokud by na mě nakráčela po prvních 14 dnech paní učitelka, byla bych s ní rychle hotová, má ve třídě na pomoc asistentku ? synovi bych vysvětlila, že při vyučování musí sedět, jinak to nejde. Dcera má ve třídě chlapečka, který je znatelně pomalejší a trošku zvláštní, má trochu svůj svět, ale je velmi chytrý, má asistentku, už jsou ve 3.třídě, od začátku si prostě práci dodělával doma s maminkou, co nestihnul ve škole. Paní učitelka s asistentkou ho velmi chválily a snažily se ho posouvat, nikdo na něj rozhodně špatně nekoukal. Bože, chtěla bych vidět tu soudružku, co dá prvňáčkovi první týden poznámku. To musí být ....
Chodil do přípravné třídy, takže by měl vědět, že se po třídě nechodí a jak to vlastně chodí ve škole. Učitelka má ve třídě 29 děti, pokud ji tam 2-3 pochodují, nemůže se věnovat ostatním a výuka vazne. Otázka je jestli to byla poznámka nebo upozornění pro vás jako pro rodiče malému domluvit. Přijde mi naopak, jsi háklivá na cokoli se tvému synovi řekne a všichni to dělají špatně kují něco proti synovi. No ale víme jen tvou verzi. Pokud nebude dál zvládat o psycholožce bych rozhodně uvažovala, případně o asistence.
Děti jsou o přestávce normálně ve třídě bez dozoru, dozor je na chodbě. Jinak k nezralosti, tvůj syn už jednou odklad měl, píšeš, že byl v přípravné třídě, na toto je v Čr potřeba doporučení z pedagogicko-psychologické poradny, netuším, jakou máte legislativu na SK. U nás by tedy stačilo kontaktovat poradnu, že paní učitelka si s dítětem neví rady, jestli by bylo možné vystavit pro ni doporučení, jak se synem pracovat. Nechci nikoho soudit, u žádné situace s tvým synem jsem nebyla, každopádně pokud by mu opravdu vyhovoval menší kolektiv, není to pro něj v této třídě ideální. Možná by se dal do třídy získat asistent pedagoga? Zkus se na to dívat z pohledu syna, co by pomohlo jemu.
Pani ucitelka nema s detma v prvni tride co delat. Asi bych resila, jaky je obecne pristup skoly, jak jsou na tom v jinych tridach, jestli je tohle skolni standard nebo se jen nepovedla takhle pani ucitelka. Nemyslim si,, ze ma smysl dite nechavat ve tride s ucitelkou, ktera ho tam viditelne nechce a zaroven tedy ani neresi jine konflikty nebude z toho stastny nikdo
Takze bych pozadala o prelozeni do jine tridy nebo rovnou hledala jinou skolu. Ne kvuli tomu jeslti syn je nebo neni vyzraly, ale protoze tohle neponese dobrotu
@tereza0111 skola nieje oblubena, resp reči medzi rodičmi vzdy boli. Dve školy na sídlisku🙂 Deti z tejto skoly prestupovali vzdy na skolu, kde chodila niekedy moja dcera a to je uz cca 9 rokov. Lenze ta uz nebola pre nas spadova a spadali sme práve pod túto, kde syn teraz je.
Samozřejmě, jsou dobré a špatné učitelky, to bez debat. Nicméně učitelce s dejme tomu desetiletou praxí projde rukama několik set dětí. Že dělá závěr po týdnu a navrhuje ppp? Ano, zkušeným na to stačí klidně i hodina, aby poznali, že něco není v pořádku a byla by fajn pomoc. Ty máš zkušenost jenom se svým synem, případně svými dětmi.
Nevím, jaká je učitelka, neznám ji, obecně se učitelé snaží udělat různá opatření, aby se vyhnuli nepříjemným rozhovorům s rodiči na téma ppp a jinakosti jejich dítěte. Pokud za vámi přišla s návrhem na ppp už po tak krátké době, zkusila bych se nad tím opravdu zamyslet, protože oznámit tohle rodičům fakt není jednoduché.
tu přípravnou třídu měl na téhle škole, kam teď chodí i do první třídy?
jinak je to pochopitelně velmi nepříjemný, jak pro tebe, jako rodiče, tak hlavně pro něj, a pochopitelně i pro tu učitelku, 29 dětí je masakr
nezkoušela si kouknout v místě po jiné škole? míň dětí... možná soukromé....
školní psycholožka určitě úzce spolupracuje s učitelkami, takže bych v tom neviděla "spiknutí" spíš plus, pro tebe a dítě.
@zuzkasim není to tak všude, v naší škole byla paní učitelka v první třídě přítomna i o přestávkách. až ve druhé nějak v průběhu začala odcházet do sborovny.
Jinak třeba co se týče dozoru, dozor je třeba u nás jen na chodbe. U starší ve třídě ale přidělili dozor ve 2. třídě i do třídy, protože prostě skupina hošíku byla nezvladatelných až to skončilo úrazem, sice ne nijak vážným, ale prostě to byl úraz.
no a nešlo by, že by chodil do té školy, kam chodil do přípravné třídy?
@mollyweasley Ale já pochopila, že ho neposílá do PPP, ale ke školní psycholožce, kde si pak s ní o synovi chce popovídat. Což je dost nadstandardní a podle mě na to nemá ani nárok.
Podle mě si s ním učitelka neví rady = sehnat dobrou PPP, která jí dá pořádný návod, jak se synem pracovat.
@petrasipkova1 Jasně, je to o organizaci školy, někde třeba ani učitelky nemají zázemí (kabinet), nebo si s kolegyněmi nesedí, tak čas raději tráví ve třídě, možná nemají tolik dozorů na chodbách... já jen, že není standard, aby učitelka seděla o přestávce ve třídě.
@merope Spolupráce pedagogů se školním psychologem je zcela standardní tam, kde to funguje. Některé školy psychologa ani nemají, pak to takhle řešit nemohou. Je běžné, že když mi na něčem záleží a neporadím si s tím sama, tak hledám pomoc, radu nebo jen sdílení zkušeností jinde.
Pro autorku, takže už jste v PPP někdy byli, jestli dobře chápu. Pokud ano, podívej se do toho doporučení, co vám tehdy dali, vzpomeň si, o čem jste tam mluvili. Neřešili jste mimo dvojjazyčnosti i něco jiného? Snažila bych se se školou spolupracovat a znovu píšu, podívej se na to očima syna. Jak ten se ve škole cítí? Co tam prožívá? Co je tam pro něj těžké? Na co se těší, na co se naopak netěší a proč? Vyhovuje mu tak velký kolektiv? Potřebuje zvýšenou pozornost? Vydrží ti doma u běžných činností? Máš srovnání s nějakými vrstevníky, jak ti u činností vydrží?
no to je trochu nešťastné, že chodil do přípravky někam, kam potom nenastupuje do první třídy, ale asi si k tomu měla důvod ho tam dát než ho nechat ještě rok ve školce.
má takto v krátké době za sebou tři kolektivy, školka, přípravka, první třída
pro něj to musí být náročný
a plus teď všechno kolem
asi bych se snažila, aby to pro dítě bylo co nejméně zatěžující spojit se s učitelkou a probrat její námitky včetně nápadu s jejich školní psycholožkou
případně, jak tady někdo poznamenal, podívat se do těch materiálů z poradny, možná je i oslovit, jestli by nešel vyřídit asistent pedagoga, prostě aby to pro dítě mělo co největší přínos, pokud má na této škole zůstat.
Zasla bych prvně za tou divnou učitelkou a v klidu si promluvila - vysvětlila bych ji , ze se mi nelíbí její přístup a nereseni šikany syna . Pakliže by na toto nereagovala , souběžně bych podala podnět na Českou Školní Inspekci a zároveň bych si sjednala schůzku u ředitele školy . Učitele jsou různí , a bohužel je dost těch , co by se k dětem neměly ani přiblížit …. Držím palce - a - NEDEJTE SE ! 🙂
@eya21 ja asi půjdu proti proudu, ale zkusila bych to nejdřív po dobrém- ne hned předpokládat, že učitelka chce vystipat syna a jít tam stylem "ukážu ji, že ja rozhoduju", ale že třeba vidí, že to syn nezvládá, a nechce, aby se trápil on i ve výsledku ostatní...
Máme teď taky prvnacka a mají ve třídě několik děti s podpůrným opatřením, mají tudíž i asistentku, ale co vím, nikdo nechodí po třídě 🙈. Upřímně na to není ten náš klasicky systém moc stavěny....
Zkusila bych si domluvit schůzku s učitelkou, nešla se tam jen obhajovat, ale zkusila ji vyslechnout a říct i svůj pohled a hledala, kde bude synovi nejlépe...jako jo, máte nárok na to si stěžovat a podobně, ale stojí vám to v tomhle případě za to? Nebylo by spíš lepší hledat, co by bylo fajn pro syna? Třeba menší kolektiv i za cenu dojíždění?
Mně přijde ujeté dávat v první třídě, kor na začátku, dětem poznámky. 🙄 Podle Vašeho popisu se spíše zdá, že s psychologem by si měla promluvit samotná učitelka.