Obsah látky na prvním stupni ZŠ - prvouka, vlastivěda. Co si o tom myslíte?

tereza0111
6. zář 2024

Ahoj,

zajimalo by me to, jak je to na jinych skolach, jestli je to jen u nas na skole. Zajimaly by me na to i nazory mistnich ucitelek.

Holky prinesly ze skoly ucebnice co je letos ceka a podleham tezkemu znechuceni. 4. trida, docela jsem byla zvedava, sama uz si predmety jako vlastivedu a prirodovedu ze skolnich let nepamatuju, krom toho ze me to strasne nebavilo. A chapu proc. Ve 3. tride pri prvouce probrali houby, zivou / nezivou prirodu, z ceho se sklada rostlina, apod. Otevru ten prirodopis a - houby, ziva a neziva priroda, z ceho se sklada rostlina, apod... Je to vesmes to same!

CJ - pulka ucebnice je vicemene opakovani, druhy vet, vyjmenovana slova.. Vzdyt to uz umi! Jasne, psat diktaty na overeni, ze to fakt umi mi prijde vice nez v poradku. Ale tady je to proste vylozene opakovani minimalne na pul roku, nova latka zacina az za polovinou ucebnice.

Vlastiveda je uplne k placi - jedna ucebnice je o krajich CR, ke kazdemu vybrano 6-10 "vyznamnych bodu", ale podle ceho je vybirali to je mi zahadou - napr. Praha tam ma ostrov Stvanice, aquapark Barrandov (byt jsem prazak tak jsem o nem nevedela - jako diky za doporuceni kam vyrazit, ale vazne je to tak vyznamne, aby to bylo v ucebnici? ).

Dalsi cast se zaobira Evropou, ale zase, ten vyber informaci? Napr. do vzdalenosti 2000km muzeme dojet k mori autem. Do dalsich zemi letadlem. ... What? Kdo to urcil? Tohle se ma dite ucit? Proc by kdyz nekdo chce nemohl dojet autem treba do Recka?
Dal do Bulharska se jezdi na Zlate pisky, Primorsko, a dalsi 3 lokality co uz neznam. A vazne to ty deti maji vedet? Proc? Nebylo by mnohem lepsi ucit je napr.: Bulharsko je od nas dobre dostupne jak vzdalenostne tak cenove a jsou tam krasne, pisecne, dlouhe plaze? Krome plazi jsou v Bulharsku krasne prirodni lokality i pamatky. A dal se naucit treba alespon hlavni mesto... protoze to uz tam neni. Takze budou znat Primorsko, ale o zemi nic nevedet. Proste ty informace tam jsou vylozene divne.
K Rakousku je tam info, ze nejkrasnejsim rakouskym jezerem je Wolfgangsee - wtf.? A to urcil kdo? To je snad subjektivni.... Zajimava je infomace, ze v rakousku je hodne krasnych jezer, v nekterych se da i koupat, v nekterych ne a napr. 3 nejznamejsi, ale ucit se jake je nejkrasnejsi? Autorovi sebevedomi zjevne nechybi..

Nenarokuji si patent na rozum, ale proc se ma dite ucit 5 Bulharskych letovisek (nasledovanych 5 rumunskymi letovisky) bez dalsich hlubsich info? Pritom je toho tolik, co by meli vedet!

Jsem z toho strasne znechucena. Dite tady ztrati rok zivota ucenim se naprostych blbosti. A pak nezbyva cas na to, aby se deti dozvedely neco opravdu zajimaveho. Aby se s informacemi naucily nejak lepe pracovat, aby alespon trochu chapaly svet. Je to chyba nasi skoly? Je to jinde lepsi? Nebo nemam byt naivka a mam prijmout, ze takhle to ve skolstvi proste je? Jak mam dite motivovat, aby se tohle naucilo, kdyz sama tu motivaci hledam vazne tezko?
S detma hodne cestujeme a ucime je, aby se o zemi kde jsme snazili dozvedet co nejvic. Aby se snazily najit zajimavosti, aby pozorovaly lidi, hledaly co je jine a co je stejne, ucime se vzdycky hlavni mesto, raz krajiny, velikost vuci CR.... Kdyz jsme v Recku tak aby premyslely, kde se ty ostrovy vlastne vzaly. A pak prijdou do skoly a jedou 1. Zlate pisky 2. Primorsko 3...... Jak pohrbit touhu objevovat :( A to jsem zila v tom, ze mame dobrou skolu

mourovatakocka
6. zář 2024

@tereza0111 Při každé přípravě do školy mu říkej věci navíc, to je jedina možnost. Jsou určitě osnovy a vzdělávací programy a to ty učebnice asi naplňují 🤷 Cokoliv navíc jsou kroužky, dokumenty, rodiče.
Jen detail k tomu cestování autem/letadlem. Zahoď to jako moje paranoidní představy, ale já myslím, že se prostě do učebnic pašuje takové to všeobjímající dobro - cesta letadlem je neekologická, takže 2000 km v autě je přece pohoda. A proti tomu, když je učí jen základní fakta, nemůže autory nikdo nařknout, že chtějí nějak ovlivnit dětskou mysl. Myslím, že je super, že sis prošla učebnice, někdy mám dojem, že je spousta rodičů vidí jen v září. Aspoň víš, co třeba s ním víc probrat, co by ho zajímalo, najít k tomu něco s přidanou hodnotou.

mishka87
6. zář 2024

Namátkou pár stránek z vlastivědy a obsah přírodovědy i vlastivědy v učebnicích pro čtvrťáky. Nepřijde mi to nijak špatně

mishka87
6. zář 2024

A tady obsah učiva českého jazyka

prejeta_zaba
6. zář 2024

Mne prijde uplne zoufalé všeobecné povedomi - mela jsem to tak doma, vedu k tomu i své deti, odmala mluvíme o tom z čeho jsou vyrobene veci, o hodnote penez, o hodnote práce, o politice, o naší zemi, o novodobe historii...a pak vidíš pred volbama, že 80 % naroda absolutně nemá šajnu o politice, uplne s klidem rekne neco pekneho o komunistech, ačkoliv to není tak davno, co veznili a zabijeli nevinne obcany...vidíš, že lidi absolutně nemají základní finanční gramotnost, že si ničeho neumí vážit..ale ve škole se nekolik let stále dokola učí složení kamenu a české krale a pak se behem par hodin na konci shrne neco o tom podstatnem, možná se to ani nestihne. 🙈 Nehlede na to, že se jede stále podle nejslabsiho clanku, takže prumerny žák se to naučí za hodinu, ale probírá se to 2 týdny...ale na co? Tady ti slabší nejvíc potřebují prave všeobecný prehled a ne složení houby a vznik hornin. 🙄 Nejsem uplne digitalni priznivce - základ je po treba mít v hlave, ale do háje na co se v dnešní dobe srotit nazpamet místopis Bulharska a seznam ceskych panovniku už od praveku, když to máš na jedno kliknutí na Googlu....ale kolik jim pokladní vrátí v obchode kolikrát jeste ctvrtak neví. 🤷‍♀️

lv
6. zář 2024

Učení probíhá spirálově, zvlášť u naukových předmětů - tedy živou/neživou probírají jakoby opakováním toho, co už ví a k tomu se přidá víc informací, víc do hloubky. V dalších stupních výuky se to jede znovu, podrobněji, atd.

arevb
6. zář 2024

@tereza0111 dcera teď nastoupila do 4. Třídy a paní učitelka jim říkala, že 4. Třída je lehká, že je to v podstatě opakování 3. Třídy

korin
6. zář 2024

Dcera byla ve čtvrté třídě loni. První pololetí probírali ČR a ve druhém české dějiny do nástupu Jagellonců. V přírodovědě systémy rybník, louka atd. Nemyslím si, že by 4. třída byla lehká nebo že by se nic nového nenaučili.

tereza0111
autor
6. zář 2024

Dekuji za reakce. Me to strasne stve. Kdyz to umi, nepotrebuje to opakovat a pak tedy velmi lehce prohloubit, chce se ucit a dozvidat nove veci :( To "spiralovite uceni" sice jako metodu chapu, ale nelibi se mi a hlavne ne u tak (fandove do hub prominou) zbytnych veci...
Pak je to presne jako pise @prejeta_zaba a vinim z toho velkou merou teda opravdu nas vzdelavaci system. Neni tam zadna snaha o propojovani infomaci a ani alespon o nejakou snahu na pochopeni tech zasadnich informaci, kladeni dotazu co a proc, ale spis jde o to namemorovani se neceho co nikdy v zivote nedokazou nijak uplatnit.

esmeralda11
6. zář 2024

@tereza0111 tak to je tragédie😥 Koukám, že se učivo ve škole od doby mých školních let prakticky nezměnilo a že bylo k ničemu už tehdy.

sowelo26
6. zář 2024

@tereza0111 ono se to ucivo v dalsich rocnici h rozviji a jde vic do hloubky. A treba v cestine, to, ze se to deti ucily neznamena, ze to ovladaji. Je potreba hodne opakovat a stim se na to navaluji dalsi veci a v cj spolu ty ve i proste souvisi a jsou potreba stale, neni to tak, ze se nau is vyjmeno ky a pady a uz to nepotrebujes, potrebujes, stale a stale je potreba to opakovat. To si musi clovek zazit, aby to pak umel vyuzit, neytaci se jen naucit a jit od toho.

tereza0111
autor
7. zář 2024

@mishka87 tak to bude asi minimalne trochu i skolou, ta vase cestina nevypada tak spatne. Resp. opakovani je tam taky, ale alespon ne do 3/4 ucebnice (a libi se mi ta slohova vychova).
V te vlastivede - mate asi lepsi, ale je tam i presne to, co se mi nelibi. Ceskym pohorim se venuje 1 stranka (pokud tam pak teda neni neco dalsiho) a je to vesmes seznam pohori + vrcholku. Prislo by mi lepsi o nich hovorit trochu podrobneji, tak aby je to zaujalo a pak o kazdem neco vedeli - jako tohle je sopecne, tohle nejvyssi, tohle nejvic zalesnene, proste naucit ty deti hledat duvody, proc to maji znat a taky jim trochu pomoci najit cesty, proc si to zapamatovat a pamatovat si to pak treba cely zivot - protoze telefonni seznam se sice kazdy nauci na pisemku, ale nikdo nepamatuje celozivotne

tereza0111
autor
7. zář 2024

@sowelo26 to jo, ale zaziva se nejvic prave treba temi diktaty a tim, ze se to bezne pouziva, ne? Ale mam pocit, ze hlavni bod je v tom co pises "ze se to deti ucily neznamena, ze to ovladaji" - je to cele prostoupene touhle premisou. Vzdyt to preci stejne neumi.. Tak si to dame znova. A to je strasna nuda

sowelo26
7. zář 2024

@tereza0111 ne neni to nuda, protoze se to postupne buduje a rozvijj, dava do souvislosti... Diktat je v podstate nic nerikajici... Musi se procbicovat ruznymi zpusoby a v ruznych situacich. Musi si to zazit, aby to umeli pouzit. K tomu ti pouze dikaty nepomohou, to je mylna predstava. Buduji se zaklady, na kterych se stavi dal a ty zaklady musi byt opravdu dobre, aby se stavet mohlo. Treba cestina je dost narocna, vetsina deti ma nejakou obtiz, ktera to budovani ovlivnuje, i proto je potreba procvicovat stale, neustale se vracet, pouzivat, jinak si to proste nezaziji. A za me super v prirodovede a vlastivede, ze na prvnim stupni se seznami obecne a na drubem to rozsiri, uz to ale nebude nove, uz snaz pochopi souvislosti a tim se toni lepe nauci. Hodne zalezi i na uciteli, jak k tomu pristupuje. U nas treba netrvame ns tom, ze musi neco vyjmenovat zpameti, letopocty atd. Dulezite je, ze se s tim seznami, budou mit povedomi a na druhem stupni se na to navaze a ucivo se prohloubi, uz ale nejsou tak vyjukani, neprijde jim to tak tezke, protoze to neni uplne nove, uz to nekdy ty deti slysely a muze prijit ten "aha" moment, ktery je hrozne dulezity, protoze to tam zapadne..

madbetka
7. zář 2024

@tereza0111 Jakmile se v češtině přidá nová látka, ve 4. třídě jsou to vzory podstatných jmen a shoda přísudku s podmětem (což je pro děti náročné učivo), tak se jim začne plést s tou předchozí. Začnou to motat všechno dohromady, je potřeba neustále ujasňovat, kdy se řídí vyjmenovanými slovy, kdy je to koncovka atd. Takže nejde ani tak o předpoklad “děti to stejně neumí”, jako spíš “je potřeba, aby si byly opravdu jisté, než jim do toho zamícháme něco dalšího, těžšího”. Vyplňovat cvičení v učebnici nebo psát diktáty je celkem nuda, to je fakt, ale to už pak záleží na učiteli, já s dětmi procvičuji spoustou různých metod, aby to právě nuda nebyla.

sowelo26
7. zář 2024

@tereza0111 a jinak nepisu ze to neumi, tak to dame znovu... Pisu, ze to neovladaji, nemaji to zazite a neumi to dokonale pouzit,coz je prirozene. Je to jako kdyz se dite uci stoupat, chodit, sedet, mluvit...

bledulka84
7. zář 2024

Ano, v první učebnici přírodovědy je to, co dělali loni, ale také je tam v každém hlavním nadpise zmíněno, že jde o opakování třetího ročníku. Problém v tom nevidím, zopakují a posunou se dál. Ve vlastivědě mají české dějiny od pravěku do začátku novověku (dle Človek a společnost, řada učebnic čtení s porozuměním), jiné zatím nedostali, obměňují je průběžně. Stejně jde o to, co po nich bude chtít učitel a jak jim podá doplňující výklad.

tereza0111
autor
7. zář 2024

@bledulka84 tak to mate vlastivedu uplne jinou, to je docela zajimave

bledulka84
7. zář 2024

@tereza0111 tady obsah

tereza0111
autor
7. zář 2024

@sowelo26
@madbetka diky za vysvetleni. Chapu, jak to myslite jen s tim nesouhlasim. Procvicovam a zazivanim vyjmenovanych slov deti travily celou treti tridu, tak uz by to mit zazite mely. Prave jak pisete, cestina je tezka - a me prijde, ze se nesmirne mnozstvi casu venuje vyjmenovanych slovum, ktera nakonec nijak tezka nejsou, az pak nezbyva dostatek casu na ty skutecne slozite veci - jako treba carky ve vete.
To same s tou prirodovedou, vlastivedou - cely prvni stupen se tedy omila to same a druhy vlastne taky, akorat se to lehce prohloubi, ale neni pak cas se dostat k tem skutecne dulezitym vecem :( deti tedy vedi, jak pojmenovat jednotlive casti kvetu, ale uz vubec netusi, co je to treba blesk. Nehlede na to vsechno co psala prejeta zaba " z čeho jsou vyrobene veci, o hodnote penez, o hodnote práce, o politice, o naší zemi, o novodobe historii...a pak vidíš pred volbama, že 80 % naroda absolutně nemá šajnu o politice, uplne s klidem rekne neco pekneho o komunistech, ačkoliv to není tak davno, co veznili a zabijeli nevinne obcany...vidíš, že lidi absolutně nemají základní finanční gramotnost," - protoze proste porad je prohlubuji to same. Neprijde mi to spravne

Ale zajimava je tedy odlisnost latky - to co pise
@bledulka84 je vazne neco uplne jineho. Mate klasickou statni skolu? To jsem netusila, ze se muze tak diametralne odlisovat obsah vyuky :O

bledulka84
7. zář 2024

@tereza0111 Českou republiku a kraje dělali loni, včetně "projektové" práce na tématech můj kraj, můj okres, moje obec.

tereza0111
autor
7. zář 2024

@bledulka84 vase skola se mi libi mnohem vic! 😅

merope
7. zář 2024

@tereza0111 On je to trošku takový komplexní problém (co doufám, že se aspoň minimálně změní s tou velkou změnou RVP, ale zase úplně moc od toho nechci očekávat). Tedy - někdy kolem roku 2005 se změnilo to, že už nejsou "osnovy" (pro ročníky), ale jsou věci, co děcka tak nějak mají umět po 3., 5. a 9. třídě. Problém je ten, že se v podstatě nezměnily učebnice. A sem-tam je v učebnicích hromada balastu. A učitelé místo aby uvažovali nad RVP (rámcový vzdělávací plán), tak "učí učebnice". A to je prostě špatně.

Tak třeba pro tvou představu - RVP vzdělávací obor Člověk a jeho svět, část Místo, kde žijeme, výstup po 3. třídě:
ČJS-3-1-01 vyznačí v jednoduchém plánu místo svého bydliště a školy, cestu na určené místo a rozliší možná nebezpečí v nejbližším okolí
ČJS-3-1-02 začlení svou obec (město) do příslušného kraje a obslužného centra ČR, pozoruje a popíše změny v nejbližším okolí, obci (městě)
ČJS-3-1-03 rozliší přírodní a umělé prvky v okolní krajině a vyjádří různými způsoby její estetické hodnoty a rozmanitost

Výstup po 5. třídě:
ČJS-5-1-01 určí a vysvětlí polohu svého bydliště nebo pobytu vzhledem ke krajině a státu
ČJS-5-1-02 určí světové strany v přírodě i podle mapy, orientuje se podle nich a řídí se podle zásad bezpečného pohybu a pobytu v přírodě
ČJS-5-1-03 rozlišuje mezi náčrty, plány a základními typy map; vyhledává jednoduché údaje o přírodních podmínkách a sídlištích lidí na mapách naší republiky, Evropy a polokoulí
ČJS-5-1-04 vyhledá typické regionální zvláštnosti přírody, osídlení, hospodářství a kultury, jednoduchým způsobem posoudí jejich význam z hlediska přírodního, historického, politického, správního a vlastnického
ČJS-5-1-05 zprostředkuje ostatním zkušenosti, zážitky a zajímavosti z vlastních cest a porovná způsob života a přírodu v naší vlasti i v jiných zemích
ČJS-5-1-06 rozlišuje hlavní orgány státní moci a některé jejich zástupce, symboly našeho státu a jejich význam

Pak jsou tam ještě Lidé kolem nás, Lidé a čas, Rozmanitost přírody, Člověk a jeho zdraví.

Kompletně to máš tady - https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=...

bledulka84
7. zář 2024

@tereza0111 ano, normální ZŠ, na větší vesnici, v okolí jsou i 1-2 spádové obce (ale rodiče můžou zvolit menší městečko hned vedle), obvykle jsou 2 třídy v ročníku, od 1. třídy mají i Aj, teď od čtvrté informatiku. Jinak dotaci vlastivěda + přírodověda mají 3 hodiny týdně a označují to souhrnně jako "člověk a jeho svět".

sowelo26
7. zář 2024

@tereza0111 ne, nemaji je zazita, sice je umi vyjmenovat, ale to neni vse, taky, je musi chapat a umet je pouzit, zrovna vyjmenovky uplne snadne nejsou, kdyz to mas pouzit. Pracujes ve skolstvi? Ja ano, ucim i CJ, pisu to z pohledu praxe a zkusenosti...

mollyweasley
7. zář 2024

@sowelo26 I mi to přijde úsměvná představa, I/Y plete aspoň občas drtivá většina Čechů, natož aby je třeťák uměl dokonale a vystačil si se znalostmi celý život.

sowelo26
7. zář 2024

@tereza0111 jo a k carkam v textu, to se taky nelze jen tak naucit... Jednak je k tomu potreba urcita zralost, a hodne i cit, nestaci znat pravidlo... Hodne pomuze cteni... A ze reknou lidi neco pekneho o komunistech nesvedci vubec o nicem... Ze ma nekdo jiny nazor nez ty neznamens, ze je negramotny a nic o politice nevi... S tim bych byxla velminopatrna... Financni gramotnost by nemela byt jen veci skoly, a davno uz se uci, ale hlavne rodiny...

bledulka84
7. zář 2024

@tereza0111 taky tu jsou určité mouchy, nedostatečná kapacita školy - 2 třídy (vždy první nebo druhý ročník) jsou umístěné na druhé straně dědiny v bývalé MŠ, na oběd a do odpolední družiny chodí 800m, sportovní hala, kde mají tělocvik, je od toho odloučeného pracoviště téměř kilometr, od školy je hala přes půl km, teď dělali přístavbu, ale loni dcera měla třídu taky mimo, v DDM v zrcadlovém sále, který je kousek od školy 😅 a samozřejmě vždy záleží, jak si které dítě sedne s učitelem. Dcera byla doteď spokojená, syn ne, je chytřejší, než učitelka zvládá, ta preferuje hodné děti nad chytrými

madbetka
7. zář 2024

@tereza0111 Ve čtvrté třídě už dítě musí rozhodnout, jestli doplňuje i/y uprostřed nebo na konci slova, jestli je to podstatné jméno nebo sloveso. Jestli je to tvrdá/měkká souhláska, jestli se bude řídit vyjmenovanými slovy a jak pozná slovo příbuzné, u vzorů určit rod a vybavit si vzor a správné i/y. Musí určit jestli je sloveso v přítomném nebo minulém čase, najít podmět věty a jeho rod, určit příčestí minulé. Je toho strašně moc, co už musí umět v té větě sledovat a určovat a je to pro naprostou většinu z nich strašně náročné. Zvládají to, když se procvičuje izolovaně jeden jev, třeba právě ta vyjmenovaná slova, ale jako celek je to fakt těžké a bez problémů to zvládá jen malé procento dětí.

miryp
7. zář 2024

Dcera byla ve čtvrté třídě loni. Učebnice tvořily určitý základ, ale k tomu měly děti projektové práce, kde se ty informace učily prohlubovat a propojovat. Děti měly buď samostatně nebo ve skupinách zpracovat určitá témata, vyžadovalo to spolupráci, práci s učebnicemi, práci s internetem, docházku do knihovny, zapojily do toho výtvarku, atd. Svou práci pak prezentovaly před zbytkem třídy a následně o tom debatovaly. Někdy se na to podařilo učitelce navázat ještě nějakou exkurzí, která to vše ještě upevnila. Já neměla pocit, že by se jen tupě učily nějaké názvy a letopočty...

mishka87
7. zář 2024

@tereza0111 mají novou učitelku, tak uvidíme, jak to uchopí. Nicméně je mladá a předpokládám jiný přístup, než staré ochechule. Předchozí učitelka jim vždy ke každému tématu řekla ještě něco navíc, co v prvouce neměli. Čeština je stará kniha, ale loni měli podobnou a nebylo co vytknout. Každopádně dle obsahu učebnic čj a mat. si nemyslím, že by čtvrtá třída měla být jednoduchá. Navíc mají více hodin angličtiny a nově i informatiku.