Zdravím všechny maminky.Mám devítiletou dceru,která je ve třetí třídě.Celkem dobře se učí.Učitelka mi na třídní schůzce povídala,že bude mít na vysvědčení samé jedničky,jen prý matematika je mezi 2-3 a že jí prý tu trojku asi dá.Tak jsem na ní koukala.Přitom podle známek v ŽK má průměr 1,85.Tak přece nemůže dostat trojku ne?A hlavně když bude mít samé jedničky.Nedovolím,aby jí zkazila vysvědčení.Kdyby jí skutečně ta trojka vycházela oprávněně,tak neřeknu půl slova.Prý ted bude rozhodující ještě test,který boudou psát.Co si o tom myslíte?Případně je možnost si třeba někde stěžovat na učitelku a její hodnocení?Jsem z toho fakt neštastná.Děkuju za každou radu.
Tak z mé vlastní zkušenosti vím, že někteří učitelé nehodnotí pouze podle průměru, ale i podle aktivity, snaživosti při hodině a dalších aspektů, kromě toho je možné, že paní učitelka může mít u sebe ještě další známky, které nemají v žákovské zapsané. Ale samozřejmě, pokud máš pochybnosti, zašla bych asi ještě nejdříve přímo za paní učitelkou, pokud ti nedá uspokojivé vysvětlení, pak třeba i za ředitelem, ale co vím, tak třeba u nás bych asi nepochodila, většinou se nemíchá do věcí příslušných pouze učitelům, ale zkusit určitě můžeš.
Já bych se paní učitelky asi zeptala, proč se rozhoduje mezi 2 a 3, když je průměr takový, jaký je....jestli má ještě nějaké známky, které nejsou v ŽK apod.... A pokud by tam nějaký důvod byl, tak bych to vysvědčení asi tak neprožívala, jsou to jenom známky a ve 3.třídě to ještě není žádné rozhodující vysvědčení k nějakým přijímačkám apod...
A jak píše @soyevita, hodně z nás se s takovou situací setkalo, dcera má taky jedinou dvojku na vysvědčení, i když ji podle průměru vychází za 1, ale protože mě pan učitel vysvětlil, že při hodině nespolupracuje a vůbec je na ní vidět, že tento předmět není její parketa, jedničku jí prostě dát nemůže. 😉
Jasně,vím že se hodnotí i celková aktivita ve škole.Ale tady jde o to,pokud je učitelka aspon trochu normální,tak z lidské ho hlediska,pokud dceři vychází 2-3 a jinak samé jedničky,tak by mohla k tomuto faktu přihlídnout a tu dvojku jí dát.
To máš těžký, kdyby měla přimhouřit oko u jedné, to by pak musela u všech. Někteří učitelé jsou přísní a neřeší nic okolo, vím, že mě takhle učitelka zkazila vysvědčení ve druhé třídě, kdy zkoušela zpěv na známky a já byla zrovna nachcípaná, že mluvit ani nemohla, kokrhel v krku, takže samozřejmě špatná známka a ta i pak na vysvědčení. Štvalo mě to, protože to byla jediná dvojka a hlavně, já zpívat umím docela obstojně. Já bych to zatím neřešila, spíš bych se s holkou učila na tu písemku, třeba to ještě dotáhne na tu dvojku a když ne, tak svět se přece nezboří 😉
Prumer znamek hraje v hodnoceni minimalni roli. Kazda znamka ma jinou vahu a ani znamka jako takova neni rozhodujici. Zalezi i na pristupu k predmetu, aktivite, snaze apod. Nechapu, proc by ucitelka nemela dat trojku jen proto, ze z ostatnich predmetu bude mit jednicku.
Spis nez diskuzemi na netu a zvazovanim, zda je ucitelka normalni, se zeptej, co by mela tva dcera zlepsit. Tvuj pristup uprimne moc nechapu.
Pak bys ale měla navrhnout, aby dceři z jiného předmětu, kde to má mezi 1-2, dali teda dvojku, aby to bylo spravedlivé, ne? 😉
Xkrát mě ve škole někdo poškodil, ale mnohem víckrát mi bylo přilepšeno, ale to člověk už tolik nevnímá.
V 7. třídě v pololetí jsem taky měla samé jedničky a trojku z matiky, spíš za ne-snahu a rušení při hodině, než že bych počítala hůř než dvojkaři. Rodiče mě sjeli na 3 doby a každý den jsem musela předkládat 10 vypočítaných příkladů, ani je nenapadlo chodit orodovat do školy... Dělala to babička jedné spolužačky a musím přiznat, že jsme to té holčině dávali slušně sežrat.
asi bych se zeptala..že mi není jasný důvod, když průměrově to vychází 1.85. Důvod, že bude mít jinak samé není pro daný předmět důležitý, nehodnotí ty jiné předměty, ale jeden konkrétní (mě třeba žralo, že mám neustále samé a z "blbýho" tělocviku sem tam 2, protože jsem gramla).
Tak průměrem se samozřejmě vůbec neřiď,ten totiž není rozhodující. Učitelka děti zná a vidí,jak v hodinách spolupracují,snaží se,umí nebo neumí. Naše škola třeba používá elektronické ŽK a tam má každá známka jinou váhu,pololetní práce je za 100%,písemná práce a ústní zkoušení za 75%,desetiminutovka 50% a kompetence (práce v hodině,úkoly,snaha...) 25%. Takže tam si sama ani žádný průměr nespočítáš. A nám učitelky říkaly,že známky jsou jen čísla,ale konečné hodnocení je stejně na těch lidech-kantorech a ti prostě vidí,když dítě v průběhu celého roku umí a je v daném předmětu dobré,jen na písemkách má třeba trému a zkazí je,tak tomu nepřikládají takovou váhu. Vaše učitelka nejspíš nechce být nespravedlivá k ostatním dětem,protože jak by se pak ony na to dívaly,že tvé dceři nejdou počty,ale dostane slušnou známku,aby jí to nezkazilo vysvědčení?! To by přece bylo nefér... Trojka přece není žádná hrůza a vysvědčení ze 3.třídy se nikde nepíše,nepočítá. Co pak budeš dělat na vyšším stupni a na střední,to taky budeš s každou známkou lítat za učitelem?
Asi by spíš chtělo pořádně se naučit na tu poslední písemku... A možná se ještě zkusit dcerky zeptat,jak probíhá výuka,jestli se hlásí,jestli umí správně odpovědět,když se jí paní učitelka na něco zeptá,jestli dává pozor,jestli rozumí probranému učivu...
Počítat průměr známek je opravdu zastaralé. Známka je z celého pololetí, z pisemek, minutovek, zkoušení, práce v hodině, domácí přípravy apod. Nejprve chcete individuální přístup a hodnocení dítěte jako osobnosti a pak jediným argumentem je průměr známek? Učitelky fakt nejsou příšery, které rady ubližují dětem. Možná by chtělo zajímat se o prospěch dříve než v červnu (předpokládám že např. v březnu nebylo hodnocení 1) a případně dítěti pomoci s procvičovánim když mu něco nejde a naházet vše na nenormální učitelku.
Dovolím si přispět se svou troško do mlýna. Jsem učitelka (SŠ a VOŠ - ALE TO NEHRAJE ROLI) . Každá známka má svou hodnotu a váhu. Počítat průměr ze všech známek bez zohlednění hodnoty je nesmysl. My máme ve škole systém, kde každou známku studentovi zadám i s udáním hodnoty a toho, z čeho a kdy ji získal. Rodiče to pak po přihlášení přes internet vidí, včetně tzv "váženého průměru" . Ale i ten je pro mě při klasifikaci orientační hodnotou. Je jasné, že pokud má žák vážený 1,3, asi mu těžko dám 4 🙂, ale 2 klidně. Pokud se v hodině fláká, nepracuje, nedává pozor, vyrušuje... Na Vašem místě bych se spíše paní učitelky zeptala, jak se dcerka jeví v hodinách, co by měla zlepšit, co by mohla udělat... A lidské hledisko? To je docela vtipné. Proč by měla Vaše dcera mít jedničku nezaslouženě? To by lidsky nebylo spravedlivé vůči těm, co celoročně makají, jsou aktivní, pracují. Tolik pohled učitelky. Navíc rada na závěr - známky se neřeší v červnu, ale celoročně, pak nedochází k tlaku - že se musí tak či onak napsat poslední test...
@hanule112 asi bych si předtim nez si půjdu stěžovat promluvila s učitelkou..
@hanule112 jestli je to klasická žákovská, tak všechny známky nemají stejnou váhu. Moje dcera v elektronické žákovské má i v průběhu roku výslednou známku-počítá to systém, takže nás (asi) na vysvědčení žádné překvápko nečeká 😉.
Ale ty bys měla vědět, jak na tom dcera s matikou vlastně je. Jestli to umí a třeba měla trému a smůlu u důležité písemky, tak bych to řešila s učitelkou. Ale jestli by to měla být jen známka, aby nekazila vysvědčení, tak bych se na to vyprdla. Je spíš výchovné, aby dostala hodnocení, které odpovídá jejím výsledkům resp. znalostem. Máte šanci začít to zlepšovat hned od září 🙂.
@hanule112 Milá paní, trojka není až tak špatná - ale je možné že si na vaší dceru zasedla, nebo jí vaše dcera nesedla. Bohužel stává se to. stěžovat si můžete, ale asi nepochodíte. Mě to dělali od 5. tř. - až jsem přešla do učení, tam se divili co tam dělám, že jsem klidně mohla jít na gymnázium ...
@hanule112
1. Aritmetický průměr není totéž, co průměr vážený - každá známka má svoji váhu, a tak i jedna trojka třeba ze čtvrtletky a jinak samé jedničky z malých testů dokáže s průměrem hodně zahejbat. Máme od letošního školního roku elektronickou žákajdu a tam je to krásně vidět.
2. O dceřin prospěch se zajímám celoročně, ne až před vysvědčením, a každou horší známku spolu diskutujem ve stylu čemu nerozuměla a co potřebuje vysvětlit.
3. Pokud má dcera v nějakém předmětu horší známky, tak nevyšiluju v tom smyslu, že si na ni učitelka/učitel zasedl/a. Pokud už jdu za učitelkou/učitelem, tak max na zeptání se, kde má dcera rezervy a na čem musíme zapracovat.
4. Ve finále známky na vysvědčení nejsou pro další život až tak extra podstatné, obzvlášť na základce. Nikdy jsem nedělala vědu z toho, když dcera nepřinesla samé jedničky. Pro mě je podstatnější to, jak ji vnímají učitelé (a to se člověk dozví hlavně při třídních schůzkách nebo individuálních konzultacích).
5. Tobě bych doporučovala se uklidnit a s dcerou víc pracovat v průběhu školního roku na tom, co jí nejde.
@hanule112 Upřímně... to že má tvá dcera samé jedničky nikoho neopravňuje, aby jí nadržoval a dával jinak lepší známky, tam kde si to třeba nezaslouží..
Nikdy jsem tenhle argument nechápala.. zkazíte mi vysvědčení. Kdo si ho zkazil? Předpokládám že jen a jen ten dotyčný žák, pokud není evidentní, že si na něj učitel nezasedl. Ale to by jste asi poznala v průběhu celého roku a ne najednou na konci roku, když se uzavírají známky, ne?
Přišlo by ti fér, kdyby jsi věděla, že tvoje dcera má kamarádku, známky mají úplně totožné a té druhé by na vysvědčení dala učitelka dvojku JEN proto, že jinak by jí zkazila vysvědčení a tvá dcera by měla za tři? To asi trošku nejde, ne? takže má známku jakou má a pro tebe a dceru je to akorát ponaučení, že si musí dávat více pozor na to co jí nejde, než se soustředit na jedničky z předmětů, které jí jdou.
Aspoň má zkušenost do života - nic se nedává zadarmo, je třeba se snažit. Nadruhou stranu - ty si pamatuješ co jsi měla za vysvědčení ve třetí třídě? já vážně ne..
@hanule112 ahoj.. preco učit dieta ze ma mat znamku z "ludskeho hladiska" ? preco nenaucit dieta ze ked nieco chce tak musi pre to nieco urobit?
neviem teda ci v tomto pripade je znamka adekvatna k preukazanym vedomostiam, ale ludske hladisko v tomto kontexte je na povazenie...
@evulinka27 no, pokud mám dobrou pamět - tak nikdo nezkazí vysvědčení ze samými jedničkami trojkou, to už by musela mít z toho předmětu za 4, aby přihmouřili a dali za 3. ale pokud má v žákovce to co má a má to všechno, tak to není jasná 3 ale 2. Jako logika
@kolibricek36 Až na to, že v žákovské nikdy není vše 😉. A jak jsem psala nejen já výše, brát hodnocení podle aritmetického průměru je blbost.
A ano, pokud někdo nějaký předmět fláká nebo mu to nejde a rodiče s tím dítětem nepracují, tak bohužel, ale známky jsou od toho, aby aspoň nějak ukázaly schopnosti dítěte v daném předmětu a nedávají se podle toho, aby nekazily vysvědčení...
@somalicats uvedu příklad - dítě dysgrafik, má ze všech předmětů samé, jen z češtiny mu hrozí 4 - vy byste mu jí klidně dala a ještě seřvala rodiče, že se mu nevěnují.
Sice spravedlivé to je, ale proč mu kazit vysvědčení, když za to němůže.
Je pravda, že dcera paní @hanule112 asi žádné omezení nemá - ale neřekla bych, že by se jí nevěnovala, ale prostě bych si šla popovídat s učitelkou - ve třetí třídě mají jen jednu - a ta přece ji hodnotí i v jiných předmětech - 3 sice není žádná hrůza, ale zas ji kazit vysvědčení, se mi nezdá moc výchovné
@kolibricek36 Vkládáš mi do klávesnice něco, co jsem nepsala. Pokud má dítě dys- poruchu, tak je to úplně jiná situace. A pokud má z jednoho předmětu špatné známky - no to se na mě nezlob, ale to bych teda já pátrala už během roku, kde je problém, a neřešila to ani ne měsíc před vysvědčením. A znova si přečti můj první příspěvek a případně si vygoogli rozdíl mezi aritmetickým a váženým průměrem. Pak možná pochopíš, proč při aritmetickém průměru například 2,1 může dítě přesto dostat trojku.
P.S. Moje dcera s velkou pravděpodobností bude mít na vysvědčení dvojku z fyziky. Jinak jí vycházejí samé, z fyziky tam má v žákajdě hromadu jedniček, bohužel "pokonila" velkou písemku, ze které má 3-. Kdybych byla jako zakladatelka, tak už půjdu řvát na učitelku, ať dceři nekazí vysvědčení. Protože nejsem jako zakladatelka, řekla jsem dceři poté, co tu trojku přinesla, ať si to zkusí ještě opravit - takže zkoušení, práce v hodině - za to má jedničky, ale váhou nejsou srovnatelné s tou trojkou, takže musí makat až do konce, pokud to chce vytáhnout zpátky na jedničku.
@somalicats já to uvedla jako příklad - a vy hned ....
a učení na druhém stupni je náročnější - je toho víc - každý učitel dává jen z jednoho předmětu ... nemůže srovnávat jak se chová v jiných předmětech - kdežto na prvním stupni hodnotí jeden a týž člověk - a když už jí chce dát tu 3 tak by měla holčina vědět za co - tak proto bych si šla popovídat s učitelkou - ne, že jí chce dát 3 to by mi nevadilo, ale proč, at můžu s dítětem pracovat na zlepšení ...
už chápete?
@kolibricek36 Tak o tom tady ale píšem všechny - popovídat s učitelkou - proč ne, ale ne stylem "kazit/nekazit vysvědčení", ale zjistit, co dítěti nejde a v čem se má zlepšit.
Jinak je ale celkem jedno, aspoň z mého pohledu, jestli jde o první či druhý stupeň - nevím, jak Ty, ale já teda neberu špatné známky jako "kažení vysvědčení" ani na prvním stupni. Dítěti nemusí vyhovovat třeba styl výuky té matematiky, to znám na vlastní kůži, taky jsem s ní měla v druhé a třetí třídě problém, takže jsem z pětiminutovek dostávala špatné známky, ale moji rodiče to řešili tak, že se mnou matematiku procvičovali a známky jsem si zlepšila. Ale nikdy by je nenapadlo jít za učitelkou s tím, ať mi nekazí vysvědčení. A stejně tak to celou dobu praktikuju já u své nejstarší, přece jen už chodí do školy nějaký ten pátek a hlavně začátky jsme měli složité pro změnu se psaním.
@somalicats já osobně jsem měla problém až v na druhém stupni - prostě si řekli zlatá střední cesta a bylo, jenže pak se na učilišti divili co tam dělám. Takže si myslím, ne vše co je na vysvědčení je o znalostech a známkách. Jinak u neteře, jsme taky museli češtinu doslova dřít - diktáty.
@kolibricek36 Tak pochopitelně si učitel/ka může na dítě zasednout a pak se to i na známkách projeví. Jenže tady se mi to tak nejeví - to by měla zakladatelky dcera špatné známky i v ostatních předmětech a ne jen v matematice. Spíš si myslím, že jí fakt nesedí ten styl výuky matematiky a pak je holt na rodičích, aby taky přiložili ruku k dílu (nebo spíš hlavu v tomhle případě). Moje dcera měla trable s psaním v první třídě, taky jsme cvičili víc, než ostatní - měla trochu problémy s motorikou, ale po pár měsících se to srovnalo. Nicméně už od té doby ví, že když jí něco nejde nebo něčemu nerozumí, tak s tím musí přijít a nečekat, až z toho dostane špatnou známku.
@kolibricek36 asi jsem z jiného světa, ale já bych dala i tu čtyřku mezi samé jedničky. Prostě když něco někdo neumí, tak nemůže mít protekci v tom, že jiné zvládá skvěle.. Jak by to mělo motivovat spolužáky, když by viděli, že je někdo s vědomostmi stejně, nebo dokonce hůř a je lépe ohodnocený?
A je to o celoroční práci, ne že si maminka 3 týdny před koncem školního roku vzpomene, že její dcera neumí matematiku..
Jak jsem psala výše, kdyby mělo jít o zasednutí, tak by si toho určitě všimli během roku, že dítě nosí špatné známky i přesto, že látku zvládá.
Takže na místě je otázka - jak se holčička jeví v hodině, zeptat se učitelky, třeba i spolužáků.. Ale být na místě maminky, tak to nechám být. Pro dítě je to ponaučení do dalšího roku - pokud chci hezké vysvědčení, musím více máknout a nedostanu to jen za to, že jsem dobrá v češtině a prvouce.. Myslím, že tahle lekce je k nezaplacení. Prostě něco chci, tak si za tím jdu. A nedostanu to jen tak, že maminka to zařídí.
@evulinka27 nejde o protekci, zakladatelka se asi jen diví proč - určitě se s dcerou učí ...
a za mě, tedy z mého pohledu a z mých zkušeností vím, že ne vše co je na vysvědčení uvedeno je o znalostech a známkách - i když to bylo za komunistů ale svět je stejný tenkrát i ted - pokud je u kantorů dítě oblíbené, průbojné bude mít lepší známky než ten kdo je neprůbojný a neoblibený, byť má znalosti na stejné úrovní ...
ale to se nejedná po tuto situaci zakladatelky ...
@kolibricek36 pletete dohromady jablka s hruškama.... tak za prvé - už ve třetí třídě se na většině škol střídají učitelé (kvůli hodinovým úvazkům za týden), takže nehodnotí pouze jeden učitel všechny předměty (většinou 2-3). Dále neznám nikoho kdo by si na dítě na 1. stupni ZŠ zasedl. Ano, máte pravdu v tom, že některé dítě může být učitelce sympatičtější a jiné méně. To ale většinou vyplývá právě z chování a přístupu ke vzdělávání daného dítěte. Pokud máte ve třídě flinka, který dokáže jen házet otrávené ksichty, pak těžko budete k takovému dítěti cítit sympatie (a ano, takové děti jsou už i v nižších ročnících). Ale profesionál nesmí na sobě nechat nic znát a přistupovat ke všem stejně, tedy proč jednomu z trojky ulevit a druhému ne??? To ale neříkám, že je případ zakladatelky diskuze. A poslední... pokud dítě má diagnostikovanou nějakou SPUCH (specifickou poruchu učení nebo chování), pak rodič předává učiteli zprávu, ve které jsou doporučení jak s žákem pracovat (ne vždy ji ale rodič předá, pak nemůže čekat "úlevy"). Pokud jsou poruchy velké či kombinované, pak se žádá o IVP (individuální vzdělávací plán) a ten je upravený tak, aby žák splnil ŠVP (školní vzdělávací program) s přihlédnutím k jeho diagnoze. Pak se tedy nemůže stát, že ze všech předmětů má jedničky a z jednoho 4 (za předpokladu, že se na vyučování připravuje a rodič se mu věnuje, IVP je sestaveno dítěti na míru).
@carllin asi ano - máte pravdu, ale vy tu pletete taky - jaké poruchy učení a nebo chování to dříve(a to myslím před rokem 1989) nebylo, když tak s tím mazaly do pomocné školy ....
@hanule112 U nás přihlížejí k aktivitě v hodině a dostávají i malé známky,které se nezapisují.Moje dcera má v podstatě stejný problém,jenže jí ta trojka hrozila z TV.A vůbec bych neřešila,kdyby jí dostala.Myslím si,že než by stížnost dítěti prospěla,tak by mu spíš uškodila.
Počkala bych si na rozhodující test,pokud dostane 1 nebo 2,není už co dál řešit.A bude mít samé jedničky.
Pokud dostane za 3,tak je to jasné.I tak je to krásné vysvědčení🙂
Třeba pak bude mít lepší a spravedlivější učitele.Myslím,že hodně z nás se s tímto za školní docházku setkalo