Holky, prosím, vím, že řekněte,ze jsem finanční negramot,ale jaksi nemám moc zkušeností.Holka je ve druhé třídě a jelikož na nás po škole cca 15 minut (2-3 krát týdně)
čeká, než vyzvedneme mladší ve školce má dovoleno si jít pripadne ,, něco,, koupit.(Zmrzka,bonbon,..)No rozhodli jsme se, že ji prostě začneme dávat kapesné,domluvili jsme se s manželem na 100/týden ( nevím zda to není přehnané),ale poučena s tím, že to prostě nemusí utratit a může si samozřejmě takhle šetřit třeba na něco,co by jsem ji třeba jen tak nekoupili nebo tak.Ale teď mi teda poraďte,ona to teda všechno neutrati, když jí dám další týden tu stovku, mám ji říct ať si ji da do pokladnicky, když ji zbylo z minule? zase nechci,aby potom u sebe měla hodně peněz a nebo,aby pak šla do ty pokladnicky a vzala si třeba větší částku, když si z ni bude brát peníze,jsk to máte vy? Ja pocházim dost z chudé rodiny, takže u nás moc kapesné nejelo,dostala jsem občas 20 /30 Kč,ale prostě různě nárazově, tak že jsem si sice šetřila,ale samozřejmě jsem u sebe víceméně neměla více jak 50kc.No a manžel kapesné dostával až na střední škole a to už je trochu jiná, protože už chodil i ba brigady atd.takze už přece jen měl jinou zodpovědnost,na zakladce neměl potřebu, jelikož byl po celou dobu ve družině a v místě bydliště, takže ani nikam nedojizdel, případně sel za rodiči, kteří pracovali,hned vedle školy.
Syn 2. třída, má 20Kč na týden. Loni měl 10Kč a taky to stačilo.
V druhé třídě jsme dávali pade na měsíc. Ale máme známého, co dává litr.. za mě se Fin gramotnost lépe učí v “nedostatku”, než v přebytku.
My dáváme 100 / tyden dceri v první tride. Může si koupit něco na chuť, jinak si šetří a ví, že když mají kamarádky narozky, tak přispěje na dárek
Záleží, k čemu přesně mají ty peníze sloužit. Má si zajít pokaždé při čekání něco koupit? TAk jí dej pokaždé ten den peníze na koupení, za nějaký koláček, zmrzku utratí tak 20 - 30 kč. Nebo má být cílem naučit se hospodařit? TAk jí dej pevně stanovenou částku, se kterou může nakládat dle libosti - buď si zajde něco koupit, nebo si to našetří. A mělo by být na ní, za co ty ušetřené peníze utratí.
Já začala dávat v 1. třídě, 20 kč týdně. HOlky chodily s družinou na plavání, kde byl bufet. Když jsem jí dala peníze do bufetu, tak je vždy utratila. Tak jsem pak řekla, že je to její kapesný a může si ho šetřit a najednou o tom začala víc přemýšlet, radši si nabalila svačinu z domu, než aby si něco pokaždé kupovala a občas si tam koupila nějaké lízátko apod. a peníze si šetřila.
Kolik ji dáte, je jen čistě na vás. Hlavně aby už trochu znala hodnotu. 100 mi nepřijde přehnaná, ale pokaždé si nic nekoupí, takže já bych to snížila na 50,-/týden a nebo 100,- na ty dva týdny. Co si budem, přes zimu si nekoupí zmrzku, kde stojí min.30,- jedna točená.
Za mne, pokud je neutratí, ať si to dá do kasičky (samozřejmě mějte o tom přehled). Kdyby si pak něco velmi přála a vám by se to extra nezamlouvalo, je fajn ji obeznámit, že část zaplatíte a část ona - to dost pomáhá dítě učit zodpovědnosti.
Neteř od našich dostávala za 1* a dvakrát podtrženou nějaký peníz od první třídy. Když to tehdy mamka zavedla, netušila, jak se neteřinka bude učit 🤣 A ona si to vždy odložila s tím, že si chce našetřit na bazén 😀 Teď je ve čtvrté třídě, už tam má několik tisíc a místo bazénu to plánuje na notebook. Když si něco chtěla hodně koupit, tak třeba část si zaplatila právě z kasičky.
Syn má zatím 2,5 roku a všechny peníze, co se nám pro něj naskytnou (např.tchýně mu něco koupí a pokud ta částka za dárek byla nižší, než jiným vnoučatům, dostane ten rozdíl v obálce), tak mu to tam dáme.
Já jsem kapesné nikdy nedostávala, naši mi vždy dali, když jsem chtěla zmrzku (za mne ale kopeček stál 2,50🙈). Když jsem byla na střední, tak mi dávali na vlak + na jídlo vždy dle potřeby. Já jsem dodnes sysel na peníze a dvakrát přemýšlím, zda to vůbec chci koupit. Ale je pravda, že v dnešní době spousta lidí utrácí a nepřemýšlí. A děti by se měli učit fungovat s penězi už od mala.
My jsme kapesné zavedli staršímu až od 5 třídy kdy začali mít volnou hodinu a chodily do obchodu. Má 400 na měsíc takže 100 na týden. To co neutratí dává si do pokladničky. Ted si s mladším synem přidávali peníze z pokladnicky na novou klec pro morčata. Jinak si bere třeba svoje peníze i na výlety. Ja mu vždy něco málo dám a zbytek když chce více si bere ze svého. Buď bych to nechala tak jak to máte s tím ať si šetří a když si bude chtít něco většího koupit tak ať si na to přidá nebo rovnou zaplatí. A nebo bych ji to třeba zkrouhla na 100 Kč na dva týdny.
Případně, ale přece neznamená denně 🤔 a 15min čekání je jak nic, to ještě stihne zajít do obchodu? Nemůže být sama doma?
Mám dceru ve 4.tride a dostává 50kc týdně/ úplně dostačující = kdyby měla víc peněz, utrácí za kraviny 🤷♀️
Mě přijde stovka na týden v tomto věku moc. Rozhodně bych byla za to, že si nema něco kupovat každý den. Tak bych ji dávala min a zároveň ji motivovala, aby si i z toho něco odkládala a šetřila. Myslím, že tím nejvíc pochopí hodnotu peněz.
Mam tretaka a dostava 150 mesicne (mel 30,- tydne, ale porad jsem nemela drobny, tak jsme to ustalili na 150,- mesicne). Muze si za to kupovat cokoliv krome alkoholu, cigaret, drog a sladkosti 😁. Takze jestli to “rozfrca” na fotbalovy karticky nebo si usetri na neco vetsiho, je na nem. Zakladem je, ze uz umi s tema vetsima castkama nakladat. Plus teda jednu dobu zkousel, ze mu dam penize predem a podobne, tak to jsme si vysvetlili, ze to by bylo jako kdybych mu to pujcila, takze bych mu k tomu musela dat urok - rychle pochopil, ze se mu nevyplati byt netrpelivej 😉 Taky jsme domluveni, ze pokud ztrati svoje veci (mysleno treba tuzky z penalu nebo gumu, kdy mel tendenci nad tim mavnout rukou), tak to taky zaplati ze svyho. Stacilo ho nechat jednou dokoupit tuzky a od ty doby si dava dost pozor, aby mu nic nechybelo.
Mladsimu je 5, ten dostava 50 na mesic - opet je to podle toho, co je schopnej realne spocitat.
A je krasne videt, jak maji kazdy jinou povahu - starsi si spis setri, dobre si to spocita a dela mu dobre ty penize drzet a hromadit, mladsimu dela zasadne dobre je utracet (a pak skuci, ze nema 🤦♀️😂).
Čtyři stovky na měsíc dostává u nás středoškolák😉 První stupeň si naše děti vystačily s padesátikorunou na měsíc. Nejsem toho názoru, že volný čas se dá zabít jen nakupováním, natož blbin. Ale dělejte, jak chcete, všímám si, že děti při výletech mívají na útratu víc jak já 😁
Moje dcery mají kartu k účtu u Air Bank 😅 platí tím... šetří si tam - můžou si i přehodit peníze na "šetřící účet"... sami i kupují i drobné dárky... Já dávala ve 3tride 75/týden, navyšuji to každý rok (osmá třída má 225/týden, šestá 200/týden), ale kupují si z toho občas sváču, pití...
Dávám kapesné od 2 třídy 100 týdně, syn v 9. třídě má nyní 150, nyní už posílám obojí měsíčně na jejich účty. Nepřijde mi to nijak přehnané, je otázkou, co je v rodině zvykem. U nás si děti kupují, co považují za vhodné a musí ale i ušetřit, protože jsem zastáncem toho, že se kupují drobné dárky jak rodičům, tak sourozencům a babi s dědou, takže to jsou pořád nějaké svátky, narozky, Vánoce.... A kromě toho si šetří na dražší věci, které si přejí, syn si přidal na lepší koloběžku, pak si přispěl na mobil a tak. Od dceřiných 8 let mají oba platební kartu, aby se naučili zacházet i s penězi, které fyzicky nevidí.
Jsem lektor finanční gramotnosti a právě tahle odložená potřeba a umění si našetřit a až pak koupit mladým lidem hodně často chybí.
@sabatko muzu se zeptat, kdyz pises, ze jsi lektor financni gramotnosti - resim prave u petiletaka, ze ma neustale potrebu penize utracet (umi si to spocitat a vi, ze pak uz mit nebude a co to znamena) - utraci za karticky (pokemon a fotbalove), ale vidim na nem, ze ta nejvetsi touha je ten balicek koupit, roztrhat a pak uz ho to vlastne moc nezajima, pokud tam nema nejakou top kartu. Jenze ted jsem na pochybach - aby se naucil, ze ty penize proste nebudou, kdyz je utrati, tak bych mu mela nechat absolutne volnou ruku, jenze nekdy to tak trochu pripomina impulzivni nakupovani a to se mi taky uplne nezda 😁 Kdyz mu ale zacnu omezovat, kdy a za co (krome dopredu danych zakazanych veci) muze penize utracet, uz to neni jeho hospodareni s penezi..
@rencinka87 nejjednodušší u takhle malého dítka je naučit ho jakoby obálkovou metodu. Určit mu, že něco se zaplatit prostě musí a musí na to penízky mít (narozeniny rodičů třeba) a udělat obálku, kterou si sám popíše nebo ve vašem případě třeba pokreslí, a kam z každého kapesného pevnou částku odloží (je to vlastně takový trénink na "složenky¨). Se zbytkem si pak může udělat, co chce. Částka odkládaná by měla být taková, aby neměl možnost si vše, co chce, rovnou koupit a nemuset čekat na příští příjem.
Časem se přidává další obálka, kde si bude třeba šetřit na něco, co si přeje sám, k tomu si přidávat třeba nějakou korunu, kterou dostane od prarodičů apod.
@sabatko mně teda idea Kupují se drobné dárky každému příbuznému při každé příležitosti s finanční gramotností moc nejde dohromady. Povinné výdaje ok, ale tohle přeci není povinné. Pak z toho vzniká to zadlužování v dospělosti kvůli Vanocům nebo dovolené.
Jinak můj čtvrťák má pade na týden, stovka druhákovi mi přijde dost. Stejně tak argument, že 3x týdně čeká 15minut, tak si má jít něco koupit. Kapesné ano, ale travit volný čas nakupováním fakt ne.
Já bych ji vysvětlila,že si má zbytek šetřit a pak si může za to koupit něco většího např.Lego.
Dcera je teď ve 3.tride a dostává 200/měsíc. Ona šetří, ale má možnost utrácet, protože 2x týdne jezdí sama do "města" na kroužky. Navíc má mezi hrou na nástroj a hudební naukou hodinu volna, což je prostor pro to jít si něco koupit. Ale zatím to nevyužila, byla si jen koupit nějaké školní potřeby, které jsem ji pak proplatila.
Pracuji v obchodě na vesnici a děti si ráno chodí pro svačinku a pití a pak v polední pauze pro pití a sladkost , vidím že mají kolikrát i 500 .Syn je ve 3. Třídě a má na týden 100. A teda zda se mi to akorad.Pri dnešních cenách co si za 50 korun koupi když to má na týden .Když se mu podaří ušetřit má to v peněžence u sebe .Napadlo mě i že když to neztratí nedostane další týden třeba ale až pak nebude mít ale zatím jsem to nezavedla tak
Proc nechces aby pak mela u sebe hodne penez nebo aby si tam pak nasporila vetsi castku? Mam za to, ze to je prave cilem kapesneho - naucit deti, ze kdyz si odpusti drobne kratochvile, zvladnou i z malych penez usetrit ty vetsi castky a koupit si co chteji.
U nas to tedy tak vzdy bylo. A pomaha to pak, kdyz si dite chce neco opravdu koupit a me se moc nechce, protoze je to blbost. Argument - kup si to z kapesneho je neprustrelny :D (navic nakonec holky dojdou k zaveru, ze to vlastne nepotrebuji..)
100,- tydne mi ale prijde moc, byt to je samozrejme subjektivni. Navic bych nechtela dite ucit, ze kdyz nekde chvilku ceka, ma si kratit cas zbytecnym utracenim. Kapesne bych davala, ale at se uci setrit a zabavit by se mohla treba ve skolni knihovne na tu chvilku?
Syn v první třídě dostává 50Kč/týden, ale je to podmíněno pomáháním doma. V okolí školy není onchod kde by si mohl něco koupit a stejně ho vyzvedávám. On si umí šetřit jelikož s námi jezdí po obchodech a vysvětluji mu co za kolik může mít atd . Nevidím tedy smysl v tom ,aby dítě čekalo v obchodě a utrácelo tam za nesmysly .
Děkuji za poznatky.napisi nějak hromadně, samozřejmě nemusí jít nakupovat,aby tím zkrátila čas, může počkat v šatně,ale také nechci,aby tam celou dobu seděla, když ostatní samozřejmě jdou do cukrárny (zmrzlina za 40, takže právě ta stovka mi přišla tak nějak k tomu),obchodu,za 15-20 minut to stihne v pohodě, protože to má hned vedle ZŠ.A je samozřejmě poučena, že to nemusí utratit a může si šetřit, třeba na přidání na nějaký dárek či jinou věc, což i dodržuje. Mě šlo spíš o to, když by teda každý týden dostala tu stovku a neutratila dejme tomu dvakrát za sebou,tak aby pak v peněžence neměla třeba ty tri stovky a takhle se jí tam nehromadily a pak aby se třeba někde nepochlubila a ty peníze ji někdo nevzal,jestli prostě nastavit, že další stovka prostě přijde do pokladnicky nebo tak?
A teda ještě musím dát dodatek, že jednou za měsíc jezdí na závody a jsme domluvení, že i z toho si tam bude případně kupoval jídlo a pití, takže šetří i na to.
Naše holky mají bankovní karty, tím pádem neřešíme hotovost.
12 let - 250 Kč, 15 let - 500,- Kč / měsíc. Plus peníze od babiček a na narozeniny.
Zvládnou z toho si kupovat sladké i kosmetiku, kosmetiku, dárky a ještě si příspět na letenky.
Ať si to, co jí zbyde z předešlého týdne, dá v neděli do kasičky a je to. Vždy bude mít max. 100,- v peněžence. I proto, kdyby ju nedejbože někde zašantročila.
Naše děti dostávají 30 korun na týdně, nárazově 50, plus na dovolené 200 na týden navíc. Platí si z toho hračky, které si chtějí koupit během roku, sladkosti, které nekupujeme vůbec, plus dárky na narozeniny, svátky a Vánoce pro rodinu i kamarády. Manžel několikrát navrhl zvýšení, ale děti to odmítly s tím, že tato výše je akorát. To, co potřebují, to jim platíme my. Většinou u sebe peníze nenosí, spíš když si cíleně jdou něco koupit. Ale jít si něco koupit proto, že mám 15 minut čas, je přesně něco, co nechci. Dávám jim s sebou svačinu i dostatek pití, aby nemusely utrácet za něco, co mohou mít levněji z domova, to jde proti mému pojetí finanční gramotnosti. Stejně tak se je snažím učit, že koupit si něco "pro radost" není zrovna ideální, že si mohou radost udělat promyšleněji než blbinou koupenou jen proto, aby si něco koupili.
Taky mám dceru ve druhé třídě a vlastně mě přijde zbytečné ji dávat kapesné... Ze školy jezdí sama autobusem domů... Dobroty ji kupuju takže i ve škole má něco dobrého 😊 peníze většinou dostane id prarodičů když se jede na výlet a tak si něco koupí nebo šetří z toho když se ji to nahromadi a zároveň ji do toho kecám když se ji něco líbí a je to drahý, tak ji zas vysvětluju jestli to opravdu za ty peníze potřebuje 😃😊
Ale aby šla "utracet" kvůli tomu že musí 15minut čekat a nudi se,tak to ne no.. 😊
My kapesné zatím nedáváme, mají nárazově peníze ta vysvědčení nebo k narozeninám (od babicek) nebo když se šlo do obchodu a zbyly drobné. Nebo na nějakou akci se školou, výlet. Mají v kasičce vyšší stovky korun, i víc jak tisíc a jen to tam leží ladem. Už jsem přemýšlela,že by to měli taky na účtu a karta, ale pro menší děti je výhodnější, kdyz ty penízky vidí fyzicky. Dcera účet nechce (stejné ale výhledově nějaký založím a budu jí tam ďávat bokem).Tak zatím mi nepřijde nutné dávat pravidelně kapesné. Ale 100/týden mi u 2.třídy docela dost. Dceři je dnes 10 (zrovna dobrá doba popřemýšlet o nějakém způsobu kapesného).
děláme to tak, že když si to neutratí, doporučím přestěhovat do pokladny.. ano měj u sebe třeba 100-200kč, ale víc je zbytečné.. kluk takhle ztratil loni 500kč tak byl rychle naučen a vyděsil tím svoji sestru, že by mohla taky o něco přijít, že ani ona už si nenosí tolik peněz.. dostávají taky 100kč/týdně + slibuji už asi půl roku karty.. chodí do školy, ze školy, na kroužky sami.. občas si dokoupí nějaký pití na trenink, občas brambůrky s kámošema, holka chodí s holkama do Rossmanna pro lesky a takový ty holčičí serepetičky tak ať si to dotuje ,,ze svýho" - 4. třída teda
Syn (4.trida) dostává kapesné 200 Kc/měsíc. Ze školy chodí sam, zatím vůbec nemá potrebu stavovat se po cestě v obchodě. Sladkosti ma doma, dostávají od babiček, když mají chuť vezmou si. Většinou si vše šetří a pak utrácí za knížky. Když jezdil se školou na plavání, občas dostal nějaké drobné na párek v rohlíku apod.
100/týden ve 2.třídě je za mě strašně moc. To má stejně jako moje osmačka 😲. Moje dcery měly v tom věku 50/měsíc...ty peníze vůbec nepotřebovaly, vše jsme jim kupovaly takže to měly občas na zmrzku nebo tak, ale vlastně nic neutrácely. Za mě jste to tou částkou přestřelili. Ale jinak kapesné jsem jim nikdy neorganizovala, prostě co neutratily, si nechaly někde v šupleti nebo peněžence nebo tak.