Zdravím ženy, je tu nějaká maminka, která kvůli alergii nebo svému přesvědčení dává krabičky do školky/školy? Nedávno jsme měli rodičovské sdružení a ředitelka nám tam oznámila, že jídelna prý nemá kapacity na to, řešit alergické děti, takže za obědy a svačinky si pak zodpovídají rodiče. Ještě to podala stylem, že i to ohřívání a nandavání jídla zvlášť je hrozně zdržuje a přidělává jim to spousty práce. Že to jsou pro ně hrozné komplikace. 🤦 Říkám si, že k tomu dennímu shonu a ještě pak i práci to bude asi vážně masakr po večerech vařit, vyrábět pomazánky a dělat krabičky do školky. Bude se to týkat naší mladší dcery. Je tu někdo, kdo má nějaké zkušenosti s tím, že jídelna odmítne připravit dietu a musí toto absolvovat?
@cherie24 varila jsem detem do skolky (plus svaciny). Koupila jsem kvalitni termosku na jidlo a davala jeste do termotasky, tvrdili, ze to maji na obed teple, byli v lesni skolce, takze to bylo dopoledne v zime normalne v chladu.
Dcera do školky a druhá do školky nosí obědy i svačiny z domu. Jsme doma zvyklý tedy každý večer vařit večeři, tak se toho udělá více a mají to druhý den ještě k obědu. Svačiny se různě střídají, pečivo, někdy nějak ovocná tyčka, k tomu ovoce, zelenina a třeba křupky. Ve školce dceři s ohříváním pomáhají ale ve škole si to už dcera od první třídy nadává na talíř a ohřívá v mikrovlnce sama. Nejvíc co pomáhá je si dopředu na několik dní (ideálně týden) napsat co se bude vařit a mít doma vše nakoupeno. Nejhorší je třeba až večer začít přemýšlet, co by se dalo tedy udělat. Pak se to těžko stíhá a člověk vaří ještě v deset večer oběd na druhý den.
@cherie24
Ve skolni jidelne jsme varili i pro firmy a nekolik skolek. Meli jsme i diety. Setrici, bezlepkovou, bezlaktozovou. A do jedne skolky jsme prave posilali jedne holcicce tu bezlaktozovou.Ridic to behem dopoledne rozvazel. Zkus poptat nejakou skolni jidelnu, jestli maji dietni stravovani a popr moznost rozvozu
@rencinka87
@domza děkuji. 🙂 A vařily jste podobné jídlo jako měly ostatní děti nebo co se hodilo vám? My celkově doma jíme úplně jinak než ve školce. Takové ty univerzální omáčky, maso, příloha, svíčková, řízek, to já vůbec nevařím. Nevidím v takových jídlech nějaký extra nutriční přínos, takže to celkově asi bude super.
@cherie24 nam ve skolce i skole vychazeji vstric. S tim, ze mame papir od doktora a podepsane nejake prohlaseni o tom, ze prebirame zodpovedbost pro hygienu. Syn nema alergii, ale intoleranci, tak tam nehrozi sok pri kontaminaci atd. Takze cast jidel se nakombinuje v jidelne, treba prinesu nase knedliky a omacka a maso je od nich, cast upravuje jidelna, ale jen tam kde je s tim minimalni prace, treba odeberou brambory nez udelaji kasi, nebo odeberou testoviny a masem a nezapecou mu je... ale od tehle hybridnich veci pomalu upoustime, pro jidelnu je to narocne, syn to pak casto stejne nejedl, takze proste na zacatku tydne odhlasim 1-2 obedy ktere nemuze a prinesu kompletni jidlo. Oni mu ho ohreji, doufam, ze na taliri a ne v krabicce, ale radsi se neptam 🙈
Ve skolce trvali na tom, ze jidlo musi vypadat stejne, aby spoluzaci nezavideli, ve skole uz je to kazdymu sumak.
@cherie24 mrkla jsem se na jidelnicek a nekdy jsem udelala podobny jidlo, nekdy ne. Ve skolce se obecne varilo zdrave, nebyla to takova ta klasika, ale u nas slo o alergie na BKM, takze dostavali svoje jidlo. Varila jsem rano, deti maji lehkou histaminovou intoleranci a ohrivane jidlo jim nedela dobre.
@malytlustyhroch děkuji, dcera má alergii na vajíčko, s čímž mi přijde, že se dá taky docela dobře pracovat. Prostě místo knedlíků dostane jinou přílohu, místo řízku plátek bez strouhanky, do polívky se taky vajíčko přidává vždy až na závěr, takže odebrat mističku před přidáním vajíčka. U jídel, kde je vejce zapečené apd bych samozřejmě řešila náhradu svou, tam to chápu, že na to nemají kapacitu. Ale veškeré diety se prý hlásí přes ředitelku a u té mi přijde, že ta k tomu zaujala dost agresivní postoj. 🙄
@cherie24 A vaří školka jenom pro svoje děti nebo i rozváží obědy dál? Naše školková jídelna třeba vaří pro dalších 5 budov + obědy pro důchodce, takže tam by kapacitu na odebírání asi neměli. U menší školky by se to dalo domluvit.
Já všechny stravovací výjimky řeším přímo s provozní kuchyně, nikoli ředitelkou a všechno mám písemně.Zkusila bych si domluvit schůzku s ní, protože ona zodpovídá za kuchyň a stravu.
Ahoj, my varime do skolky a budem i do skoly az to nastane. Dietu ma na cely zivot. Zatim jsem na rodicaku, takze to je relativne v pohode, dostava to, co jime my den predtim. Ma to studene a ve skolce mu to ohreji. Spis jsem bojovala ze nejak nechapali, ze mu nesmi dat nic od nich - mi rekli ale to byl jen takhle maly pernicek, nebo mi to ani nerekli a rekl mi to syn. Ted maji leky na pripad nouze a uz si nelajznou mu neco dat. Navic chodi na jinou pobocku.
Nevarim podle toho co maji ve skolce, ale obcas se podivam treba kdy maji sladkou svacinu a tehdy mu udelam muffin, buchtu, nebo dam presnidavku kdyz maji jogurt 🙂 Ale me vzdy to vychytam 🙂
Az budu chodit do prace, tak budu varit i pro sebe, protoze jsem taky dietar 🙂 Takze proste vecery stravim za plotnou pripravou obedu :D 🙈 Jen doufam, ze jednou bude moct jet na skolu v prirode 🥲 V dnesni dobe se daji koupit hotovky na ohrati co by mohl, ale zalezi na vstricnosti personalu 🤨
@kacka1994 u nas skola v prirode i letni tabor v pohode, vsude vysli vstrict vic nez jsem cekala 🤗
@cherie24 bacha na to 🙂 u nas jsme byli domluveni, ze nebude dostavat nic s vejcem a pak mi rekl, ze mel v polevce knedlicky (vajecne kapani bylo ten den), ze mel na chlebu pomazanku (pomazanka se nejmenovala vajecna, ale primo v receptu co meli na netu meli napsana vejce) atd... mysleli jsme si, ze male mnozstvi vejce snese, ale meli ho denne, totalne mu to rozhodilo streva a cele zazivani. Jeli jsme diky tomu eliminacku na nekolik mesicu odznova. Taky se mu diky tomu rozjela nesnasenlivost laktozy (ma ji geneticky, ale do te doby ji snesl v pohode).
@malytlustyhroch to je super 🙂 no moc v to doufam, zatim je ve skolce 🙂
@michaela666 lze si obědy objednat u nich jako veřejnost a dělají rozvoz po vesnici pro důchodce. Tak zkusím se domluvit s vedoucí kuchyně, ta vypadá docela mile. Mě by vlastně ani nevadilo občas ty krabičky dělat. Dělala bych je rovnou i starší, protože mi i celkově vadí, že děti mají 4x týdně maso a když už je oběd bez masa, je to jídlo typu krupicová kaše nebo dukátové buchtičky. Pak člověk jede někam na návštěvu, všude se podává na oběd nebo na grilu maso a není to zdravé takto stále konzumovat maso. Štve mě to už 2 roky od nástupu starší do školky. Vážně si nemyslím, že je nutné denně jíst maso, je to spíš na škodu...
@kacka1994 bezva. Ale moje tchýně dělá v kuchyni a vysvětlit jí, že má holka alergii bylo vážně vysilující. Do teď ji to občas ujede, ale fakt jsem si připadala jak blázen. Prostě pořád dokola opakuju, že po tom zvrací a stejně jí vždycky něco dali, aniž by se zamysleli nad tím, jestli tam to vejce je nebo ne. Holka chudák 2 roky ani nespala a škrábala se až do krve. Díky eliminační dietě je teď 3 měsíce konečně bez exému. 🙏 Ale je to boj všude. No, děsím se toho už teď té školky.
@cherie24 starsi ti ve skolce nejspis nenechaji mit vlastni stravu, pokud nebudes mit pozvrzeni o nutnosti od doktora, byva s tim nejaky legislativni problem.
Ale jestli te to trochu upokoji, toho masa tam maji k obedu asi 3 sousta, ty obedy podle norem jsou uplne trpaslici.
Kamarádka vaří bezlepkově dceři. Ve školce i ve škole jí to v krabičce ohřáli. Vařila podobně s jídelníčkem, aby dcera nemusela pořád dokola vysvětlovat, co má. Ono se všechna ta jídla dají uvařit úplně v pohodě hodnotně, snad kromě knedlíku. Univerzální omáčka je normálně výpek z masa. Omáčka je vývar, rozmixovana zelenina... Co tedy jíte, když "nic" z jídelníčku, jestli se můžu zeptat? 🤷♀️
@prejeta_zaba vařím hodně ze zeleniny. Luštěniny, někdy nechávám přílohy i klíčit (čočka, fazolky, špalda), rizota různé druhy hodně i na italské způsoby, omáčky a zapékání z rostlinných smetan. Dost u nás frčí polévky, ty děti mají snad nejradši. Polévky jak vývary, tak i krémové. Luštěniny jsou fajn na indický způsob, to děti snědí takto v omáčce nebo dávat si to na nějaké placičky, tortilly, to je pak i jídlo baví.🙂 Když už dělám maso, snažím se vždy zapojit i ryby (české nebo sádkové, ne mražený dovoz) a když už maso,tak spíš méně často, ale raději připlatím za volný chov nebo od chovatele než kupovat z komerčního levně, kde zvířata nežijí moc důstojné životy. Navíc kuře z pastviny má úplně jiné maso než nějaké Vodňanské kuře. Zasytí to z menšího množství víc a ta struktura masa je prostě úplně jiná. Mléčné buď vozím z farmy kousíček od nás nebo kozí. Obě děti měly v batolecím věku alergii na bílkovinu kravského mléka. Starší tenkrát skončila i v nemocnici po alergické reakci na mléko, takže u ní to vlastně všechno začalo to řešení stravy a náhrady za českou klasiku, která je v podstatě stále na stejné brdo. Já k tomu všemu ještě rok zpět přišla na to, že nesnesu lepek, takže jídlo je u nás opravdu výzva. 😄 Ale všechno jde, kde je vůle, je i cesta.
@cherie24 však jo, to vaříš skvěle, jen jsem jednak chtěla trošku poukázat na to, že v jídelníčku "pečeně s rýží" jde udělat úplně v pohodě i bez nějakých náhražek a nemusí se to nějak hanit. Tím, že budeš dceři vařit, si to uděláš po svém. A druhak, už i jídelny vaří (malinko) smysluplněji než jen UHO a knedlík. Luštěniny, ryby a zelenina tam jsou velmi často. Chápu, že to není úplně top, ale určitě to vypadá líp než za nás. 😅
@cherie24 prosim a s jakymi rostlinymi smetanami mas dobre zkusenosti na zapekani? Zatim vsechny moje pokusy v tomhle smeru dopadly katastrofalne.
@cherie24 muj mladsi bude mit skolkove jidlo, bez zpravy od doktorky ze je alergik nesmi mit vlastni stravu - je to kvuli hygiene, ne kvuli vymysli reditelky. Otazka je jak dlouho bude trvat, nez se mu laktozova intolerance projevi, teda nejsem si zatim jista, ze ji ma, ale po cokolade ma prujem :D Ve skolce budou sedet u jidla nejspis vedle sebe. Ono ja to chapu, kdyby si tam kazde druhe dite nosilo svoje, tak by to byl dobry hokej.
Jinak ten nejstarsi je multialergik (vejce, orechy, arasidy, nektera ovoce) a nesmi laktozu, ja k tomu lepek a laktozu a manzel nesmi ryby, lusteniny, orechy a cokoladu :D skloubit jidla dohromady neni vubec pestre :/
@cherie24 Tak zrovna třeba ta svíčková, když se udělá poctivě, je v podstatě samá zelenina, pokud ji chceš udělat dietně, tak tam nedáš tu smetanu a maximálně co je nutričně diskutabilní na tom jídle, je ten knedlík. Kvalitní hovězí maso snad nikdo jako "nutričně chudé" nerozporuje.
@prejeta_zaba tj, ale moje tchýně dělá v jídelně a říkala, že to je pořád docela otřes. A i naše jídelna to má úplně stejně a 98% jídel obsahuje lepek, protože se všude cpe bílá mouka na zahuštění. Dávají jí kolikrát i do polévky, omáčky jsou v tomhle samozřejmé a i pravě i tchýně, která se vůbec o zdravou výživu nezajímá říkala, že jí to přijde otřesné a zbytečné. Ale co jsem koukala na ten poměrně nové běžící program zdravých jídelen, tak to maso tam je taky v obrovské míře. Akorát se tam dělají i ty zajímavější přílohy, je tak více ryb a dělá se to pestřejší, viz ta UHO. 😃 Ale ona dělá ve větší jídelně a tam prý před pár lety přijali další kuchařku navíc, která řeší pouze ty různé diety, takže pokroky se dějí a já i chápu, že pro spoustu lidí jsem exot, co se týká jídelníčku, tak jen skřípu zubama a nedělám vlny. 😃
@malytlustyhroch skvělé má teďka Rama. Objednávám z rohlíku, ale má jí i Albert supermarket i hypermarket. Ta má smetany na vaření i na šlehání a základ je hrášek, což je za mě super. Ona náhrada mléka ve formě sóji je spíš z bláta do louže, takže za mě Rama top. 🙂 Jako zakysaná smetana je fajn z Lidlu od Planton. Není ani drahá. Co si budeme, některé značky jsou vážně cenově přepálené a jako nekradu ... Používám jí i na dezerty a nikdy to ani zarytí odpůrci rostlinných náhrad nepoznali. 🤭 Hodí se jak na ty nepečené dezerty, tak i do zapékací mísy.
@kacka1994 to mi povídej. Já bývala 7 let vegetarián a do teď se mi z pachu syrového masa natahuje. Dělám ho jen kvůli dětem. Obě děti měly ABKM, starší do 2 let, mladší skoro do 2 a půl. Obě plně kojené, takže dieta i já. Já nesnášenlivost lepku, po lepku se hrozně škrábu a jsem červená jak rak, do toho mladší alergie na vejce + má velmi omezený lepek a rajčata. Obojí v malé míře může, ale ve větší má exém. Vážně se divím, že jsme neumřeli hlady. 😅
@ninive211 ano, to vím. U ABKM jsme měli vysazenou i sóju. Já ji tedy mezi zdravé suroviny taky neřadím. Dřív jsem měla ráda tofu a sójové nudličky, ale potom co jsem měla šílenou otravu z jídla po tofu od Vietnamců, se už nemůžu na tofu ani podívat. Je to už 8 let, ale jak vidím tofu, vzpomenu si, jak jsem se 2 dny plazila po bytě po 4 a už se mi zvedá žaludek. 😃
@cherie24 ja teda musim rict, ze kdyz jsem videla jidelni listek pro alergiky, bylo to dost tristni s rozhodne bych detem i tak radeji varila - vetsinou byva nejaka dietni moznost, ale ta je dietni pro vsechny intolerance/alergie - takze to vetsinou byva jidlo bez lepku (a ne vzdy prirozene bezlepkovy, ale s bezlepkovou moukou, jejiz slozeni je teda nic moc, zaroven je to nejen bez vajec, ale i bez mlecny bilkoviny atd, takze ty jidla jsou dost chudy, stale se opakujici a ja jsem treba nevidela duvod, aby nedostaval vajicka (jakozto dulezitou zivinu), kdyz na ne nema alergii.
Nastesti ve skole uz zadny problemy s travenim ani ekzemem nema (snad, je ve treti tride), takze uz nevarim, mladsimu vybiram z dietniho jidelnicku ve skolce jen kdyz je to hodne mlecny jidlo (typu koprovka nebo buchticky se sodo), jinak uz to zvlada taky v pohode.
@cherie24 muzu se zeptat na slozeni tech rostlinnych smetan? Protoze jak popisujes vas jidelnicek, tak je to vsechno super zdravy, jen mi tam nesedi ty smetanovy nahrazky 😁 zkousela jsem to driv jednou a stacilo, to slozeni bylo hrozny, a radsi jsme varili proste bez smetany.
Jídelna rozhodně není povinna zajišťovat dietní stravování. Správně by neměl nikdo na jídlo vašeho dítěte ani sáhnout. Max ohřát celou krabičku v mikrovlnce.