Jak zvládat, že druhačka nezvládá učivo?

20. říj 2023

Asi ma nejakou dys, nejakou poruchu uceni. Jeji uroven moc neodpovida pozadavkum ve skole.

Venuju velke mnozstvi casu tomu, abych ji s ucenim pomohla, vysvetlila, pomaham si vychytavkama ze samostudia poruch uceni, kupuju rozvojove pracovni sesity... Nepomaha to.

Je pro me neskutecne tezke prijmout, ze nedokazeme dostat pozadavkum skoly (jo, asi si to beru, ze to nedokazu ja). Ze nepomaha, ze ji to ukazuju milion zpusobama. Nazorne. Hrou. Rozepisuju. Vybarvuju.

Ztracim motivaci. Vycerpava me, kolik casu ji venuju, kdyz jsem si predstavovala, ze se v tyhle dobe bude pomalu uz ucit sama. Jak se s tim vsim smirit?

prejeta_zaba
20. říj 2023

Škoda, že už dávno za sebou nemáte návštěvu v poradně - vždyť musela tímto stylem bojovat celou první. Vždyť to není ostuda, nechat si pomoct, poradit. Třeba stačí změnit nějakou maličkost, na kterou tam přijdou a půjde to. Nemůže třeba blbě vidět nebo slyšet? Jak se k ní chováte odmala? Bavíte se s ní o všeobecném přehledu? Já si nemůžu pomoct, mně pořád tech prvních pár tříd přijde takových, že by to dítě mělo vědět tak nějak samo a ne hodiny a hodiny drilovat. Nemá třeba nějakou náročnou paní učitelku? Nebo nejsi na ni třeba moc náročná ty? 🤔Takové ty základy (prava-leva, vytleskat slabiky, hrát slovní fotbal, počítat do desítky bez přemýšlení), to má v pohodě?

hojda
20. říj 2023

Ve druhý třídě učit sama??? To není úplně běžné a myslím, že moc dětí to nezvládne..

ninive211
20. říj 2023

@prejeta_zaba Jo, taky jsem si myslela, jak ta druhá třída už jde "sama"...druhá třída je za mě úplně nejjednodušší, fakt tam nedělají nic těžkého. Samozřejmě násobilka, ta se prostě musí nadrtit a trénovat a trénovat, aby se zažila...
My teď ve 3.třídě šíleně bojujeme s hodinami. Už ve druhé třídě jí to nešlo, jediná čtyřka z písemky z hodin...a teď zas. Nově jedou i digitální a my jí to vysvětlujeme horrm dojem, dáváme různé pomůcky, názorně ukazujeme...a ona stejně potom řekne: "já to vůbec nechápu!"😱🙈
Paní učitelku mají hodnou a mírně hodnotící, naporvé tu špatnou známku nehodnotila a dala jen poznámku a možnost opravy. No čeká nás velmi náročný víkend....

bbn
20. říj 2023

A třídní učitelka nedoporučila návštěvu poradny? Syn, když začal mít problémy v češtině, tak nám učitelka téměř hned doporučila návštěvu poradny, že ona sama viděla, že to bude nějaká porucha typu dyslexie, dysfrafie apod.

veroniquecz
20. říj 2023

@hojda proč ne? Zrovna druhá třída je opravdu lehká.

autor
20. říj 2023

@bbn zatim ne, rikala loni, ze tam asi neco bude, ale ne "silneho" a ze to ucivo dcera musi zvladnout. V pondeli se sejdu s ucitelkou z moji vlastni iniciativy..

hojda
20. říj 2023

@veroniquecz Každý další školní rok ve škole staví na předchozím, a pokud děti nezvládají základy, těžko se zvládnou posunout a učit se samostatně. Proto je tak velmi důležité se věnovat dětem v první a druhé třídě. U starších dětí je to již jiné. Třeťáci, čtvrťáci, páťáci,…již znají koloběh. A samy by si měly udělat úkoly. Vy byste je správně měli jen zkontrolovat. Případně jim ukázat místo, které je potřeba opravit a dát jim prostor, to udělat samostatně. Pokud uvidíte, že neví, pak pomoci. Vysvětlit a ukázat jak. Bez rozčilování a hodnocení. Prostě pomoci.

veronicka89
20. říj 2023

A co treba nechape ? 🙂 mam tsky syna ve 2. Tride 🙂 tak me zsjima co se ucite

merope
20. říj 2023

Teda jak to popisuješ, tak určitě PPP a pokud bude problém, tak nějaká ta opatření a případně asistent. Jako to třídní nevidí, že na jednu stranu se řeší, že dcera nestíhá a na druhou poradnu NEdoporučí?

lv
21. říj 2023

Dohodni se s učitelkou, že ji vezmeš do PPP (objednej, trvá měsíce než ji vezmou). Já to u dcery viděla brzy, tahla jsem ji do poradny ještě v předškolácích. A byla jsem roky zoufalá, u učení, chodila řvát do ručníků v koupelně, abych neřvala na ni. Dneska je holka na uznávané skvělé střední škole. Účte se všemi smysly, výukový videa, poslechem.. Nechavej ji dostatečně odpocinout mozek, ne učit se dlouho v kuse.

marimanta
21. říj 2023

Určitě je dobře, že se sejdete s paní učitelkou. Možná je škoda, že to neproběhlo už dříve. Pokud je to opravdu špatné, měla mít už minimálně plán pedagogické podpory. A co jí nejde? Jaké nosí známky? Pokud to nejsou samé 4 a 5, tak možná i zapracovat na přijetí faktu, že všichni nemůžou zvládat výborně a že zvládat dobře je taky fajn 🙂

sinicka
21. říj 2023

@ninive211 jsou lidé, kteří neumí poznávat hodiny ani v dospělosti. Znám 2. Chápou princip, dokáží to dopočítat, ale prostě určit čas je pro ně náročné a zdlouhavé. Nejspíš je tam taky nějaké neprobádané dys na hodiny. Nehrotila bych to. Vyzná se v digitálních.. 🤷🏼‍♀️

danfal
21. říj 2023

Do poradny můžeš dceru objednat i sama, jen požádáš paní učitelku, aby vyplnila dotazník pro poradnu a bude to hotové.

izz76
21. říj 2023

@hojda Já si naopak myslím,ze většina děti,aspoň v mem okolí se ve druhé třídě nemuselo doma učit vůbec. My jsme udělali úkol a trénovali násobílku,to bylo vše co bylo potřeba ve druhé třídě. Teď je dcera ve 3tr a zatím zvládá,tak uvidíme. Ono v tom kolotoče práce,družina,kroužky,moc prostoru na učení doma není. Zakladatelky holčička má očividně nějaký specificky problém, který je třeba odhalit,aby pro ni byla škola snazší.

aneta15
21. říj 2023

@sinicka jsou různé "dys" já třeba ve 40 letech nedokážu určit pravo a levo. Vždycky si musím tajné zkusit jakou rukou píšu

30bar
21. říj 2023

@sinicka
@ninive211 Zaznamenala jsem nekde v diskuzi,ze ta hvězda(přítelkyně) od Kurky ta Magombe nebo jak se jmenuje neumela poznat kolik je hodin ve Výměně manželek...to spis jen tak na pobaveni. S dcerou to určitě dopilujete. Jinak syn je ve treti tride a zatim mu jde vše samo. Vlastne jsme se s nim ani skoro ty první dva roky neučili. Jen jsem s nim prosla co probirali. Jsem doted prekvapena jak mu ta skola od zacatku jde. Ted musime akorát opakovat slovíčka.

autor
21. říj 2023

@lv vyukovy videa zni jako uzasny tip, diky.

Prave ve skolce dceru cisla a pismena vubec nezajimaly. Ja si rikala, ze holt je jina, a ve skole to prijde. Ale ted vidim, ze to uz byl projev toho, co zazivame ted.

No, loni mi fakt prislo, ze to jen budeme vic trenovat jak doporucila ucitelka, a teda i loni bylo domaci uceni ocistec. Ale ted vidim, ze se to zrovna moc nemeni :(

Dcera neumi "zpameti" nebo rychle, z jakych cisel se sklada deset, tzn. napr. kdyz odecitame pres deset a pak tam ma rict 10-3,tak si to musi spocitat, nevi, ze to je sedm. Celkove pocitani pres deset, po dlouhem dennim trénování "otrocky" zvlada, ze 13-6 musi opsat tu trojku z trinactky a pak tu sestku rozlozit s vyuzitim ty trojky. Ale je to spis, ze jakz takz si zapamatovala, jak ji rikame ten postup - nemam pocit ze chape, proc se to takhle dela, i kdyz si to kreslime, ukazujeme na pocitadle, s ruznyma jinyma pomuckama atd.
Scitani pres deset jsme si ukazovali uz taky, pocitadlo nepomohlo, ukazovani na jinych pomuckach ano, ale nedocvakava ji to a sama to pak nedokaze zopakovat. Scitat se naucila velmi rychle po jedne na prstech. Scitani ma vetsino udobre, pac na prstech to je snadnejsi nez odcitani - to spis tipuje a vetsinou blbe.
No, jenomze ted zacala chodit domu se slovnima ulohama. Zacali tim, ze dve cisla secetli, otazka byla Kolik je to dohromady. Pozdeji pridali treba otazku O kolik ma jeden vic nez druhy. Ona vyhleda ty dve cislice co jsou zadany, secte je a pak se snazi napsat odpoved - ty prvni slovni ulohy mely odpoved Bylo jich xy, takze ona ted uplne na vsechno pise odpoved Bylo jich, i kdyz se otazka pta na neco jinyho. Ukazovala jsem ji, ze staci najit tu otazku a cast ji uplne stejne opsat, aby byla odpoved spravna, ale to je na ni moc. A to nemluvim o spravnosti vypoctu...
Psani - vynechava pismenka, spojuje vsechny slova ve vete dohromady bez mezer, ted uz pochopila, ze se tam maji delat mezery, tak nekdy to da, nekdy mezery sazi kam ji napadne...

Loni byla prave ta individualni schuzka s ucitelkou, letos jsem cekala, ze nas ucitelka vyzve sama, misto toho zjistuju ze ji nejspis budu muset tlacit ke spolupraci s PPP ja z moji vule. A bude to na mesice. Ale v tom vsem je pro me hrozne tezky prijmout, ze to moje usili, ktere tomu dokazu davat, tak ma efekt temer minimalni :(

ninive211
21. říj 2023

@sinicka No právě že nevyzná...pouštíme jí videa přímo k učebnici Matýskova matematika, opakování ze. 2.tŕídy (takže to má už dávno umět) je to tam vysvětlené polopatě vyloženě jak pro d.e.b.i.l.y...a stejně pak, když jí řeknu, ať se koukne na hodiny v kuchyni a řekne mi, kolik je hodin (máme analogové na stěně i digitální na mikrovlnce) a ona na to čučí deset minut a plácne nějakou kravinu.
Ten případ, že ženská ve Výměně neuměla hodiny, jsem zaregistrovala a právě jsem nad tím kroutila hlavou, že může být někdo tak tupej a neumět v dospělosti hodiny...
Jako díky bohu, že nás nechytla online výuka za covidu, to bych asi skákala z mostu

sinicka
21. říj 2023

@ninive211 ale to není o tuposti, nebo že by byli ti lidi hlupáci. I lékař může dělat chyby v i/y. Ona to prostě v těch hodinách nevidí. Nevím, proč ji trápíte a nezajdete do školy říct učitelce, ať na ni v tomto netlačí. Ano, je to blbý, ale naučí se to časem dopočítávat. Takových dětí a lidí je spousta. Chudák holka… si akorát odnese mindrák. Já jsem s tím měla taky problém určitě až do 8. třídy. Ten, kdo toto nezažil, nemůže pochopit. Zkus se podívat na větu napsanou čínskýma znakama a řekni, co tam je napsáno.

ninive211
21. říj 2023

@sinicka Učitelka na ni ale netlačí. Dala domů na procvičení a OPAKOVÁNÍ okopírované příklady přímo z učebnice, přesně ty samé příklady (12 pŕíkladů) byly pak i na testu...nic nového...mordovali jsme to do ní 2 večery a manžel to zakončil tím tím, že očekává tak nejlíp trojku...výsledek: čtyřka, naštěstí slovní, nezapočítává se do hodnocení, a oprava v pondělí na známky pro všechny.
Srovnání s čínskými znaky je úplně mimo, hodiny jsou kolem ní odmalička, odmalička komentujeme, už ve školce jí babička vysvětlovala na papírových hodinách. Není to nic, co vidí poprvé ani podruhé. Kdyby mi někdo čínské znaky opakovaně vysvětloval, tak je pochopím, nebo aspoň se budu snažit pochopit. Hodiny nejsou o ničem jiném než o trojšce logiky a umět násobky pěti...ručička na desítce = 50 minut (5×10), na šestce=30 minut...čtvrt, půl, třičtvrtě, celá....tohle jsme se učili v první třídě, není to žádná kvantová fyzika. Videa jsou udělaná moc hezky a fakt polopaticky i s postupem.
Holt to s ní pojedeme zas a znovu a stále dokola. Dneska třeba 5 hodin, zejtra 5 hodin, dokud to nějak nepochopí a do tý hlavy nenarve...

lv
21. říj 2023

Hodiny, ručičkové, se moje dyskalkulička naučila v 7.-8.třídě. A sem tam chybuje. Čísla jsou prostě mimo chápání, i když se naučí postup, vzorce, matika je bída. Má i další dys, ale už okrajově, zlepšený atp. Ve škole IVP celou základku (resp. od 2. třídy), na střední má plan podpory a bereme to, jak to je (na střední prolézt z matiky, má je 2 roky, fyziku má naštěstí jen rok). Jinak má 1-2.

zuzekk
21. říj 2023

Razantně snížit očekávání, zminimalizovat požadavky a na ty najít doucovatele. Nemá smysl si školou kazit dětství svého dítěte.

miryp
21. říj 2023

V pondělí zavolej do PPP, už na nic nečekej. Termíny jsou opravdu dlouhé a čím déle budete její návštěvu odkládat, tím déle se budete obě trápit. Je škoda, že se PPP neřešila už loni, mohla nastoupit do druhé třídy s úlevami a případně i s asistentem.
Rozhodně bych snížila četnost samostudia, aby se nedostavila ještě frustrace a nechuť chodit do školy...

marketa11112
21. říj 2023

Je mi tvé dcerky líto. Většina lidí si neumí představit, jak je to pro ni těžké. Jak chce splnit očekávání rodičů, když se na ni takto tlačí, a ona to prostě nezvládne. Jednoduše je tam dys...může mít narušené chápání celkově, vývojovou dysfazii...jak mluví? Tohle je opravdu na rychlou návštěvu PPP, klidně rovnou SPC, volat a prosit,ať vás vezmou co nejrychleji. Vidím to na snížené výstupy, asistentku...a klid, srovnání psychiky. Ten tlak na ni je obrovský. Jsem strašně ráda, že se to v dnešní době řeší, ví se, co s tím.
A hlavně klid, netlačit tolik na pilu. Tak bude mít hodinky digitalky, no. Co se stane? Nic. Počítat může zatím s tabulkou, číselnou řadou, počítadlem...později s kalkulačkou. Také to mám u syna a nevidím to jako problém. Slovní úlohy řešíme tak, že mu vše kreslím. Ve škole by je, při písemce, vůbec neměl mít. Ber to tak, že každý člověk je jiný, každému jde lépe něco jiného a všichni nemusí být jedničkáři.

autor
21. říj 2023

@marketa11112 mluvi dobre uz od dvou let, Ř sice az v sedmi a pul, ale mluvi dobre. Fakt "prisaham" ze v mnoha ohledech vypada normalne inteligentni, i nekteri znami se me ptali, jaktoze nepujde do skoly driv...

autor
21. říj 2023

@marketa11112 kazdopadne o SPC jsem nikdy neslysela. Diky za tip, hned na to koukam

marketa11112
21. říj 2023

Snad vám PPP nebo SPC pomůže. Je mi líto opravdu malé, musí to být pro ni hodně těžké. ☹. Chápu, že i pro vás. Sama vím a často jsem se těžko smiřovala s tím, jak velké úsilí do dané věci dávám a výsledek tomu neodpovídá. Ale...časem jsem pochopila, že jde spíš o to, že ten výsledek nějaký je. Nemusí být dokonalý, ale je. Navíc jsem se také naučila tolik netlačit na pilu. Ono je vlastně jedno, jak to dítě dojde k řešení, dokonce i kdy k němu dojde, ale když dojde, tak je to obrovský úspěch...teď třeba mluvím o těch hodinách. Však se dá žít i bez čtení ručičkových hodin, hlavní je pochopit k čemu hodiny jsou.
Je nesrovnatelné porovnávat vaši dceru a mého syna ( můj syn je opravdu nemocný, má kombinovane vady), ale přesto ve škole vyniká v hudebce, pěkně zvládá prvouku, jakžtakž stíhá matiku ( jak to bude složitější, bude mít určitě problém), problém máme v českém jazyce (problém je u něj paměť, přenos informací, apod.). Ale ..můj cíl je, aby se prostě naučil číst a psát. A zda to zvládne do konce druhé třídy nebo třeba páté, neřeším. Jen ať to umí. Je na běžné základce s asistentkou. A přiznávám, že ho tam budu držet zuby nehty, jsem proinkluzni a vidím v tom obrovský potenciál ( jen to chce inkluzi přijmout, mě dává obrovský smysl, ale to je na jinou diskusi).

Pokud dcerka krásně mluví, tak to je super. To je obrovská pomoc. Ale i tak může být narušeno porozumění. Pokyny při běžných věcech doma zvládá dobře? Pamatuje si třeba dvě, tři zadání ..jako odnes pyžamo do koše na prádlo a pak si srovnej boty v předsíni? Dojde do té e předsíně? Nebo se po cestě zapomene? Ale i toto může být v pořádku a může mít opravdu třeba jen dyscalkulii.... a svět se nezboří. 😉

veroniquecz
21. říj 2023

@hojda souhlasím. Možná se na to dívám svým pohledem, dcera je šikovná, zvládá vše na jednicky. Co ji nejde procvicime, pochopí. Je teď ve třetí, a začíná to být těžší, tak uvidíme. Ale jak píšeš, pokud tazatelky nestíhá ve druhé musí se to řešit. Já jen reagovala na to, ze některé děti se umí připravit samy.

veroniquecz
21. říj 2023

Tazatelko řešila jsi to ve škole? Jaký přístup má učitel? Jinak bych taky radila ppp co nejdříve, jsou tam dlouhé objednací lhůty.

autor
21. říj 2023

@marketa11112 dve tri zadani jsou problem, ona se necha extremne snadno rozptylit. Ted mame tak tri tydny vychytavku co jsem vyymslela - nastenku s kolicky, na ktere jsem napsala ruzne i trivialni pokyny, takze takhle tam ma pripominaci seznam co Udelat, a prendava si je na policko Hotovo.