Ahoj, vse je vlastne v nadpisu. Dcera byla vzdycky hrozne vyzle, tak jsem nikdy nijak nemusela redukovat mnozstvi sladkeho co sni ani to s ni jakkoli resit. Byla jsem rada, ze hlavne neco ji. Ted ale zacala mohutnet a zacina mit docela brisko. I na rukou je videt, ze uz to neni zadna kostricka. Tlusta tedy neni ani nahodou, ale rada bych s ni probrala, ze by treba sladke mela zacit trochu omezovat. Ale ja vubec nevim jak do toho. Sama jsem poslednich par let "vecny dietar" a po porodu jsem mela poruchu prijmu potravy, takze mam hrozny strach, ze kdyz to podam spatne, zpusobim neco, co ani nahodou nechci. Chci jen aby nad tim co ji trochu vic premyslela i z pohledu, ze ji to za par let bude mrzet.
Nebo to zatim nemam vubec resit? Bude ji 9
V 9 letech se sama asi hlídat nebude. Mám sedmiletou co chrastí a i tak má dovolenou sladkost jen po obědě. Do školy i občas dám sušenky.
Nerikala bych to. Jako sladkost bych koupila, ale omezene. Nemyslím si ze je v poho to najednou utnout, když bude chtít, stejně si to sežene (moje matka sladkosti nikdy nekupovala, takže mě to lákalo o to víc, Peru se s tím doteď :D ) … co nejvíc bych nahrazovala ovocem. Sladkosti “na příděl” třeba ne sníst balíček bonbonu, ale vzít si jeden atd. Určitě to bude chtít čas.) aktivně bych sladkost sama nenabizela a domu koupila fakt minimální množství.) nebo když budete dělat svačinu, tak dat ovoce a občas ji tam frknout bonbon/něco malinkýho/domácí dezert, proste aby věděla ze jo, ale občas a primárně “normální” jídlo.🙂
To přece ale není jen o případném přibírání, ale o tom, že to je celkově nezdravé.
Tak bych to i podala a hlavně šla příkladem.
V 9 letech to sama omezovat bude asi těžko, asi těžko se ve svém věku zamyslí nad tím, že v 15 jí to bude mrzet. Podat to tak, když už tak, že sladké je prostě nezdravé a je třeba začít jíst trochu zdravěji kvůli zdravotnímu hledisku, ne kvůli váze. Jít jí příkladem. Chodit spolu na dlouhé procházky, začít spolu sportovat... Přestat sladkosti kupovat nebo jich kupovat prostě míň a doma do pečení taky dát míň nebo sladit medem, ovocem a ne tam dát čtvrt kila bílého cukru.
Jak bys jí to chtěla podávat? 🤷♀️ Nehledej v tom složitost. Sladké není zdravé, kazí zuby a ničí tělo. Pro zdraví potřebuje cukry, tuky, bílkoviny, vlákninu. Tečka. Vůbec bych do toho neplantala žádné diety, velká břicha apod. Na pomoc bych si vzala jakoukoliv vyzivovou pyramidu, aby tě nechytala za slovo, že přece cukry jí. Přestala bych to kupovat a jestli má sama kapesné, velmi bych působila na to, aby si chtěla na něco šetřit, ne aby to všechno zahučelo v chipsech a coca-colách. Jakékoliv zmínky o tom, že tloustne nebo že ty jsi na dietách nešťastná, jsou úplně nežádoucí.
Jezis, já fakt miluju, jak naše výchovný selhání hazime na děti. Ona za to nemůže, je ze baculata. Můžete za to jenom vy, nikdo jinej. To je stejný jako moje znama, která nadava na děti, ze sou to nevychovany spratci. Ano, jsou, ale muže za to ona a její manžel.
Dceři bych rekla, ze jsem udelala chybu, když jsem ji nechala jist tolik sladkého, omluvila bych se ji a rekla, ze musíme SPOLU zapracovat na tom, aby to ted tak nebylo. 🤷♀️
A ještě bych ráda dodala, u sebe i u dětí se od mala tam nějak pocitově řídím pravidlem 80/20. 80 % jídelníčku hodnotného, zdravého nebo aspoň "normálního" jídla. A třeba jednou za den nebo ob den si bez problémů dáme něco kaloričtějšího. Nemusí to být "od teď už se nikdy nepodívám na cukr". Úplně přirozeně - proč si na procházce nedat zmrzlinu nebo proč si doma neupéct buchtu. Ale nesmí to sklouznout k tomu, že člověk láduje jednu prasárnu za druhou, sladí úplně bez úvahy a nejnormálnější jídlo jsou hranolky s tatarkou...
Hlavně jí vůbec neříkej, že má omezovat sladké, protože mohutní a roste jí bříško nebo podobně. Prostě nenápadně omez množství sladkostí, které má k dispozici a volný čas věnujte vhodným aktivitám (výletům, sportu…), pouč ji o zdravých stravovacích návycích. V devíti letech má fakt čas, aby jakkoli řešila postavu.
@tereza0111
proboha, ty jsi rodič tak snad i ty dohlidnes na její stravu...
Co jí chceš promlouvat do duše o dietách 🤦♀️je ji 9let...
@prejeta_zaba presne - take jedeme v tomto modu. Pres tyden jime zdrave,sladkosti,chipsy…nic nejime. O vikendu se si neco dobryho dame- bez vycitek a v pohode. Deti kopiruji nas zivotni styl..
Úplně zbožňuju argument ,,hodne se cpala sladkým , byla jsem ráda, že aspoň něco sní " 🤦 . A jsme u jádra pudla - prostě pohodlnost rodičů. Místo aby dítě naučili aspoň trochu jíst normální jídlo a nezdravé věci dovolit až jako případnou odměnu, se to svede na dítě. No a teď tu máme následky. Ještě zvlášť kdy sama máš problémy s váhou, je genetika prostě neuprosna.
Další věc je jaký má výdej? Chodí do nějakých sportu? Nebo má jen ,,statické" kroužky? Když jde ven s kamarády, sedí v parku na lavičce a koukají do mobilu? Nebo lítají po ulici jezdí na kolech , inlinech apod?
Já teda dceři ukazují na příkladech, máme v okolí jednu dosti obézní holčičku, její vrstevníci, není schopna se vejít v podstatě do klouzačky, při hře na honěnou dětem samozřejmě nestačí, dělat nějaké parkurové kousky zcela nemoze ... Takže jí říkám, jestli chce dopadnou jako tato holčička, že teď i v budoucnu bude nešťastná. Pro rypalky, nepleťte si to s učením posmívání, vždy ji vysvětluji, že za to můžou jen rodiče, protože ji dovolí koupit si všechny ty hnusy a proto my ji nedovolujeme, aby se prostě tolik cpala sladkým, že sladkou limonádu má jen mimořádně na oslave a že musí jíst normální zdravé jídlo, aby správně rostla a byla zdravá. Dcera to vidí, jak si s holčičkou nechce nikdo hrát, mají z ní legraci, kolikrát sama říká, že ji je ji lito...
@tereza0111 Než jsem se dočetla, kolik jí je, tak jsem si tak jako v hlavě sumírovala, jak to naznačit, protože holky v pubertě jsou citlivé duše... Ale je jí 9,je to dítě. Takže jak už psaly holky - ty máš přeci největší vliv na to, co jí, k čemu má přístup... Já byla taky vždycky vyžle, takže mě nikdy nikdo neomezoval. Ale taky jsem nebyla vedená k čerstvé zelenině a ovoci. Až jako dospělá jsem začala o jídle přemýšlet a někdy to šlo ztuha... Já byla třeba od dětství zvyklá jenom na sladké pití. Jako dítěti mi dávali klidně pít čaj se dvěma! lžičkami cukru 🤦♀️
U nás na to jdeme jinak - nechci, aby to jedlo dítě? Taky to nejím. Nebo si dám a malinko nabídnu i jemu. Ale není to dieta, není to omezování se. Prostě jen o jídle přemýšlím. Od 30 mám lehounce zvýšený cholesterol, po porodu navíc náběh na prediabetes. Takže si celkově hlídám složení jídelníčku. A jak psala @prejeta_zaba o pravidle 80/20, tak zhruba tak nějak to funguje i u nás. 😊
Jestli chceš s dcerou o jídle mluvit, tak super 👍 Ale mluvte o tom, jaké jídlo je zdravé a proč, co je nezdravé jídlo a proč, mluvte i o tom, proč bychom nezdravého jídla měli jíst méně. Mluvte o tom třeba při přípravě oběda, večeře, žádné velké drama. Klidně se pobavte o sacharidech a tucích, řekněte si, že oboje potřebujeme, aby naše tělo správně fungovalo. Že jsou tuky zdravé a nezdravé, že sacharidy jsou v bramborách i rýži, a že je to tak v pořádku. Že cukry jsou taky sacharidy, ale těch že nám stačí jen malinko. 😊
Ještě teda za sebe dodám, že nemám moc ráda, když se o jakémkoliv jídle mluví jako o špatném. Mám třeba kamarádky, co řeknou, že si dají "prasárnu" v Mekáči. Já si klidně ten burger a hranolky taky jednou za čas dám, náležitě a bez výčitek si to vychutnám a další jídlo si dám nějaké lehčí, s méně sacharidy a pokud možno minimem tuků.
@tereza0111 Zalezi na povaze ditete. Já od mala mluvim s dcerou o zdrave výživě, správných stravovacích navycich a co se stane, když je clovek nema. Nevalim ji klíny do hlavy, ale když se zepta, dojde na to řec, probereme to. Nesmi si vzit sladkost bez dovolení a celkove si říkáme, ze cukry se konzumují hlavne dopoledne, před výkonem. Ale snazim se vyvarovat vyrazum nadvaha/podvaha! Tlusty, vyhubly…
Nijak bych jí do duše nepromlouvala, začněte jíst zdravě všichni, přestaň kupovat sladkosti, začni radši sladké zdravě péct 🙂 A občas nějakou drobnost kup samozřejmě, ať to není tak, že nebude doma nikdy nic...to mi třeba zavařilo na slušný problém po odstěhování z domu, kdy jsem najednou měla volnost. Myslím si, že když prostě doma budete jíst s rozumem, budeš mít jistotu, že je zdravá a s pohybem se jí nějaké to kilčo navíc taky ztratí. Říkat 9 leté holce, že je silná, nebo že si má hlídat jídlo, je za mě trošku nesmysl, když stravu takto starých dětí řídí hlavně rodič. Já když vidím, že se mi dítě kulatí, přestávám plnit ledničku nesmyslnýma jogurtama (to je u nás největší hřích) a začínáme jíst jen bílé (plnotučné podotýkám) s ovocem a vločkama a podobně. Zeleninu a maso jíme normálně, dítě mi ani nejí přílohy od mala, takže to neřeším. Syn sní všechno, takže není problém. Za týden dva je zase v pohodě🙂 Ale o jídle a o tom, co je a není zdravé se s ním bavím od malinka. Váhu z těch řečí vynechávám.
Mně třeba ty děti pomáhají, abych se i já víc hlídala a jedla zdraveji, je to pro mě silná motivace. Od mala sladké miluju a neumím si představit bez něj být, ale nechci, aby se tím cpaly děti, tak máme všichni společně max jednu sladkost denně. Někdy je to třeba jen jedna lentilka a stačí jim to 😀 nikdy bych nezakazovala úplně, to je pak podle mě ještě horší, když něco fakt nesmím, ale myslím, že omezit do nějaké rozumné míry stáčí 🙂
@tereza0111 ahoj, své první dítě teprve čekám, ale dcerou jsem celý život a zrovna tohle téma je pro mě hodně živé. Jedlo se u nás stylem "za málo peněz hodně muziky", pekly se buchty a bábovky, smažilo se na sádle, jedly se omáčky a knedlíky, bílé pečivo atd... ovoce a zeleninu jsme doma měli občas, k pohybu mě nevedli.
A pak mi ve 13 letech řekli "Jsi tlustá, dělej se sebou něco." wtf jako? 🤣🙈
Problémy s váhou mám de facto celý život, nejsem vyloženě obézní, ale kila navíc rozhodně mám a i když se snažím jíst vyváženě a naučila jsem se hýbat (bohužel až v té dospělosti), není jednoduché se z té chutě na nezdravé jídlo vymanit.
Proto chci, aby moje dcera vyrůstala v tom, že doma se jí pestře, barevně, vyváženě. Nemám problém na víkend upéct koláč a ani jí nezakážu dát si zmrzku nebo kousek čokolády. Ale budeme chodit na výlety, budeme spolu sportovat a věřím, že se mi podaří v ní odmala zaseknout to dobré.
Tvoje dcera v 9 letech už může mít ty návyky hodně zažité, ale v momentě, kdy to domů přestaneš kupovat a sama půjdeš ve stravování příkladem, věřím, že to spolu zmáknete. Důležité bude tu změnu ve stravování vysvětlit tak, že to není trest, ale je to dobré pro vás obě.
Ale ona v 9 letech se sama hlídat nebude, je malá, to musíš ty. Držím moc palce vám oběma! 🍀
@tereza0111 Ty jo, to jsi to tady schytala, tady je to zase sama matka roku, ktera se stravuje ukazkove. Pak teda nechapu, proc jsou ulice plne tloustiku (jak dospelych, tak deti), na internetu je kazdy chytry jak radio Jerevan. Clovek aby se bal se na neco zeptat, hned ho sejme armada supermatek 👎 Heled, jak se rika 'priklady tahnou', takze nejdulezitejsi bude podivat se na to, jak se stravujes ty s manzelem a zda jdete detem prikladem. Nema cenu poucovat, zakazova, (ne)dovolovat, protoze nejvic deti ovlivni to, co vidi doma. Pokud se ty s manelem stravujete nezdrave (snad ne), tak muzes dceri rikat, co chces, ale pujde to jednim uchem tam, druhym ven. Je potreba zapojit celou rodinu a holt nekazat vodu a nepit vino.
@zanett tak se zase uklidňuje, nikdo tu nepíše, že si nedá nic nezdravého nebo nehřešil, ale někdo je prostě důsledný a prostě dítě nekrmí sladkým, protože nejí, prostě buď se naučí jíst to co se mu dá a sladké je za odměnu, nebo má smůlu. V našem klimatickém pásmu na hlad ještě nikdo nezemřel... Ovšem na důsledky obezity je to jiná liga😉
@alubif vy se zamyslete a podekujte, ze jste nemela problematicky krmitelne dite. "Prostě pohodlnost rodičů?" Stydte se trochu, je to asi tak stejne, jako rict rodicum ADHD ditete, ze si ho blbe vychovali....
Nevite o cem mluvite, ale tak hlavne, ze mate nazor. V nasem klimatickem pasmu nikdo nezemrel na hlad. A vite proc? Protoze diky bohu mame dobre lekare a moznost v pripade potreby krmit podvyzivene deti vysoce kalorickou stravou. A vite jaka je? Sladka. Takze ano, potom co si dceru odvezu po kapackach z nemocnice vybavenou nutridrinkama a lekarskym doporucenim, ze se mame snazit je postupne nahrazovat Lipankama a Pribinakama, tak to proste udelam a fakt nebudu resit, jestli by nemela radsi brokolici. Mam vic deti, ostatni jedli bez potizi, tato dcera ne. Ne fakt nejsem pohodlna a fakt bych vas za to co jste napsala nakopla. Hlavne, ze na vasem profilu je prvni vec mechovy dort. Vite, ze je nezdravy? Ja myslela, ze lidi jako vy nic takoveho nepozrou...
Jasne, mela jsem asi driv poznat, ze uz neresime a nehonime kazdy gram vahy nahoru, na druhou stranu k obezite ma taky daleko, Naopak v textu jasne pisu, ze tlusta neni
Jsem rada, ze je diskuze tak ziva.
Nikde snad nepisu, ze by jedla jen sladke jak mi predestylate. A k tomu zaroven ledaskdo pisete, ze radsi pect sladke doma (to to pak neni sladke? 🙂 ) nebo ze susenka jednou denne je preci ok.... Za me ani ne.
Stravuje se uplne normalne, hybe se, ma vydej velky. Mate samozrejme pravdu, ze hlavni je priklad doma. Ale muzete nakrasne davat na talir k bramboram zeleninu, kdyz ji nechce snist, tak ji nesni. Nebudu ale terorizovat celou rodinu, ze se nam doma neobjevi kolac nebo jogurt, aby si to nemohla vzit.. Stejne tak v deviti letech uz si to sladke taky umi koupit sama, kdyz bude chtit....
Na jeji stravu mam cim dal tim mensi vliv. Spoluzaci take jedi sladke, minimalne pulka z deti ma ve svacinovych krabickach susenky. A vsichni se radi rozdeli.. Stejne tak ve skolni jidelne jsou k obedu nekdy ovocne knedliky,nekdy vanilkove buchticky.... (a podobne prasarnicky). Me jde o to, aby si uvedomila, ze si ty buchticky nepujde 3x pridat. A neni to jenom o sladkem. Nekdo mam hlad nekdo ne, nekdo neji svaciny vubec, dcera potrebuje poradnou dopoledni i odpoledni, jinak ma hlad.
Vecer se ji pravidelne nechce jit spat, tak ve chvili co ma jit vymysli, ze ma jeste hlad. Samozrejme ji nedam susenku, ale da si jabko nebo rohlik nebo zbytek polevky, to je jedno - chtela bych, aby si uvedomovala, ze si jedenim, kdyz ve skutecnosti nema hlad skodi. A to moc prikladem nevim jak ukazat... To je proste na promluvu, tohle ridit nemuzu - nevim, jestli nahodou ten hlad opravdu nema. To musi ona sama pochopit, ze jidlem ve chvili, co nema hlad si skodi...
Diky vsem, co pochopili otazku
@tereza0111 to jste teda měli krušné začátky s malou :/ ta narážka se sladkým bude tuším na mě - ale ono doma pečené sladké je určitě lepší, než kupované v obchodě🙂 já třeba nesladím cukrem kvůli manželovi, takže ono to je sladké třeba díky banánu, medu a ne díky cukru, taky se dá nahradit bílá mouka.. každopádně k tomu co píšete - stravu ve škole jde vlivnit blbě, to je pravda...ale můžete to ovlivnit doma, tak tam bych se prostě snažila co nejzdravěji🙂 ono to není o tom, vyřadit sladké... ale naučit se jíst ho zkrátka jinak, v jiné podobě🙂 jednoduché to není a určitě se s ní o tom pobavte, ale nevím, jestli bych to směřovala přímo k ní, spíš k celé rodině🙂
@tereza0111 Měla jsem taky nejedlíka, a to fest nejedlíka, kolikrát za den snědla jednoho lipánka a jeden rohlík. Takže na jednu stranu chápu, že ty začátky nebyly ideální. Teď už ale není malá, je jí 9, a pochybuju, že se začala sladkým přejídat až v tomhle věku. Takže i ty výtky, že jsi nenastavila zavčasu zdravější verzi stravy, jsou na místě. Teď máš poslední šanci zatáhnout za brzdu, najet na zdravější verzi jídelníčku, jinak si to potáhne celý život.
Jo, a doma pečené sladké je opravdu lepší verze, než to kupované, můžeš tam korigovat množství cukru, což u kupovaného můžeš těžko.
@tereza0111 plete si hrušky s jabkama, říct matce, s dítětem s adhd že má nevychované dítě by bylo faux pas. Říct matce, která sama napíše, že její dítě ji jen sladké, že byla ráda je aspoň za to a teď se diví, že ji dítě přibírá, že je to prostě přístupem, je prostě konstruktivní kritika. Takže si své výhrůžky fyzického násilí nechte.
Taky pokud si přečtěte můj příspěvek, nikde nepíšu, že mě děti jedou jen na zdravé stravě. Jíme všechno, s mírou, ale sladkosti maji za odmenu. A oslava je oslava, stejně jako v létě občas zmrzlina, zákusky... Nejsem počítačka kalorií, ani žádná bio eko vege fanatická. Navíc mají velký výdej, co se týče sportu a pohybu.
Neboj bylo období kdy jsem zjistila, že dcera v 1. třídě nejí maso. Tak jsem zkusila s ní jít do mekáče. Hups, překvapení, maso se jedlo.... Takže nastalo období, žádný mekáč, dokud nebudeš jíst maso. No a maso se najednou ji. Syn měl teď období asi třičtvrtě roku, kdy prostě první slova o jídle bylo ,,fuj", porypal se v tom a prostě nejedl, bylo to psycho, protože je hubeňour a na žebra by se mu dalo hrát. Upozornuju , že u nás se o jídle mluví jen v pozitivním slova smyslu . Ale nedostal žádnou jinou variantu, prostě budeš jíst to, co je nebo smůla. Když zjistil, že jeho přístup nefunguje , ji opět normálně. Večer k pohádkám místo krupek mají misku zeleniny. Dopoledne talíř ovoce.
Stejně, úplný zákaz sladkosti a nezdravých jídel je taky špatně. Protože pak děti si je mají tendenci kupovat na tajnacku a člověk tak ztrácí jakousi kontrolu nad tím, kolik toho zkonzumují.
A věř mi, že o medicíně a zdravotnictvi něco vím😉
@alubif a ja snad nekde pisu, ze moje dite ji jen sladke?
Stejne tak jako to co pisete ohledne syna, dobry, nekdy to funguje a pak se najedl. Nekdy to nefunguje. Nejake dite je do urcite veku proste ochotne chcipnout hlady nez by snedlo neco, co zrovna nechce. Takze pak vyvarite x ruznych jidel, delate vsechno na svete aby neco snedlo, protoze je kriticky podvyzivene... A pak vam nekdo na foru napise, ze je to lenost rodicu? A myslite si, ze to neni faux pas? To tedy opravdu nesouhlasim, jen nevite o cem mluvite. To neni o tom, ze dite jeden vecer nechce jist, tak ho nechate vyhladnout a ono to druhy den shltne....
@tereza0111 Hele, klid. Nejsi jediná, kdo měl dítě nejedlíka. Takových je nás víc. A moje dnes už dospělá dcera z toho nakonec vyrostla. A ano, i se zdravější variantou vyvařování to nakonec šlo, i když to pár let trvalo, než začala jakž takž normálně jíst.
@laxesis urcite ne, bylo to obecne 🙂 bylo to vlastne i na me samotnou, mam taky nejak pocit, ze kdyz pecu doma a vim presne co v tom je, tak to preci min skodi (pravda, snazim se davat treba alespon ten med misto cukru a v mensim mnozstvim).
Ja prave nevim jak se s tim vyporadavat v ramci cele rodiny - co na dotaz, neupeceme si babovku? Tam uz je na miste nejake vysvetleni a mam pocit, ze jenom na zdravou stravu to uplne hodit nemuzu...
Kazdopadne dekuji za reakci!
@somalicats mas urcite pravdu. Na druhou stranu je nejedlik, ktery jen tak nejak ji mizerne a nejedlik, ktery kvuli tomu stravi spoustu casu po nemocnich a kazda mama takoveho ditete vi, jake to umi byt peklo. Takze rec o "lenosti rodicu" me fakt zveda ze zidle hodne...
Konstruktivni kritiku prijimu rada, fakt, ze jsem prehledla bod, kdy se to zlomilo a uz nema problem s vahodou dole a naopak se musime vydat opacnou cestou si uvedomuji sama velmi dobre - proto ta diskuze.
@tereza0111 Je dobře, že si to uvědomuješ. Na řeči ohledně vzhledu bych se v tuhle chvíli vykašlala, a opravdu najela na změnu jídelníčku. Nemusí to být nějaká razantní změna, ale postupná - tím spíš se s tím rodina srovná. Já mám z dětství taky špatné návyky, aktuálně stále po posledním porodu nadváhu a málo času na nějaký důslednější pohyb, ale ten jídelníček se snažím držet. A mám fakt spektrum od nejedlíků po jedlíky - naštěstí ta nejstarší už jí normálně, druhorozená jakž takž, třetí má fázi odmítání masa (a je droboučká, taky jsme řešili...), čtvrtá a pátá toho každá snědí víc, než dvojka a trojka dohromady. Sladké doma neodmítám, ale kupuju ho naprosto minimálně a prakticky jen za odměnu. Jinak vše peču doma, dávám míň cukru nebo doslazuju ovocem. Knedlíky vařím málo, spíš jedeme v rýži, těstovinách. Ovoce a zeleninu mi až na trojku naštěstí jedí dobře, trojka je extra vybíravá, ale taky už se to pomalu lepší.
Takže třeba to upečení bábovky - proč ne, dám míň cukru, dosladím banánem (například)...
@tereza0111 jasný🙂 teda se vložím - zrovna bábovku nám máma dělávala tvarohovou, klidně pošlu recept🙂 je to uplně normální recept s cukrem a krupicí namísto mouky, ale když peču fakt sladké, tak ji🙂 tvarohu je v ní opravdu moc a věřím, že to je trošku lepší verze té klasiky, syn ji miluje s čerstvým ovocem a jogurtem k tomu🙂 já měla od 20 PPP, doma jsme nikdy sladké nemívali a po odstěhování to byl veleprůser..takže úplné zákazy za mě neprojdou u nás doma, ale určitě bude fajn začít jíst trošku jinak všichni, ať nemá malá blbý pocit... já třeba nejsem člověk, co by doma pěstoval klíčky a jedl výhradně zdravě, nebo něco zakazoval.. ale aby to bylo zdravé a pro me jednoduché, tak třeba užívám co nejmín surovin na jídlo, hodně jednoduše..maso, bataty s mrkví v troubě..wok je u nás taky kamarád🙂 k tomu tortilly a zase kybl cerstve zeleniny (hodne je jí i v tom woku s masem). Ono není potřeba začít jíst neznámé suroviny, nebo suchou brokolici..ale udělat si to hezky pestré, dodržet tu zeleninu.. s detma o tom mluvit spolecne, ze chcete byt dlouho zdravi a chcete to i pro ne a je cas zacit na to vic myslet a trosku upravit zvyky v jidle🙂
@tereza0111 Já ti rozumím. Sama jsem jako dítě byla nejedlík. Takový ten, co radši chcípne hlady, než aby jedl něco, co mu nechutná. Dodnes to tak mám. Ano, rozumově jsem schopná si zdůvodnit, že musím jíst víc bílkovin a méně tuků. Ale musela jsem k tomu dospět. Tvoje dcera si k tomu dojde jednou taky. Je fajn, že to řešíš teď, dokud je dítě a ještě můžeš ledacos ovlivnit. Jak jsem psala výš - bavte se o jídle, ideálně u jeho přípravy, to je takové přirozené. A změny v jídelníčku zařaďte postupně. Držím palce, ať se daří. 🍀
@tereza0111 A co sis jako myslela, že se stane, když jí necháš se x let ládovat sladkým? 🤦🏻♀️ I ze zdravotního hlediska je to katastrofa. Teď už to prostě nekupuj a jdi sama příkladem. Zdravou stravou a pohybem, ne dietami.