Ahoj, mám dotaz na zkušené maminky školáků 🙂 Budu teď pořizovat výbavu do 1. třídy a tak by mě zajímalo, co se vám osvědčilo (co byste doporučily). Hlavně z těch praktických věcí.
Např.:
- láhev na pití - objem?, značka?....
- krabička na svačinu - velikost?, uspořádání?, ....
- tělocvik - mají děti ve škole oblečení na ven i do tělocvičny? případně jaké?
- přezůvky - klasické nebo jiné?
Máme zatím jen aktovku a pouzdro, výtvarka mě netrápí, to máme seznam a postupně nakoupím.
Budu ráda za jakékoli typy a náměty 🙂 děkuji
Hlavně se nestresovat 🙂 Na tělocvik boty se světlou podrážkou, tepláky (leginy) nebo kraťasy a tričko, nechce po vás škola švihadlo? Venkovní tělocvik nemáme, ale jistě by na něj vyžadovali jiné boty, aby kamínky v podrážce nepoškrábaly podlahu v tělocvičně. Lahev máme zdravou (ale mohla by být jakákoli) 0,5 l, pokud by nestačila, dítě si dotočí vodu ve škole, pokud by mu nešla otevřít, požádá o odšroubování učitelku. Krabičku jsem měla koupenou před aktovkou a pak jsme zkoušeli, do které se vejde :- D Nicméně jsme upustili od dvou krabiček v krabičce a nosí obvykle dvě malé (na chleba a na ovoce, objem cca 0,25 l), příp. malou a větší (když zůstává delší dobu v družině), úplně obyčejné s víčkem (aspoň se nic neulomí). Přezůvky bych pro prvňáka pořídila klasické bačkory.
Co se týče přezůvek, tak záleží, co taky preferujete doma a podle toho se ptát. Ve skupině bf obouvání jsem potkala i to, že potřebují jedny přezůvky do školy a jiné do družiny, protože družina je někde úplně stranou třídy ve škole. Jsou školy, které chtějí klasické bačkory a kde můžou mít skoro cokoli.
@hanyzka11
na piti staci obycejna pet lahev,aspon se nemusis bat,ze ji nekde ztrati.krabicky na svaciny jsme taky nemeli,bud sacek a ubrousek nebo papirovy sacek,me ty krabicky prijdou zbytecne objemne.na telocvik akorat boty s bilou podrazkou a staci teplaky a tricko,neni to modni prehlidka,je to telocvik.
Láhev mají holky zdravou láhev, 0,5 l stačí, kdyžtak si dopustí vodu. Krabičku používáme od tescomy, je fajn, že se dají nakombinovat malé a velké, podle toho, co si berou. Na tělocvik nosí kraťase a tričko, co máme běžně doma. Ven chodili v tělocviku až na jaře, to pak museli mít druhé tenisky. Přezůvky mají beda barefoot. Zrovna u nás musí mít dvoje, jedny to třídy a druhé do družiny.
@zelenaesmolda Souhlasím hlavne z tou láhví koupila jsem od contiga za 560kč a syn ju ztratil.Tak má normálni pet lahev od 0,5 l bonaqui.A na telocvik jsem koupila 2 trika bíle barvy od vietnamcú za pár korun a taky tepláky nestálo to ani 200kc .V první tříde museli mít cvičky nyní už pořizuji sálovou obuv ze sportisima.Taky koukám na akce na tech 45min.není potřeba nic drahého.Co vím tak prvňáčci vetšinu veci dostávají zdarma platí to vetšinou obec,mesto.Jedine co múžu doporučit jsou tlusté barevné pastelky od Mapedu ty jsou nezničitelné ani při pádu na zem.To jsem vypozorovala za 7let studia mého staršího syna.A hlavne značim všechno lakem na nechty na vše dávam puntíky mám skušenosti že si to deti berou a pak ríkají že je to jejich.Máme svačinový box z Dráčika už leta a pořád drží.Na přezouvky jsem kupovala plátenky z Deichmanu na suchý zip z bílou podráźkou jak byli ve čtvrtý tříde začali nosit klasicke crosy od vietnamcu za 90kč.Koupila bych kufřík do nej voskovky,tempery,modelínu,plastovou paletu na tempery,vodovky,klasicke barevné pastelky,folii na lavici ,kelímek na vodu ,sadu štetcu a hadřik na stetce,núžky na papír,lepidlo v tyčince,barevné papíry.Penál,tornado,zmizik,klasicke pero,tužky č.1,2,3 lepidlo v tyčince,núžky na papír ,barevné pastelky (Maped tlusté),fixy, ořezávatko,pravítko Nám se v první osvedčil patrový penàl.Na telocvik triko,tepláky,kratasy,švihadlo,ponožky,sálová obuv (cvičky) provázkový batúžek popsat jménen.Sadu obalu pro prvňáky na sešity a knihy.Přezuvky pevnú obuv z bílou podrážkou bačkurky od žirafy nebo plátenky na suchý zip.Nekde ve škole nevadí cros boty to si musíte zistit u učitelky.A nejaké ručniky v menšich velikostech deti si to veši ve tříde na utření rukou.Z nečim z pomúcek bych počkala do záři uvidíte co dostane zdarma.Ať se daří ve škole☺.
Jako učitelka Vám sice neporadím s těmi praktickými věcmi ale VV a věci do penálu. Nejlépe značkové Koh-i-noor nebo tak (nepamatuji si je 😅), spousta těch levných je na prd, protože jsou ty barvy třeba málo syté, nebo lepidlo obyč nedrží atd. 😉 A jak píše paní výše všechno nějak viditelně poznacit, aby si dítko poznalo, rádi si půjčují věci.
Holky,děkuji za postřehy. Rozhodně to nehodlám nějak hrotit. S věcmi školními čekám do nástupu - vím,že něco dostanou. Kamarádka mi ukazovala svačinovou krabičku s posuvnou přepážkou a jak je to super a druhá zas kupovala kelímek na jogurt a to já vůbec neznám, protože jsem se o to zatím nezajimala. Tak jsem si přišla pro zkušenosti 🙂
A ten tělák vím,že není módní přehlídka - jen, co se třeba osvědčilo.
Díky 🙂
Nečetla jsem komentáře. Ale my jsme dostali seznam v 1 třídě co mají mít vše ve třídě i na tělocvik. Měli mít boty s bílou podrážkou do tělocvičny, boty na ven, tepláky, tričko, kraťasy, mikinu a náhradní ponožky. Láhev jsem porizovala 0,5 litrů, když to ve škole vypil učitelka mu do lahve udelala stavu. Přezůvky měl stejné, jako na tělocvik . Krabičku na svačinu jsem mu několikrát měnila z důvodu místa v aktovce.
Já bych jen na okraj připsala - počítej s tím, že i kdyby bylo dítě to nej nej, stejně bude tyhle věci někde zapomínat, ztrácet, hledat - takže není nutné to nej a top a nejdražší a nejlepší...prostě to ber tak, že je to spotřební materiál a občas je třeba to obnovit.
Na svačinu mají omezený čas, takže krabička stačí obyč - do ní něco, co se rychle zblajzne, chtějí si užít přestávku a ne posunovat přepážku v krabičce🙂.
Na tělák kecky s bílou podrážkou - za mě super decathlon, mají celkem dobré ceny a fajn boty, od září kratasy a tričko, potom tepláky....
Naopak bych nešetřila na věcech do penálu - silné pastelky trojhranné, pera ve větším počtu, ztrácí se záhadně, tužky také více kusů🙂.
od září máme prváka a druháka. Přezůvky mamé z CCC a musísi je nosit v aktovce, protože družina a škola jsou v jiných budovách a při odchodu z družiny se do školní šatny už nedostane. V družine zase přezůvky zůstavat nemůžou, nemají uzamykatelné šatny/skříňky.. docela naprd tento system ale už jsme si zvykla.
Do TV mají kratasy, třicko na záři, když je ještě pěkně a potom do vnitřní tělocvičny, ven chodí s botaskama ve kterých přijdou do školy, mají jen tenisky do vnitřní telocvičny se světlou podrážkou, to samé ještě jednou do družiny, ze které odchází na atletickou přípravku (opět není možně se z družiny dostat do třídy pro věci).
Láhev mají 0,35l uplně stačí, během dne si dopustí vodou koupili jsme ji společně s aktovkou v sadě, dále majjí látkový ubrousek do třídy,
Do pouzdra silnější pastelky 10ks, 3x tužka č.2, guma, orezávátko se zásobníkem, pravítko 15cm, nůžky a staší 2x bombičkové pero a zmizík. Desky na sesity nevedeme, kluci mají systém barevných složek na gumičky/druky.
Obaly na sešity kupujeme v září. Ostatní veci, sešity, VV, pracovní sesšity, učebnice obstará škola a na pvni schůzce vybere peníze. Tuším letos to bude 1200kc prvnák a 1400kč druhák. Nejdražší je tam pracovní sešit do ang.
Holky mají obě zdravou láhev, neteče, dobře se čistí, objem 0,7 klidně by stačila i 0.5l. Krabičky různé, z Tescomy například, nemají je dělené, vyhovuje nám to. Tělocvik mají na ven tepláky, mikinu, tenisky a do tělocvičny leginy, triko, tenisky s bilou podrážkou (Decathlon). Přezůvky ala balerinky Befado, starší pak už pantofle.