Akutní šok?

modrykonik80
13. kvě 2017

Dobrý den, prosím o radu, mám 12 letou dceru, bezproblémová, šikovná, milá, prostě zlatíčko..., ale teď se jí ve škole přihodilo to, že jí spolužačka ustříhla 10 cm vlasy, které měla zapletené v copánku! Podotýkám, že je měla až pod zadeček a nikdy se nestříhala, s vláskama se už narodila a prostě k ní odjakživa patřily a znamenají pro ni hodně...ani konečky jsme nikdy nestříhali...v ten moment, kdy se to stalo a uviděla ten ustříhlý pramen, vykřikla a málem omdlela, kdyby ji holky nechytly, tak by spadla...jenže pak jí řekly, žeprý dala té holce pěsťovku a řekla jí, že je kráva, co si to dovolila..., ale ona si to vůbec nepamatuje! Prodělala akutní šok? jako když se stane nějaká nehoda a člověk neví co se stalo? Pak celou další hodinu probrečela , říkala, že se to nedalo ovládnout...byla to postraumatická reakce? Pak brečela až do večera, nemohli jsme ji uklidnit, že to doroste...ale ona má prostě pocit, že to byly ještě ty miminkovské vlásky a že jsou prostě fuč. navíc jí je učitelka vyhodila do koše, pak si je vytáhla. Nevím, zda zajít k psychologovi, jestli může zpětně dopátrat, zda opravdu prodělala šok, protože se to opravdu nepamatuje, Věřím jí, nikdy nelže a je na ni spolehnutí. Nebo to mám už nechat být..., ale stále ji to trápí, ikdyž už o tom nechceme s ní mluvit, aby se jí to nevracelo...vím, nechci to zveličovat, pro někoho jsou to jen vlasy, ale ona se opravdu nikdy nestříhala a během vteřiny jí to někdo ušmikne...

ilonne
13. kvě 2017

Nechala bych to byt, pokud o tom sama zacne mluvit, opet bych ji vysvetlila, ze to jsou jen vlasy a dorostou. Mozna bych ji vzala ke kadernici, nechala strihnout konecky a vysvetlila, ze konecky se trepi a je treba je cas od casu zastrihnout. Spis si myslim, ze si z toho delas hlavu ty. Jsou to opravdu jen vlasy 🙂

luj89
13. kvě 2017

@modrykonik80 ahoj, ja bych to urcite nehrotila. Vzdyt jsou to jen vlasy, a treba si ted dcera uvedomi, ze na nich nemuze tak extremne lpet. Myslim, ze je uz velka a rozumna, sama se s tim popere.

fallingstars
13. kvě 2017

Já na jednu stranu chápu, že je na ty vlasy nějakým způsobem fixovaná, když je má od mala, ale na druhou stranu, pokud jsem to dobře pochopila, přišla vzhledem k délce po zadek vlastně prakticky jen o spodní třetinu?, a ta reakce mi připadá trochu přemrštěná...myslím, že byste se k tomu neměli vracet (ve smyslu rozebírat to a litovat jí), jen bych si asi dala záležet, aby pochopila, že jsou to skutečně jen vlasy a není dobré se kvůli tomu takhle trápit. Stejně byste dřív nebo později na zastřižení musely, já nosila taky dlouhé vlasy a od určitého věku to jsou - většinou - pak bez základní péče nevzhledné licousy...
Ale jinak souhlas s @ilonne - ten kult dětských vlásků, které se udržují jako svátost si dcerka asi nevypěstovala sama...a možná je to trochu i nějaký tlak nebo úzkost hlavně z Tvé strany...
A k tomu, co jí holky řekly - osobně bych řekla, že si z ní udělaly srandu...

lv
13. kvě 2017

Vysvětli, že lpět na tom nemá smysl, třeba jít spolu ke kadeřnici, nechat si obě zastřihnout..
Obě neteře nebyly do 12 ostříhané ani o kus, pod zadek vlasy, ale dle mého aby byly krásné, nezničené v koncích chtělo by to aspoň 25cm pryč.

alemari
13. kvě 2017

@modrykonik80 ty na svých vlasech také tak lpíš? Že to byl šok a je naprdlá je normální, ale jsou to vlasy! Ty se musí stříhat, (vždyť to pak vypadá jak kravský ocas) jen ona chudina to zažila takto no... neřeš to, jen jí utvrdíš v tom, že jsou " důležité".

lv
13. kvě 2017

A to jsem dlouhé vlasy měla vždy jako dítě, oběma holkám to roste rychle, 20cm 4-5měs, stříhat se chodí, protože jinak je to.. neměnné.
Moje máma měla řeči "no to snad ne" když chtěla starší ofinu, ať si má na hlavě co chce, mladší si teď řekla sama po lopatky.
(Na tý fotce má malá hlavu na křivo 🙂)

medulinek
13. kvě 2017

No nevim,na 12 let mi to prijde jako hodne premrstena reakce. Navic 12 let bez zastrihovani to uz bych si pomalu myslela,ze ji spis poskytly sluzbu,promin.

tery_s
13. kvě 2017

Mě teda taky nepřijde nic špatného na tom ostříhat dětské vlasy, to je v pořádku, ale aby jí ustřihla spolužačka cop?! To nikomu divné nepřijde? Já myslím, že ve 12letech už jsou holky docela rozumné a není jim 5, aby si tohle dělaly.... To mě spíš zaráží na té situaci. Jinak jít se slečnou ke kadeřnici určitě, at si sama rozhodne kolik cm ustřihnout atd. potom by takové ,,trauma,, vůbec nenastalo. V tomto případě, když jste to braly jako pěstování dlouhého copu bez stříhání od narození - to skutečně šok být mohl. Záleží, jak to pojme ona a zda se s tím srovná jako s ,,klukovinou,, od kamarádek nebo to v ní bude zrát až k nenávisti...

lv
13. kvě 2017

@tery_s jo, to jo, od spolužačky je to pěkně zákeřný (což mě zaráží, spíš bych to čekala od kluka). Otázka je, jestli je to potvora, která jí chtěla ublížit, protože ví, že si na vlasech velmi zakládá, nebo prostě blbost s nůžkami v ruce.. spíš to první.

tery_s
13. kvě 2017

teda.... docela mě to zaráží, vím děti jsou různé, některé fakt zlé, závistivé, zákeřné, některé jen hloupé a nedomýšlí situaci... Tohle by nás v dětství nenapadlo, ani teda co mám ted děti v okolí, že si udělají naschvály schovají věci v šatně, pomalují oblečení, obličej no různé, ale ustřihnout cop - za chvíli kamarádku napadne, že by jí možná mohla uříznout ruku 😨 a navíc i tady výše to v podstatě nikomu nepřišlo divné , spíš je divná maminka, že jí nevzala ke kadeřnici....

anetka1701
13. kvě 2017

Vám všem diskutujícím fakt přijde normální a v pořádku, že někdo jde a ustřihne jen tak holce vlasy?? Že to je vlastně v pohodě má bejt ráda - a že nic nejde... Kdyby jí těma nůžkama do zad řízla o kůže, nebo ustřihla kus trička, bylo by to stále tak v pohodě???

@modrykonik80 navrhla bych zbytek vlasů uložit do nějaké krabičky a udělat z toho obřad - bude mít na památku první ustřižené vlasy. Rozhodně bych celou situaci ve škole nenechala jen tak a řešila bych to s účitelkou a rodičema druhý holky (tohle si fakt dovolit nesmí) a vyhledala bych školního psyhologa s otázkou, kterou jsi položila tady - aby se to případně řešilo jinak...

jullli
13. kvě 2017

@anetka1701 plne s vami souhlasim, ted jsem to tady docetla a opravdu by me zajimala reakce matek co zde pisi jsou to vlasy, je to v pohode, nic to neni... Nebo nedej boze udelala ji sluzbu... Chtela bych videt vas jak by jste se zachovali vy jako matka ke sve dceri... Ani trosku mi to neprijde normalni, ze ji holka ve 12 letech ustrihne cop.

tery_s
13. kvě 2017

co se divíme, že je holka tohle schopná udělat, když její maminka reaguje jako dámy výše, doma jí za to možná pochválila a řekla něco ve smyslu, to jsi hodná, že jsi jí ušetřila za kadeřníka, taky bych se na to nemohla dívat, jak má holčička vypěstovaný cop od narození. Jestli se ti bude někdy líbit hodně její tričko, klidně jí ho rozpárej nebo rozstříhej !!!! Už se radši nebudu vyjadřovat tohle mě mrzí co se v dnešní době z dětí stává...

ilonne
13. kvě 2017

@tery_s Tak ja predpokladam, ze si toto s.dotycnou holcickou vyridila uz ucitelka a doma maminka. Tady resime jinou cast.
@modrykonik80 jeste bych ti chtela napsat, ze psychologem bych toto rozhodne neresila. To ji spis zpusobis trauma, ze ji tam dotahnes. A naucis ji, ze kazda "prkotina" se resi u terapeuta. Je uz dost velka, srovna se s tim sama.

journals
13. kvě 2017

Já bych se asi snažila dcerce vysvětlit, že vlásky dorostou a bude je zase mít dlouhé a že jí je ta spolužačka asi záviděla. Dál bych to s ní neřešila.
Naopak bych to ale určitě chtěla řešit s tou spolužačkou a s tou bych rozhodně chtěla dát osobní pohovor.
Na jednu stranu jsou to jen vlasy, na druhou stranu by mě šokovalo, jak to nějakou spolužačku (holku!) může napadnout. Ještě bych možná pochopila kluka, který fakt nezná holčičí svět a nedokáže si to představit. Ale u holky mi to přijde jako chování hodně přes čáru a rozhodně bych se postarala o to, aby tu holku něco podobného už ani nenapadlo. Natož aby to provedla znovu.

ilonne
13. kvě 2017

@jullli Ja uz to pisu, predpokladam, ze tohle si vyresila ucitelka a maminka holcick. Tady je dotaz na to jak to vyresit s tou "postizenou" holcickou.

ilonne
13. kvě 2017

@journals Tak to ja bych s ni zrovna neresila. Ve skole je.od toho ucitelka a ma svoje rodice. Stejne tak prestupky svych deti si resim ja.

kacenecka_24
13. kvě 2017

No ja si teda nemyslím, ze o nic nejde.

Za 1. co si to ta holka vůbec dovoluje, priste ji ustrihne cop u hlavy nebo co? A odbyde se to slovy "však co, jsou to jenom vlasy"...? Tohle bych klidne resila i ve škole.

A na tom, ze na vlaskach holcicka lpi nevidím vubec nic spatneho. Každý máme neco, na co si nenecháme sáhnout, u Vaši dcery to jsou vlasy. Jasne ze by zastrihnuti muselo casem prijit, ale ne timto způsobem, který z meho pohledu není ani trosku normální.

Co se tyce její reakce, asi uz bych to nechala tak. Možná si holky vymysli nebo dokresluji, co se stalo nebo se dcera za takovou reakci muze stydět... Uz bych se v tom nepitvala.

cheetah_
13. kvě 2017

Tak než se to zase zvrhne v boj dvou extremistických táborů, nechtělo by to zatáhnout do rozhodování taky slečnu dceru? Mysím, že na odborný zásah psychologa to není, takových šoků člověk v životě zažije... Ale zpracovat by to chtělo, co třeba rozhovor maminky s dcerou pro posílení důvěry (bude se hodit při řešení budoucích problémů) a pro to, aby malá věděla, že má podporu v tom, jak to prožívá... Holka musí vědět, že jde sice jen o vlasy, ale také o vlasy, na kterých jí opravdu záleželo (tohle uznává i náš právní řád!) A také by bylo fajn si srovnat to, proč spolužačka střihla: byla to hloupost, nebo tím vygradovalo něco trvalejšího? V každém případě stříhat neměla, to se nedělá. Jak by to chtěla řešit dcera? Chce nechat spolužačku být a třeba změnit účes? Chce, aby to maminka ve škole řešila (ale pak budou další problémy ve třídě...)? Chce být prostě několik dní smutná a vyřešit si to sama? A trápí ji vůbec víc ty vlasy, nebo její reakce a to, že si ji nepamatuje? Nejlepší odpověď na úvodní dotaz zná jenom dcera.

izz76
13. kvě 2017

@modrykonik80 To,že vaše dcerka tolik lpí na svých vláskách je asi trochu chyba vás rodičů,vypěstovali jste to... Ale druhá věc je,že si spolužačka nemůže dovolit,stříhat někomu vlasy,to považuji za maximální drzot,měla za to být potrestána od učitelky. Reakce dcery mi ani nepřipadá nepřiměřená,je to zásah do soukromí,porušení osobního prostoru. Mě někdo stříhnout do vlasu,taky mu jednu natáhnu😈

plksv
13. kvě 2017

Zírám!!! Mám KLUKA 12 let, zakládá si na svých vlasech, nahoře má patku, boky vystříhané - to mu dělám strojkem. Nedávno jsem omylem na strojek nedala nástavec, zajela mu tam a už to musela dojet víceméně na holo. Kluk byl na mrtvici, já taky. V noci kvůli tomu nespal, ráno plakal, že nejde do školy. Psala jsem to jako příhodu na svém profilu a holky, co to komentovaly , s ním i se mnou soucítily. Ještě vám to přijde nenormální? Jsou to ve 12 letech JENOM vlasy, které dorostou?

ilonne
13. kvě 2017

@plksv Tak ale ty jsi znicila uces a vizaz pubertaka. Tady jde o cca 10 cm z dlouhych vlasu.

ttm
Autor odpověď smazal
Zobraz
mimco
13. kvě 2017

Moje dcera někomu ustrihnout vlasy, tak ji roztrhnu jako hada, možná bych ji taky kus ušmikla, aby věděla jaké to je, ti smradi musí vědět, že jsou nějaké hranice.

pajula123
13. kvě 2017

Tak mne by vic nez o ty vlasy (ac je to z meho pohledu silene a byla bych fakt nastvana) slo o to,ze se dceri zatmelo,nevedela,co dela a nepamatuje se! Toto bych po manzelovych zkusenostech fakt nepodcenovala...ale spis nez na psychologa bych to videla na neurologa.

sonaxoxo
13. kvě 2017

První co mě napadlo bylo,jak si to ta holka mohla vůbec dovolit!😈a pak šokující reakce diskutujících shora,že at nehroti apod.! Jako tohle bych zásadně řešila přes rodiče a učitele!vypadá to na šikanu!malé i mladé holky si hodně závidí vlasy i na střední škole se to řešilo,ale to byli jen žvýkačky ve vlasech nic víc teda!mě by zajímalo jaké má vlasy ta holka!jinak za sebe vím,byla jsem na základce taková rázná,nic jsem si nenechala líbit a měla jsem dlouhé vlasy,tak bych ji nedala pestovku,ale oplatila bych ji to a ne jen o 10 cm..teď mě napadlo,že bych se bála co udělá ta holka příště!

valmaxa
13. kvě 2017

@modrykonik80 upřímně velmi zvláštní reakce dcery, hodně přecitlivělá, nevyrovnaná - rozhodně bych se o dalším postupu poradila s odborníkem, ten nejlíp určí jak se k dceři zachovat. Tohle prostě pro ní může být něco co jí ovlivní další život - i když se to pro ostatní může zdát jako banalita. Zřejmě bude malá velmi citlivá a třeba právě to "zametání pod koberec" by mohla vzít jako velezradu a narušení důvěry.
(no nemluvě o tom, že teda tomu kdo by mě bez mého vědomí stříhal bych dala dělo též ;)

terinda
13. kvě 2017

Mám dojem, že se zakl. ptala na reakci dcery. Ne na to, zda je v pořádku, že nějaká čůza ustřihla holce kus vlasů. To je snad jasné, že to v pořádku není a zaslouží nějaké potrestání.

Dívenka by si to měla zpracovat, stalo se, nebylo to dobře, ale takhle šíleně lpět na vlasech je trošku na hlavu. Když už se to stalo, vlasy nechte pěkně zastřihnout a tamté kravce, ať se raději vyhýbá.
Řešila bych to s učitelkou a jejími rodiči a žádala omluvu dceři.

mollyweasley
13. kvě 2017

@modrykonik80 "bezproblémová, šikovná, milá, prostě zlatíčko..."
To je, upřímně, drtivá většina dětí v mysli svých rodičů a zároveň, upřímně, ve skutečnosti drtivá většina taková není.
Pokud dcera seděla v lavici, věnovala se škole (nebo svačině), za ní přišla holka a šmikla jí bez varování kus vlasů, je to samozřejmě hnusné a hraničící s šikanou.
Pokud se ale holky kamarádí, pošťuchovaly se, vsázely se stylem "nene, ty mi je stejně neustřihneš, tak to zkus!", pokud si navzájem stříhaly prameny vlasů, protože ano, v tomhle věku je vtipná každá blbost, tak pak není na místě si něco vyřizovat s maminkou holčičky. Jestli to autorka příspěvku chce řešit, měla by nejdřív zjistit, jak k celé věci došlo a podle toho pak ona (i tady ostatní diskutující) může uvažovat, jestli dceřina reakce byla adekvátní nebo přehnaná a hysterická.

msimankova
13. kvě 2017

Hlavní, co mně napadá, je, že by bylo dobré zjistit, proč obě tak lpíte na vlasech, protože promiň, tahle reakce není ok.