Otec dítěte neznámý, po třech letech prozření

kacorek85
12. kvě 2015

Asi teď naštvu spoustu maminek, ale mám jednu úvahu.
Dejme tomu že jsem těhotná, otec dítě nechce, já se i přes to rozhodnu že si miminko nechám ať to stojí, co to stojí. To se stává dnes a denně. Porodím, do RL napíšu že je otec neznámý. Beru veškeré možné příspěvky od státu (tady plně pochopím rozhořčení jelikož nevím na co mají maminky samoživitelky nárok a na co ne). Po 2 a půl letech, kdy mi končí mateřská a já musím do práce najednou prozřu a vzpomenu si, že vlastně vím kdo je otec mého dítěte a ženu ho odpovědnosti.
Prozraďte mi .... vážně je náš soudní systém takhle postavený na hlavu nebo to jen mi přijde divné, že otec původně neznámý, po skoro třech letech najednou známý je a je hnán k odpovědnosti a musí vše doplatit zpětně, zatímco já tedy neoprávněně pobírala větší příspěvky na dítě od státu? Nemám být já hnána k odpovědnosti?
A teď do mě 🙂
Ne ale opravdu, ráda bych pochopila náš soudní systém a jeho fungování.

mishell56
12. kvě 2015

@kacorek85 V tomhle případě by musel podstoupit DNA testy nejdřív aby se zjistilo jestli je opravdu otec 😉

kacorek85
autor
12. kvě 2015

@mishell56 A v případě že by se prokázalo že je otec? Jde mi o to, že žena porodí a nezná otce dítěte a za 3 roky když ji končí mateřská si vzpomene že ví kdo otec je? A soud ji dá za pravdu? To mi přijde divné. Buď vím kdo mi dítě udělal a vím to celou dobu, nebo to prostě nevím nikdy ....
Ne že pobírám všechny výhody od státu (jak jsem psala nevím co vše pobírat lze) a pak jako přilepšení k platu mi chlap vyplatí alimenty za 3 roky zpětně, zaplatí soudní výlohy, test DNA a do 26 (když mám chytré dítě) alimenty.

irisie
12. kvě 2015

Zajimava myslenka. Ale asi se ji nestane nic. Ona tam totiz muze dopsat koho chce, jen dotycny musi souhlasit. Neni zalobce-neni soudce. A ze je u nas system postaveny na hlavu to vime vsichni!

kacorek85
autor
12. kvě 2015

@irisie Děkuji 🙂 Čekám že mě budou maminky- samoživitelky pranýřovat 🙂 nicméně jsem nad tím opravdu dlouze uvažovala. On by asi soudce byl když maminku po třech letech osvítí - někdo musí určit výživné a nařídit dotyčnému otci zaplatit testy, výlohy, výživné zpětně. Na druhou stranu by měla ovšem být souzena i matka-sklerotička za okrádání státu (když to přeženu), nebo za neoprávněné obohacování na sociálním systému.
A ještě se zeptám. Pokud se do 3 let dítěte matka "neprobudí" a neoznačí otce dítěte a udělá to dejme tomu po 7 letech, má právo na to samé (Alimenty zpětně), nebo jen na alimenty ode dne uznání otcovství, nebo v podstatě vůbec na nic?
Jsem sice žena, ale musím říct že mě mrzí že neexistují zákony na ochranu otců nebo mužů všeobecně. Vždyť mít dítě je rozhodnutím obou. Když otěhotním tak to otci dítětě hned řeknu. Nepřijdu za ním v 6 měsíci že jsem to doteď nevěděla, že se s tím nedá nic dělat a ať se k tomu nějak postaví. Protože teď v pokročilém stádiu už je to jen moje rozhodnutí že jsme si dítě nechala i přes to že muž nechtěl, tak se s tím musím vypořádat sama. Dítě není kočka nebo pes.

irisie
12. kvě 2015

V normalnich pripadech muzes po otci vyzadovat zaplaceni alimentu 3roky zpetne. Jak to je v pripade az po uznani netusim. Zas ne kazda matka samozivitelka je stejna a tezko rict jake mela ci ma duvody. Ja hlavne nechapu jak je vubec mozne ze stat dovoli neuvest otce do RL. I kdyby byl nevim jaky tak snad vim s kym jsem spala a pokud dotycny nesouhlasi tak at se soudi a ukaze se pravda! Vzdyt je to nefer vuci diteti! At uz se to tyka moznosti dedictvi, vrozenych nemoci ci cokoliv jineho!

kacorek85
autor
12. kvě 2015

@irisie Tak tak moje řeč. Vím s kým spím (to by mohl být i název reality show 😀 ). Klidně ať je otec neuveden. Ale jednou pro vždy. To je to samé, jako bych se po 5 letech "probudila" a šla nahlást na policii že mě někdo okradl v parku a že jsem si vzpomněla až teď, protože mi ta peněženka začala chybět a kabelka se mi zrovna hodí k botám co jsem si koupila. Vím, zlehčuju to, ale je to tak.

maki73
12. kvě 2015

@kacorek85 nevím, jestli to odpoví přímo na váš dotaz, ale znám osobně jeden případ, kdy matka úmyslně neuvedla otce do RL a čerpala všechny dávky, které jí náleží s tím, že si myslela, že po 3 letech jej uvede a vydělá na tom (po celou dobu věděla, kdo je otec, byli v kontaktu, dokonce spolu nějakou dobu žili), mysleli si, že on pak "jakože" zaplatí alimenty zpětně a v podstatě 3 roky okrádali stát. Jenže chyba lávky, když došlo na řešení přiznání otcovství, první co je na úřadech zajímalo, bylo, jak je jako možné, že najednou si myslí, že ví, kdo je otec z jakých důvodů neuvedla podezření hned po porodu a nežádala soudně testy DNA. Případ tuším ještě není uzavřený a je to už 2 roky, ale naposledy, když se o tom zmínila, tak to vypadalo, že bude muset ona a ne otec všechny neoprávněně pobírané přídavky státu vrátit...takže nějaká spravedlnost v tomto ohledu snad funguje i u nás, ačkoli jsem slyšela už o více podobných případech, kdy je prostě "neekonomické" otce uvádět a ten si ženu například po 3 letech vzal a své vlastní dítě adoptoval...jo co si pro peníze dnes lidi nevymyslí.

kacorek85
autor
12. kvě 2015

@maki73 Děkuji za pozitivní zprávu. Možná to s našim soudním systémem není tak zlé. Takhle by toho mohli využít všichni a naše už tak zbídačená ekonomika by šla ještě více do háje.
Je otázka jestli zpětně doplatí jen "jakoby" alimenty, nebo musí vrátit státu rozdíl mezi skutečnými dávkami a zvýšenými dávkami pro matky-samoživitelky.

karlajasmine
12. kvě 2015

@kacorek85 Ja s tebou naprosto souhlasim.. prijde mi, ze v dnesni dobe kazdy vymysli, jak nejlepe okradat stat, a pak si vsichni stezuji na ekonomiku a na to, ze se tu ''mame spatne''... ona by ekonomika mozna fungovala lepe, kdyby byli lidi zodpovednejsi.
Nekterym bych prala jet na chvili do Francie, Anglie, Ameriky, kde je clovek rad ze dostane par tydnu nebo mesicu volno po porodu a pak se musi bud' vratit do prace nebo od statu neuvidi ani korunu..

kacorek85
autor
12. kvě 2015

@karlajasmine Mi spíše jde o to, že jednak odrbávají stát, ale na druhou stranu i co ti muži. Najednou se po 3 letech odněkud vyrojí nějaká dáma s tím, že s ním před třemi lety počala a že chce prostě ať začne platit na dítě. To že ten pán může být dávno jinde a mít jinou rodinu. Co jeho manželka, tu teprve musí střelit z "krásné novinky". Principem celého dotazu je fakt, že buď znám celé těhotenství i v den porodu otce dítěte, nebo ho neznám a tím pádem nemám právo po někom zpětně něco chtít.

irisie
12. kvě 2015

Sestřenice mého chlapa, také neuvedla otce do RL. Už byl termín svatby, a když se malá narodila, tak mu napsala, že se omlouvá, ale že malá není jeho! Tím celý vztah skončil. Jenže malá má dnes 6 let, biologický otec bydlí od rodičů mého chlapa ob dva domy. Už se stihl oženit. Ona teď má taky vztah, ale co ta malá?? Až jednou zjistí, že měla taťku celý život na dosah a nikdo jí neřekl, že on je ten otec!! Myslím, že až příjde puberta tak ji dcera sežere!!!!

karlajasmine
12. kvě 2015

@kacorek85 Jo, s tim souhlasim. Znam jednoho chlapa ktery se dozvedel asi po 10ti letech ze ma s zenskou dite a najednou po nem chtela penize... pritom nechtela aby jeho dcera s nim mela jakykolik kontakt, akorat proste chtela at plati.. tohle nechapu no.. bud'si ujasnim pred porodem ze s otcem ditete nechci mit nic spolecneho a toho se drzim, anebo ho rovnou uvedu v RL..

kacorek85
autor
12. kvě 2015

@irisie Vůči dětem je to opravdu velice nespravedlivé, ale jediný na koho můžou nadávat jsou maminky. To maminka se tak rozhodla. Bohužel mě ke všem těmto úvahám vede vlastní zkušenost .....
@karlajasmine Taky mám pocit že některým nejde o blaho dítěte. Nesoudím a neházím všechny do jednoho pytle, ale ruku na srdce - my ženské umíme být vážně mrchy a dítě je pro některé zbraň ( v některých případech hromadného ničení). A chlapi nemají šanci se bránit. Chtěly jsme rovnoprávnost, jsme slabé chudinky když se nám to hodí ale běda když něco není po našemu

superkousky
13. kvě 2015

@kacorek85
V žádném RL pojem otec neznámý neexistuje.
Na určení otcovství (na rozdíl od popření) není stanovena žádná lhůta,takový je prostě zákon.
Chlap má stejné právo jako žena a zákony na ochranu otců existují ...I on totiž může podat žalobu na určení otcovství.
V takovém případě (pokud se prokáže,že je otec),platí veškeré výdaje matka dítěte.
Jako pokud chlap zplodí dítě (ví o tom) a myslí si,že nebude platit,protože není 5let v RL,tak se prostě může seknout a proto je lepší,když podá návrh sám a začne co nejdříve dobrovolně platit.
Pokud tak neučiní,měl by být potrestán stejně jako žena,bo je zřejmé,že se záměrně vyhýbal fin.zodpovědnosti za své dítě.
Výživné se může matka vymáhat jen 3roky zpětně.

kacorek85
autor
31. kvě 2015

@superkousky Ale já mluvím o tom, že maminka neuvede otce dítěte do RL, mnohdy to otci ani nesdělí že je otec. Pobírá veškeré možné příspěvky od státu (což chápu pokud je opravdu samoživitelka tak z něčeho sebe a mimino živit musí). A ejhle, před dovršením druhého roku dítěte se rozpomene, že vlastně před 30 měsíci se vyspala s Frantou Vomáčkou, že Franta je otec a Franta ačkoliv již třeba jinde žijící a mající novou rodinu najednou musí doplatit zpětně alimenty na dítě o kterém nevěděl že existuje (a které v podstatě nezná a asi už z principu mužské ješitnosti ani znát nechce) a výživné matince, na kterou dááááávno zapomněl ale ona si vzpomněla. A tak Franta Vomáčka najednou stojí před soudem, čelí obžalobě z určení otcovství, zpětně doplácí na dítě které v životě neviděl, zaplatí za test otcovství (aby náhodou neplatil na kukačku), díky nové partnerce (pokud toto milé překvapení ustojí) mu vzroste životní úroveň, takže si maminka - do této doby samoživitelka - může nárokovat větší alimenty.

Rezimé je, že buď v den porodu povinně dodám jméno otce (kterého jsem informovala předem a on s tím souhlasil nebo nesouhlasil a dojdeme k soudu), nebo je prostě otec neznámý na věky věků ALE NECHCI PO NIKOM PO DVOU LETECH NIC ZPĚTNĚ.

superkousky
31. kvě 2015

@kacorek85
Tak to potom jo.... 😉
Zase na druhou stranu,pokud chlap souloží,musí počítat s tím,že se může stát otcem (nebo má souložit tak,aby se jím nestal)..
Já kdybych byla chlap a "ujelo by mi to" tak v první řadě budu zjišťovat následky,abych pak po pár letech nebyla překvapená 😉 .

papalinka
1. čer 2015

@superkousky docela by mě zajímalo, jakým způsobem bys jako ten chlap co "mu to ujelo" zjišťovala následky...

kacorek85
autor
1. čer 2015

@papalinka
@superkousky
Děvčata dle mě jsou chlapi někdy chudáci ale i volové. Narazí si kopretinu, oba ví že je to jen na sex, že spolu asi nechtějí být. Slečna se jak už tomu bývá zamiluje, v hochovi vidí super partii, vysadí antikoncepci, jak na sviňu se to podaří hned napoprvé a je v tom (my to zkoušíme 14 měsíců, takže něko holt má "haluz") a myslí si že má chlapa pojištěného. Ty "hodnější" řeknou hned že jsou těhotné, ty vyčůranější v době kdy je nemožné o potratu vůbec uvažovat a ne tak vyřknout nahlas. Tak jako tak se hoch doma bije do havy a spílá že si měl vzít kondom, nespt s ním nebo si ho měl raději uříznout 🙂

elu
1. čer 2015

no a tady se ukazuje, že než ho někam strčím, trochu o tom přemyšlím, podle mě je to blbost toho chlapa i té ženské....i když ta to možná udělala cíleně, nicméně, jak vzniká dítě víme všichni, takže asi tak, rozhodnutí, zda chci dítě je věcí obou to ano, ale ještě před nechraněným stykem a ne až když je ženská těhotná...pak už je zde také právo toho dítěte a o to jde především,jeslti o tom chlap věděl, že je těhotná...a zřejmě ano, když píšete, že jí řekl, že to dítě nechce...tak je vinen i on, protože se k otcovství nepřihlásil a nechal tedy povinnost na státu...každopádně, oba dva jsou v této situaci vinni a měli by si vypořádat svoje závazky vůči dítěti a státu

superkousky
1. čer 2015

@papalinka
Tak asi bych volala,navštěvovala a zjišťovala 😉
Pokud by to byla známost na jednu noc a on by ženu neznal,tak dobře mu tak...Než ho někam strčí,tak má použít mozek 😉

irisie
1. čer 2015

Stejne je to trapne... zenska zapadne - dite chce, chlap ne. At uz se do jineho stavu dostane jakoliv - nahoda, priroda, lez ze bere antikoncepci...aj. chlap ma nulove sance o tom rozhodovat! Ona dite chce a basta! A on? Musi platit.

kacorek85
autor
1. čer 2015

@irisie Přesně tak. A hlavně ta nespravedlivost že můžeš kdykoliv v podstatě zničit tomu chlapovi život ..... za měsíc, za rok, za deset ...... nakráčíš k němu domů a řekneš "Tak to je tvoje dítě. A teď plať".
Tohle odrovná nejenom toho chlapa, ale i jeho současnou rodinu. Najednou má jeho žena doma dáreček a on taky.

kacorek85
autor
2. čer 2015

@elu Formulovala jsem to špatně. Hlavní myšlenkou bylo že žena když se rozhodne že chce dítě, tak holt chlap nemá šanci tomu zabránit. Leda tak že by přestal buďto souložit, nebo s každou ženou spal s kondoem - nic příjemného ani pro jednu stranu. Hlavně takto poučen by si bral prezervativ i s další partnerkou a ta by to mohla brát tak, že ji partner nevěří (po jeho předchozí zkušenosti se ani nedivme). Ruku na srdce, které z nás by bylo příjmené, že nám partner nevěří že mu nelžeme a opravdu se chráníme a nevidíme v něm jen potencionálního dárce spermatu a následně výživného?

superkousky
2. čer 2015

Tak na nezávazný vztah /popř. vztah ze kterého nemá vzniknout dítě/ mi přijde použití kondomu jako základ.
Že by ženská záměrně vysadila antikoncepci z důvodu, aby si díky výživnému "polepšila" ,se mi nějak nechce věřit, vzhledem jejich průměrné výši.
Já to beru tak, že pokud žena nechce dítě,tak se musí chránit a pokud ho nechce chlap,tak se musí chránit on a ne se spoléhat jeden na druhého.
Pokud se budou chránit oba,tak tím určitě nic nezkazí.

alisek
2. čer 2015

Já bych se primárně nezastávala chlapů, myslím že je to většinou 1:1..jsou ženský které vymyslí podobné haba´důry na mužksy a stejně tak chlapi si udělají dítě, mnohdy není ještě na světě a odejdou od ženy, rodiny..není co vyčítat jedné nebo druhé straně..a navíc češi jsou mistři v odrbávání státu, a nemusí jít konkrétně o tyto případy..příspěvky na bydlení běžné pro nesezdané páry..chlap si odstěhuje svoje věci a ups..najdnou je doma rádoby jen ženská s dětmi..

tohle se č. soudnictvím až tak nemá co dělat, většinou to je na soudci, z tohoto naše soudnictví zas tak nepochopíš...

shine2015
2. čer 2015

Me přijde divné,ze chlap neví,ze eva,se kterou chodil - předpokládám,pokud to byl ulet,ze je zodpovědný a použije prezervativ, ze by nevěděl,ze čeká mímino....a pokud je to člověk,kterého vůbec nezná napr nekde na sluzebce, a ujel tzv, a je hloupý,ze riskoval choroby a i těhotenství, tak zase asi dotyčné nevypravel kde bydlí,žije Atd aby ho ona někde hledala.....

Zase bych nebyla naivní a moc nevěřila tomu, ze on je chudák a ona cuza co po něm zpětně chce peníze a on do dneska vůbec nic netušil.....navíc ani nemusí byt na vesnici ale i ve městě se hned ví,kdo ma děti atd...města jsou skoro jak vesnice....

shine2015
2. čer 2015

@kacorek85 promin, ale co je špatného na prezervativu??? Pokud ma někdo dlouhodobý vztah např dva a vice roku, OK, vim,ze když otehotnim, nic se neděje. ...ale proč by žena musela brát antikoncepci?? Potažmo co hp viry atd?? Já na prezervativu nic spatneho nevidím. A to ani v dlouhodobém vztahu, při kombinaci plodných dnu....proč ne.

A ono mezi námi, me poslat chlap na potrat, co to je za chlapa?!!! Prostě když se nechrání, nesmí se v případě těhotenství divit....ani horm.antikoncepce není 100%...a opravdu nevěřím,ze by se nedozvěděl,ze jeho i ex je těhotná....ze by to věděl az za tři roky. Nesmysl.

kacorek85
autor
2. čer 2015

@shine2015 Znám případ .... chodili spolu, chtěli dítě. To nepřicházelo, vztah šel do kytek. Přestalo jim to klapat, rozešli se. On si našel zaměstnání v jiném okrese, ona zůstala v původním bydlišti, jen se odstěhovala zpět k rodičům.
Nekomunikovali spolu.
On si našel v novém městě novou partnerku. Ona se za dva a půl roku objevila u něj v zaměstnání s dítětem v jedné a s rodným listem v druhé ruce a dej prachy zpětně 🙂 To že má dítě netušil jelikož vymoženosti dnešní doby jak Facebook nevyužíval a nevyužívá. Soud, test DNA, alimenty zpětně teď splácí s pomocí nové přítelkyně, která to teda rozdýchala, ale dodnes nechápe ....

kacorek85
autor
2. čer 2015

Ale opravdu je to velmi ožehavé téma a jak píše @alisek , je to 1:1 aneb Kdo jsi bez viny ..... 🙂
Jsou ženy hodné, stejně jako vyčůrané, na druhé straně existuji muži zodpovědní stejně jako nezodpovědní.

Nicméně to neřeší mou původní myšlenku "Jak je možné že v den porodu žena neuvede otce protože jej nezná, bere vyšší příspěvky, porodné a pod. a po necelých třech letech, kdy končí zákonem stanovená lhůta pro možnost zpětného vymáhání alimentů a příspěvků i pro sebe si najednou vzpomene kdo že to vlastně otcem dítěte je"

shine2015
2. čer 2015

@kacorek85 a ona ma nějaké speciál výhody?? Asi porodne nebo pokud bydlí sama, tak matka samozivitelka....já se v tom upřímně moc nevyznam. Ale me osobně by bylo jedno jake ma nebo nemá pridavky, ale to,ze můj chlap ma dítě s nějakou jinou, potažmo pokud stoji za něco, bude chtít dítě tedy vídat, nějakým způsobem mu zsahne do života a dítě zase do života nejen mému muzi, ale také mého a našich děti. A nejedná se pouze o deditstvi a finance, ale zejména do společného času, dovolených, vánoc atd a taky kontakt s jeho matkou, se kterou at chcete nebo ne, budete muset vycházet min 20let. Vůbec ti tu situaci nezavidim.