Ahojte,
mám dotaz. Soud mi nařídil odmítnout dědictví za děti. Dědictví, ale přešlo na extchyni. A ona ho přijala. Zdědila tedy osminu bytu. A trvá na tom, že se byt prodá a chce peníze.
Já byt ale prodat nechci. Hypotéku zvládám a chci si ho nechat. Co s tím?
@1eso1 vsak nikde neni receno, ze musis byt prodat. Pokud zdedila osminu bytu, tak ji vyplat osminu hodnoty bytu a hotovo. Lze to udelat i dohodou o vyporadani (ve splatkach), pokud by to byla najednou takova suma, kterou nemas.
@somalicats ja ji nabídla vyplácení. Ale to ona nechce. Protože jako dědic bude pořád věřitel pro banku.
Viz občanský zákoník
Věřitel může požadovat úhradu celého dluhu nebo jeho libovolnou část po všech spoludlužnících, jen po některých, nebo po kterémkoliv z nich. Zjednodušeně by se dalo říci, že dědici-dlužníci jsou v postavení „jeden za všechny a všichni za jednoho“.
@1eso1 To neni tak uplne pravda. Lze sepsat dohodu o vyporadani a pozadat o navrh vymazu z katastru, to se pak predlozi bance a ta toho dalsiho dluznika vymaze. Mam to ted cerstve za sebou.
@somalicats aha. Mě tvrdila notářka, že to nelze. Hlavně ona v tom katastru nikdy nebyla. A další věc je, že by ty peníze neviděla hned. Já bych jí to splácela. A ona prostě zarytě chce byt prodat
@1eso1 tak jako mensinovy spoluvlastnik muze chtit, ale to je asi tak vsechno.
Nevim, zda uz mas v bance hypo prevedenou na sebe - predpokladam, ze asi ne, pokud teprve ted koncilo dedicke rizeni. Doporucuju nejdriv do banky, protoze budes potrebovat tu hypo nejdriv prevest celou na sebe - respektive mit k tomu jejich souhlas. Pak se udela to vyporadani majetku - na to staci pravnik ( ale bacha na vyber, nam udelala pravnicka botu ve smlouve a cele se to tak protahlo skoro o 2 mesice), to se poda na katastr a jakmile katastr provede vymaz, tak to dat bance a ta tchyni vymaze taky. Pokud se baba nechce dohodnout, tak bych ji osobne pohrozila, ze po ni budu chtit adekvatni prispevek na hypo po dobu, kdy to bude brzdit.
P.S. Tchyni tam do katastru zapisou na zaklade ukonceni dedickeho rizeni.
@somalicats no já po ní prý můžu chtít část všech nákladů na byt za ten celý rok včetně hypotéky. A vše by se mělo od jejího podílu odečíst. A to se jí prý líbit nebude a ještě bude kvůli tomu dělat problémy. Ne - li se soudit
@somalicats a další věc, dluh je větší než hodnota tý části nemovitosti.
@1eso1 jj, to muzes. Proto je v jejim zajmu to neprotahovat a pristoupit na dohodu, pac bude mit pravidelny prijem z bytu a nebude vedena jako dluznik.
@somalicats jaký pravidelný příjem? No za ten rok jsem zaplatila už značnou část hypotéky.
@1eso1 pokud ji budes mesicne vyplacet, tak dokud ji nevyplatis, tak bude mit prijem.
@somalicats jo takhle. No to jo. A je nějaká částka dana? Nebudu schopná jí dávat moc když platím ještě hypotéku atd a jsem na rodicaku
@1eso1 to zalezi, jak se dohodnete. Ja to resila s ex, u nas to bylo slozitejsi, protoze hypo byla napul, nebyli jsme manzele, a zatim neni splacena vetsi cast hypoteky, a ja taky nemela na to ho vyplatit najednou (jen to vyplaceni ex dela 750tis). Takze jsme si dohodli splatkovy kalendar na 5 let. Ja nastesti vydelavam i behem MD a budu i behem RD, takze se to da, jinak bych to neutahla. Prodat barak jsem taky nechtela. Ex uz je 14 dnu vymazan z katastru a vyvazan z hypoteky, takze ted si uziva, ze mu ode mne co mesic prijdou prachy a on nic splacet nemusi.
@somalicats s ni dohoda bude šílená. Ona chce prostě peníze hned a přes to nejede vlak... Já už jsem zoufalá, protože to prodat fakt nechci
@1eso1 No, tak to neprodavej a chtej od ni pravidelne prachy. Hur nez ze to skonci u soudu to nedopadne, a tady si nemyslim, ze by uspela - vlastni jen osminu. Ty si kazdopadne zjisti, jak s tou hypo, zda to na Tebe ofiko prevedou, protoze to Ti taky bude hrat do karet.
@j.a.n.i To muze, ale pak zakladatelka muze pozadovat adekvatni cast splatek hypoteky za tu dobu.
@somalicats no já hlavně zaplatila mimořádnou splátku na hypotéku. A dost velkou.
@somalicats v bance mi řekli, že hypotéka je automaticky moje když jsme jí měli s manželem napůl ještě před svatbou
@1eso1 Tak po ni tu osminu splatky chtej. Na rovinu - prodej bytu muze trvat delsi dobu, nez to vyporadani, to muze byt hotove za 2-3 mesice, kdyz to podani na katastr bude bez chyb. Byt muzete prodavat klidne pul roku, rok. Takze bych se baby na Tvem miste zeptala, jak dlouho chce byt dluznikem 😀
@1eso1 Tak kdyz jste byli manzele, tak to pujde jeste rychleji a vyporadani muzete mit hotove do dvou mesicu.
@somalicats manželé jsme byli, ale hypotéka ještě před svatbou. Každopádně nechápu proč mě soud přinutil za děti odmítnout a teď se musim dohadovat s cizí ženskou, co bude s naším bytem. Neskutečně mě to štve.
@1eso1 Soud jedna v tomhle pripade v zajmu deti a neprenese na ne dluh. Kdyby tam nebyla ta hypo, tak to deti v pohode zdedi a je klid. Bohuzel jak je tam dluh, tak to soudy tem detem nepriklepnou.
@somalicats to je ale šílený. Chápu, že na děti nepřenese dluhy. Ale dopustí, aby peníze, který mohly mít děti na spořícím účtu bude mít někdo jinej
@1eso1 Jo, bohuzel je to tak.
@somalicats to je smutný. No nic. O vnoučata zájem 0, ale peníze jo. No doufám, že už jí pak nikdy neuvidím
@1eso1 To se tak nekdy stane. Pripadne, pokud by Ti mohl pujcit nekdo z rodiny, bych se zkusila domluvit v ramci rodiny, a nacpala bych ji to do chrtanu najednou. Jinak Ti holt nezbude nez se v krajnim pripade soudit.
Vyplatit tchyni.