Dcera u otce onemocněla a on mi ji teď odmítá vrátit

zdd
14. led 2017

Dobrý den,
Poradíte mi, prosím, někdo?
Už vím, že otci nemusím dceru předávat v době její nemoci - když není převozu schopná a má třeba teploty. (Mam dceru v péči a otec má stanoven rozšířeny styk)
Teď bych však potřebovala vědět, jak teď řešit to, že dcera u otce onemocněla - byli na pohotovosti, že měla teplotu přes 39 - a on mi ji teď Odmítá vrátit s tím, že není převozu schopná atd, prostě to co jsem mu minule řekla já. Jenže já mu minule umožnila, aby to odpoledne, navštívil u nás doma. Teď je to přece jiné, když dcera je v mé péči. Nemůže mi říct, přijeď ji navštívit, ale stonat bude tady u mne

j.a.n.i
14. led 2017

@zdd A proč by to mělo být jiné, když ty tvrdíš, že není převozu schopná a máš pocit, že je to pravda a když to samé najednou tvrdí její otec, tak se ti to nelíbí... A vůbec bych si nebyla jistá tím, že můžeš jen tak rzhodnout, že dceru nepředáš, protože je nemocná.

madja
14. led 2017

Podle všeho otec jedná v zájmu dítěte (stejně jako bys jednala ty). Když tedy není převozu schopná, nenaděláš s tím nic. Řešili jsme obdobnou věc, na OSPOD nám bylo řečeno, že ten či onen rodič jedná v zájmu dítěte a to je přednější, než to, kdo je má v péči v tu danou chvíli (zjednodušeně řečeno). Myslím ale, že návštěvu s dcerou by ti umožnit měl.

ivular
14. led 2017

Pokud mám správné info, tak otci nemusíš dítě předat, pokud máš papír od lékaře, že dítě není schopné převozu. Mám ale zkušenost, že i když toto potvrzení nemáš, a napíšeš otci (do kopie OSPOD), že dítě je nemocné, aby jej nechal doma, a že mu klidně místo těchto dnů nabízíš, že si to vynahradí jiné dny, nikdo Ti nic nevytkne. Ono jde přece jen o zátěž nejen ve smyslu toho převozu, ale i např. změny bakteriálního prostředí, apod. Pokud se to nestává každou chvíli, tak i OSPOD uzná, že bylo v zájmu dítěte jej nepřevážet (- a o to spíš, když mu nabídneš náhradu jiné dny).
Co se týká té situace, kterou popisuješ, chtěla bych po exmanželovi, ať mi to potvrzení vyfotí, příp. aspoň sdělí jméno lékaře, který mu to vystavil. Pak bych zavolala samotnému lékaři a vysvětlila, že dcera není zvyklá být tak dlouho ode mě pryč, že jí to bude silně stresovat, což ji rozhodně na obranyschopnosti nepřidá. Poprosila bych, jestli v takovém případě souhlasí s převozem - že si pro dceru přijedu autem (a ponesu ji v náručí), takže zkrátka fyzickou námahu nebude mít žádnou.
Pak bych zavolala ex, že jsi s daným lékařem domluvená, že dceru převezeš a že si případné negativní dopady na její zdraví bereš na vlastní zodpovědnost.

zdd
autor
14. led 2017

@ivular
Děkuji.
Jde především o to, že když byla dcera nemocná minule, měla angínu a opravdu celý týden ležela. Nyní je však pouze nastydlá, otec s ni jel na pohotovost pouze proto, že neměl doma nic na srážení teploty a nevěděl co s ní. Teď už je malá "v pohodě", normálně si hraje (vím z telefonu) a od exmanžela je to jen truc

j.a.n.i
14. led 2017

@ivular Aha, takže když ty nemáš nic od lékaře, ale budeš to tvrdit otci (který je jen tak mimochodem naprosto rovnocenným rodičem), tak je to v pořádku, ale když to samé napíše lékař otci, tak budeš vymýšlet, jak to obejít. Jojo, to je přesně ukázka toho, jak k tomu spousta matek přistupuje a pak se děsně diví, že ten hnusný chlap nechce spulupracovat = skákat, jak ony pískají.

somalicats
14. led 2017

Kdyby moje dcera onemocnela u ex, tak ji tam zcela logicky necham, at se v klidu uzdravi. Ex se dokaze o dceru postarat stejne kvalitne, jako ja.
Tyhle vzajemne naschvaly poskodi jen to dite. Ano, kdyz je dite nemocne, tak nema cestovat, a je uplne fuk, u ktereho z rodicu zrovna je.

ivular
14. led 2017

@j.a.n.i Klid, klid..

Tady jde především o dítě. Když od lékaře nic nemám (a v případě drobných viróz malého k lékaři opravdu nevozím), netvrdím opak - už jen proto, že otec by chtěl samozřejmě to potvrzení hned vidět. Místo toho mu vysvětluji, že malému postačí třeba jen 2 dny v posteli a pak sice ještě nebude zdravý, ale už třeba zvládne to předání, aniž by se mu stav zhoršil. To je ostatně i důvod, proč v případě těchto viróz nejezdíme ani k pediatrovi. A jak jsem psala, snažím se vždy jako satisfakci otci nabídnout jiný (náhradní) termín.

Ad rovnocenný rodič - z hlediska rodičovských práv zcela jistě ano, ale z hlediska péče a výchovy ne tak úplně, jelikož zakladatelka píše, že dítě bylo svěřeno jí.

Ad "vymýšlet jak to obejít" - nikoliv. Pouze se snažit, aby otec nezneužíval nemoci dítěte, aby byl vykonáván rozsudek, aby dítě nebylo ve stresu z dlouhého odloučení od matky, na které není zvyklé (což zrovna v době nemoci nemusí být příjemné).
Samozřejmě, jsou situace, kdy by byl převoz dítěte opravdu nevhodný. I proto jsem psala, že bych se snažila nejdříve vše konzultovat s lékařem, který dané dítě viděl - a to ve vztahu k faktu, že dlouhodobé odloučení ode mě může být pro dítě zátěží samo o sobě.

caverina
14. led 2017

nechci se zastavat ani jedne strany,ale tady mi neprijde ze by byl otec moc schopny postarat se o nemocne dite...nemit doma leky na snizeni teploty mi moc v poradku neprijde..

drakenn
14. led 2017

Jako matka bych chtela mit nemocne dite u sebe. A dite, kdyz mu neni dobre vzdy vola maminku, proste ji potrebuje. Tenhle pripad je pouze truc ze strany otce!

medulinek
15. led 2017

tak u nas,kdyz male neni dobre a tatinek v praci,tak vola jeho,v pripade rozvodu bych se absolutne nebala nechat ji u tatinka si to odmarodit nez ji prevazet. Ale je to o tom,jaky spolu maji vztah. A ze doma nemel leky na srazeni teploty - i ja nedavno zjistila,ze panadol je pul roku prosly,protoze proste nemarodime

caverina
15. led 2017

@medulinek syn ma sveho otce taky moc rad,ale vim ze kdyz je nemocny tak je radsi u me....neco jineho je kdyz zijete jako rodina a neco jineho nez-kdyz to napisu hodne blbe-si ho pujcujete...

medulinek
15. led 2017

to samozrejme chapu,jen mi to prijde takovy divny,kdyz je nemocna u matky je to ok a kdyz u otce,tak se to nemuze

caverina
15. led 2017

@medulinek ja to napisu podle sebe...v prvni tride mel syn problem s tim,ze ho casto a dost boĺela hlava...v te dobe mi casto rikal...maminko ja mam strach ze me u taty bude bolet hlava.....na to jsem mu odpovedela,ze se nic nedeje ze mu tata da lek jako bych mu ho dala ja....ma sveho tatu rad ale nrmocny je radeji se mnou..

zdd
autor
18. led 2017

@medulinek
emyslela jsem to tak, že by u otce nemohla stonat.
V tomto případě šlo opravdu jen o otcův truc - když byla minule nemocná, nemohl jsem si ji odvézt, když je nemocná teď, taky ti ji nedám...
"Normální" komunikace bohužel neexistuje a já musí každou chvíli hledat rozuzlení v rozsudku, abych otce donutila jednat "rovně" (např. Úprava styku o prázdninách, předávání v bydlišti matky apod)
Kdykoli má dceru u sebe, hledá způsob, jak ji nevrátit - nemůžu ji zvednout od pohádky, nechce se oblékat, už hodinu večeří...
Pokaždé ji přiveze o 30-40 minut později, což dost narušuje její večerní režim (když normálně dávám v osm do postele a on ji teprve v 7:40 přiveze)...