Ahoj, rozvod a stehovani je na spadnuti. A samozrejme resim fiance. Mame dve deti - 10 a 2 roky. Mam (resp. budu mit) o polovinu mensi prijem nez manzel - a to, kvuli detem, protoze kvuli zajisteni provozu (krouzky starsiho, maly je jeste maly, ze) nemuzu zatim vydelavat neomezene jako on. Jak se budou resit alimenty? Pravdepodobne je budeme mit ve stridave peci - toho stsrsiho urcite, a maleho budu mit ted jeste nejakou dobu vice ja. Manzel dela na smeny (denni a nocni dvanactky), tudiz by mel deti nepravidelne ve dnech sveho volna. Kdezto ja budu muset pracovat zatim jen od pondeli do patku. Mladsiho prcka budu mit ve firemni skolce.
Budeme bydlet od sebe cca 3 km.
Jinak mame spolecne dum na hypoteku. Predpokladam, ze me bude muset casem vyplatit.
No a jak se budou pocitat alimenty? Protoze to, co vydelam, bude stacit tak akorat na najem a skolku a zbyde mi 10 tisic. To nevim, jestli zvladnu z toho poplatit vsechno ostatni (drogerie, jidlo, dalsi bezne vydaje..).
Dekuji za sdileni vasich zkusenosti!
Tak většinou má dítě/děti ve výhradní péči pouze 1 rodič, kdy druhý rodič platí alimenty=je mu stanovena vyživovací povinnost. Pokud budete mít střídavou péči, pak bude každému z vás stanoveno platit určitou výši alimentů. Většinou mívají matky méně než otcové. Jenomže je to spíš sranda - jednou mi paní v poradně říkala, že si s těma alimentama hrají s bývalým takový ping pong - on jí střelí na účet 4 litry a ona mu 2 litry vrátí a tak furt dokola. Prostě to na tom nepoznáš, že to máš navíc 😝
My nemáme soudně intervaly, protože tehdy byly děti malé, nedalo se to určit dopředu, potřebovali jsme to flexibilní. Takže máme společnou péči. Ale taky jsem na tom byla finančně hůř ( tehdy na RD) a pořád jsem, takže máme v dohodě normálně alimenty. Ex si bere děti cca 1/3 času. Už jsme od sebe přes 10 let. Mimo alimenty, které jsou pořád stejné, platí i věci navíc, jak pravidelně,tak nárazově, a bonusy na děti mám já ( měli jsme každý na jedno ale po zvýšení inflace mi ten jeden pustil a mám oba na sebe).
Možná bude potřeba odkládat bločky z nákupů aby soud viděl vaše výdavky a teda aby mohl určit ty správné alimenty.
Takze je tedy mozne, ze kdyz budu mit prijem treba 35 000 Kc cisteho a manzel 85 000 Kc cisteho, ze mi bude posilat alimenty, i kdyz bycho deti meli ve spolecne - ne tedy stridave, peci? Ja bych potrebovala, aby mi posilal aspon 20 tisic - jsem naivni? Vubec nevim, jak to funguje. Jesťli si otec muze zit, s prominutim, jak prase v zite, zatimco matka kvuli peci o deti musi vzit hure placenou praci a zit od vyplaty k vyplate? Ptam se, abych se podle toho mohla zaridit a s cim muzu a nemuzu pocitat.
Ne, pri společné peci se alimenty neurčují. A ano, jsi naivní, pri stradave péči i když asymetrické 20 tis nedostanes, to by musel mit vyšší prijem.
Plus tedy pokud budete mit stridavou peci, tak neni důvod, proc by pece mela omezovat pouze tebe.
@rosalindamelinda tak to byt musi.. protoze kdyz posle jen on 2tis jsou oba dluznici.. a za dalsi kdyby jeden prestal platit, jak by se to pak resilo.. proste lazdy ma stanoveny svoje a plati oba.. je to i kvuli dalsim detem/manzelkam...
Na zajištění podobné životní úrovně pro dítě bys potřebovala měsíčně 20tis? Tolik nedostává kolegyně ani na 3 velké děti, přestože je má ve výhradní péči.
20.000kc výživné to nemají ani maminky které mají třeba děti nemocné to bys te musela ty náklady dokázat spis do 10.000kc - bych počítala cca ono se na netu dá dohledat podle věku + % z platu a taky záleží na výplatě jako myslím že když vám z platu zbyte 10.000kc + výživné tak se dá krásně vystačit
Rozumim. Jde o to, ze kdyz budu platit najem se vsim vsudy, tak to je tak 21-22 tisic za 2+1(je zde draho) a plat 35 tisic minus skolka 2600, tak mi toho moc (teda spis nic) nezbyde.
Takze musim zvysit prijem nejak jinak, protoze bych si to proste nemohla dovolit a zit nadale s manzelem jiz dlouhodobe take nejde.
Takze realita je takova, ze vlastne od nej nemusim dostat ani korunu. Chapu. Budu muset se komplet postavit na vlastni nohy jako velka holka.
Ahoj, nevim, ale ja bych u tak maleho ditka neresila stridavou peci, ale mit ditko ve sve peci a domluvit se s tatinkem, kdy mu to vyhovuje si deti vzit. My meli v rozsudku ze si bere deti jednou za 14 dni ve ctvrtek a v pondeli je rano hodi do skoly, skolky. Ale to bylo jen na papire, bral si je, kdy chtel...coz s novou rodinou moc nechtel. Ale treba kamarad ma cisteho kolem 50ti litru a jeho ex dostava na kazde ditko 10litru, maji dve. Taky zalezi na soudci, jak se vyspal.
Tak asi bych nechtěla ani střídačku, ale třeba rozšířený styk, alimenty na které při jeho příjmech ti vypočítají na ospodu. Zároveň jako manželka máš právo na alimenty na tebe. Neplést si s alimenty do dvou let věku dítěte
@junetule ja prave pisu, ze u toho malickeho budu mit spis vetsi peci ja... uvidime, jak to pujde. Jak bude chtit maly, jak bude chtit manzel. Tim, jak nebudu delat nocni ani dvanactky, tak muze byt se mnou prakticky porad, krom standartni prace a skolky. A manzel ho muze dat/nedat v jeho volnu do skolky nebo vyzvednout driv a byt s nim cely den, popr. na noc. Uvidime jak si to vsechno sedne. Zatim zvazuji a pocitam...
20K nedostanes ani omylem i kdyby bral pres 100K. Jestli dostanes 5-8K a to je jeste hodne, budes rada. A jestli mas firemni skolku tak fulltime v praci at mas co nejvyssi prijem.
Alimenty dejme tomu kolem 10-12 tisíc ( na oba) bys měla, pokud bys měla děti ve výhradní péči a otec si je občas bral. Taková je většinou realita. Výživné na manželku můžeš mít,ale pokud můžeš pracovat a dítě chodit do školky ( tak jako otec) tak pochybuju,že by ti ho přiznali. Navíc pokud tě bude ex vyplácet.
S alimenty 20 tisíc fakt nepočítej, natož když se bude otec podílet výrazně. To by musel mít soudce jooo fajn den nebo by to tak musel navrhnout otec a byla by to vaše dohoda.
.