Alimenty - dávám je dceři bokem. Hledí soud na to, jak jsou peníze využity?

31. říj 2024

Zdravím, dostávám alimenty na dceru a vzhledem k tomu, že je nutně nepotřebuju k vyžití. (zvládám to se svým platem) Rozhodla jsem se je dceři dávat na spoření spojené s investicemi (ano není tam takový úrok, jako kdybych je investovala rovnou, ale je tam menší riziko). Otec od dcery s tím souhlasil a začal pak alimenty zasílat rovnou na ten účet.. Teď si našel přítelkyni a začal šílet a remcat, že když ty peníze nevyužívám pro dceru na její "výživu", tak na ně nemám nárok a chce jít k soudu. Moji otázkou je, vážně ty peníze nutně musím používat na nové boty a věci do školy? Není jedno jestli tam pošle on těch svých pár tisíc a nebo jestli je pošle mi a já ze svého účtu pak pošlu ty stejné peníze? Hledí soud na to, jak jsou peníze využity? Stejně kdyby mi chodili na účet tak nemám jak prokázat z jakých peněz bylo co koupeno.

1pomnenka
31. říj 2024

Vyhrožuje, nikam nepůjde. Jen zkouší, jestli by místo do dcery nemohl peníze investovat do přítelkyně. Soudu je jedno, zda je posílá na tvůj účet nebo na spoření pro dceru. Vždy obhájíš, že peníze jsou na studium, na startovací bydlení, první auto pro dceru......

andelka
31. říj 2024

Hele, jaký je rozdíl, když bys ty peníze pro dceru na investice tam poslala ty ze svého účtu,svého platu,a peníze od něj využila pro dceru přímo, spotřebovala. Ono někdy je výživné rozdělené na část spotřební a část spořicí. Ale že by celé bylo určeno na spoření, investici, to slyším poprvé ( a exova přítelkyně asi taky). Já bych asi právě z toho důvodu neposílala všechny alimenty na spoření. Chlap si to rozmyslí a bude zle, zbytečně. Může si zjistit lepší investice, lepší produkt, může mít pocit,že bys měla z jeho peněz víc kupovat a šetřit ze svého ( a on ze svého bokem)..

squezy
31. říj 2024

Lakuje. Jeho nova laska mu vysvětlila, proč by měl posilat, když se užívíš sama a zajistiš ještě dítě. Možná v něm vidi potencionalniho otce svých dětí a těch par tisic se za rok celkem nahromadi, takže...😉

monniculik03
31. říj 2024

kdyz s tim doted nemel problem tak je za tim zena 😀 jo proste mu ta jeho nova nana rekla ze kdyz je nevyuzivas tak proc by ti je mel posilat. ale on je pak blbec kdyz sam vi ze je to pro vase dite do budoucna a neumi si to obhajit.

andelka
31. říj 2024

Já si třeba nemyslím, že mu ( nebo ex přítelkyni) jde o to neplatit vůbec, když matka zvládá ( já taky mám alimenty na jiném účtu než mám na běžné útraty a vybírám z něj nad rámec běžných výdajů), ale že jim najednou to třeba přijde zvláštní, nejisté a v podstatě odporující pojmu výživné, vyživovací povinnost, kde se zkoumají potřeby dítěte ( což tvoření rezerv, imvestic a spoření je pokud vůbec,tak menší část).

petrasipkova1
31. říj 2024

byla chyba se s nim o tuhle informaci vůbec dělit, natož se ptát na svolení ...

jancazao
31. říj 2024

Ty její potřeby platíš 100% ze svého, on posílá pomyslnou část na účet, tak mu vysvětli, že v podstatě ty jeho peníze používáš pro ni a svoje setříš, akorát je nemusí posílat na tvůj účet a ty na ten spořící.

izz76
31. říj 2024

Tak mu řekni že si to vyměníte, on bude dceru živit, ty ji budeš spořit.

levandule_k
31. říj 2024

Já jsem v tomhle jen lehce poučený laik, vím, že dítě má právo na životní úroveň svého otce.

Jinak, kdyby došlo na soud, vem si právníka.

Vždycky, když vidím takhle lakotného otce, tak si pomyslím, že by měl být dán k soudu s žádostí o zvýšení výživného. (Inflace je svině, život není zadarmo a chlapec má problém poslat pár tisíc dítěti od té doby, co má novou partnerku. Z takových přístupu je mi blivno.)

goldenova
31. říj 2024

Soud hledí na to, jestli s přítelkyní sdílí stejnou domácnost a podílejí se oba finančně na chodu domácnosti, nájmu a platbách za služby. To se pak může odrazit na zvýšení alimentů. Tímhle směrem bych nastavila jeho pozornost, zvlášť v případě, že s přítelkyní spekulují o nějakých nesmyslech.

goldenova
31. říj 2024

@izz76 Tenhle argument u tatínka mého dítěte vždy zabere - tedy, že si to vyměníme, pokud má jakékoli výhrady.

sonaxoxo
31. říj 2024

@petrasipkova1 přesně, taky jsem nepochopila, proč mu vůbec tuhle informaci říká..🤦 to je první, co mě napadlo..a když chce on dělat problémy, tak bych mu je dělala taky..✌️

gruyerre
31. říj 2024

Tak ať posílá peníze tobě na účet a kupuj jí za to jídlo a oblečení. Na spoření posílej peníze ty. Jak snadné, a když to exmanželovi zavře zobák, tak proč ne 😀

autor
31. říj 2024

Děkuji za rady, nejspíš bude nejlepší když mi ty peníze bude posílat a já budu posílat na spoření. Chtěla bych říct, že i když si se svým platem žiju hezky, tak jeho plat je ještě o polovinu vyšší takže ho nedřu z kůže 😅... No a proč jsem mu to řekla, do doby než si našel tuhle přítelkyni (předtím byl 4r s jinou) tak jsme vše řešili společně, co se dcery týče. Fungovali jsme krásně co se týče dcery.

ovecky
4. lis 2024

Neboj, vyzivny neni treba spotrebovat, nevraci se, a je v poradku, ze ho sporis. Soud by ti to posvetil. Ja bych teda osobne chtela, at plati mne, aleyslim, ze obecne je to jedno.