Alimenty na dospělé studující dítě

kridav
26. bře 2019

Zajímalo by mě jestli je tady někdo kdo má doma dospělé studující dítě a dostává od druhého rodiče na něj alimenty, a jak to máte. Jestli všechny peníze dostane jen dítě nebo jestli jen nějakou část, a zbytkem přispívá na domácnost. Dceři bude v říjnu 18 a včera jsme se dohadovali, jak to vlastně pak bude. Její otec jí chce ty alimenty posílat na její účet aby je měla celé k dispozici, a samozřejmě jí by se to líbilo mít tolik peněz, ale to jí pak budu vlastně živit jen já. Takže bych byla ráda aby aspoň půlkou přispíval na domácnost.

koulenka
26. bře 2019

Mě posílal táta alimenty celou dobu co jsem studovala VŠ a mamka mi posílala stejnou částku celkem 5000 a to jsem měla na vyžití na koleji, tedy jídlo, pobyt a zábava... Samozřejmě když jsem přijela domu jsem si jídlo napakovala také sebou, nebo mi mamka sem tam koupila nějakou drobnost, ale musela jsem hospodařit sama s tím co jsem mela. Kdybych chtěla víc musela jsem na brigadu.

sister05
26. bře 2019

Otec nám platil alimenty do konce studia. Po 18.natotenj ach připadala částka přímo každé z nás (500 na osobu). Pokud jde je chtěly navýšit, musely jsme k soudu samy. Čili ha to vzdala ve dvaceti a ségra se s ním dohodla na výši, která jí pokrývala alespoň částečně bydlení v Olomouci. Doma nic nenechávala, protože tam jezdila cca 1-2x ročně. Ke zbytku si vydělávala při studiu.

leniczka23
26. bře 2019

Segra normalne dava cast mamce..ani ji nenapadlo ze kdyz u ni stale bydli a mamka ji zivi ze by si je cele nechala..takze tatinek posle segre na ucet, segra preposila mamce a tisicovku si nechava.

ah1234
26. bře 2019

Kým som žila s mamkou, tak dával tatko peniaze mamke a tá ma šatila, varila mi, dávala mi rozumné vreckové, kupovala kozmetiku atd. Odkedy som sa odsťahovala na výšku, dáva tatko všetko mne a keď som prvé dva ročníky trávila letné prázdniny pol na pol s mamkou a pol na pol niekde inde, tak som jej poslala pomernú časť za to, že ma zase živila (jedlo, energie.. na dovolenku ma zobrala). Ale mne to prišlo logické, veď u nej bývam, stará sa o mna.. môžem sa ale opýtať ak chces, ako je to právne (tatko je právnik).

ah1234
26. bře 2019

Ešte podotknem, že samozrejme na výške by som mala právo na nejaké peniaze aj od mamky, ale to po nej nechceme ani brat ani ja a ani tatko, keďže zarobí podstatne menej ako tatko a predsa len bez výživného na nás je to pre ňu ťažšie poplatky byt a tak. Všetko je o dohode. Ja si neviem predstaviť pripraviť moju mamku o nejaké peniaze ktoré jej reálne patrili, keďže sa o mňa starala a živila ma 🙂

makronka222
26. bře 2019

At to posila holce na ucet, bude to mit misto kapesnyho... nechala bych to pro jeji potrebu.

makronka222
26. bře 2019

@makronka222 takhle jsem to mela teda ja, mama platila jen jidlo, nemusela mi kupovat obleceni a kosmetiku atd

kridav
autor
26. bře 2019

Moc vám děkuji za odpovědi. Kdyby s námi nebydlela, tak by to pro mě bylo jasný, že jí vše zůstane. Ale zatím stále u nás bydlí a myslím že bydlet bude. Teď má 100% servis. A zas nemám tak moc velkou výplatu abych jí pak mohla nechávat celý alimenty, když vím že by ty peníze rozfofrovala za blbosti.
@ah1234 to jsi moc hezky napsala. Takhle jsem to měla i já ke svojí mamce. Já jsem studovala ještě půl roku když mi bylo 18 a máma nám žádný alimenty od táty nikdy nedala a ani mě nikdy nenapadlo to po ní chtít.

terry1512
26. bře 2019

Z pohledu zákona ty peníze po 18 narozeninách patří dceři. A cokoliv by chtěla zvýšit atd... musela by žádat ona jako zletila.

Nicméně pokud bydlí doma,nestará se sama o sebe,platíte jídlo, oblečení, školu atd... nevidím jediný důvod proč by měla mít celou částku pro sebe. Ale na tom se musíte domluvit protože pokud ji to otec pošle na účet nezmůžete ( právně ) nic.
A ona vám nic z toho dát nemusí.

kridav
autor
26. bře 2019

@terry1512 super děkuju 👍😊. Takže je to pak vše jen na domluvě.

terry1512
26. bře 2019

@kridav ano. Když je zletila tak jedině domluva.
Dokonce pok7d by to otec posílal Vám, mohla by dcera to soudně vymáhat.

Snad bude dcera rozumná a pochopí že se zadarmo jaksi nežije.
Popřípadě pokud ne ,tak natvrdo vystavit účet za bydlení,jídlo,energie atd... ať přispívá na chod domácností pokud chce u Vás dále bydlet.

kridav
autor
26. bře 2019

@terry1512 po včerejším rozhovoru s ní, si myslím že žije hodně v oblacích. Ale třeba mě pak překvapí.

terry1512
26. bře 2019

@kridav to je hodně často no. 🙁 Nemají představu kolik co stojí,kolik dělají energie atd... A kolik vlastně stojí ten jejich bezstarostny život.
Pak je většinou jediným řešením aby si to pěkně vyzkoušela.

A taky bych si promluvila s tatínkem dcery. Měli by jste v tomto být za jedno.

kaja2016
26. bře 2019

@kridav me na vs tata daval penize primo me, poplatila jsem naklady (kolej a jidlo) a na zbytek jsem si videlala. mamka mi nedavala nic, ale mohla jsem se u ni najist a prespat, kdyz jsem jela domu. k tatovi jsem nejezdila, bo bydli mimo cr a ja nerada litam. dceri bych rekla, ze pokud bude u nas bydlet, tak at prispiva ci jde bydlet jinam. ) jeji chovani me trosku zarazi, nikdy bych se takhle k mamce nezachovala.....

andelka
26. bře 2019

Do 20 jsem chodila na SŠ,a alimenty sice posílal otec mně, složenkou,ale já je dávala mamce,tehdy to bylo tuším 1800, něco jsem měla jako kapesné. Od 20 jsem dojížděla na VŠ a to už jsem mamce nedávala nic,ale platila jsem si z toho všechno do školy a pro sebe ( jízdné, učení, jídlo,i oblečení,boty..) a bydlela jsem doma,to byl podíl péče mamky jakoby.

marketa1218
Autor odpověď smazal
Zobraz
inssomnia
26. bře 2019

Taky tak, od 18 peníze na vlastní účet, mamce jsem posílala část pro vyrovnání nákladů do ukončení sš (ze zbytku a brigád si pokrýt obědy, dopravu a oblečení bylo dost peklo), pak jsem se odstěhovala na kolej a z alimentů a vlastních peněz se živila. Domů jsem jezdila na víkendy a tam jedla, jezdila si tam vyprat apod., to byla maminčina část péče a postupně ustupovala. Jsem ráda, že jsem od cca 20 ekonomicky nezávislá, byla to prakticky nejhorší věc na dětství, mít pocit že jsem nechtěná přítěž. Z alimentů jsem našetřila na zařízení bytu.

viiny
26. bře 2019

Mamka na mě pobírala alimenty do ukončení SŠ - to mi bylo 19 let. Vždy je dostávala na účet ona a já z nich viděla tak maximálně kapesné ve výši 500-1000 kč na měsíc. Ale samozřejmě mě šatila, krmila a bydlela jsem s ní. Nenapadlo mě nikdy si říct o alimenty v celé výši ani o půlku ..

suzanna123
26. bře 2019

To by snad mělo být na domluvě, ne? Jasně, jsou nějaké zákony, ale těmi se přece nemusíte ohánět před svým dítětem... A pokud jste ji nevychovala tak, aby se s ní domluvit dalo, pak si můžete vyhledat v zákonech, na co má podle nich po 18. narozeninách právo od vás - a ať si sama vybere, co se jí vyplatí víc, jestli se domluvit nebo jet podle tabulek..

magdalenax
26. bře 2019

@terry1512 nee, není to pravda

marketa1218
27. bře 2019

Já jsem v době studia v dospělosti nebyla téměř doma, pouze víkendy. Otec mi posílal výživné na účet a já jsem si ho tenkrát sama nechala zvyšovat. Z výživného jsem si platila téměř všechny potřeby a maminku by tenkrát nenapadlo, aby po mě tenkrát z výživného něco chtěla, ještě když doma téměř nejsem. Naopak v době studia mají vyživovací povinnost oba rodiče, takže i ona mi tenkrát něco doplácela. Jiné je to v případě, pokud dospělé dítě žije doma a už si vydělává, tam je to v pořádku, že na domácnost přispívá, ale z výživného? To snad slyším prvně, toale nejsou peníze pro vás, ale pro potřeby dítěte. Ještě dnes slyším to stání u soudu. Ona vám z toho nic dávat nemusí

kridav
autor
27. bře 2019

@marketa1218 ano ty alimenty jsou pro její potřebu, ale snad ne na to aby to projedla v mekáči?

andelka
27. bře 2019

@kridav a kolik ty alimenty vlastně jsou?
No pokud utratí stovky v mekaci,nebude mít pak na jiné věci. Taky s nějak musí naučit hospodařit, rozdělovat peníze, myslet na pozdější výdaje..

krasomilkazcech
27. bře 2019

@kridav má dcera představu, kolik co stojí? Jídlo, oblečení, pomůcky do školy atd? Jaká je její představa? Chce výživné utratit "za Mekáč" a živit ji máš ty? A souhlasím, že je podstatná částka, o jakou jde...

ilonne
27. bře 2019

@marketa1218 Ale zase jestli bydlí doma, ji doma atd..., tak nelze hovořit, že alimenty jsou pouze pro její potřebu. To přece není kapesné.

andelka
27. bře 2019

Já jsem si v těch 18-24 ( doba kdy jsem už jako dospělá výživné brala) kupovala oblečení,boty,věci do školy, jízdné, kredit, svačiny sama,a taky šetřila,na dárky,na výlety,na knížky apod. Takže bych se i domluvila na tom,co všechno by si platila sama.

marketa1218
27. bře 2019

@ilonne Jsou, ona není výdělečně činná. Až bude je to úplně jiná kapitola. Pokud by si například chodila někam přivydělávat na brigádu, pak ano ať na domácnost přispívá.

andelka
27. bře 2019

@ilonne záleží na více věcech,a i matka má povinnost,což je to bydlení a jídlo např.
A peníze z brigád bych dítěti taky nebrala, počas studia SŠ.

marketa1218
27. bře 2019

@kridav Je to hlavně o tom, aby se naučila hospodařit s penězi. Ale tady také záleží na té částce, kterou má. Mně otec posílal tak akorát, že jsem si zvládla z toho všechno poplatit a ještě mě musela přispívat i mamka. Jinak bych to nedala a žádné peníze na rozhazování mi nezbyly.

ah1234
27. bře 2019

@marketa1218 ja si neviem predstaviť bývať s mamkou, nechávať si 1000€ čo na mňa poslal tatko a ešte chcieť niečo po nej. Ja som posledný rok na strednej de facto bývala u priateľa ale aj tak som po nej nechcela nijake závratné peniaze - ona keby bývala bezo mňa a brata, tak jej stačí garzónka a nie 4 izbový byt, ktorý doteraz drží, aby sme nemuseli byť niekde v hoteli keď prídeme domov. Ako neviem, asi mi nejde o peniaze, ale ten človek sa o mňa celý život staral, kvôli nám prestala robiť geodetku a začala učiť, aby na nás mala viac času a viem koľko učiteľky zarábajú, takže by som umrela na zlé svedomie kebyže po nej nedajbože ešte chcem peniaze. Ale zase ja keď dôjdem domov mám full servis, keď mamka dôjde do Prahy, vždy navarí a odmieta si nechať preplatiť suroviny, v lete chodíme na dovolenku ešte stále aj s ňou a nechce po nás ani korunu.