Výše výživného. Kolik máte na dítě předškolního věku?

24. zář 2024

Ahoj. Ráda bych se zeptala na vaše zkušenosti ohledně výše výživného. Mám 5 letého syna ve své péči. Otec ho vídá každou středu odpoledne na 4h (syn pak už je na večeři doma), a tak jednu az dvě neděle pres den. Max....nespi u nej. Obleceni, obuv vše kupuju já. Teď se přeme o úhradu kroužků, které činí na pololeti 7000 (plavani, cviceni všestrannosti a fotbal, ve skolce aj). Nechce mi pridat, max pry jen neco malo. Koupil si napul s pritelkyni starsi dum na hypotéku. Ja mam taky jeste placeni úvěru (hypoteky). Oba mame uz sve partnery, se kterymi bydlime ve společné domacnosti. Ja navíc cekam druhe mimi. Takze budu na MD a nasledne RD. Ex ma jeste syna na střední z predesleho vztahu. Podnika a bohuzel neznam jeho cisty prijem - odhaduju priznane 30tis. Na malyho mi dava nyni 3000, ale je to jen dohoda mezi nami. Ted bych to rada dala soudne. Kolik mate vy vyzivne na dite predskolniho veku? Muj partner ma prijem à 50tis a vysi alimentu ve stridave peci 4000.

Diky za vase zkušenosti

cherie24
24. zář 2024

Taky mám na 5 letou 3000. Ex navíc nepřispívá. Kroužky, boty, větší výdaje se ho netýkají, to vše platí můj partner, taky jsem na RD s mladší. Občas si malá něco přiveze zejména od babičky (mamky ex), která jí šije moc hezké oblečení. Nemít skvělého muže, asi by chudák dost živořila a na kroužky nechodila. Takticky ho můžeš zkusit vysílat něco koupit přímo se synem. Ex mi třeba nechce dát peníze navíc, ale něco koupit s ní občas jde. Třeba bačkory, kalhoty, sportovní oblečení na ty kroužky, ale můj ex stejně vždycky koupí něco úplně jiného a nepraktického, takže to pak stejně jedu kupovat za své. 😃

pavca1982
24. zář 2024

Myslím že 3000,- jsou v normálu.

felis
24. zář 2024

Tady je moc pěkný článek: https://mjzlegal.cz/publikace/vyzivne-na-vase-d... ono to není černé ani bílé. Doporučuji, pokud se nemůžete dohodnout, tak dej návrh na zvýšení výživného k soudu.

junetule
24. zář 2024

Nevim, jak kdo co pocita, asi zalezi na soudu...spis na soudci. Kdyz jsem se rozvadela s ex, dostala jsem na deti jedno 3200, druhe 3000. A to se ho soudkyne ptala, zda je milionar. Naopak expritelkyne od znameho pozadala na dve deti 9 a 6 let o zvyseni vyzivneho a bylo ji priklepnuto 10tisic mesicne ma jedno dite, takze dava 20tisic ze sveho platu 40tisic cisteho bez moznosti odvolani a jeste doplaci tri roky zpetne dalsich 6 . A to ma manzelku na materske se spolecnym ditkem. Na to, z ceho ma zivit rodinu mu soukyne rekla, ze si ma najit druhou praci. Takze fakt asi zalezi na meste, soudci.

cherie24
24. zář 2024

@junetule tyjo, tak je fakt úlet. Chudák. Někdy nad těmi rozsudky zůstává rozum stát. 😞 U nás teda soud probíhal v době, kdy ex nepracoval a ona mu to vypočítala z práce, kterou by ve svém věku a zdravotním stavu mohl dělat. 3 tisíce bylo minimum, taky doplácel zpětně. Soudkyně by mu i dala vyšší alimenty, ale jsem ráda, že je klid a vycházíme teďka. Takže nedráždím dalším předvoláním. 😃

andelka
24. zář 2024

3000, ale už 10 let. Děcka byly školkove. Bylo to z příjmu cca 25 čistého. Od té doby jsme u soudu nebyli. Asi není důvod. Ale otec si děti bere 10 dní v měsíci, platí jim obědy, MHD, a kroužky a potřeby do školy, soustředění apod. platíme napůl nebo střídavě. Občas i něco koupí.
Takže za mě ty 3000 jsou minimum a pokud si dítě bere málo a nic navíc nehradí,je tu prostor pro zvýšení a k soudu bych šla. Další vyšší výdaje vás budou čekat až půjde do 1. třídy.

junetule
24. zář 2024

@cherie24 mam uplne to same. Syn chodi jeste na stredni, tak dostava vyzivne porad ty 3000. I kdyz by mel rozhodne narok na vic, take jsem rada, ze je klid a nic neresi. Ex u soudu napsal, ze pracuje ve firme, kde dostava 16tisic mesicne, proto se divila, ze jsme se dohodli na tech 3000. Taky rekl, ze chudak musel zrusit zivotni pojistku, at mi muze platit 😃 uz se zapomel zminit, ze ta firma, co ho "jako" zamestnava za pakatel je jeho a do roka od rozhodnuti si zvladl koupit nove auto, dostavet dum, k tomu vyhrivany bazen...atd atd 😂 od takoveho cloveka, co setri na svych detech takovym stylem radeji ruce pryc.

autor
24. zář 2024

@andelka dekuji

autor
24. zář 2024

Vsem diky za zkušenosti

autor
24. zář 2024

@junetule tak to je ubohost na 🤢🤮

kitty_cat34
24. zář 2024

3000mi přijde opravdu málo… To na mě platil můj táta před 20lety🙄 Žádnej boháč to nebyl a už tehdy to pro moji mámu samoživitelku nebyla žádná velká finanční pomoc… nedej se!

lenkalubina
27. zář 2024

Já na syna dostávala 500,když byl ve školce🤣 teď je na učňáku a dostávám 1600🙈 ex je invalidní důchodce,takže bohužel