Rozpočet v rodině při mateřské vs. nevlastní děti. Jak to řešíte vy?

1. únor 2021

Zajímalo mě,jakým způsobem řešíte rozpočet v domácnosti,kde se vám narodilo dítě..Meli jsme každý svůj plat zvlášť,s tím ze se zaplatil napůl nájem a jidlo jednou nakoupil on,jednou já..a zbylé peníze si každý ponechal pro své potřeby či děti apod...(V bytě bydlí s námi má dcera,obvikend od patku do neděle tu má dvě děti z předchozího vztahu..) Teď se nám má narodit první spolecne dítě (tedy čtvrté dohromady) a řeším samozřejmě domácnost.Zijeme spolu již několik let,ale tohle tema jsme úplně neprobrali jak budeme fungovat při mem malem příjmu..Samozřejmě počítám s tím,ze na mateřské by měl přispívat víc peněz na nájem či jidlo apod..(Asi by to tak mělo být fer,ne?)Bohužel moc to neznám v prvním vztahu a při materske jsem táhla většinu já,..takže tohle je pro mě trochu cizi ..nakolik by se měl tatínek postarat..částku..procent ze svého platu apod..jak to mate nastavené?Kolik si nechávat pro své potřeby (make up ci koníčky apod)A jak to vidíte vy?Diky za info 😉

Občas se doma pohadame vzhledem k tatkovu přístupu..není tolik peněz a člověk počítá..a když jsou u nás na víkend jeho děti,nakoupí ruzne blbosti jako sušenky,čokolády,bramburky,buchty atd..což u nás jindy sice kupujem,ale v míře..jeden den sušenky,jiný čokoládu apod..ale víkend s jeho dětmi znamená ze maj velký vyber,i když přítel nakoupí všem 5 lidem..často se stava ze jeho dcery sní ty věci dřív než bychom si rady s mou dcerou něco vzali a na nás už nezbyde..ani sušenky ani bramburky..z 15 mandarinek na nás dvě zbydou dvě apod..Proste za ten víkend přítel utratí hodně ale po víkendu mi kolikrát řekne ze holt nakoupit nemůže protože už nemá (nema příjem pravidelně měsíčně,někdy za týden,někdy za 2,3 apod..)Já jsem pak naštvaná protože tím mezi námi děla rozbroje a dělí porad “jejich” rodinu a “naši” rodinu..Když chci susenku,řekne mi přítel ..melas přijít dřív..kdo dřív přijde..pardon ale 13ti léta holka snad pochopí ze se má rozdělit ..stejně jako otec má říct..už jsi měla,koupil jsem každé jednu a ostatní neměli...a nejde o to jestli je dcera jeho nebo moje..🤦‍♀️Přeci se nebudem vrhat na jidlo hned po nákupu abychom něco smlsli a ještě bylo co 🤦‍♀️😂A po víkendu čeká na výplatu s tím ze přeci utratil hodně za nakup na víkend,tak jdu nakoupit za me peníze pro mě s dcerou i pro nej samozřejmě..Ze ho to stojí dost..tak rikam ok..ale já teď holt též nemam tolik jako když jsem měla svůj plat..a když máme málo..holt si nemůžeme dovolit nakupovat tolik jen když tu mas své děti a holt jim odříkat férové stejně jako nám..my tu přes týden setrime tak proč oni tu mají mít vše a my vlastně na úkor jich pak o tolik méně...Možná znim teď jako zla macecha..ale tímhle opravdu děla zlou krev a porad nejsme jako jedna rodina ale jako oni a my..Nebudu vyprávět dal,ze když tu jsou hrajeme večer hry atd..ale jakmile tu nejsou tak si ve třech s mou dcerou nezahrajeme nic..alimenty platí,jako táta funguje věnuje se..ale prave jen ty dva víkendy v mesici..A řekne na to ze jim to dluží když od nich odešel..ano chápu to,ale to neznamená ze nám se pak věnovat a starat se a snažit se s penězi tady když už jsme pomalu deset let spolu nemusí..jak to vidíte vy?Prehanim?Jak to mate vy s nevlastními dětmi?

alilali
1. únor 2021

Já v téhle situaci nejsem, máme s partnerem společné potomky, ale funguje to u nás takhle - Partner mi dá 12 tisíc a zaplatí nájem, zbyde mu cca 7000,- na benzín a jeho potřeby s tím, že já nakupují vše od jídla po kosmetiku, drogerii atd... Můj rodicak sporime na zvlášť účet.

Ale pak to chceme udělat tak, že já budu mít u dalšího 10tis rodičak + 6000,- od partnera a nájem zaplatí on, co mu zbyde, dá bokem na účet.

Takže vlastně nás momentálně živí pouze partner. Ale u dalšího dítěte, které je na cestě mi bude "přispívat".

veroniqess
1. únor 2021

Celý můj rodičák padne na poplatky plus ještě kousek z partnerova příjmu, a žijeme z jeho peněz (plus máme samozřejmě naspořeno). Vše jsme probrali a propočítali, když jsem byla těhotná.
Nebereme to moje peníze a jeho, ale naše peníze. Samozřejmě to táhne hlavně on teď, než si začnu přivydělávat, ale i tak je živitel rodiny teď.
Problém spíš je, když jeden z partnerů neumí hospodařit, tam je potřeba to probrat, ty příjmy a výdaje sledovat a rozumně si vymezit hranice, když peněz není nazbyt. Aby se nestalo, že na konci měsíce není na jídlo, nebo na nečekané výdaje.

inah91
1. únor 2021

Ahoj, tak já teda nemám své děti, to je rozdíl mezí námi, ale manžel má 2 děti z předchozího vztahu a čekáme teď spolu naše první... A k financím - ano, když tady jsou děti na víkend (a o prázdninách všech atd) tak utratíme logicky více penez za jídlo už jen že je nás chvíli více. "Mňamky" jim kupujeme - ne nějak pravidelně, ale ano, kupujeme, ale taky máme doma "zásoby", které jsou "naše" a děti můžou jíst z toho, max si někde tajně já schovám čokoládu, ale to ne ze sobeckosti, ale z nenažranosti v těhotenství, to je mimo téma 😀 Taky za ně "vydáme" více - benzín, výlet (vstupné, suvenýr atd...)
Ale hlavně máme finance úplně jinak... Máme společný účet, kam chodí obě výplaty (pak bude chodit rodičák) a z toho celku peněz odchází vše - jak každého "soukromé" věci - mobily, pojistky, tak společné - energie, hypotéka, pak taky odchází alimenty, které teda nejsou moje, ale platíme je z jedné "kupky" peněz, a z té kupky peněz si i spoříme na spoř. účet. A nikdo nemá "dle zásluh či platu" pro sebe na své koníčky - protože když já "potřebuju" např. šaty, tak si je koupím, když on "potřebuje" svěrák či něco do dílny, tak si to taky koupí - ano, sdělíme si to, víme o tom, a naplánujeme větší výdaje postupně, ne v jeden měsíc atd., ale vše je společné.... teď vydělávám "dost", ale při RD budu "chudák" 😀 a i přesto to bude fungovat stejně....budem mít samozřejmě méně peněz, ale to, že já jdu na RD přece pro mě neznamená, že teď dostanu "přídělem" méně peněz...
Ale je pravda, že každý to má jinak, někdo má své učty zvlášt a je spokojen, jiný dokupy.... já jsem zažila oba modely a "vše spolu" mi přijde lepší.....

sajul
1. únor 2021

Ja mám dvě děti z předchozího vztahu, teď čekáme společné, partner mi dává peníze, mám to teď jen tak tak aby mi to vyšlo než porodním. Dává mi na jídlo, na věci pro děti, nebo když prostě na něco potřebuju. A platí vše co se týče aut, nebo když je potřeba nějakej větší výdaj. My to nemáme úplně nějak nastavené. Ale aby jsme se doma handrkovali o to, kdo sní tuhle sušenku, nebo kdo sní poslední mandarinku, tak to fakt ne 😂 kdo chce ať si dá a když není, tak prostě není. Nemáme jídlo rozdělené na tvoje a moje, to dělal kdysi můj otec, že měl vybranou poličku v lednici a tam si dával svoje jídlo, aby mu ho někdo nesnědl. Děs. Upřímně, dám radši poslední sušenku dětem, než abych ji snědla sama.

bara88
1. únor 2021

Teda popravdě moc nepochopím jak někdo může být v takovém vztahu,jako dělit si peníze na moje a tvoje

knuffel
1. únor 2021

A já bych si myslela, že nefungujete jako jednotka, dělíte to na moje tvoje.
V případě dobrot prostě zařiďte každému dítěti pytlík, šuplík, nakupte stejně pro každé a hotovo. Sní si to hned, jeho problém...

autor
1. únor 2021

@sajul
No upřímně když se koupi každému v bytě něco na zub,ve stejném poměru stejným dílem,je pochopitelné ze by bylo férové aby měl každý nárok na tu svou část..a ne jeden snědl sušenek pět a jiný ostrouhal..🤔

Tímhle bych řekla ze začíná i výchova děti,aby se uměli rozdělit,nebýt sobecké a vědět ze když já už svůj díl měla,tak už holt nemam..a neziju na úkor svých sourozenců..protože to si do života nevezme dobrý příklad..stejně jako prave pak do vztahu až bude dospěly...

autor
1. únor 2021

@knuffel
Pro každého se nakupuje stejně,více samozřejmě pro děti..ale stejným dílem..já jako těhotná moc nemlsam ale teď v tehu chuť mam a když už mě to pak chytne a nic mi nezbyde tak mě to holt též mrzí..ale ano i vadí ze má dcera je pak bita tím,ze na nic nezbyde..a přítel na to řekne jen..jste měli si vzít dokud bylo..a když jsem náhodou jednou dala na stranu tak se urazil a vrhal po mě pohledy 🤦‍♀️

bara88
1. únor 2021

A jak často tam jeho děti jsou?

lucca35
1. únor 2021

Tak tohle neznám a ani bych to nedopustila. Máme s partnerem 1 účet. Byly doby,kdy já měla víc peněz než on a teď je to opačně,ale nikdy by mi nic neřekl. Mám 2 děti, společné na cestě a tohle od začátku neznám. Jediné co řešíme je,aby když musí na delší dobu odjet, abych počítala s tím,že potřebuje s sebou. Výdajů máme hodně od bydlení, aut,jeho práci, děti atd.,ale nikdy by neřekl, proč jsi to koupila,nebo kolik to stálo,proč jsi nepočkala. Za mne by měl být příjem společný a hospodařit spolu. Řešit zda si dítě vezme 1či2 sušenk

lv
1. únor 2021

Dva víkendy v měsíci je chce rozmazlovat, dat jim kde co - je to pochopitelné, když s nimi jinak není.. A taky, ze jim ti nechce dávat na příděl, omezocat, rikat smis/nesmis mandarinku, ale podle chuti.. Vem ti tak, že vam koupi susenky/ovoce v tydnu, o víkendu kdy s vami nejsou, taky jich za to obdobi bez nich mate snezeno vic, ne? V to propade jsou rovnym dilem, v horizontu treba mesice. Jinak finance mame společné.

lucca35
1. únor 2021

@lucca35 sušenky by nikoho z nás nenapadlo. Děti a pes na 1.místě. ♥️ Jinak poradit neumím,ale za mne váš styl hospodaření nic moc.

sajul
1. únor 2021

A proč to teda neřekneš jemu? A když to nefunguje, tak odeber sobě a dceri a někam si to schovej. My doma máme jednu poličku sladkostí, kde si může vzít každej. Když jdu s klukama do obchodu, a každej si něco vybere, je to je jeho a ten druhej mu to pochopitelně nesní. Ale pokud se to dá do společné poličky, je to prostě všech. Ale moje děti se mezi sebou umí domluvit, takže i když jeden ví, že si to už snědl a druhýmu to ještě zbylo, prostě se ho zeptá, jestli si to může vzít, že má na to chuť. Když řekne že ne, má hold smůlu, ale většinou se to nestává. Ale nějaký závody v tom kdo komu první sní sušenku, nevím, prostě je to jídlo, jako třeba rohlíky, šunka a sýr a proste je to všech. Taky se ráno nerozciluju že mi chlap v noci sežral všechny rohlíky a nemám ani na snídani.😅

makovice88
1. únor 2021

Nechapu, ze se porad nekdo podivuje nad tim, ze u nekoho neexistuje mit spolecny ucet. My mame s manzelem (jsme spolu 15 let) kazdy svuj + jeden spolecny, ze ktereho se ale plati pouze hypoteka. A funguje nam to skvele, o penize se nehadame.

K dotazu: My mame jedno dite a mame to tak, ze z manzelova platu jde hypoteka, internet, benzin, proste vsechbo. Ja svuj rodicak mam na nakupy jidla, pro sebe a malou. Ale hlavne vytvarim financni rezervu, pokud by se neco pokazilo.

autor
1. únor 2021

@lv
No prave ze nám v tydnu ty sušenky ani ovoce ..(to byl příklad 😉) nekoupí..jak rikam..nakoupí nám všem na víkend stejně,ale holt když si chcem dat už není..většinou nakupuji prave já z mých peněz během týdne..Snídaně děla též jen ten obvikend..nakoupí se buchty,šunky pečivo,džusy..ale nám ty zbylé dva týdny ne 😉

lv
1. únor 2021

A rozhodně proberte finance, jak ti bude, az se ti sníží příjem, to je základ

bara88
1. únor 2021

a proč si to s ním neprobrala než si se rozhodla mít s ním dítě?nevím ale tohle mi příjde hrozně důležité

lv
1. únor 2021

A na nakupy potravin ti dává, kdyz nema sve deti? Promluvte si co nejdříve, bez vycitek, prostě udělat plan, co a jak s vydaji, kdyz budes mit min a pribude mimino.

bara88
1. únor 2021

příjde mi že se berete spíš jako spolubidlící,ty nechceš nakupovat jemu a ajeho dětem a on tobě a tvému dítěti,tohle není dobré

lv
1. únor 2021

V úvodu pises najem napul a jednou jidlo on, jednou ty, tak rekni, ze mate chute, at vam doveze čokoladu, mandarinky, co chceš. To s jeho detmi nezmizi, spis budou vydaje vyssi s vekem, mobily, notebooky, tabory, atd. S tim se musis vyrovnat.

knuffel
1. únor 2021

Řekla bych, že bude potřeba to vyřešit doma, ne tady 😉

barussska1
Autor odpověď smazal
Zobraz
asinehri
1. únor 2021

Upřímně, nikdy bych se nepouštěla do společného dítěte s rozvedeným chlapem s dětmi, pokud by nebyla zcela jasná dohoda o financích, jedině že bych měla nějaké supervelké úspory.

me_druhe_ja
1. únor 2021

Přítel má 3 děti z předchozího vztahu, společně jedno a druhé se má narodit teď. Má je 2x za měsíc na víkend a půlky prázdnin. Nikdy v životě se teda nestalo, že by kupoval něco extra, co by mě nebo našemu dítěti nekoupil. Prostě nás bere dohromady.
Jinak spolecnej účet nemáme a ani ho nikdy nechci. Platí teď většinou on, já nemám žádnej příjem (ani rodičak) - ale snažím se aspoň trochu nakupovat z našetřených peněz, mám naštěstí větší rezervu, která asi padne dost. 🙂 Ale rozhodně nic neprepocitavame a nevyuctovame. Prostě nějak rozumně.

honeya
1. únor 2021

My máme sice každý svůj účet ale peníze máme společné. Partner zaplatí nájem, pojištění atd a já zase platím jídlo a ostatní. A něco samozřejmě si bokem spoříme. Ale zvažuji, že uděláme jen jeden společný účet.

nick1234
1. únor 2021

@inah91 máme to hodně podobne, na účet mi chodí moje výplata + manželův invalidní důchod a z mého účtu se platí všechny běžné věci (výdaje za domácnost, běžné nákupy, vlastně veškeré stále měsíční výdaje) z manželova platů potom platíme ty "dražší" věci, většinou nečekané výdaje (auto apod )máme jednoho společného syna a druhé mimco na cestě ,na mateřské to bude ještě v pohodě (ta se počítá z mého příjmu) no řidičák už bude větší bída 😒 tak uvidíme asi bude potřeba "přerozdělit"finance😁

drakenn
1. únor 2021

Ježíš to se čte hrozně tohle! Vždyť vy nefunguje jako rodina! Jen jako spolubydlící, a ani ty výhody nevidím. Tohle nemůže dlouhodobě fungovat s novým dítkem. Hadam, že bude oddělovat i tohle při výmluvách, že malé dítě nic nepotřebuje, atd. Tyhle příbehy se tu opakují poslední dobou velmi často. Hadam, že si tě z vychcanosti a s ohledem ke svým dětem nechce ani vzít. Aby jim neublížil.. hodně štěstí přeji

sigyn
1. únor 2021

Každý z nás má svůj účet a pak máme jeden společný. Tam jsme posílali cca 70 % výplaty (Rodičák teď na to padne celý + příjem z DPP). Ze společného účtu platíme společné náklady - jídlo, hypotéku, naftu, pojištění, drogerii, věci pro dítko atd. Ze svého si pak každý platí oblečení, koníčky nebo dárky pro příbuzné. Vážně by mě nebavilo hlídat, kdo kdy koupil brambory, nebo kdo zaplatit kartáček na zuby pro děti..

sayast
1. únor 2021

Nečetla jsem ostatní reakce. My máme z pohodlnosti každý svůj účet. Já mám dceru z prvního manželství, spolu máme další dvě děti. Já mám rodicak a alimenty. Platím oběma dětem školku,školu plus dárky k příležitostem,nejstarší tabor, co zbyde, setrim, manžel platí vše ostatní, plus mi dává na jídlo a co si reknu. Jinak on nerozděluje vlastni-nevlastni. Bere že všechny děti jsou jeho a platí dceři i větší polozky aniž by cokoliv řekl,naznacil

klokanka31
1. únor 2021

My máme teda společné mimčo, ale od svatby prostě šly peníze dohromady. Nikdy nebylo moje tvoje. Zůstala jsem pak jako žena v domácnosti, manžel vše hradil sám. A teď když máme malou a já mám rodičák, nechce z toho do rodinného rozpočtu ani korunu, říká že to je moje a naší malé, tak peníze spořím.