Rozpočet tříčlenné rodiny. Jak to děláte Vy?

goldenova
28. zář 2019

Zdravím všechny. Chci se zeptat, jaký máte měsíční rozpočet na 3 člennou rodinu s miminkem. My máme dva oddělené účty - partner s platem 95,tisíc brutto a já MD 30.tisíc čistého. Máme pak společný účet, ze kterého platíme nájem a na vše ostatní nám zbyde 10.tisíc, což se ukazuje jako málo. Přišel s jakousi dedukcí, že já musím přispívat 32% a on 68%, pokud chceme měsíční rozpočet zvýšit z 10 na 15 tisíc. Partner odmítá přispívat víc, přispěl by pouze za podmínky, že já taky. Připadá vám to fér, vzhledem k tomu, kolik by ze svého platu ušetřil on a kolik z MD já? Neustále se kvůli tomu hádáme.
Jak to děláte vy?

jituli84
28. zář 2019

@goldenova To je složitý, myslíte jako 10-15000 jen na jidlo nebo v tom máte i učty domácnosti? nájem, služby, net apod?

nita1984
28. zář 2019

Upřímně, neumím si představit, že bych doma rozpocitavala, kolik kdo dá. Manžel platí hypotéku, věci okolo domu (elektřina, internet, daně atd), leasing na auto, se kterým jezdím vesměs já s malým. Já platím obvykle jídlo (ale když nakupuje on, tak to platí on). Nikdy nas nenapadlo uctovat, kolik kdo dá do domácnosti,přitom příjmy v práci jsme měli cca srovnatelné. Teď jdu rovnou na rodicak, takže bude většinu platit manžel. Přijde nám to logické. Oba měsíčně posíláme nějakou částku na sporici účet, ze kterého se pak berou peníze na větší vydaje (akontace na auto, drahá autosedacka atd). Máme sice každý svůj účet, ale žádné moje, tvoje není. Všechno je naše

summer2012
28. zář 2019

Tak hlavně je to řešení na chvíli, z MD na RD to pak bude pěkný hupanec dolů, záleží na délce čerpání...u nás to bylo taky tak...fér mi to rozhodně nepřijde...manžel přijal jako samozřejmost že teď táhne většinu on...já si nechávám z rodičovské na osobní spotřebu, zbytek dám na domácnost a manžel dorovna kolik je třeba...měli jsme rozpočet 12tis a jak kluci rostou a zdražuje se, už to nestačilo...po pár měsících kdy jsem si na konci měsíce "říkala" o přídavek (informovala ho, že jsem sahla na spořící) sám prisel s tím, že bude měsíčně dávat o 3tis víc...peníze máme společné, rozhodujeme o nich společně, neřeší kdo "přispěl" víc...

laka_lacenda
28. zář 2019

Čtu to potřetí a stále nevim, zda to chápu správně: ty máš příjem 30tis netto z mateřské a on 95tis brutto plat? A máte problémy vyjít?

nita1984
28. zář 2019

@goldenova jinak máte pres 100 tisíc na měsíc. A s tím máte problém vyjít? Co až spadnes na rodicak?

palacinka_marmeladova
28. zář 2019

@nita1984 Máme to stejně.Manžel platí vše kolem bytu a auta,já kupuju jídlo a oblečení dětem a sobě.Různé hračky,blbosti do domácnosti platíme tak nějak napůl.Dražší věci kupuje manžel,levnější já.Ale to je spíš stylem "šel jsem na nákup a měli tam tohle,tak jsem to vzal".

lenoulinkaa
28. zář 2019

@nita1984 tady asi nejde o to, že by se 100 nevyšli, ale chlap nechce ze svého pouštět víc peněz. Nedokážu si představit, jak udělají poměr přispívaní, když by spadla třeba na 10-15 měsíčně s RP.

nita1984
28. zář 2019

@palacinka_marmeladova tak nějak u nás. Společný účet mít nemůžeme, protože já podnikam a stejně bych musela mít podnikatelský mimo (zkoušeli jsme to a byl to opruz). Takže i když fyzicky máme účty oddělené, hospodaříme prostě dohromady. Já zas vesměs platím výlety, víkendy a tak.

dareenn
28. zář 2019

Odpovím na otázku jaký máme rozpočet...
Chlap cca 27tis čistého, já rodicak 6100. Platíme hypotéku a energie 15tis, jídlo 8tis, malý mliko a pliny cca 2tis, mobily TV internet, synovi kroužek, drogerie...po povinných platbách nám měsíce zbydou cca 3 tisíce, s tím musíme vyjít co se týče zábavy, oblečení, bot, kosmetiky...takže mít 10tis tak snad jezdíme dvakrát ročně na dovolenou 👍🏻
Jinak chlap platí hypo, auto, většinu jídla, mobil internet.
Já platím energie, pojistky, sem tam nákup, plínky, můj mobil. Procentuálne platím proti němu strašně moc, ale neřešíme to jako moje tvoje, sou to dva příjmy a jedna domácnost, tudíž je nám jedno z jakého účtu to odchází 🙂

xcassiopea
28. zář 2019

Ahoj, jestli máte společný účet ze kterého platíte všechno společné, a ty procenta odpovídají Vašim čistým příjmům, tak je to fér, pokud z těch společných peněz jde i vybavení pro dítě, pleny, jídlo poplatky, pojištění atd, tak proč ne. Ale mateřská je 28 týdnů, pak by bylo fér to stejně spočítat i z rodičovské, kterou si zvolíš v souvislosti s délkou. Já myslela, že v rodinách jsou hádky právě když je peněz málo. Kolik se utratí dost záleží co se kupuje a může se vyjít s 10 000, stejně jako nevyjít s 50 000. Třeba chce něco dávat stranou na horší časy nebo dovolenou či jiné a třeba si umí spočítat, že pak bude muset platit víc a chce si na něco našetřit. Ale to bys měla vědět a větší výdaje plánovat spolu. Držím palce ať to vyřešíte.

palacinka_marmeladova
28. zář 2019

@nita1984 Máme účty dva,z jednoho se platí jídlo atd a z druhého vše kolem bytu.Je to hlavně proto,že jsem neschopná dojít do bankomatu vybrat hotovost a všude platím kartou.A když je manžel v práci,nejsem doma bez peněz.Ale princip je stejný.

ah1234
28. zář 2019

@xcassiopea hej to by si sa cudovala, hadky su obrovske, ked je penazi vela...

jako_mala_holka
28. zář 2019

My jsme teda zatim dva, dite nemame, ale prijem mame cca 45tis., kdyz chodime oba do prace, finance mame spolecne a kdyz jsem propocitavala, jak se nase financni situace zmeni na rodicaku, tak nam stoupnou vydaje a skoro nic neusetrime, coz v pohode 2-3 roky prezijeme, nez se vratim do prace... ted usetrime docela dost, takze se pak v pripade potreby sahne na sporeni... jinak nas to neovlivni... vidim, ze i kdyz ma nekdo vice nez dost, tak to neni lepsi... my uz jsme na tom byli i mnihem, mnohem hur nez ted, takze nejsme rozezrani (diky bohu)... jinak ted to mame tak, ze najem plati manzel, ja stejnou castku posilam na sporeni, a zbytek mame na jidlo, obleceni, kino a ruzne dalsi veci... na rodicaku to bude podobne, jen s tim rozdilem, ze manzel poplati najem a ostatni veci, ja treba jen jidlo, neusetrime adi nic moc, mozna treba par tisic, ale rozhodne ne jak ted... a v pohode si to dokazu predstavit... pritom normalne jezdime po vyletech, do kina, do restauraci, na koncerty, kupujem dobre jidlo, ja kavicky v praci,... nechapu, co delate s takovym rozpoctem

hanulkaha
28. zář 2019

Mame to podobne jako@dareenn, cisty prijem nas obou (manzel plat a ja rodicak) je 35 tisic mesicne! Mame 2 deti, dvouletaka a mimco, platime 15000hypo, inkaso, telefony, internet, pojistky, sporeni, jidlo... To dela mesicce cca 25000-28000. Ostatni penize jdou na rekonstrukci, pleny a mlíčko, boty a obleceni pro deti... Mame 2 ucty, me přijde RD, necham si tam cca 3 tisice na to, kdyz potrebuju neco koupit detem nebo sobe, zbytek posilam manzelovi na ucet a ten zaplati vse ostatni, na zadne moje-tvoje nehrajeme.

jako_mala_holka
28. zář 2019

@xcassiopea taky me to docela udivilo, necekala bych hadky, kde jsou takove prijmy... asi proto se nehadame doma kvuli penezum, vydelame oba cca stejne a je klid... a hlavne nam to staci, jsou dulezitejsi veci

misicka1988
28. zář 2019

U nás doma platí, co je moje, to je tvoje. Máme společné finance ( už 10 let) , naprosto nám to vyhovuje, navíc nemusíme řešit co kdo bude platit. Máme oba dva naprosto o všem přehled. Navíc tedy z rodičáku který mám teď 1800 Kč bych zaplatila max. tak elektřinu 😁

astyna88
28. zář 2019

My to mame doma rozdelene tak,ze ja platim skolku a vse na deti, manzel jidlo,auto a najem.

laka_lacenda
28. zář 2019

@jako_mala_holka Ono to bývá často paradoxně....Čím vyšší příjem, tím větší hádky ohledně peněz....Fakt jsem ráda, že jsme oba taková střední třída. 🙂

jaja01k
28. zář 2019

Tohle je podle mě špatně. Je jedno jaké máte příjmy a kolik máte účtů, jde o to, že jste manželé, rodina, a všechny peníze byste měli brát jako společné.
My máme s manželem každý svůj účet, ale neřešíme, kdo co zaplatí. Manžel má několikanásobně větší příjem než já, takže víc platí on. Když vidím, že sedí u počítače a platí účty, poprosím ho, jestli by zaplatil i moje. Nikdy s tím nemá problém. Často se mě ptá, jestli mám na svém účtu dost peněz (platím většinu běžných nákupů a věcí pro děti), a když řeknu, že ne (protože skoro každý měsíc mám větší výdaje než příjmy), hned mi přepošle ze svého. Prostě jsme rodina a i když máme každý svůj účet, všechny peníze jsou naše společné.

iulia
28. zář 2019

Nezáleží, jak to dělají ostatní - každý jsme jiné povahy a každému vyhovuje něco jiného. Dle popisu jste oba individualisté a chcete mít každý finanční svobodu i v rodinném životě. Je to tak? Řekni tedy manželovy kolik by sis chtěla dávat bokem pro tvé potřeby a pocit finanční nezávislosti. A zbytek dejte na společný účet. Jste rodina a pokud nenajdete kompromis, Vaše budoucnost bude ta tam.

agneska7
28. zář 2019

Ty jo vážně se někdo s takovým příjmem hada kvůli penězům ???? Ty kokos náš příjem je 28 a výdaje bez jídla okolo 22 .... A s tím zbytkem se musíme najíst 4 .... Ty kokos buďte šťastní vždyť se máte velice dobře ... Ovsem jak spadnes na rodicak to bude jiná pohádka ale s manželovým příjmem by jste se měli mít stále jako prasata v žitě

ah1234
28. zář 2019

My mame penazi teda dost (priatel ma +-100 tisic a ja na rodicaku a poluvazku+penazi od tatka na studium okolo 78 tisic), takze to az tak moc neriesime, ale v podstate teda musim povedat, ze asi platime veci pol na pol. Investujeme zvacsa v eurach, ktore mam v dispozicii len ja, takze cca tych 50 tisic mesacne investujem, dalej platim poistky a servis auta lebo je pisane na mna a poistky su slovenske, ked cestujeme niekde kde sa plati eurami tak to zas vsetko platim ja kvoli tomu, aby sme nemuseli menit koruny. Priatel plati hypoteku, kupuje vacsie veci ako PC, vacsie vydavky na syna (novy kocik atd), veci k prerabke bytu (stavane skrine za 35 tisic a podobne), investuje v ceskych a posiela nejake peniaze na "spolocny" ucet odkial sa hradi benzin, bezne vydaje na syna (UM, plienky..) a psa (granule, veterinar - pes je dost nemocny furt), nejake spolocne obedy v restikach. Posiela tam asi 7 tisic, co je uplne zanedbatelna ciastka a za 2 tyzdne tam uz nic neni nikdy :D Inak ja z rodicaku (10 tisic) platim potraviny zvacsa a svoje vlastne potreby samozrejme - co je sranda ked napriklad musim 4.5 tisic dat za kurz spanielciny a zrazu mame na potraviny a osobne vydaje 5.5 tisic mesacne - potom sa to nezda, ale aj my co mame dost, pocitame kazdu korunu, clovek proste nemoze sahat na peniaze co spori 🙂 Ono to vyzera ze ja mam na eurovom ucte vzdy vela penazi a priatel plati vsetko, ale potom ideme na dovolenku a rozflakame z mojho uctu kludne aj 40 tisic. Takze my to nejako nepocitame sice, ale ja chcem mat pocit ze 50% vsetkych vydavkov som schopna pokryt ja - proste je to pre mna dolezite, pretoze nasi sa vecne hadali na peniazoch, teda skor otec sa hadal s mamkou. Zarabal penazi, ze ich nedokazal ani minut, ale mamke vycital, ze zaraba malo a pritom sa o nas starala. Toto som nechcela, aby sa mne niekedy stalo, preto som od chlapa financne nezavisla 🙂 Proste my neriesime kto co plati, ale tak nejak vieme, ze to vychadza na polovicu a inak by som to nechcela.
Inak teda mame fakt tych penazi dost, ale peniaze na bezne vydavky nenavysujeme, ukladame vzdy mesacne nejaku minimalnu ciastku - je dolezite peniaze investovat a nie prejest a preflakat 🙂

leilinka1234
28. zář 2019

Připomíná mít o přístup k financím mého bývalého přítele 🙂 já mu platila přesně polovinu nájmu plus amortizaci bytu 😀 a to jsem v tom jeho bytě nebyla 7 dní v týdnu, měla jsem své bydlení a mimochodem jsem mu třeba prala proprděný trenky, protože on neměl pračku 😀 no nic, byl vrtkoleno.... Jen se mi vrátily vzpomínky 🙂 já si nedokážu představit, že by manžel za mnou s tímto návrhem přišel. Jedeme tak, že oba máme stejný životní standard a ani jeden z nás nemá pocit, že ten druhý má víc. Pokud tvůj partner má pocit, že on chodí do práce makat, je tam od rána do večera a ty si trajdáš po kavárnách, manikúrách a kadeřnicích...nedivím se. Pokud máte životní standard spravedlivě rozdělený, nevidím důvod, proč by to mělo být tak, jak navrhnul. Jak to bude chtít dělat, až ty nastoupíš na rodičovskou a budeš brát pár korun v porovnání s tím, co ti přichází teď?

denca033
28. zář 2019

Tak u nás to není moje tvoje. Z přítelovo výplaty se platí poplatky což je 3000. Z mé nemocenské se neplatí nic (pokud nepřijde např vyúčtování za elektriku vodu teď budeme objednávat uhlí) a jinak všechny peníze jsou na účtě. Takže využijeme jen z příteli o výplaty. Mě dává na nákup na jídlo na měsíc což je 4000 pak týdne 2000. Z toho platím školu synovi a kupuju v s e potřebné. Pokud se nám něco líbí tak se dohodneme a buď to koupíme nebo ne. Ale aby jsme se dělily na moje peníze tvoje peníze to ne. Žijeme spolu tak máme vše dohromady.

sudylichozrout
28. zář 2019

Účty máme oddělené, ale prakticky je to úplně jedno. Platíme vše tak nějak napůl, jak k tomu přijdeme. Já mám na svůj účet navázané poplatky za služby k bytu (el+plyn, net...), muž platí hypo. Nákupy platí také spíše manžel, já zase věci na děti. Větší věci pak bereme z účtu, kde je momentálně více peněz. Nikdy jsme to nepočítali, nikdy si nic vzájemně neúčtujeme.

dora13
28. zář 2019

Priznam se, ze tomu pribehu moc nerozumim — mate vysoce nadstandardni prijmy a dohadujete se kvuli par tisicovkam? Porad si nejsem jista, jestli ses nekde neupsala v desetinne carce😅
Kazdopadne na obecne urovni mi tady to striktni muj-tvuj v partnerskem vztahu, obzvlast pokud je zena na materske, nesedi, sama bych takto fungovat nechtela, prislo by mi to nedustojne.

lenatko91
28. zář 2019

My máme teda jeden společný účet a z toho se platí komplet vše.. jsme manželé, tak jaké moje/tvoje.. naopak bychom se hádali spíš kdyby každý platil něco.. když si chceme koupit něco pro sebe pro radost, tak se domluvíme, jestli na to tento měsíc zbyde nebo ne.. ale mít příjmy jako vy, tak si pískám a nějaké procenta neřeším..

klea81
28. zář 2019

V takovém případě bych si našla jiného manžela, klidně s příjmem 20 tis, ale který mě bude respektovat a milovat.

texetka
28. zář 2019

My mame proste jeden ucet kam hrneme vsechny penize.
Pak druhy, kam posilame peníze na rezervu.
Nechapu system oddelenych uctu. Jednou jste rodina, tak vse spolecne.

78marcela
28. zář 2019

My jsme sice tři, ale jsem já a dvě děti 2 a 4 roky. Bez partnera. Můj celkový měsíční příjem je cca 30tis, mám dvě práce. Stačí to v pohodě na všechno, mám hypotéku na domek, dvě práce. Teď aktuálně neušetřim nic, vše jde do domu, do stavby. Až bude postaveno, mám spočítáno, že na veškerý provoz domácnosti (hypo, inkaso, benzín, jídlo, skolkovne, oblečení, boty, lékárna) bude 25tis, a 5tis měsíčně na spoření.