Prosím, třeba mi někdo z vás poradí - mám doma ročního prcka a zjistila jsem, že jsem opět těhotná - neplánovaně. Každopádně mi jde o to, jak co nejlépe vyčerpat rodičovský příspěvek, protože předpokládám, že prostě šest týdnů před porodem musím nastoupit na MD a tím by se čerpání RP ukončilo.
Jaká je nejvyšší částka, o kterou mohu při změně výše RP žádat? Někde se uvádí jen nějakých 11 500,-, ale to jsou starší diskuze, někde výše mateřské, jak to tedy je? Hrubý měsíční základ v zaměstnání jsem měla přes 30 tisíc, cca.
Lze třeba přepsat čerpání RD na první dítě na manžela, když by v dané době pracoval jen na DPP nebo DPČ?
Děkuji!
Mne to prislo v dopise na zacatku roku, jak probihala ta zmena , kolik muzu cerpat.Ted mam treba 17000 a muzu mit i vic...zalezi kolik jsi mela materskou (nebo si to teda myslim)
Jak bylo řečeno, zhruba dle výše mateřské. Každopádně pokud bere partner víc, lze to vypočítat podle něj a na jeho dvz čerpat víc.
Bere se to ale podle toho, co bral před narozením dítěte.
@j.a.n.i jak prevod na manzela nic neresi. Ja mam rodicak na manzela a urcite ne do vyse me materske ale dle toho jaky ma DVZ. A mam ho vyssi 2x nez materskou
Je to do výše mateřské co jsi měla první. Teď jsem to taky navysovala ze stejného důvodu.
@bobinecka01 Na to, aby se rodičák čerpal podle DVZ manžela, se na něj nepřevádí. A hlavně, když budeš pozorně číst, tak to zakladatelka myslela tak, že by manžel stále bral rodičák v době, kdy by už ona čerpala PPM, což nejde.
Zjednodušeně řečeno můžeš mít rodičák maximálně tak vysoký, jako si měla PPM. A převod na manžela nic neřeší.