Zdravím, téměř od začátku loňského roku jsem byla na neschopence a pak jsem šla na mateřskou. Nyní už jsem na RD. Musím za loňský rok podepsat prohlášení k dani u zaměstnavatele nebo roční zúčtování? Moc se v tom nevyznám. Navíc mi došel papír od pojištovny na 1.900,- které si můžu odečíst. Vůbec nevím co s tím, když jsem už na RD.
@bbibianca Ano, pokud uplanujete prispevky na zivotnim pojisteni ci duchodovem pojisteni pri rocnim zuctovani a toto pojisteni byste predcasne zrusila (za jakehokoli duvodu), tak musite statu vracet penize, o ktere jste si snizila danovou povinnost pri uplatnovani prispevku v minulosti.
@bbibianca bohužel je to tak. Jen malá "vychytávka" ÚP může kontrolovat Vás jen 3roky zpětně, takže by se dodaňovali max. tři roky (kdyby jste uplatňovala např. 10 let tak by se to dalo trochu zmírnit tím,že by jste dodanila jen tři poslední, ale dodaňovat se pak ty uplatněné částky prostě musí.
@lidi Ahoj. Mám přesně ten problém, o kterém se tu píše. Měla jsem životní pojištění a v roce 2013 jsem ho rušila a jsem na rodičovské dovolené. byla jsem si v práci podepsat daně a dneska mi volali, že mi je udělat nemůžou a že si sama musím podat daňové přiznání a že budu vracet nějaké peníze. Vůbec tomu nerozumim a nevim ca a jak udělat :-/ A hlavně netušim kolik bych měla vracet. Můžeš mi prosím trochu poradit a hlavně jak je to s částkou, která se má vracet...To vrátim to, co jsem za daně za to pojištění dostala nebo jak se to počítá? Já jsem na tohle fakt dement 😅
@hanulka184 Ano, jelikož jste si zahrnovala prispevky na zivot i pojisteni do rocniho zuctovani a pojisteni jste zrusila, tak budete muset vratit castku, o kterou jste si celkove snizila danove odvody. Bez dalsich informaci se neda presne rici kolik.
@hanulka184 napiš mi do IP svůj e-mail. Pomůžu ti DP vyplnit.
Pokud jsi neměla příjem za který by se odváděla daň a neměla si jiný příjem (nájemné, podnikání, prodej na 20000,-Kč) tak nemusíš nic podepisovat, ale na škodu to není (jako účetní jsem si to také nechávala odevšech podepisovat, ale u tebe to asi stejně nebude mít význam. Jinak ten papír z pojišťovny je pro tebe na nic. Oni to musí poslat,ale ty to nemáš z čeho uplatnit a jako účetní a finanční poradce v jednom to ani nedoporučuji uplatňovat. Kdyby se to někdy zrušilo musela bys dodaňovat. 🙂 Kdyby si měla ještě nějaký dotaz tak klidně piš i soukromě