Investovat do partnerova domu?

13. srp 2022

Ahoj, situace je taková že partner má svůj dům a plánujeme společné bydlení. Vzhledem k tomu že mám dítě tak řešíme pokoj pro něj. Partner chce abych mu dala peníze na rekonstrukci místnosti kterou nemá hotovou a nejsou tam podlahy, dodělaná elektřina atd. Částka cca 60.000 Kč. V té místnosti by byl můj syn.
S tím že nábytek a vybavení bych mu tam samozřejmě ještě dala já za své.
Nevím zda do toho jít. V domě nebudu mít žádné užívá i právo jako trvalý pobyt a přijde mi to dost peněz když to není mé a nikdy nebude. Nejde mi o majetek a chápu že syn musí mít pokoj, ale platit rekonstrukci v cizím když nevím co může být za rok mi přijde dost. Samozřejmě tam nebudu žít zadarmo a budu platit normální částku do sluzeb a jídlo.

uzivatelkapetra
13. srp 2022

Pokud řešíte takové věci, asi nemáte vztah, se kterým počítáte na pořád.
Náš dům je taky "jen manžela" a nikdy jsme neřešili nějaké dělení nákladů na služby ani rekonstrukce. A to ani za svobodna a bezdětna. Prostě chceme udělat koupelnu, uděláme koupelnu. Zaplatím to z velké části já, protože jsem na to šetřila a chci to primárně já, ale nejspíše mi to nevyjde, tak manžel doplatí ze svých úspor.

elesse
13. srp 2022

Jestli, tak bych mu je poslala na ucet s uvedenim ucelu, at je pak pripadne mas sanci dostat zpet

janysek21
13. srp 2022

Radila bych vám zajít za právníkem a svůj podíl na domu nechala zaevidovat, abyste o něj případně nepřišla, vím, že se to běžně s podílem dělá. Je to jako s předmanželskou smlouvou, dnešní manželství se z větší části rozvádějí a mohla byste o peníze lehce přijít.

autor
13. srp 2022

@uzivatelkapetra v manželství je to malinko jiné, vše co vložíte do rekonstrukce je společné a musel by tě vyplatit. Bohužel po zkušenostech s pracovní praxe jsem obezřetná.

autor
13. srp 2022

@janysek21 manželství není v plánu.

antoinet
13. srp 2022

Ošetřit smluvně, aby bylo jasně dané, jakou částku ti vyplatí, pokud se vztah rozpadne a vy odejdete a zohlednit i zhodnocování hodnoty časem.

autor
13. srp 2022

@antoinet s tím nesouhlasí.

elesse
13. srp 2022

Tím spíš, když s tím nesouhlasí. Jestli jiná varianta možná není a pokojík je potřeba...

autor
13. srp 2022

@elesse jiná varianta by byla, ale to nechce. Že chce mít svůj klid a takto to bude lepší.

levandule_k
13. srp 2022

Proč nebudeš mít v domě trvalý pobyt?

Jak si dělíte financování domácnosti, bude chtít příspěvek na "nájem", energie, kdo bude platit drogerii, jídlo, věci kolem auta. atd.

Je partner držgrešle, nebo má špatné zkušenosti z minulých vztahů a bojí se, že si z něj uděláš dojnou krávu? Kecá ti do toho, za co utrácíš např. vyčítat ti koupě kabelky pro radost nebo má radost, když si něco koupíš? Jak se chová partner celkově k tobě a k penězům. Proč to nechce ošetřit smluvně? Kdyby si z toho chtěl udělat svůj pánský pokoj, tak stejně v té místnosti bude muset udělat elektřinu a podlahu.

Takhle na první dobrou bych to brala jako varovný signál, ale může to vycházet z jeho špatných zkušeností. Oba máte vztahovou historii a nechcete se spálit znovu, takže tady platí situaci hodnotit komplexně, nezavírat oči před varovnými signály.

betelgeuzz
13. srp 2022

Takže vlastně nechce tvůj vklad ošetřit smluvně, nechce pokoj udělat jinde, chce jen tvoje peníze, bez nějaké záruky. Do toho bych nešla. Jedině koupit nábytek a nechat si k tomu účtenku.

autor
13. srp 2022

@levandule_k Budu platit jídlo a přispívat mu na náklady spojené s domem.
Auto máme každý své takže to si budeme řešit zvlášť.
Do toho co si kupuji mi nemluví, je mu to jedno.

takyjedna
13. srp 2022

No, ja jsem taky vždycky opatrná, když řešíme doma nějaké majetky a všechno si stokrat rozmyslím... Ale vas pripad je nejaky podivný... Tak jste partneři s dítětem a plánujete spolu budoucnost, nebo spolubydlící, kteří si nejsou jistí, jestli nepotahnou za rok o dum dal? Máte divné uvažování.. Za takovych okolností bych spis nez pokojíček řešila nejdřív vás vztah.

autor
13. srp 2022

@betelgeuzz nábytek samozřejmě nějaký mám, zbytek bych mu dle potřeby koupila. Tam jde, ale o podlahy, elektriku a jiné.

autor
13. srp 2022

@takyjedna já nepíšu že máme společné dítě. Naopak sem psala že to není společný syn a řešíme teprve teď společně bydlení.

betelgeuzz
13. srp 2022

já to chápu, že jde o podlahy, elektřinu apod, ale za těchto podmínek bych do toho peníze nedala. Nábytek si můžeš odvízt, podlahu ne. Bohužel těch případu, kdy jeden investoval do domu, který nebyl jeho a následně odešel s holým zadkem, znám víc.

autor
13. srp 2022

@betelgeuzz i já

kokoska29
13. srp 2022

Já bych si hlavně hodně rozmyslela jestli se vůbec nastěhovat... Za prvé nechápu co stojí na jednom pokoji 60 tisíc bez nábytku? Sama říkáš že by mohl mít pokoj i jinde, tak proč zbytečně dělat tenhle? Ale ok, pokud si ty ochotná tu částku dát měl by on být ochotný ošetřit to smluvně..pokud se cuká tak ať řekne rozumný důvod proč? Takhle to vypadá že není schopný kompromisů a musí být po jeho..aby si pak neměla furt na talíři že dům je jenom jeho a ty si tam na návštěvě.

autor
13. srp 2022

@kokoska29 tak samozřejmě že tak to vnímá že dům je jen jeho.

l01991
13. srp 2022

Samozřejmě jen jeho... ale chce po tobě 60 tis.na "dobré slovo"... tak s takovou bych ho já samozřejmě kopla do řiti a ten barak ať si tam strčí taky....

ai30
13. srp 2022

Ne.
Je to tu videt casto, ze 'partner plati dum a ja jidlo'. Jidlo jsou prozrane penize, z toho nemas vubec nic. Nepristupuj pri takovem rozdeleni na to, ze tve penize pujdou na spotrebu a partnerovy na investici. Rozdelte to tak, abyste oba platili bydleni i spotrebu. Dum neni tvuj, neinvestuj do nej a pokud ano, jen se smluvnim osetrenim.

xxx3d
13. srp 2022

Ne.

protože, plánujete společné bydlení a přitom tam nebudeš mít trvalý pobyt?
to, že budeš přispívat na služby, jídlo, atd. je přece normální, nějak, při společným bydlení, ale to, že tam nebudeš mít trvalý pobyt, to vypadá jako, kdyby vlastně tu společnou budoucnost moc neviděl, ale chce mít zrekonstruovaný pokoj.

barumrallyebum
13. srp 2022

Pak pokud budes chtit odejit, bude ti to lito, zes tam nastrkala penize, ktere uz neuvidis. Pokud chces rekonstruovat mistnost za sve, ok , ale nebudes platit nejaky najem a poplatky! Proboha co to mate za vztah? Nebo spis co je to za vycuranka? ☹

europa00
13. srp 2022

Za mě ne 🙈 tohle ki ani nepřijde jsko partnerství … navíc podlahy a elektřinu tam snad bufe dělat tqk i tqk. Neřeknu koupit nábytek ok … ale ver mi poradny chlap co té miluje by po tobě žádné peníze nechtěl. našel
Si tě s dítětem. Za mě je buď drzgresle a cely život byvhbtskto žít nechtěla moje tvoje a to name s partnerem taky rozdělené peníze ale děti jsou děti… každý máme své a jednou spolu ale fungujeme jsko rodina. Tohle mi hezké nepřipadá ještě když to nechce mít ošetřené ani smluvně a co za tok se rozejdete a potahnes s igelitkou

autor
13. srp 2022

@europa00 přesně to si říkám. Nebudu mít nic a co potom

goovana
13. srp 2022

To mi vůbec nepřijde jako ideální vztah
Pokud je pokoj potřeba,koupila bych co je nutné schovala si uctenky od všeho
Nebo ošetřit smlouvou...
Partner je zjevně drzgresle
Pokud by vás měl vážně rad, tohle by po vás nikdy nechtěl
Našel si vás s dítětem musel s tím počítat ..

klokanka31
13. srp 2022

Já bych do toho nešla. Je to jeho dům, tak ať si tam investuje ze svého.

zuzineckah
13. srp 2022

Takovou nabídku bydlení bych s díky odmítla a radši zůstala tam, kde jsem👍

biciklissie
13. srp 2022

Už jen když si představím, jak si to dopředu přepočítáva, kolik to bude stát a pak vám to předloží k proplaceni. Jeho pokoj v jeho domě. A to když pominu, jak je ta částka vysoká. Nikam bych se za těchto okolností nastěhovala a jako bonus bych ještě zvážila celý vztah. To je jakýsi divný obchod.

sinicka
13. srp 2022

Panebože, ten chlap mě se*e a ani ho neznám. Vykaslala bych se na pokoj, na celý bydlení a na chlapa.. toto je jednání, fakt. tak snad dodelat v pokoji podlahu a elektrinu neni investice do tveho syna.. a vubec, takový to “ kluk je cizí, tak ať to zaplatí jeho otec nebo kdokoliv, ja mu nedam ani na zmrzku”… to je známka IQ tykve a neztracela bych s nim čas..