Hypotéka nebo hotovost?

yanabella
20. kvě 2024

Ahoj holky, Ted bydlime s pritelem v pronájmu 2+1 v Praze. Je to starší byt ale dobrá lokalita. Na podzim cekame miminko a teda plánujeme koupit vetsi byt 4kk v Praze Žižkov, Vinohrady, nekde poblíž centra. Nechceme panelák ale novostavby jsou už nad náš rozpočet.
Našli jsme byt ktery se nám pozdávalo, pres 9 miliónu, vsechno bylo ok aby jsme vzali hypo a byt koupili, a hned se nastehovali.
Pred podpisem zmlouvy ale prišli pritelovi rodič s tím, ze prodaji nejaké svoje majetky a pritelovi daji plnou sumu na byt (8-9mil). Problem je, ze na to potrebuji nekolik mesicu, mozna rok aby si to vybavili. Takže tenhle byt by jsme museli odmitnout a cekat do budoucího roku na penize a pak hledat nejaký fajn bydleni.

Jak by ste se rozhodli? Koupit ted byt a vzit hypo za cca 6milionu nebo počkať na penize od rodiču ale riskovať jestli najdete v té dobe fajn byt ktery bude vyhovovat finančne aj lokalitou a prostorove?

babka
20. kvě 2024

@yanabella vsak ten byt vezmete a pak muzete hypoteku predcasne splatit, ne?

helen_h
20. kvě 2024

@yanabella A neinformovali jste se o možnosti předčasného splacecí hypo?? To je cesta, jak si koupit byt, kdy vy budete chtít, a další darované peníze pak později použít u umoření hypotéky.

ondul
20. kvě 2024

já bych vzala hypotéku, hypotéku splácela a rozložila si a peníze od rodič investovala. inflace ti za třicet let umoří hypotéku a na investicích snad ještě něco vyděláš

yanabella
autor
20. kvě 2024

@ondul hypotéku by jsme platili 30 let na cca 32 tisíc plus náklady, takze temer 40 tisíc jen za bydleni. To je velká čast našeho rozpočtu.

exbordelar
20. kvě 2024

A ted platite kolik?

jeyre
20. kvě 2024

Vzala bych si hypotéku s krátkou fixací a pak to splatila. Za rok už byt nejenom nemusí být, ale taky může být o dost dražší.

yanabella
autor
20. kvě 2024

@exbordelar Ted platíme 18tisic

miryp
20. kvě 2024

Nikde nemáš jistotu, že se jim jejich majetek podaří prodat, nikde nemáš jistotu, že za rok seženeš byt, který bude za takové peníze a v lokalitě, kterou chcete, nikde nemáš jistotu, že rodiče nebudou za rok podmiňovat darování peněz tím, že bude byt pouze na něj, atd. Vzala bych hypotéku, pokud si ji můžete za současné situace dovolit. Hypotéku můžete splatit pak z těch peněz...

areh
20. kvě 2024

@yanabella Hypotéku můžete kdykoli splatit téměř bez sankcí (třeba 700 Kč u ČS). To se pro úvěry sjednané od 9/2024 změní. Takže bych teď vzala hypo a pokud přítel dostane peníze od rodičů, umořila bych tím hypo. Ta by se doplatila nebo výrazně snížila splátka.

mysh_me
20. kvě 2024

Urcite vezmete hypo a na nic necekejte! Pokud jste nasli byt, ktery vam vyhovuje, a dosahnete na nej financne, urcite nevahejte. Takova situace se za rok vubec nemusi opakovat, litovali byste pak, ze nebydlite. Pokud to rodicum s majetky vyjde, muzete pak hypo splatit, penize investovat, koupit za ne druhy byt a z jeho pronajmu splacet svoji hypo atd atd - tam je pak tisic moznosti, a muzete se v klidu rozhodovat az budete mit penize v ruce a strechu nad hlavou jistou. Mate dite na ceste, pak uz bude vsechno (zarizovani, stehovani) slozitejsi, nevahala bych.

linusha
20. kvě 2024

@yanabella on příjem toho kdo bude na mateřské/ rodicaku dost padne na to pozor při braní hypotéky. Ale asi bych šla do hypotéky a předčasně ji splatila pokud bude z čeho

irmamala
20. kvě 2024

Trochu mimo dotaz, ale byt bude psany i na tebe, kdyz to cele zafinancuji partnerovi rodice?

levandule_k
20. kvě 2024

Já nechápu, proč jste museli byt odmítnout, když na hypotéku dosáhnete? Kdyby vám rodiče peníze partnerovi dali, tak se to dá předčasně splatit viz. jak je zmíněno výše. Eventuálně se dá investovat jinde.

zekrt
20. kvě 2024

Vzala bych hypo a pak předčasně splatila (byť za to bude poplatek). Nejste vzití, děti nemáte, pořešila bych raději na koho to bude psané/dědictví kdyby se nedejbože něco stalo. Pokud platí rodiče přítele, tak to bude jen jeho?

janule0123
20. kvě 2024

@yanabella pokud nemáte problém si hypo vzít.. koupila bych byt … pokud jste nasli byt na bydlení který vyhovuje- není na co čekat … to se nemusí zas par let opakovat 😎a pak to nadavkovat v mimořádných splátkách… bude tam předpoklad, zw budou chtít ať je byt psany pouze na partnera … Takže bych si ujasnila i toto.. st ti za 15 let nezbydoi oci pro plač kdyby to náhodou nedopadlo s partnerem - dle toho bych se zařídila …

me_druhe_ja
20. kvě 2024

@miryp ještě bych dodala, že vlastně ani nemá jistotu, že za rok budou spolu. Člověk nikdy neví.😀

Jinak se přikláním v většině: koupit byt hned s hypotékou a předčasně splatit.

Případně druhá, "odvážnější" varianta: přítele od peníze investovat do dvou menších bytů a ty pronajímat. Příjmy z nájmu by vám pokryly téměř celou hypotéku a navíc by byly další dvě nemovitosti.

miryp
20. kvě 2024

@me_druhe_ja to máš pravdu, na tuto variantu jsem zapomněla 🙈

ai30
20. kvě 2024

@me_druhe_ja Za me ta odvaznejsi varianta nejrozumnejsi a brala bych ji osobne jako primarni, i kvuli vlastnictvi. Za penize od rodicu by si mohl pritel koupit dva byty, z najmu by splaceli hypoteku na spolecny byt. Vlastnictvi by mohli vyresit tak, ze spolecny byt bude napsany na oba, investicni byty budou pritelovy.

miriam305
21. kvě 2024

@yanabella Jsou si rodiče přítele jistí, že se jim ty majetky podaří prodat za zmiňovanou sumu, už mají kupce a podepsané smlouvy? A víte, že Vám nebudou házet klacky pod nohy typu: rodiče Vám dají peníze, ale jen na bydlení, co oni sami schválí nebo pokud bude byt napsaný jenom na přítele apod.? Doporučuji se zařídit jak Vám to vyhovuje. Je možné, že Vám místo 8 milionů rodiče přítele pomůžou třeba jedním milionem pokud vůbec, navíc Vámi vybraný byt už nebude. A já osobně jsem hodně líná, nechtěla bych se stěhovat s malým dítětem, to už bych chtěla mít všechno zařízené. Záleží taky, na koho bude byt napsaný, jak si rozvrhnete s partnerem platby atd.

dandaa
21. kvě 2024

Vzala bych si hypotéku s krátkou fixací ,aby šla v pohodě předčasně vyplatit. Teď je velmi výhodné koupit byt jelikož ty ceny zase porostou .