Ahoj, zajímal by mě vás názor na danou situaci. S partnerem jsme spolu skoro 3 roky. Přistěhoval se ke mne s tím, ze mám vlastní byt na hypotéku. Hypotéku, internet, energie platím sama - částka 6k měsíčně. Partnerovi jsem řekla aby platil zalohy na služby - 3k měsíčně. Hraje fotbal (3x týdne) proto se pracka atd dávala skoro každý den + plna vana atd... pak přišlo vyúčtování kde byl přes 1000 Kč nedoplatek (zaplatili jsme jej napůl) ale partnerovi jsem řekla aby přispíval částku 3160 aby k nedoplatku nedocházelo - žádný problém nebyl. Nákupy ze začátku víceméně napůl, kdy jsem mu před cca před třičtvrtě rokem řekla, ze by bylo fajn kdyby nákupy bral hlavně on - za celou dobu co je semnou přibral přes 12 kg 🙂 ty nákupy jsem tak chtěla z jednoho prostého důvodu - já si kupuji svačiny hlavně v praci a obědy si také kupuji v praci, on tu možnost nemá takže se pro nej vždy vari aby měl co do práce takže vše stejně většinou snedl on + večer jsem už jedla opravdu minimálně třeba 2 obloženy chleby, co se tyka jidla v restauracích tak někdy pozve partner, někdy zase já, to samé kino on zaplatí lístky, já vezmu popcorn a pití, já koupím wellness, on platí benzin nebo obráceně...dovolena v Řecku minuly rok - kazdy si zaplatil za sebe..nedávno nastala situace ze jsem otěhotněla jsem v 9tt, doktorka mě chtěla i nechat doma protože jsem spinila ale jinak jsem se cítila dobre a dělám v kanceláři takže jsem odmítla..a teď k pointe veci - partner včera přišel s tím abych mu přispívala alespoň 1000 Kč na jídlo ( měsíční spotřeba za jídlo 5000kc ) a hádka byla na světě protože furt chodim do práce, furt v te praci jim a to ze mám teď trosku větší chutě na večer mi přijde normální (roste ve mne jeho dítě) nehledě na to ze moje mamka pracuje v kuchyni a často mi i vola jestli nechceme nějaké jídlo vzít (to jsem zapomnela zmínit) . Partner teď začal živit i převážně svoji babičku protože má zlomenou nohu, vozí ji jídlo 1-2x týdne 2 porce..nás plat je stejný plus jemu teď začne opět fotbal takže on bude mít + 7500 Kč navíc..vás názor? Včera mi tak hnul žaludkem ze nemám chut ho ani vidět a neumim si představit až se miminko narodí..říkal ze se postará, upřímně o tom dost pochybuji...samozřejmě i do budoucna si hypotéku atd budu platit sama, setrim si i peníze na mimořádnou splátku abych se ji co nejdříve zbavila a tím pádem ubydou náklady a casem bych tento byt mohla pronajímat a my mohli jít do většího (mám 2kk)...dekuji za vaše názory
Od narození miminka máme finance společné. Jinak před narozením jsem se dělili rovným dílem o nájem + měli sme zvlast 3500/měsíc na jidlo, popř se tam dohodilo. Jinak sme měli zvlášt i pokladničku a když sme dostali peníze na vánoce a k narozeninam, davali jsme je zvlášt a později použili na výbavu pro miminko. Upřímně pokud se už ted nedokážete dohodnout, později to bude daleko horší.
Taky máme společné finance. A k tomu teda každý zvlášť účet na menší kapesné (PC hry, posezení s přáteli, kafe s kamarádkama, to, co uznám jako už fakt luxusní mlsání a tak...) ze kterého se nezpovídáme.
@jjasmina no to mi prave včera řekl ať je tedy vše 50/50 kromě hypoteky..jsem mu řekla jestli se náhodou nezblaznil..ve finále já bych teda platila 9360 a on 4560..to i když jsem bydlela sama bez nej s nizkyma nakládama na bydlení bylo to nějakých 7k..no dneska za mnou přišel jak si vše uvědomil jak mám pravdu (asi dal na mě a podíval se kolik stojej pronájmy bytu) ..hrůza někdy ti chlapi...
Osobne bych nedokazala zit ve vztahu, kde bych snedeny chleba prepocitavala na prispevek do domacnosti. My mame vse spolecne vlastne od zacatku, co spolu zijeme. Ale chapu, ze ne kazdy to tak chce mit.
Kdyz takhle rozpocitavate kazdou polozku, budete se v budoucnu o penezich jen dohadovat. A ocividne se neumite o penezich bavit bez emoci - proc by te melo nastvat, ze po tobe chce prispevek - ty mas nejaky uhel pohledu, on taky a oba na nej mate narok a meli byste si o tom pragmaticky popovidat. Meli byste se shodnout na prioritach ve financich a jsk je chcete dlouhodobe spravovat. Jak to treba budete delat, az budes na materske? Budes na nem financne zavisla a o kazdou mimoradnou polozku mu budes muset rikat?
Mne z tveho popisu proste prijde zaazejici, ze porovnavate, kdo toho kolik sni, komu se vic pere pradlo atd. Prijde mi to, jak kdybyste byli spolubydlici nebo obchodni partneri, zkratka takove moc akuratni. Chapu, ze chcete mit v penezich jasno, ale toto je asi zahnane moc do extremu.
A jestli jsi partnerovi nastavila latku tak “prisne”, jakoze ty mas vic pradla, vic plat za sluzby, tak se neni cemu divit, kdyz ted ty vic jis doma, tak chce, abys vic platila - mozna ti tim rika neco mezi radky o tom, ze mu to predchozi nastaveni taky treba nevyhovalo a jen ti “oplaci stejnou minci”.
Kazdopadne si myslim, ze vase detailni vypocitavani nakladu a jejich deleni mezi vas dva neni dlouhodobe udrzitelne.
Uprimne si v tomto neustalem prepocitavani kdo toho kolik snedl a kdo ma kolik pradla taky nedokazu predstavit zit, ale chapu, ze kazdy to ma nastavene tak, jak chce.
Jenom mam poznamku k tomu 50/50 placeni. Ano, platila bys vic, ale protoze splacis svuj vlastni byt. To je treba zohlednit. Taky by mi prislo nefer, abych platila veskere vydaje, kvuli tomu, ze ty splacis hypoteku - na to bych pristoupila jen v pripade, ze budu mit na bytu podil.
@ai30 to zas takhle nepropocitavame, jen když se ke mne přistěhoval musela jsem zvednout náklady protože se zvýšili to je přece jasne..teď mi jen rekni jak já budu platit takovou částku když rodicak na 3 roky je nějakých 8 tisíc 😲 vždyť kdyby byl v jakémkoliv jiném pronajmu platí se tam jen za ten pronájem 10 a vejs..
@westie holky dekuju za názory - tema společný peníze se vždy rozebírá a pak z toho stejně sejde 😫 asi bude na čase to opravdu sjednat ..několikrát jsem navrhovala obálku kam kazdej budeme dávat a niccc...hold peníze ve vztahu to je zlo
Nemame a nikdy jsem nemela společné finance a to ani s exmanželem. S ex byly ty finance občas taky "podivné" a já jsem často platila víc - ho nebavilo chodit na nákupy nebo tak, takže mi posílal určitou částku, ale myslím, že to nebylo nijak moc. On si holt utrácel na svoje oblečení, hry a hospody. A taky mám svůj byt a hypotéku jsem si platila sama a taky mi po rozvodu byt zůstal a jen mimosoudne jsme se vyrovnali, protože dál nějaký peníze do rekonstrukce. S přítelem to máme tak, že já teď nemám skoro žádnej příjem a jedu hodně z našetřených, ale on platí teda daleko víc....Až se stydím no, budu muset brzo do práce, až bude synovi rok.
@me_druhe_ja to bych prave chtěla i já, pokusit se v praci domluvit alespoň částečný úvazek třeba praci z domova taky nechci aby vše platil pak on a já na něm byla finance závislá..neumim si to představit..já prave nasetreny peníze mám ale chtěla jsem je vložit do mimořádný splátky te hypoteky ..začínám uvažovat ze si je radši nechám protože člověk nikdy neví..
Chce se me blít, z představy že mám doma takovyho skrtacka jako ty... Vyrazila bych s vychcankem dveře za tohle fuj...
Holky, zabezpečit finančně rodinu, je hlavně úloha muže. Když tu úlohu nepřijme, tak to není dobrý.. slušně řečeno.
Raději bych si ty finance nechala být tebou....Nikdy nevíš...A úroky teď jsou docela příznivé, že se to snad nevyplatí. Já mám taky dost peněz bokem, v roce 2018 jsem uvažovala k mimořádné splatce ale kamarád, co tomu rozumí, mi to rozmluvil, že to má spíš cenu, když jsou vysoké úroky. Já právě žiju v zahraničí, měla jsem ještě českou mateřskou půl roku, vešla jsem se do ochranné lhůty, ale rodicak už nemám že. A tady nic takovýho není...Takže mám jen pár korun z pronájmu toho bytu za což tady udělám dva větší nákupy. 🤷 Ale i tak se chci pořád podílet na nákupech, takže jedu z těch našetřených. Holt počítám, že odeberu dost. Já jsem jako ty - nikdy jsem na chlapovi nebyla závislá, neumím to, mám z toho nepříjemný pocit když vím, že ho "potřebuju", abych mohla bydlet a jist....Obdivuju zeny, co jsou třeba 7 let v kuse s detma doma.
@me_druhe_ja dekuji za názor..já prave chytla hypotéku v době kdy byl úrok 1,99 takže úplná krása..a v lednu mi konci fixace, chtěla jsem tam vložit přes 300 tisíc které jsem byla schopna nasporit a tím by mi tam zbylo “jen” nějakých 150tisic ..nejhorší je když o tomhle partnerovi říkám a ptám se ho - byl si schopnej taky něco za tu celou dobu co jsme spolu něco nasetrit? A on co mi je po tom 😕 jak kdybych mu ty peníze chtěla sežrat nebo nevim..nejsem typ holky kterej by se od chlapa nechal vydržovat, naopak..
@me_druhe_ja Přesně tak, umořovat hypotéku s výhodným úrokem 1,99% je chyba. Správnou investicí není problém získat výnos 7%, letos je těch dobrých příležitostí mnohem víc než loni.
No tak jako tak je přístup chlapa špatný. Jak říkám, nemám společné finance a nikdy nechci, ale já přesně vím, co má za peníze a naopak. A rozhodně neresime, jestli zaplatil víc on nebo já. Kdybych nebyla taková jaká jsem, tak by nás teď kompletně živil. Ale jak říkám, taková nejsem.
U nás jsem většinu na začátku vztahu kolem jídla a energií platila já, ale řekla jsem mu, že až přijde dítě, bude muset jídlo převzít na starosti on. Každý máme svůj účet, přispěje mi do obálky sumou na malýho a buď to prohospodařím (co si budem - jídlo, kosmetika, boty, léky pro mrně zkrátka něco stojí), nebo se to odloží na spoření. Ono je taky rozdíl, z jakého příjmu to má dávat - jestli máš ty vyšší, nebo on..
@ai30 nemuzu souhlasit s tim splacenim vlastniho bytu. Kdyz uz to chceme resit na koruny, tak on u ni vlastne bydli. A ceny pronajmu se od vyse splatek hypoteky obvykle moc nelisi...
Tak to je sila. Neumim si predstavit, jak se spolecne dohodnete na vychove ditete, kdyz resite komu se vic pere a kdo toho vic sni. Pochopila bych to, kdyby to byla nejaka kratka nebo nevazna znamost, ale kdyz jste si udelali dite, tak asi mate v planu spolu uz byt cely zivot a potom nechapu to uzkostlive moje a tvoje.... My mame kazdy svuj ucet ale bereme, ze vydelane penize jsou pro vsechny a platime z nich co je potreba.
@peleta Mi teda prijde desive, ze to pocitaji jako kdyby dopredu cekali, ze se rozejdou a kazdy bude mit svuj zivot. Ja si to neumim predstavit bez spolecneho planovani, spolecneho setreni na spolecne budouci veci...
Penize mame společné od doby, co spolu bydlime. Živí nás hlavně jeho výplata, cca 2x tolik, co vydelam já na částečném úvazku (ze zdrav.duvodu nezvládnu plný).. Jo, jeho tisic spirtu a vybaveni mi nekdy hne zluci, já za sebe vydam nepometne mene, ne ze bych nemohla, ale nepotrebuju to. Na mateřské jsem mela min jak tretinu jeho prijmu. A sni asi 5x tolik co ja, porad peru.. Setrime spolecne, co jak se podari, ne moc, spis kdyz vypadne jeho prijem (pul roku atp.) rezervy se ztenci, pak zas odkladame. Vyhovuje nam to, celkem.
@marti89 teď zhruba stejný, mám asi o tisícovku více záleží jak je dlouhý měsíc - Jemu opět začíná fotbal on bude mít o 7500 víc než já
Neumím si představit, že bych řešila, že můj 80kg muž sní víc než já jako 50kg ženská. Máme společné peníze na svých účtech, většinu platím já, protože i s miminem vydělávám víc než muž. Řešení bych u vás viděla v tom, že si spočtete, kolik jsou vše celkové náklady, a když je poplatíte, tak zbytek vydělit dvěma a to každému zbyde na “vlastní” útraty.
Narozdíl od většiny tady si nemyslím, že zabezpečit rodinu je práce chlapa. Máme společnou rodinu, staráme se o ni oba, máme společnou domácnost, pečujeme o ni oba a oba vyděláváme a naši rodinu živíme. Přijde mi dost pokrytecký říkat, že chlap se musí podílet na všem a zárove tvrdit, že rodinu má uživit on. Zvlášť u chlapa s normální prací a normální mzdou.
@drep Přesně! Někdy mi přijde, že chlap by měl chodit do práce, živit rodinu, uklízet doma, vařit a starat se o dítě. :D
@drep Já jsem taky obě mateřské pracovala a jeden čas dokonce víc než manžel. Ale když ženská z domova pracovat nemůže a má jen rodičák, tak se opravdu chlap musí pochlapit a vzít většinu nákladů na sebe. Ale s tím musí počítat, než rodinu založí, jestli to vůbec utáhnou bez jednoho přijmu.
...to jako vážně řešíte takové blbosti, jako kdo z vás víc pere? kdo z vás toho víc sní? a co výchova dítěte? na tom se shodnete? handrkujete se o každou kačku už teď a co až příjde na svět miminko??? uvědomuješ si jaké nesmysly řešíte? jste partneři, žijete spolu, takhle mi to příjde jak nějaký souboj, že přežije jen ten vytrvalý a urputný...
my máme peníze společné už od začátku vztahu 🙂
taky můj muž jezdí pracovně pryč na 4dny v týdnu a vrací se na víkend a je samozřejmě jasné, že u nás o víkendu jede pračka i susička na plné obrátky, asi stejně tak jako můj 110kg vážící muž sní mnohem víc než já coby 50kg žena 😀 nikdy mě nenapadlo řešít takové blbosti... 🙄
a jinak co píšeš, mi příjdeš jako nějaká bytná, že řešíš kolik ti má zaplatit...jste partneři, čekáte miminko - k čemu řešíte všechno tak striktně na půl? a nebo na 3/4 podle té váhy??? joo a sportuj taky...
@veruuu_kubesovic nevim jestli si to četla cele 🙂 vůbec neresim jak se pere napsala jsem do příspěvku jen základní veci podle kterých se nastavilo ze jeho příspěvek na domácnost bude 3160 Kč..to by měl přispívat min si myslis? Sportovat už bohužel nemuzu, mám od doktorky zákaz, beru utrogestan na udržení plodu protože spinim😒
Dejte do obálky každej stejnou částku a z toho vše plaťte, co zbyde dejte na spoření nebo nějaký účet, kam můžete sáhnout pro rezervu. A protože si chceš hypotéku platit sama, je to lepší, aspoň se nemusíš pak s nikým dohadovat, kdybyste někdy šli od sebe, potažmo ho vyplácet.. Vybodněte se na řešení kravin jako praní - taky ti nepředhazuje kosmetiku nebo prádýlko..
A kolik bude přispívat na miminko?
Takhle nastavovat příspěvek na domácnost, když spolu žijete je podle mě naprostá blbost...
My máme finance společné, a naprosto nám to vyhovuje. Tím odpadají přesně takovéhle problémy...