Exekuce na "spolubydlící". Poradíte, prosím?

11. led 2021

Mám technický dotaz, právě jsem zjistila že je dost reálná hrozba že na naše "spolubydlící" je exekuce...
Vlastním RD, kde jsou dvě bytové jednotky, ale ne úředně oddělené - jedno patro = jeden byt, vstupní chodba je společná.
Jak je to v případě že obyvatelé druhého patra budou v exekuci, jak zajistím aby nešli olepovat věci u nás, když nemám žádný papír (nájemní smlouva, smlouva o užívání atp.) a ten papír nemám šanci získat...?
Díky za rady a zkušenosti.

somalicats
11. led 2021

Ideálně je vyhodit (myslím ty spolubydlící). Jinak mít doklady od všech věcí v domě na Tvoje jméno, případně nechat u notáře sepsat soupis majetku.

autor
11. led 2021

@somalicats To by bylo ideální, bohužel asi nemožné... A doklady tedy fakt nemám a soupis to bych tam musela běhat co měsíc, navíc i ten soupis by asi pomohl až pro zpětné vymáhání věcí zpět, což neřeší že bych byla ráda, kdyby zůstali rovnou tam co jsou... 🙄

somalicats
11. led 2021

Tak pokud je RD Tvůj, tak kde je problém je vyhodit?

autor
11. led 2021

@somalicats Morální i právní se obávám... 👎

somalicats
11. led 2021

Tak pokud tam nemáš ty "spolubydlící" jako věcné břemeno, tak kde je problém? Na morálku bych se neohlížela ve chvíli, kdy Ty sama můžeš přijít o svůj majetek kvůli nezodpovědnosti druhých.

autor
11. led 2021

@somalicats Potíž je v tom že i kdybych se opravdu rozhodla je vyhodit, tak není úplně jednoduché vyhodit někoho kdo má nezletilé děti, to je to právní úskalí a na něj bohužel navázáno i to morální v tomto směru (i kdyby to byl jediný směr...)

somalicats
11. led 2021

Ale je to jednoduché. A nebo ať Ti podepíšou smlouvu o užívání majetku. Ono se dost těžko radí, když jsi tajemná jak hrad v Karpatech. Ideální by bylo toto pořešit s právníkem, ten by Ti v e Tvé konkrétní situaci asi dokázal poradit nejlíp.

irmamala
11. led 2021

Když tam bydlí bez jakékoli smlouvy, tak snad právní nárok tam bydlet nemá žádný ne?

somalicats
11. led 2021

@irmamala Přesně tak, jediná výjimka by byla věcné břemeno na dožití.

somalicats
11. led 2021

Jinak pro autorku: mám s tím vlastní zkušenosti, kdy já jsem z naší rodiny jediná, vůči komu není vedená exekuce. Ségra má exekuci díky vlastní blbosti a máma díky megadluhům, co zbyly po tátovi a o kterých ona vůbec nevěděla, bohužel neměli rozdělené SJM. A nemám problém jim pomáhat, ale obě moc dobře vědí, že na prvním místě je ochrana mé vlastní rodiny před nástupem exekutora, takže co se financí a mého domu týče, jede se podle mých not, nebo mají smůlu. Pravda, ségra díky tomu se mnou už dva roky nemluví, protože jsem si dovolila nedat jí peníze, když jsem zjistila, že dělá další dluhy, ale to je mi jedno.

merope
11. led 2021

Jsou ty jednotky oddělené fyzicky? Pokud ano, pak prostě jasně dát jména na dveře. A zamykat si svou část domu (svůj byt), hlídat si vlastní majetek a podobně. Lidi, co je na ně exekuce, jsou občas ochotní k ledasjakým podvodům a peníze z nich už nikdy nedostaneš. Trvalé bydliště tam doufám nemá.

autor
11. led 2021

@somalicats Pokusím se objasnit tajemství Karpatského hradu, i když v případě že mě tu někdo sleduje, už bude anonymní příspěvek bezpředmětný, ale pokusím se netrpět stihomamem 😅
Věc se má tak že jsem před lety dostala "darem" rodinný dům, ve kterém žije krom nás ještě má matka a nezletilé sestry (čímž odpovídám i na dotaz @merope ano mají trvalé bydliště). Věcné břemeno sice není, ale v tomto jsem pitomá a i když bych ráda tak je neumím (a do určité míry ani právně nemohu) vyhodit. Byty jsou "fyzicky" oddělené jeden každý byt je v jiném patře, společná je pouze vstupní chodba, ale úředně to na dvě bytové jednotky oddělené není, ani nejsou dvoje hodiny, krom dvou jasně odlišných bytů a poměrů není jak prokázat že má rodina je v jednom a její rodina v druhém bytě. Nájemní smlouvu, ani smlouvu o užívání z nich nedostanu, není jak, nekomunikujeme spolu a nehrozí že by i při velké snaze učinili "vstřícné" gesto, to je pravděpodobnější že by mě spíš zahrabali při měsíčku na zahradě...
A dnes jsem zjistila že jí hrozí exekuce (jestli jedna nebo víc nevím), nepřebírá poštu, nic neřeší a všechno jí je u řiti, navíc je bohužel více než jisté, že kdyby zjistila že může exekutor i na náš majetek (protože ona nic nemá), tak by byla schopná si jít půjčit k lichvářům. No a já teď potřebuji vyřešit jak se tomu vyhnout, protože při představě že sem vletí exekutor a zabaví nám počítače, telefony atp. tak si tu distanční výuku teprve užijeme a to už bych se šla opravdu pověsit...

To že semnou nebude komunikovat mám srdečně v paži, nekomunikuje semnou už několik měsíců a když komunikovala tak pouze v duchu výčitek co jsem všechno podělala, takže to mě opravdu netrápí, trápí mě pouze to že jsem se opět nechala zamotat do pasti, protože jsem idiot...

Je jasné že tady každá rada drahá, už jsem se snažila dovolat právníkům, bohužel s trochou štěstí někoho zastihnu zítra, ale do té doby zešedivím, tak potřebuji alespoň špetku naděje na konci tunelu... 😉

merope
11. led 2021

Tak jako naděje na konci tunelu - pokud řešíš s právníkem, tak ti věřím že poradí. Pokud jsou to opravdu dvě oddělené jednotky, ty žiješ v jedné a oni v druhé, tak myslím, že jsi opravdu absolutně v pohodě. Právník ti jen poradí, jak to udělat, aby bylo jasné, která bytová jednotka je koho a že na tvůj majetek nesáhnou.

merope
11. led 2021

Ono je klíčové to, že někteří exekutoři jsou fakt *** (potkala jsem i že žena podala žalobu na neplacení výživného a exekutor šel k ní domů...), ale tam pomůže právě to, že budeš mít právníka. Chtělo by to tak nějak z té její pošty zjistit případně alespoň exekutora, který to bude mít na starosti. Ale nechci laicky radit, když ti zítra poradí právník. Exekuce zase tak rychlé nejsou, tak neboj, že by přiběhli už zítra.

mimi1004
11. led 2021

@merope Obávám se, že dáváš planou naději. Pokud je to rodinný dům a nikde není úředně zapsáno, že jsou v něm oddělené 2 bytové jednotky, tak z pohledu exekutora jsou jmenovky na dveřích fakt úsměvné a vůbec ho nebudou zajímat.

martaskaaa
11. led 2021

Pokud v darovací smlouvě není uvedeno, že dárce má právo užívat nemovitost např na doživotí apod (tudíž na dům není vázane v katastru žádné břemeno) máš právo je vyprovodit z baraku.
Chápu na druhou stranu, je to tvá rodina, ale pravděpodobně to tvoji matku nebude ani zajímat a jen tak nevypadne. Však pokud má exekuce, z čeho by platila nájem, že?
Bohužel případné vymahače opravdu nebude zajímat, čí co je. Jednak kvůli tomu, ze je to jedna jednotka a taky tam mají ten trvalý pobyt.
Pokud nechceš přijít o majetek, zajdi za právníkem, obětuj 1-2 tisíce a ať poradí, co se s tím dá dělat.

martaskaaa
11. led 2021

@merope ale ten barák jsem pochopila není jako dvě jednotky, jen si to tak sami rozdělili, že každý užívá jedno podlaží.
Hele i můj brácha měl exekuce, neměl u našich ani trvalé bydliště a bydlel jinde a dovolili si zazvonit, zkusili to, protože měl holou prdel a z něj žádná koruna ani majetek nekápnul

mimi1004
11. led 2021

@martaskaaa A co na to vaši? Vyhodili je, doufám 🙄

martaskaaa
11. led 2021

@mimi1004 Vyhodili. Táta i bracha mají stejný jméno. Nejdriv, že to tak je, když syn nemá, chodí se za rodinou, ale neobstali. Po těchto zkušenostech právě rozdělili majetek mezi me a ségru, takže právě jsme řešili darovací smlouvu (s břemenem užívání), prostě aby už do budoucna zase někdo nezaklepal a nedopadlo to zle.

Jo jinak také je varianta, že majitelka jim může zrušit trvalý pobyt (ať si ho dají třeba na úřad)

marcicek84
11. led 2021

Ten pripad,ktery popisujes se stal memu stryci nastehoval si do patra mladou holku,ktera nemela kam jit,ze ji poskytne pristresi a ona se o nej postara (vdovec),byla to ustni dohoda a nechal ji tam napsat TP, ale byty nebyly prepsany na 2 bytovky,byt mel kazdy sve vstupni dvere. No po 10 let ho navstivil.kvuli ni exekutor a bral vse i jemu,takze nakonec stryc na za ni dluhy stejne musel zaplatit,jinam by tam chodili stale,pani nakonec to trvale bydliste zrusil,jako majitel to lze,mela ho na urade.Ona se pak nakonec i odstehovala (urazene ego).

elennka
11. led 2021

udělat nájemní smlouvu a vymezit užívání, nájemní smlouva může být i na 1 Kč, jinak od všeho mít doklady, že je to tvé. A určitě se poradit s právníkem. Pokud je vše společné, tak mohou sáhnout i na tvé věci. A důrazně upozornit, že pokud není věčné břemeno.. v rodině je to blbé, ale je to potřeba zavčas řešit.

autor
11. led 2021

@merope Já jsem právě volala na exekutorskou komoru, tam byla sice velmi ochotná paní, ale moc naděje do žil nevlila a odkázala mě právě na jejich právníka, že by mohl poradit, ale... Jenže do zítřka je ještě spoustu hodin a bezesná noc 😴
@martaskaaa Ano barák jsme si rozdělili ústně, ne úředně. Ono to s tím zrušením trvalého pobytu není tak jednoduché, na to aby jsi mohla někoho nahlásit na úřad potřebuješ svědectví, že se tu minimálně tři měsíce nezdržuje a to nesplňujeme, protože tu stále je. Další věc je že právně jsem povinná jí sehnat adekvátní náhradu a zvláště když má nezletilé děti, ve stejné cenové a úrovňové třídě, potíž je že neplatí nic ani energie, nepřispívá a to se špatně hledá adekvátní náhrada, navíc jí odtud dostaneme maximálně heverem a to pouze za předpokladu že jí s ním majzneme šikovně po hlavě... A nemluvím o zákonu kdy je dítě povinné zajistit výživu rodičům, pokud toho nejsou schopni, takže pokud by neplatila nájem tak jí mám doma na to šup zpět ještě se "soudní" doložkou
@elennka Nájemní smlouva je nereálná, nepodepíše nic. Bohužel jsem si to vlastní blbostí a naivitou dost zavařila... A doklady nemám, mám tu věci co jsme dostali, koupili před lety atp. Nedoložím skoro nic, navíc ne s podmínkou toho že to musí být faktura, na které je jméno, takže nestačí např. mít účtenku z datartu na lednici, ale vysloveně by to musel být doklad na kterém je mé jméno a to opravdu nemám 🤐

autor
11. led 2021

@marcicek84 No tak to nás asi čekají velmi zajímavé věci... 😒

somalicats
11. led 2021

Matka neni schopna pracovat?

marcicek84
11. led 2021

Anonymni - mate pripad na pravnika,bez jeho zasahu se exekutor projde i vasim bytem,bohuzel

autor
11. led 2021

@somalicats Schopná by asi i byla, ale nikdy tuto činnost neprovozovala a nemyslím si že by na tom chtěla něco měnit...
@marcicek84 No asi ano, jsem z toho "nadšená"... 😢

j.a.n.i
11. led 2021

@martaskaaa Pokud tam bydli, tak jim trvaly pobyt zrusit nemuze, to za prve. A za druhe, exekutor muze tam, kde podle indicií dluznik bydli, tp ho az zas tolik nezajima.

somalicats
11. led 2021

Tak to uz ale neni Tvuj problem. Vyzivne by musel stanovit soud a pokud je matka prace schopna, tak Ti ji na krk pochopitelne nikdo nehodi. Jestlize s Tebou nema uzavrenou najemni smlouvu, tak nemas ani povinnost ji cokoli hledat (bez ohledu na nezletile deti). Uvidis, co Ti rekne pravnik, ale nemyslim si, ze by ji vystehovat neslo. Jinak ten soupis veci u notare by nebyl od veci, nevim, proc bys ho musela kazdy mesic menit - cokoli cennejsiho si odted koupis domu, tak idealne pres net na fakturu, abys na tom mela sve jmeno, to uz pak bez problemu s tim soupisem dolozis.

niski
11. led 2021

a nešlo by dům rozdělit na jasně dané bytové jednotky?

marcicek84
11. led 2021

@niski to neni uplne banalita,kduz uz to ma zapsane na katastru jako jednu bytovku,delaji se kolem toho celkem opicky...