Dohoda o úpravě poměru nezletilého dítěte. Rozumíte tomu někdo?

krista25
1. zář 2020

Dobrý den/Ahoj je tu někdo kdo rozumí úpravě styku s dítětem? Bývalá partnerka mého muže, nám nechala ve schránce dopis, psaná dohoda kterou potřebuje doložit na úřad, kvůli Příspěvků na bydlení. Od jejich rozchodu to bylo vše ústně.
Napsala si tam doložku že je otec povinen platit školní a mimo školní aktivity(polovinu). Alimenty platí vždy k datumu co má, přispívame půlku na kroužek, půlku v září na školu, taneční oblečení na soutěže. Dále její vymysli že potřebuje nové kole nemůže být z bazaru, Tábor v Chorvatsku atd... oblečení nám také nedává. To kupujeme a není to moje povinnost, aspoň já si to myslím. Takže potřebuji poradit jestli jeho povinnost je platit alimenty +všechny její vymysli? Nebo jen alimenty? Děkuji za odpověď a pomoc Kristýna 🙂

jipe
1. zář 2020

@krista25 Dohoda je od slova dohodnout se, pokud se nedohodnou, rozhodne soud

merope
1. zář 2020

Doplnila bych půlku aktivit, na kterých se společně domluví. (Takže třeba pokud nebude souhlasit s kolem z bazaru, nechť koupí nové - za svoje...)

gruyerre
1. zář 2020

@krista25 když se nedohodnou, rozhodne soud, ale myslím si, že ten návrh od bývalé partnerky je rozumný. Otec by samozřejmě měl platit půlku výdajů na dítě.. Škola, kroužky, tábory, kolo, lyže. Alimenty platí, to je jasné, to je na bydlení a na stravu.

drep
1. zář 2020

@gruyerre to sice ano, ale musí to být po domluvě. Mužova exmanželka taky zkouší direktivně oznamovat, že se jejich společné dceři musí koupit plavky za osmičku a hrozně se diví, že takhle to nechodí.

nat
1. zář 2020

@krista25 urcite to neni jeho povinost toto vse platit,mam zkusenost od sestry,chtela take vse od partnera pulku pres obleceni druzinu a jine...Bylo rozhodnuto,ze pokud otec plati vcas podili se i mimo placeni mimo alimentu neni povonost platit vse.Treba ty vylety a tak je to ciste na rodici,ktery ma dite v peci a pokud pozada protejske o polovinu je to ciste na nem zda prida ci ne.takze Tabor v Chorvatsku asi nebude bezna vec ktera je nutna k zivotu

krista25
autor
1. zář 2020

Samozřejmě nemáme problém jí dávat peníze navíc. Je to jeho dcera, ale teď už mě to přijde, že si z nás snaží dělat dojnou krávu. A jak mile toto bude napsané v té dohodě, tak ji bude muset přispívat na všechny její vymysli. Příště ji koupi kolo za 15000?? Hlavě ona se s námi neomlouvá, ona to oznamuje.,, Viz. to Chorvatsko za dva dny mám platit tábor v Chorvatsku tak mě pošli 4000kc navíc.,, všechno oblečení ve skříni má koupené od nás. A ona vymysli jak z nas dostat další a další peníze.

nat
1. zář 2020

@krista25 přesně tak paní si myslí že když pískne že hned zaplatíte ,ale tohle si myslím,že už určitě přes čáru.Byt Vámi zasla bych na Ospod a optat se tam.Vysvtlit situaci a říct jak co platíte co kupujete a pokud by eventuálně paní podala nějaký návrh budou vidět že platíte máte snahu ale také máte svůj život a své potreby

krista25
autor
1. zář 2020

@nat já mu říkám že vždy když něco platí navíc ať si dá do poznámky na co to bylo. Např. T-Bass atd.,aby jsme vše dohledali kdyby něco. Nemluvě o tom že dceru nemáme jednou za 14 dní jak je napsáno v té dohodě. Ale od čtvrtka do pondělí do rána, měsíc o velkých prázdninách a tak bych mohla vypisovat dál.

antoinet
1. zář 2020

A neměla by ta domluva probíhat mezi maminkou a tatínkem dítěte? Oni jsou rodiče a rodina dítěte a mají si spolu sednout a probrat, které aktivity a vybavení chtějí svému dítěti dopřát.
O tahání po soudech a sociálce asi nikdo nestojí, to by byl stres, který odskáče to dítě. V každé rodině je na začátku školního roku napjatý rozpočet, ale bylo by škoda pokazit jejich fungování na bázi domluvy.

nat
1. zář 2020

@krista25 určitém dobře si schovávat účtenky a tak,neříkám třeba kino a tak ale takové výdaje jako jsou hodnotnější věci věci do školy oblečení a jiné.....Ona ta maminka pak může říct že nic nekoupil a je to její slovo proti Vašemu bohužel to tak funguje....Určitě bych i zmínila jak Vám ji dava nebo ne

krista25
autor
1. zář 2020

@nat ano všechno máme dolozitelne, moc Vám děkuji.

kridav
1. zář 2020

Toto jsme bohužel taky řešili. Manžel má 2 dcery z předešlého manželství a jeho ex si vedla tabulku na všechny "vedlejší výdaje". Třeba školní pomůcky, a to jí i soudkyně řekla, že to jsou běžné výdaje. Pak tam měla šerpu na imatrikulačni ples a i lístky, lístky do planetária a kino se školou. Psala tam fakt skoro vše. U ní byl ten problém, že si vždy něco nevymysleli a přišli už s hotovou věci a manžel aby jen platil. Nikdy se ho nezeptala, jestli to není problém a jestli na to vůbec má. Takže podala žádost o zvýšení alimentů a snad už dá pokoj. Je fajn, že se jejich dcery budou mít dobře, ale mi teď žijeme od výplaty k výplatě, a musíme se hodně uskrovnit.
Právník nám řekl, že polovina vedlejších výdajů se většinou platí při střídavé péči. A hlavně by to mělo být na domluvě obou rodičů, jestli na to obě strany mají. A ne automaticky počítat, že to otec musí zaplatit.
Mám taky 2 děti z předešlého manželství, a po ex chci na vedlejší výdaje jen výjimečně, a hlavně se ho nejdřív zeptám, jestli by byl ochotný tu půlku zaplatit.

kridav
1. zář 2020

A ještě dodám, že od manžela ještě dostávají dárky teď s námi byli týden na dovolené, ale jinak už k nám nejezdí ani na ty víkendy jednou za 14 dní. Ale prachy to jo ty se jim hodí. A dovolená se jim taky líbila, ale aby měly pravidelný kontakt s tátou to už ne. A to už jsou dost velký 16 a 14.

lv
1. zář 2020

darky a dovolena je pro me tedy uplne normalni, ne? A v tom veku, no takhle velky holky uz moc s rodici travit čas nechtějí, víkend atp.
@kridav

krista25
autor
1. zář 2020

@kridav ano to znám velmi dobře, dárky za tisíce na dovolenou s námi samozřejmě také jezdí. Ale aby jsme platili kde jakou blbost to se mi tedy nelíbí.
Ona chce jen nové věci, z bazaru ne. A nikoho se neptá jestli na to máme. Jen pak stroze napíše smsku nebo to vzkaze po dceři, že potřebuje to a to. A oslicku otřes se, máme spolu syna, člověk kouka kde ušetřit. Když není potřeba novou věc nekoupím(jídelní židlička, stoleček s židličkou). Navic když jsem na mateřské a partner nevydelava nějakou velkou sumu. 🤦‍♀️🤷‍♀️Domluva s ní není, jen dávej dávej. Tedka jak jsme přidávali na kolo, tak říkám to jsem zvědavá na barvu, to bude klucici nebo neutrální. Partner ne to bude růžový přece,za pár dní je potkám a holka zelený kolo. Samozřejmě aby to mohla dát synovi, kterého má s někým jiným. Z toho jsem taky nas**na, ale to se nedá svítit. 🤷‍♀️

petrasipkova1
1. zář 2020

Chudáci děti, jako fakt JEŠTĚ dostávají dárky? Uff. Tenhle rozklad klasického pojetí rodiny me zničí, uf. Ženy,uvědomte si laskavě,ze pokud se chlap množí na několika místech, tak holt musí makat jako šroub aby to zvladnul. Musím děkovat bohu ze jsem měla jako dítě úplnou rodinu a hodně se musíme s muzem snažit aby naše děti taky měly laskyplnou rodinu, protože tohle je teda nářez.

lv
1. zář 2020

@petrasipkova1 me spíš vtdy překvapí, že pokud by napsala zdejsi maminka neco ve smyslu"holky muj ex mi dělá problemy, ani na kolo nechce dat, musi se podilet pulkou i na vydajich na skolnich a mimoskolnich vydajich, krouzcich.. Neni s nim domluva, nasekal si novou rodinu.. " tak se zvedne vlna nazoru, co si to ten pacholek dovoluje, at honem padi na soud zvednout alimenty a došlapne si na nej.
Záměrne prehanim, nic proti tvemu dotazu nemam
@krista25

krista25
autor
1. zář 2020

@lv já to chápu, chtěla jsem znát další názory. Vím že je to jeho dítě a že je v pořádku že se ji přidává na různé věci. Ale všeho s mírou 🤷‍♀️🙂.

anicka123kk
1. zář 2020

opravdu je mi nepříjemně když čtu tyhle komentáře...kecy typu “není to moje povinnost”....je to tvoje povinnost když si najdeš chlapa který už má dítě.

kridav
1. zář 2020

@lv ale jo to já neberu, ale už to nikdo neřeší, že jsme měli za ně výdaje když u nás byly, že to jsou vlastně další peníze, které se za ně vydají. Kdybysme měli víc peněz tak to neřeším. Tak manželovi řeknu, pošli jim kolik je potřeba a klidně jim pošli i nějaký kapesný.

@krista25 úplně rozumím. Že do toho taky nemůžete mluvit. Tohle je naprd. Asi si ona taky mysli, že si peníze tisknete.

barulina
1. zář 2020

Povinne jsounpouze alimenty. Vse okolo neni nic co rodic, ktery nema v peci hradit musi. Bohuzel, dohoda je o dohodnuti.

barulina
1. zář 2020

@krista25 vzdynmus8 vyt vse v pptnamce. I ty alimenty nazev, neb kdyz rekne ze jinalimenty ndplatite, vy jste povinni dokazat ze platite a to nemas jak, to ze vezejmenounplatbunposilas kazdy mesic v stejne vysi nanucet neni dukaz... Pozir na to

krista25
autor
1. zář 2020

@barulina všechno co platíme dáváme do poznámky, aby to bylo i pro nás na účtě dohledatelne. 😉

lv
1. zář 2020

@kridav nějaký kapesny rodiče dávají, at matka, nebo otec, podobná poznamka jako davani dárků 🤩

kridav
1. zář 2020

@lv asi nechápeš jak jsem to myslela. Když je normální rodina, která má jen svoje děti, tak je jasný že neřeší dárky, kapesný a ani žádný vedlejší výdaje, vše mají jen pro sebe a řeší vše spolu. Ale když je rozvedená rodina, kde má otec děti z předešlého vztahu, a platí na ně řádně alimenty, a i vedlejší výdaje, který taky nejsou malý, a pak ještě na víc platí dárky, kapesný, dovolený, výlety tak už pak nezbývá moc pro tu rodinu a děti, který s ním žijou, prostě už to jsou další peníze na víc, který chybí.
Už jsem tady i slyšela, že si tedy neměl zakládat další rodinu. Ano nemusel. Mohl už do smrti zůstat sám a jen platit na dcery, teď v pubertálním věku by je už ani pořádně neviděl. A byl by sám a nešťastný, protože můj manžel je hodně rodinný typ, a děti pro něj hodně znamenají. Neměl by nic jen tu povinnost platit a nic z toho. A přece vztahy se nebudují jen na penězích.
Kazdy má právo na to být šťastný, a mít vedle sebe spokojenou rodinu. Jsem ráda, že s ním mám syna, protože vidím, že je moc rád, že aspoň to jedno dítě si může naplno užívat.
A jeho dcery k nám evidentně přestaly jezdit, jen proto, že nemohl platit vše co oni si navymýšlely, a on neměl možnost se k tomu vyjádřit.

elencze
1. zář 2020

promiň, ale nechápu, proč se na tohle ptáš. Je to dohoda mezi rodiči dítěte, pokud se v jejím obsahu něco nelíbí otci dítěte, měl by to řešit on a nejlépe opět dohodou. OSPOD apod., jak tu některé řeší, to jako vážně, bude se vám pak všem lépe žít, pokud dosud vše v rámci možností fungovalo? Tvé povinnosti to sice nejsou, ale pokud žiješ s mužem, který už má dítě, má povinnosti on (a kromě těch stanovených zákonem, by měl mít i nějaké vlastní, vyplývající z jeho svědomí a lásky k dítěti) a já bych si ho spíše vážila za to, že se netváří, jako že žádné dítě nemá, než se mezi ně snažila vrazit klín řešením jen finanční otázky.

hancazivocich
1. zář 2020

mám takový názor, že dohody dost často fungují do doby, než se do nich vloží noví partneři...Proto nezasahuji do výše částky, kterou manžel platí, ani on nezasahuje do mých záležitostí..pokud nelze dohodu, nechte to na soudu...Mně například přijde částka, kterou platí ex dostatečná, navíc je žaba u něj i dost, proto mi nevadí koupit a vybavit věcmi na tv, zacvakat kroužky, výbavu do školy. Peníze na sešity, atd..Nemluvím o nízkých částkách, se kterými živoří ostatní maminky..Nemluvím o výši platů, atd..Spíš je to o tom zchladit horké hlavy, sepsat si to, navrhnout, atd..Dyt se můžou domluvit, že například na dražší mobil přispějí oba rodiče, atd..Fungovalo to i tak, že otec ji bral k moři a já jim přispívala určitou formou ,,kapesného", aby třeba nemusel řešit nějakou zmrzku, nebo atrakci navíc..Asi jsem byla i ráda, že ji k moři brali, pže s námi se nedostane.
Všichni muži, co se k dětem hlásí, platí a fungují ...mají v určitých ohledech můj respekt. Někdy můžou být i lepšími otci, než byli ve vztahu.

la_amanita
1. zář 2020

Ježíš to je hrůza, že dítě i po rozvodu by mělo žít tak, jak bylo zvyklé dřív. Vždyť přece by ta ex měla předpokládat, že otec, když má novou partnerku, bude brzy otcem jejího dítěte, tak přece musí zavřít kohoutek předem, aby pak nebyl takový šok, když prvorozeného odsune na vedlejší kolej úplně. Navíc si ex má najít nějakého svého šamstra a ten by měl to děcko živit, že jo!

anicka123kk
1. zář 2020

@kridav tyvole, přesně takové jako vy jsou na facku🙂

kridav
2. zář 2020

@anicka123kk a proč jako???