Dnešní ceny vs. naše příjmy. Řeší někdo podobně?

lucifux
29. čer 2022

Ahojky děvčata, i když je mi to celkem blbé to řešit, ale je tady taky někdo...?
Kdo začal poslední měsíc řešit co se bude kdy vařit a na čem se ušetří. Protože by nevyšel s financemi
Jsme 6ti členná ( 2 dospělí + děti 5r, 3r, 1 a 3/4r, 4m ) rodina + 4 domácí zvířata. A poslední 2-3 měsíce jedeme fakt na doraz. Jdu do krámu a všechno stojí jednou tolik, co před tou blbou válkou na UK, takže si nesu domů to co vždycky, ale s tím že jsem tam nechala o 1000,- víc. To už je pak znát na konci měsíce. To samé nafta. Natankuji za 500,- a místo 14 dní jezdím jen 8 dní... Jestli to takhle půjde dál, tak pošlu kluky asi pást.
Cítím se za to hrozně trapně, strašně si to vyčítán, že začínám selhávat.
Uklidní mě někdo...? Má to tady někdo podobně?

veritanas
29. čer 2022

@lucifux my teda na doraz nejedeme, ale cítit je to znatelně. Myslím, že to postihlo všechny a to dost výrazně. Taky jsme se museli uskromnit, protože ty ceny jsou šílené. Začala jsem kupovat hodně privátní značky supermarketu, používám slevové kupóny, dělám si jídelníček, abych koupila jenom to, co potřebujeme. Ale i tak potřebuju o polovinu víc peněz na domácnost. Hodně se dá ušetřit i na drogerii, tu si vyrábím doma - ocet, soda a kyselina citronová.

koordinatorka_odboje
29. čer 2022

Naklady na energie 100% nahoru, naklady na jidlo o tech 30-40%, benzin taky ale my vyuzivame bus, kdyz to jde. Uz jsme utahli opasek celkem hodne a to jsme nikdy zrovna neuzivali, nerozhazovali.

levandule_k
29. čer 2022

Je tady skupina o šetření, přidej se a třeba tam bude rada, co ještě neděláš. https://www.modrykonik.cz/group/4346/

Pokud si někdo každé ráno kupuje latté ve Strabucksu a chce ušetřit, tak řešením je, aby si to latté nekupoval. Ale blbě se radí člověku, co tohle už dělá, do kina nechodí, Netflix si neplatí a na výlety chodí do přírody s vlastní krabičkou jídla.

Nevyčítej si to, tohle dopadá na spoustu rodin. Napiš si seznam příjmů a výdajů, třeba tam najdeš nějakou mezeru.

konidana
29. čer 2022

@lucifux hmm, tak já to řeším furt stejně už dávno, letos nám ovšem skoro nezbývá ani na nízkonákladovou dovolenou

volodka162
29. čer 2022

@lucifux Nejsi jistě jediná. Já třeba s manželem nedřu bídu s nouzí a máme rezervy, ale i tak to na mě dopadá....ale díky výše uvedené skupince na které Ti levandule_k dala odkaz, tak jsem výrazně před x lety snížila výdaje a i nyní jsem stále relativně na náš poměr nízko ve výdajích na jídle a drogerii. Naopak zase ty ušetřené peníze dávám jinam... Jestli to opravdu myslíš vážně a CHCEŠ něco změnit, zabrusli k nám a "podíváme se na to". Zjistíš pak kde se dá ušetřit, na čem slevíš, na čem nebudeš chtít slevit (každá má svoje úchylky...) atd. A hodně toho už je napsáno a stačí projet historii, ale i tak nevadí - opakování je matka moudrosti.

kristyna109
29. čer 2022

Jop, naprosto chapu! Mame teda dve deti, ale taky to dost pocitujeme a dost casto sahame do rezerv😏 A desne me to stve. Z nakupu se mi protaci oci a to kupujeme v podstate porad to same, ale jednou tak drahe. Benzin ani nemluvim. Puvodne jsme chteli jet letos na dovcu k mori a zmenili jsme plany😏

pampeliska1313
Autor odpověď smazal
Zobraz
zelenaesmolda
29. čer 2022

@lucifux
Ja jsem teda napocitala 7 clenu vasi rodiny.5 deti a 2 dospeli ne?

hojda
29. čer 2022

@zelenaesmolda 1 a 3/4r je jeden

zelenaesmolda
29. čer 2022

@hojda
jo takhle :😀

lucifux
autor
29. čer 2022

@zelenaesmolda 6 členů. 2 dospělí a 4 děti.

lucifux
autor
29. čer 2022

@hojda ano

juliemichal
29. čer 2022

taky jsme na tom stejně,akorát my máme 5 dětí,manžel má na Ostravu slušný plat 😲 kolem 50 tis měsíčně,já mám 10 tis rodičák +-5000 za brigádu 😀 😀 no měla jsem bokem dáno 30 tisíc,abych měla rezervu,mno na tu rezervu jsme už tento měsíc sáhli 😲 sice jsme koupili dětem kola za 17 tis,co jsem brala s těch ušetřených peněz,ale jak vidím co kolik kde stojí,tak vím,že tento měsíc sáhnu ještě na těch 13 tis,co mám bokem 😲 ale po výplatě to zase doložíme.
Jezdíme 1x za 14 dnů nakupovat do Polska,ale nechám tam +-11 tisíc,jako 3500 jsou cigarety na těch 14 dnů,potom nafta,ale stejně je to pálka.už fakt ani nepomáhá to,že jezdíme nakupovat do toho Polska a to ještě není všemu bohužel konec ☹

lucifux
autor
29. čer 2022

@pampeliska1313 snažím se šetřit kde se dá. Sladkosti jsem přestala kupovat úplně, mají jen to co dostanou od babiček. Pijeme pouze vodu se šťávou. Dělám si jídelníček na celý měsíc, podle toho nakupuji. Případně když vidím že je něco v akci a vím že to budu příští týden vařit, tak to koupím taky. Chodím do krámu se seznamem a nic jiného, než je na papíře nekupuji. Zatím se to tak nějak dá. Oblečení kupujeme jen nejstaršímu, mladší dědí. Boty bohužel všichni vždy nové. Ale jen ty do města. Na dvůr mladší taky dědí.

hezz17
29. čer 2022

@juliemichal 3500 za cigarety na 2 tydy? 😱

lucifux
autor
29. čer 2022

@lucifux a to nekouříme, alkohol nepijeme, do hospody nechodíme. Jen ještě bohužel své pomocí doděláváme barák. Takže nějaký materiál... To dneska bohužel taky všechno podražili.

juliemichal
29. čer 2022

@hezz17 ano 4 kartony,ale kouří s námi tchýně,manžel má 2 krabky denně a já mám cca půlku krabky na den? 😲

blue108
29. čer 2022

@juliemichal promiň, ale chudáci děti, že musí žít v takovým smradu. Jste tím úplně nasáklí. A další věc jsou finance. 🤦

zelenaesmolda
29. čer 2022

@juliemichal
2 krabicky denne a stezujes si,ze je draho.tvl ja mam dost.Koureni je luxus a kdyz na nej nemam tak to nedelam.Za ty penize by mohla byt rodinna dovolena,kterou si uzijou i deti nebo jine aktivity pro ne.Chudaci decka fakt.

zuzineckah
29. čer 2022

@juliemichal tohle je přesně o tom totálně dementním myšlení... prohulíte 7 tisíc měsíčně, podlamujete si aktivně zdraví, což se nejspíš projevuje nebo projeví na nákladech na léčbu čehokoliv a horekujete, že je draho... tvl. Napiš, že si troll, protože jinak si blbá jak tágo 😠

volodka162
29. čer 2022

Ježiš holky, trochu klid.
Já teda s vámi třeba souzním a plně to chápu, ale takhle dotyčnou paní asi těžko krásně navnadíte na "šetření". Ono je to taky těžké ze dne na den přestat kouřit. Nechci ji obhajovat, ale šlo by to napsat trochu "normálněji" než se hned tvrdě navážet. Znám více lidí co kouří a nenavážím se do nich, protože to je jejich život a když by potřebovali pomoct - jakože by se zeptali jak to dělám třeba já (finančně), tak jim to vysvětlím, ale né takovým způsobem co vy...
Ale pravda, že jedna věc je nadávat jak je draho a druhá věc kolik korun to dělá ročně..já ani nevím co stojí teď průměrná krabka cigaret 😀

zelenaesmolda
29. čer 2022

@zuzineckah
a pak breci na socialce o pridavky na dite nebo prispevky na bydleni

martulka88
29. čer 2022

@lucifux Tento měsíc to fakt už pociťujeme - ano, měli jsme výdaj navíc, jelikož jsme si koupili nové hrnce. Ale když je odečtu, tak jsme utratili celiu výplatu muže. A to k tomu já jsem teď poslední měsíc jen o vývarech a rohlíkách, takže jsme "ušetřili" na jídle, kde jsme vlastně nic neušetřili. Ale co se mi osvědčilo, kde se dá ušetřit, tak jet dle letáku a nakoupit dle toho jídlo na týden. Tam vím, že se dá i 2-3000,- ušetřit. Plus nekupovat blbosti - sladkosti apod.. a spíš upéct buchtu

drep
29. čer 2022

@zuzineckah moje švagrová vychází od výplaty k výplatě. Neteř jde do kina, pokud ji vezmeme my, boty jí kupuje tchýně. Ale švagrová bydlí ve nájmu ve větším bytě než my, má gelový nehty, pije alkohol (čímž neříkám, že chlastá, to zase ani náhodou, ale pivo nebo vodka s džusem vyjdou dráž než voda z kohoutku a čaj) a do nás se naváží, že jsme bohatí🤷🏻‍♀️

volodka162
29. čer 2022

@drep To je smutné ☹ Ale pokud by se navážela, tak bych ji hned uvedla tyto rozdílné příklady (vy nepijete - ona pije, nemáš nehty - ona má, atd atd...). To jsi mi připomněla, že bych si mohla konečně po třech letech udělat dobře ke kadeřnici...jenže než se rozhoupu, tak si zase stoupnu k zrcadlu s nůžkama a .... 😀 😀 😀 Mám příjemně v srdci, že jsem ušetřila litr 😀

juliemichal
29. čer 2022

@blue108 děti v tomto nežijou,kouříme v budce.před dětmi již několik let nekouříme.

@zelenaesmolda no jako ano stěžuji si,ale když manžel vydělá kolem 50 tis měsíčně,tak mu nemůžu diktovat kolik může kouřit a kolik ne 😲 několikrát jsem mu to říkala a fakt bez úspěchu 😲 😲 já to kouření omezuji jak můžu 😲 😲

@zuzineckah tak promiň,když já omezuji kouření jak se dá a manžel vydělá kolem 50 tis měsíčně,tak mu fakticky nemůžu diktovat kolik krabiček může vykouřit a kdyby jsme se měli tak blbě,tak nemůžu ani dětem si dovolit koupit kolo,kdyby jsme na tom byli blbě skrz cigaret,v sobotu jsem jim dávala 17tis za 2 kola a 1 odrážedlo 😲 😲 jen mě sere jak je všechno drahé.

zelenaesmolda
29. čer 2022

@juliemichal
jakoze kdyz vydela penize tak je king a muze je utracet sobecky jenom sam za sebe na ukor rodiny?Ja nerikam,ze by nemel mit zadne penize pro sebe na konicky ale tohle je proste moc.
Taky za sebe utratis mesicne tolik penez?Nebo za deti?

juliemichal
29. čer 2022

@zelenaesmolda tak to je taky pravda,bohužel do něj denně jedu,že tolik vykouří a stejně mi na to řekne,že nepracuji jen já a,že většinu peněz vydělá on ☹ a pak už mu nic na to říct nemůžu ☹ ale jinak je to super otec 😲 jen to kouření by měl omezit.

zelenaesmolda
29. čer 2022

@juliemichal
jenze ty penize vydelava pro vas,ne jenom pro sebe.bych mu rekla,ze teda to,co on prokouri mesicne at da stranou i pro deti.

sigyn
29. čer 2022

Také bude dost záležet, co máte za 4 domácí zvířata. Jestli to jsou třeba čtyři bernardýni, tak to asi bude problém, pokud jde o křečky, tak to asi velká finanční zátěž nebude. Ony zvířata jsou také bohužel dost nákladná, ale i tam se dá ušetřit (např. nakupování potřeb přes internet) apod.