Dědictví po svatbě. Jsou naše dedukce správné?

26. srp 2024

Dobrý den, ráda bych se zeptala jak je to s případným dědictvím po svatbě? Manželův otec se rozhodl ve svých 60 letech oženit s o hodně mladší, co má 2 syny jednoho 17let, druhý už dospělý.
Jsou spolu už tak 8let, je příjemná, ale manžela děsně naštvalo, že se rozhodl si ji vzít, když o něj se celý život nestaral, začal se ozývat až v podstatě ve 30letech, vztahy se jim spravili, i mu řekl, že jednou vše zdědí asi před rokem, zme to nehodlá měnit.
No a teď přišla zpráva o svatbě, kterou budou mít v zimě.
My máme 2 děti, kluka a holku, velmi malý a manžel je naštvaný, že ve finále až zemře i ona (nám už to bude jedno je jí 40let, takže budem na tom stejně) tak že zdědí vše její děti a ne ty naše pokrevní. Že vlastně ona zdědí 3/4 domu, manžel 1/4 a po její smrti bude ta 3/4 jejich synu, kteří jsou dost problematický a nikdo s nima vztah nemá.
Já jsem na něj naštvaná, že řeší peníze, ale je pravda, že pro naši rodinu to znamená minimálně -15mil, s kterýma tak nějak kalkuloval, že to děti jednou krásně zajistí.
Jsou naše dedukce správné?

betelgeuzz
26. srp 2024

Dům je otce před manželstvím, takže nebude automaticky v SJM. Tzn. že se bude celý dědit mezi manželku a vlastní děti. Jestli muž nemá sourozence, tak bude jeho polovina.
Samozřejmě pokud nerozšíří SJM, neudělá se závěť apod.

dandaa
26. srp 2024

Jako vážně počítáte s dědictvím u tchána, kterému je teprve 60 ? Víš, že on ten majetek může klidně prodat a peníze si užít? Vždyť je to jeho věc. Pokud tchán zemře tak má manželka půlku a zbytek děti- tedy tvůj muž a sourozenci jestli je má. Nebo taky může mít závěť a tam majetek rozdělí. Doporučuji se tím nestresovat ...

barmil
26. srp 2024

@dandaa presne, tohle automatické očekávání dědictví nechápu. Je to jeho majetek a může dělat, co chce. Darovat, prodat, napsat závěť, přepsat na koho chce. Je to jeho dům za jeho prachy a pokud někdo něco chce, ať si vydělá vlastní peníze. Nikdo není povinen někomu něco dávat, ať už za života, nebo po smrti.

barmil
26. srp 2024

Děti máte zajistit vy a ne tchán. Pokud pro ně chcete 15mil, tak je vydělejte a nekalkulujte s cizím majetkem. Nebo snad má manžel na tom baráku nějaké zásluhy? 30let se s tátou nestýkají, ale dědit by chtěl? Zvláštní

tereza0111
26. srp 2024

no, o syna se "cely zivot" nestaral, na druhou stranu syn se tu zas zivota nevenoval otci - ne, ze by to byla jakkoli jeho chyba, ale je to fakt. Jestli ma pocit, ze mu to bylo prislibeno, muze mu dum darovat s vecnym bremenem doziti tchana a jeho nastavajici... Ale popravde, kdyz uz pres 8 let s tchanem zije, tak je jeji narok na dum "spravedlive" vetsi nez tveho chote... Jak uz nekdo pise, v pripade detictvi manzelka 50% zbytek mezi jeho deti (takze tvemu manzelovi, jesltize nema sourozence).

autor
26. srp 2024

Jee, boze, ja nechtela resit jestli s necim pocitame.
Ja za prvy s nicim nepocitam od nikoho, my deti zajistili. Za druhe, deditctvi je urcite pulka manzelky a pak z te druhe pulky pulka jeste manzelky a zbytek deti, tak kdyz to nevite, nepiste, prosim…
Nejde o to, ze by nekdo s necim pocital, on se o otce zajimal a pomahal, on na nej kaslal, ma radsi zvirata nez deti, proto se az v dospelosti zacal bavit. Manzel se mu stale ozyval, jezdil a pomahal, z jeho strany nikdy nic nevzniklo, na tom ale nezalezi.
Slo ciste o to, jestli je pravda, ze vetsinu majetku rodiny (historicky) zdedi kluci, kteri nemaj s rodinou nic spolecneho.
Samozrejme, ze s vecma a nemovitostma si muze kdykoliv delat cokoliv, slo o teoretickou otazku.

ele_nka
26. srp 2024

My to řešili nedávno a opravdu je to tak 1/2 manželka a 1/2 děti. Pokud tedy na ni není 1/2 přepsána už teď.

moudivlacek
26. srp 2024

tak když to víš, proč se ptáš? :D samozřejmě, že ti ostatní radí správně, jen tak mimochodem ;)

dandaa
26. srp 2024

Ne nemáš pravdu . Jelikož nemovitosti získal před manželstvím tudíž ten majetek nebude v SJM a proto nebude mít půlku z jeho půlky. Proč se tedy ptáš když vše víš? Příště si raději přečti co píšeš...

moudivlacek
26. srp 2024

@dandaa taky mě vždy udivuje, že se někdo zeptá a ještě zjebe ostatní, ať neradí blbě :D

moudivlacek
26. srp 2024

v každém případě je úplně jedno, jak by to mohlo být, tchán může dům na paní přepsat a do dědictví tím pádem nepůjde a bude vyřešeno, předpokládám, že stejně jako info zjišťuješ ty, zjistí si je budoucí žena ;)

martinka_33
26. srp 2024

Pokud je tvuj manžel jedinacek, dostane pulku jeho zena a druhou tvuj manzel. Pokud ma sourozence, kazdy dostane tretinu... A ano az jednou zemre ona, tak to co zdedila, zdedi jeji deti.

martinka_33
26. srp 2024

@ele_nka moment... chces rict, ze pokud ma manzel byt, tak pulku zdedk manzelka a ta druha pulka se teprve deli rovnym dilem mezi deti? Ja mela za to ze to je rovnou rovnym dilem, takze kdyz ma manzel 3 deti, dostane manzelka ctvrtinu.

betelgeuzz
26. srp 2024

@martinka_33 ona si to plete s tím, kdy je dům v SJM. Pak je opravdu půlka manželky a druhá se dělí mezi manželku a děti.

miryp
26. srp 2024

@betelgeuzz i tam to píše blbě. Je-li nemovitost v SJM, má manželka automaticky 1/2 a druhá polovina se dědí rovným dílem mezi manželku a děti.

@martinka_33 má-li manžel byt na sebe, tak samozřejmě platí, že dědí manželka a děti rovným dílem.

martinka_33
26. srp 2024

@betelgeuzz
@miryp jo tak jsem si to myslela správně.

autor
26. srp 2024

@martinka_33 dekuji, asi jsem to napsala blbe, ale jediny kdo odpovedel k veci. Moc dekuji

j.a.n.i
26. srp 2024

@tereza0111 Ano, jak někdo píše.. ale je to blbost, manželka a děti dědí všichni rovným dílem

j.a.n.i
26. srp 2024

@ele_nka Ale houby, není to tak, manželka i děti dědí rovným dílem, takže půl na půl je to pouze v případě, že je pouze jedno dítě.

ele_nka
26. srp 2024

@martinka_33
@j.a.n.i holky já se překlikla, tam mělo být dítě a ne děti. 🤦‍♀️ Psala jsem to z pohledu jedináčka.

dandaa
26. srp 2024

@moudivlacek a co kdyby naopak dědil tchán její majetek ,to už neřeší nebo nejspíš paní nic nemá a o to víc je sňatek štve. Měli by být rádi, že má tatínek paní a není sám.

janule0123
26. srp 2024

Je taky dost dobře možný ze si to otec upravil již před svatbou … jinak nabyl před manźelstvim, takže to není SJM… buďte radi, te někoho má a je spoko a taky ze se o nej někdo postará v případě ze na tom nebude zdravotně dobře … chápu ze 15M do budoucna i víc vám leží v zaludku … ale z druhy strany jsou to peníze a majetky s kterými bych nekalkulovala a ani neuvazuju co kde mužů podědit..: z jiného soudku… kamarádky děda si našel pritelkyni, nevzali se .. a stejně ve slabé chvíli na přítelkyni přepsal vše včetně domu kde kamarádka i s mamkou a bratrem bydleli … a bylo… ještě jim to sama nabídla k odkupu a cena odpovídala tržní ceně 😎

martinka_33
26. srp 2024

@janule0123 V tom máš pravdu, u mladší ženy ke předpoklad ze se o taťku postará, cimz starací povinnost detem odpadne. Takze lepsi varianta nez kdyby si nasel stejme starou, ktera by se postarala o kulovy a keste by decka nosily nakupy i ji a nakonec by tata umřel prvni a baba by zdedila pul baráku a nakonec jeji smradi, kteří by se třeba o maminku nestarali vubec....

martinka_33
26. srp 2024

@dandaa tak jesli je o xx let mladsi tak je pravdepodobnejsi ze zemře driv on (i kdyz nikdy nevis). Ale arák je jeho a kdyz bu nevadi ze ho pulku jednou zdedi keho nevlastnk defi, tak je to jeho rozhodnuti. Stejne tak je ale rozhodnuti deti (tech vlastnich), kdyz mu ve stari nebudou na domě pomahat a uz vubec do nej investovat, s tim zase musi pocitat on.

zuzineckah
26. srp 2024

A o co jde? Barák je psán na tchána? Pokud ho nevloží do BSM, tak pro muže se nic nemění... Do případného dědičského řízení pujde jen to, co nabydou za manželství.

miryp
27. srp 2024

@zuzineckah nemáš pravdu, samozřejmě že předmětem dědictví jsou veškerá aktiva zůstavitele a dělí se v první dědické skupině mezi manželku a vlastní děti rovným dílem (pokud závěť neříká něco jiného). Opravdu se u dědictví neřeší, co nabyl před manželstvím a co po něm...

j.a.n.i
27. srp 2024

@miryp přesně tak, to se řeší před dědictvím, protože nejdříve se vypořádá SJM, že kterého dostane manželka půlku a pak druhá půlka plus to co vlastnil výhradně on, jde do dědictví.

miryp
27. srp 2024

@j.a.n.i jsem si říkala, že by si tu poslední větu, která se vztahovala čistě k tomu, co tvrdila zuzineckah, mohl někdo zase špatně vyložit a že jsem měla ta aktiva specifikovat, ale musela jsem nejprve připravit svačiny na výlet. Takže děkuji za doplnění, teď už je to snad všem jasné a přestanou se tu objevovat úplně zcestná moudra.

j.a.n.i
27. srp 2024

@miryp nepřestanou, pokaždé se někdo najde 😉

zuzineckah
28. srp 2024

@miryp no ano, pardon. Jsem to popletla s rozvodem👍 Máš pravdu.