Potřebovala bych poradit, internet je přesycený informacemi, ve kterých se ztrácím. Jsem na rodičovské dovolené, pracovní poměr trvá, každý rok podepisuji "růžové prohlášení". Ted jsem si našla práci z domu, která bude na poloviční úvazek, klasický pracovní poměr. Jak to bude s ročním zúčtováním daně, můžou mi ho udělat v nové práci, když tam podepíšu Prohlášení poplatníka k dani, abych měla slevu na dani. A případně co doložím od prvního zaměstanavatele kde čerpám rodičovskou dovolenou ? Děkuji
@malenka3 dekuji opravdu moc za schrnuti, myslela jsem si to stejne. Z prvního zamestnani povoleni mam, to neni problem. Ted ta nova prace je jinde a pani ucetni je starsi dama,.ktera je ze me paf, nikde se s tim nesetkala, tak jsem musela patrat sama. Prijmy zadne nemam, malemu uz je rok a pul, takze dovolenou jsem mela zaplacenou uz loni, letos zadne prijmy.
Předně, pokud jsi na rodičovské dovolené, předpokládám, že nemáš na tom HPP žádný výdělek. Sice máš podepsané růžové prohlášení, ale vlastně zbytečně, protože nemáš žádné příjmy, takže žádné odvody daní, je to tak?
Pokud ano, pak na ten poloviční úvazek u jiného zaměstnavatele (chápu to dobře, že to je jinde?) můžeš mít teoreticky podepsané růžové prohlášení, abys mohla uplatnit slevy na dani, ale musíš si být jistá, že na tom HPP nebudeš mít žádný příjem (žádné odměny, žádná dovolená, aby se nestalo, že ti odečtou slevy na dani u dvou subjektů). Roční zúčtování daní ti může udělat ten druhý zaměstnavatel, pokud za celý rok 2019 nemáš příjmy už nikde jinde. Pokud bys měla na HPP třeba čerpání dovolené, tak si budeš muset udělat daňové přiznání sama.
Dokládat od prvního zaměstnavatele tomu druhému nemusíš nic. Jen stačí druhému potvrdit, že jsi na rodičovské dovolené, tudíž jsi v kategorii státního pojištěnce z hlediska zdravotního pojištění a tudíž ti nemusí dopočítávat zdravotní pojištění do zákonného minima.
Co bys ale měla řešit, je skutečnost, že dle zákoníku práce jsi povinná požádat svého prvního zaměstnavatele o svolení k vykonání práce pro jiného zaměstnavatele, pokud by měli oba dva stejný předmět podnikání. A dále myslet na to, jestli nemáte v pracovní smlouvě náhodou nějaké konkurenční doložky.