Dobrý den, nevíte jak je to s křtinama? Můžou být dvě kmotry? A může proběhnout křest a potom i vitani obcanku? A na každé být třeba jina kmotra, pokud by se na křtinach neschvalily právě ty dve kmotry.
Naše nejmenší má dva kmotry, my s manželem jsme také oba kmotři jednoho dítěte. Není to problém. Ale musí být oba pokřtění a správně by měli být i biřmovaní.
@michaela1990xx
tak pro info:
vítání občánků probíhá na obecním/městském úřadě, většinou se sejde víc maminek s miminkem, jdeš ty s partnerem a s miminkem a třeba vezmete s sebou i babičky 🙂 dostáváš kytku, společnou fotku a pamětní dárek pro miminko (většinou deku, hračku atd)
křest se domlouvá na faře, tam ti k tomu farář řekne více a myslím, že stačí i jedné kmotra nemusí jich být víc... (netuším jak to přesně je, nejsme věřící)
Taky sem vycetla, ze kdybych chtěla vice kmotru, což chci, tak musí byt třeba kmotr a kmotra. Nesmí být kmotra a kmotra. Ale nevim jestli to tak opravdu je 🤷♀️ My bysme chtěli moji sestru a pritelovu sestru.
Já krtena nejsem, mam vitani občánků, ale kmotra mám. Tak jsem myslela, ze se v tomto nic nezměnilo za těch 30 let
@michaela1990xx Vítání občánků je bez kmotrů/kmoter. Historicky to byl jakýsi pokus o nahrazení církevního křtu. U křtu (pokud se nepletu) je možnost kmotra (nebo kmotra-kmotr, jako manželé) – takhle mi to alespoň vysvětlil náš farář. Pravdou ale je, že když naši nechávali pokřtít mě, mám zapsané kmotry dvě. Ale v poslední době jsem se s tím už nesetkala. Každopádně, nejvhodnější je to stejně probrat s farářem farnosti, kam spadáte, každý může mít jiné požadavky i jiné zvyklosti.
@michaela1990xx dvě ženy to být nemohou, pokud se tedy bavíme o katolickém křtu “Za kmotra je třeba vybrat buď jednoho muže nebo jednu ženu nebo také dvojici - muže a ženu (kánon 873 CIC).” Pokud máš nějaké další nejasnosti, zašla bych za farářem, ono kolikrát hodně záleží i na něm 🙂
@michaela1990xx Samo o sobě může být dokonce problém i to, že ty křtěná nejsi a s přítelem nejste sezdaní (vyvozuju z toho, že píšeš o příteli). To chce opravdu konzultovat s farářem.
@michaela1990xx To nevím, naše malá má jako kmotry manžele a i my jsme společně kmotřili, když už jsme byli svoji.
A sestra je pokřtěná, když ty nejsi?
Nic mi do toho není, tak klidně neodpovídej, ale proč chcete nechat křtít dítě, když ty sama pokřtěná nejsi?
@bramarfi jojo počítám s tim, ze ja se dodatečně asi budu muset pokrtit.
@madbetka ja krtena nejsem a moje sestra taky ne. Kdyby záleželo na me, tak syna krtit nenechám, ale rodiče od pritele berou krtiny jako jasnou vec, v jejich vesnici je dost věřících, ja věřící nejsem. Takže jen abych se s nima nemusela nejak dohadovat, tak jsem na ty křtiny přistoupila pro klid v rodině.
Ani nedokážou pochopit to, proč nejsem ja krtena 😀 U nás v rodině prostě věřící nejsme, u nich zase většina. Takze jak rikam, oni krtiny berou jako samozřejmost.
Křtiny jsou obřad církevní obřad. Pokud máte v plánu vést dítě k víře a budete souhlasit s vedením dítěte v náboženství a nebudete mu bránit hledat cestu k Bohu, pak je to v pořádku. Kmotry může mít dva, musí být ale pokrteni, ideálně bihrmovani. Budete před oltářem slibovat určitě sliby. Co se týče občanku to je něco jiného a zcela nezávislého na Křtinách.
@michaela1990xx a přítel je aspoň křtěný? Pokud sestra křtená není, tak kmotrou být nemůže. Být Tebou, tak si poŕadně promyslím co křest je a proč se dělá, pokud nejste věřící. Ono pokud pro vás křest nic neznamená, nejste svoji, Ty nejsi křtěná a ani nejsi věřící, je možné, že farář na křest nepřistoupí. Zašla bych co nejdříve za farářem a zjistila, jaké jsou jeho požadavky, ona každá farnost k tomu přistupuje jinak 😉
@michaela1990xx Chceš se nechat pokřtít kvůli křtu dítěte, i když nejsi věřící? Příprava dospělého na křest trvá zhruba rok a není to úplně sranda. Přítel je věřící a chce dítě pokřtít nebo to děláte jen proto, že to chce jeho rodina?
Při křtu dětí jsme slibovali, že je budeme vychovávat ve víře a povedeme k Bohu, slibovali jsme to i jako kmotři. Tak promyslete, zda to chcete a budete moci splnit 🙂
@eeevee samozrejme fararovi reknu pravdu. Ze ja věřící nejsem a krtena taky ne. Když na to nepristoupi, tak logicky krtiny nebudou. Ja je za každou cenu mít nemusím. A myslela jsem si to, ze sestra, kdyz neni krtena, tak asi kmotrou být nemůže. Ale nevedela sem to jistě.
@madbetka kmotri to slíbit můžou, ja slibovat viru nebudu, protože věřící nejsem. A fararovi to samozřejmě reknu. V některých vesnicích stačí, kdyz je krteny, alespoň jeden z rodičů. Mam schůzi s fararem příští týden a tak se ho chcina vse zeptat. Dala jsem sem dotaz, abych se do te doby aspon trochu v tom orientovala. Nikdy jsem v kostele nebyla, nejsem věřící ja, ani moje rodina. Ale pritelova rodina ano. A proto jsem privrela oko a a křtinama souhlasila.
@madbetka a přítel věří jen kdyz mu teče do bot. Pro mě krtiny upřímně vůbec nic neznamenají, pro pritele asi taky ne, pro jeho rodinu znamenají hodně. A byla by to pro ne rána, kdybych rekla, ze s křtinama nesouhlasím. Ano, asi me tu dost lidí odsoudí, ze jako nevěřící chci krtit dítě. Rikam narovinu, pro me to opravdu nic neznamená a nema to pro me smysl. Jen to prostě preziju kvůli druhým.
@michaela1990xx Já tě vůbec nesoudím a doufám, že to tak nevyznívá. Pochopila bych, kdyby byl věřící přítel a chtěl v té víře vést děti, že se domluvíte, že děti budou pokřtěné a ty mu nebudeš bránit, aby je bral do kostela, modlil se s nimi atd. Pokud ale ani on vlastně není věřící, tak mi přijde trochu divné v kostele slibovat, že povedete dítě k Bohu (protože na to se ptají obou rodičů, ty tedy vlastně budeš slibovat, že nebudeš bránit tomu, aby bylo dítě ve víře vychováno). Snažím se poukázat na to, že je to určitý závazek, ale pokud jste s tím v pohodě, tak je to samozřejmě vaše věc. Chápu, že pro tebe to vlastně žádný závazek nepředstavuje...
@madbetka Moc to řešíte. Otázka zněla jasně. Nechtěla jsem moralizující výklady, kdo je křtu hoden a kdo ne. To posoudí farář. Ale i tak děkuji za odpovědi, ktere se týkají mé otázky 🙂
@madbetka mam zjištěné, ze ten rodič, co krteny neni, tak ten slib davat nemusí. Ja ho dávat nebudu a jak uz jsem rikala, dopředu to i fararovi reknu. To by prý ale neměl byt problém. Mě jen zajimala otázka ohledně kmotru. Zbytek si vyřeším s farářem.
@madbetka ja dítě k Bohu nepovedu, v Boha, jako zdravotník, nevěřím. Ale pokud syna k Bohu někdo z rodiny povede, tak jim bránit nebudu.
@madbetka můžu maximálně, ze mu ve víře nebudu branit, ale to, ze ho k tomu povedu osobně ja, to slíbit nemůžu.
Pro me je víra nepochopitelná, provedu hřích, vyzpovídám se a je to smazáno. Mám kamarádku věřící, která podvádí manzela, v kostele se z toho vždy očistí a je ji zas dobre. Tohle zas nepochopím ja, ale taky nemoralizuju. Ale věřím, ze takoví asi nejsou všichni věřící. Neodsuzuju věřící lidi, ale pro me je to nepochopitelné. Nekradu, nelzu, nepodvadim a tak se nepotřebuju chodit ocistit do kostela. Ale ted me tu asi všichni sežerou za můj nazor😀 Jsem upřímná. To moc věřících není,coz je taky podle me špatně.
Zvykla jsem si, ze většina vám tu ani na dotaz neodpoví, ale zacne rovnou moralizovat, ale o to nestojím, kdyz budu chtít, tak si o to reknu. Určitě vám taky vadi, kdyz vás nekdo poucuje jak a co máte dělat a nejspíš si ani neuvědomujete, ze to samy taky delate 🙂 Naštěstí mě to nerozhodi, jsem pozitivní člověk. Ale štve me jak všude na sociálních sítích lidi jen moralizují a každého kdo je proti proudu ukrkaji. Je to prostě taková doba
@michaela1990xx Stejně tak můžeš dítěti víru nabídnout a nechat ho, ať se samo nechá pokřtít, pokud se tak samo rozhodne.
Každopádně se velmi omlouvám, že se tě mé příspěvky dotkly. Nevím, kde čteš moralizování a je mi líto, že to tak vnímáš. Snažila jsem se pouze podat ti pohled z druhé strany, že to není jen tak, že křest není jen hezká událost pro babičky, ale hlavně rozhodnutí a slib rodičů... Já blbá. Tak promiň a hezký den 🙂
@madbetka sama jste psala, ze priprava dospělého ke krtu trvá asi rok a není to úplně sranda, no a tak to mému dítěti aspon usnadním, kdyby se přece jen na víru chtěl dát 🙂
@michaela1990xx tady všechny informace najdeš po kupě, včetně tématu kmotra, je to tam dobre popsané, včetně alternativ. http://www.farnostsalvator.cz/bohosluzby-a-svat...
@michaela1990xx Křest je brán mimo jiné i jako závazek, že dítě bude vychováváno ve víře. To, že je jeden z manželů nevěřící nevadí. To, že nejste sezdaní by mohlo být horší, ale mělo by to jít i tak. Kmotr/kmotra, případně kmotr a kmotra jsou jakýmsi vzorem a pomocníky pro vychovávání ve víře, tedy to musí být, z logiky věci, řádní křesťané (ideálně biřmovaní, ale to nemusí být, určitě však pokřtěný, praktikující a pokud s někým žije jako muž a žena, tak církevně sezdaný). Probíhá to tak, že zajdeš (nebo tedy spíš tvůj přítel, předpokládám) za farářem, vysvětlí mu situaci a domluví se na přípravě ke křtu, což je několik setkání s farářem nebo katechetou, na kterých zjistí, jaké jsou vaše představy a motivace, vysvětlí vám co a jak, co křest znamená a co by tedy bylo potřeba.
Jinak pro představu - dceru jsme křtili minulý měsíc, manžel je nevěřící, ale svatbu jsme měli církevní. Kmotr je nebiřmovaný (k našemu velkému překvapení a přišli jsme na to až dva týdny před křtem, takže jsme docela trnuli, co na to farář, ale dobrý nakonec).
Křtiny jsou církevní záležitost, vítáni občánků civilní a navzájem se určitě nevylučují. U vítáni občánků žádná kmotra není, pořádá ho většinou město nebo městská část, dítě je zapsáno do pamětní knihy, dostane pamětní list a u nás i hračku. U křtu jsme měli jen jednu kmotru, nevím, jestli někde mají kmotrů více, asi záleží na církvi, být Vámi bych se obrátila na faráře, u kterého budete křtít. Pokud vím, kmotr či kmotra musí být sami pokřtěni.