Slavíte klasicky s pomlázkou, nebo vašim dětem schovává velikonoční zajíček sladkosti? A co vajíčka, barvíte? 🥚
@95newmommy2020 U nás taky pomlázka neexistuje,nesnáším to od malička. Ale vajíčka si malá nabarvila, a zítra bude hledat čokoládky od zajdy 😊
Tradičně, ale jen tím, že mám syna...
Vzhledem k tomu, že k nám chodí svagri spíš na kafe než aby prožívali pomlazku, je to celkem fajn dopoledne 😉 letos přijedou dceři i poprvé spolužáci ze školy, ta se strasne mic těší, budeme barvit vajíčka, koledu už nakoupenou máme...
Jinak u nás Velikonoční zajíček nic neschovava, syn se tradičně se ségrou rozdělí 🍀
U nás neslavíme, od malička velikonoce nesnáším, pro holky udělám doma jen výzdobu a dostanou většinou nějaké dobroty a tím to končí.
@klokanka31 kluci si s dědou upletli pomlázky, semnou barvili vajíčka. Máme výzdobu. Obejdeme příbuzné. Od každého dostanou vajíčko a menší mlsku. S cizím neotevírám. Taky bych to přežila bez Velikonoc. Ikdyž 2 dny volna navíc se vždycky hodí 😁
Velikonoce mi nevadi, protoze moje mamka je nesnasela a delala je u me pak prijemnejsi. My to mame jako rodinne svatky - dneska schovam detem na zahrade vajicka. Zitra pujdeme vyslehat babicky, takze dopo navsteva u jedne, pak obed a odpo u druhe. Slehaji vsechny deti - i holky, a vsechny maji vysluzku. Takze deti nemaji trauma a ja taky ne. Klidecek a pohodicka.
Já svátky celkově neprožívam, žádná výzdoba, tvořeni, tradice...ani vánoce (tam teda jen stromeček a trochu cukroví, tím to hasne) a Velikonoce vůbec....tady ve Francii se schovávají čokolády, takže přítel dělá tohle pro děti. Jinak český tradice jim vysvětlím až budou větší, klidně vajíčka nabarvim, upletem pomlázku....proč ne. Mě to teda nepřijde nějaké ponižující, jen vyloženě trapný, protože to není tak přirozený jako kdysi na vesnici v 19st třeba.
@klokanka31 u nás jedeme klasicky výzdoba, beránek, mazanec a jidáše a na velikonoční pondělí přijde velikonoční zajíček, který poschovává vajíčka po zahradě, které dcera musí najít 😉 mě tohle přijde pro děti zajímavější než chození po sousedech pro pomlázku nebo se nechat sešvihat 🤷♀️
My kombinujeme zvyky tak, aby nam to bylo prijemne a uzili jsme si zabavu. Takze holky si upletou pomlazky, nabarvi vajicka, na Velikonocni pondeli jsou na stridacku u me a u ex. Kdyz jsou u me, tak delame velikonocni hru, kdy plni ukoly a na konci je sladka odmena. Vyslehani sneseme jen od manzela, to je takove to "omlazeni", cizi koledniky nepoustim, nemam tu vyslehavaci tradici rada od detstvi. Peceme mazanec, beranka, letos jsme s holkama delaly i velikonocni dort.
@klokanka31 ahoj, nijak to neprožíváme. Doma mám ve váze zlatý déšť a pár vajíček, Toť vše. Syn má 2 roky, podle mě je ještě na tohle malý, ale půjdeme k mojí mamce, prababičce a tchyni. Jinak nikam. Já ani přítel moc velikonoce nemusíme. Asi to bylo jiné když jsme byli dětska než teď,ale příští rok bude už syn větší, tak by jsme kromě babiček šli i ke kamarádce co má dceru o pár měsíců stáří než je náš malý.
Jo a mazanec upekl lidl 😁Úklid nijak zvlášť neřeším. K nám nikdo nechodí na pomlázku a já mám pro syn jedno vajíčko, nechci ho ládovat sladkým a pro přítele mám dvě sladkosti, nic velkyho
@klokanka31 vyzdoba, hodně kytek, syn si s tátou a dedou upletl pomlazku, já obarvila vajicka. Mazanec jsem koupila, kolace máme od babičky (u nás je i posvícení). Dětem schovavam podle počasí buď na zahradě, nebo po domě nadilku od zajíčka. Dobroty a nějaké obleceni, aby je nepo beranek, knížky. Syn jde koledovat jen po pribuznych, babičky a teticky si ho objednaly, a k jedne svoji kamaradce, k nám nikdo nechodi.
Máme vyzdobu, klíčí travička v květináči, máme mazanec, barvíme vajíčka, manžel a syn dělají pomlázky. Býváme na vesnici na chatě a pat koledníků přijde vždy. Nikdo nás nehoní ani nebije, jen prednesou koledu a dostanou vajíčka. Žádné drama ani ponižování se nekoná, beru to jako hezkou tradici. Ale nelpíme na ní, loni na Velikonoce jsme byli na Madeiře a tam jsme to netěšili vůbec.
Kluci barví vajíčka, dělají výzdobu, pletou pomlázku a jdou na koledu po rodině 🙂 Když kvůli covidivému lockdownu na koledu nemohli, navěsili jsme jim sladkosti na strom. To se jim zalíbilo a od té doby očekávají každý rok, že jim katalpa nadělí 😀
No a já chci být krásná a zdravá celý příští rok, takže máme nabarvené vajíčka a zítra budeme čekat na koledníky <3 Syn s manželem jdou po kámoškách a my s dcerou čekáme na pomlázku.
Nikdo nás u toho nikdy nebil, nehonil ani neponižoval 😂
@klokanka31 u nas asi tradicne, mame mazanec, obarvene vajicka a zitra s dcerou budeme cekat na koledniky, prijde deda, svagr se synem a bracha. Jo a dcera si pozvala spoluzaci, uz i minuly rok a sesla se u nas dobra particka deti i tatinku, jedlo se, par panacku se vypilo a bylo to fajn. A musim rict, ze byli pri slehani citlivy, zadny drama. Doufam, ze letos to dopadne stejne. Dcera se moc tesi, sama prichystala koledu a nastrihala masle. Ale cekam, ze ji to nadseni za par let opadne, tak pak budeme jezdit pryc 🤣
Nijak co se tyce nějakých lidovych tradic. Pomlazku nesnasim, na stolek jsem koupila narcisky, v pondeli egg hunt, šmitec.
Mám dva malé syny, děláme, co nám je příjemné. Starší klíči semínka (donesl ze školky), spolu jsme si obarvili pár vajíček pro radost, udělali doma na stůl výzdobu - zajíčky, kuřátka, pozveme rodinu, včera tchány, dneska mojí mamku, v pondělí na zahradě uděláme hledání sladkostí. Tchán včera přivezl pomlázku a ukazoval to klukům a syn se styděl a vůbec to nechtěl zkoušet, tak jsme to nechali být.
Koukám, že nejsem jediná, kdo nemá tyhle tradice rád 🙂 líbí se mi spis jako uvítání jara. Děláme výzdobu, pečeme beránka a barvíme vajíčka. Koledníkům teda otevírám, v ulici jsou samí kluci včetně syna, tak to je zase roztomilé, když jdou společně. Až bude větší, budeme schovávat nadílku od zajíčka, ale na koledu bude chodit, když bude chtít.
Pleteme vlastni pomlazky, pečeme beránky, mazance, děláme nadivku z kopřiv. (Na zelený čtvrtek jíme něco zeleného a pečené jidáše). Barvime spolecne vajicka.Kluci se těší na koledu, nikoho extra nerezou, jen symbolicky vysupou. Jezdime po kamarkach kde jsme předem dohodnuté, jejich detem vezu neco s sebou, aby mohli take koledovat. Koncime u babičky, kde pak travime zbytek dne.
@klokanka31 neslavime nějak,děti nedostávají sladké,takže o sladké z Velikonoc nejsou ochuzeni, Velikonoce nesnáším už do nějaké 5 třídy a děti se o to sami více nezajímají,ví co se děje tradice a podobně,ale třeba synům je proti srsti někoho mlátit pomlázkou...
@klokanka31 já je taky nemám ráda ale děti je bohužel rady mají. Takže u nás klasicky. Pečeme beránka, perníky, letos už třetí mazanec. Manžel plete s dětmi pomlázku a barvime vajicka. Chtěla jsem letos odjet pryč, děti ale brecely, že chtějí koledovat. Takže jsem koupila mašle a budu čekat s dcerou koledníky
Takhle neco smutnyho jsem dlouho necetla 🙂)
@klokanka31 s dcerou 3 roky a synem 1, 5 roku je to teď trošku jiné
Beránka jsme s dcerou upekli malá si ho ozdobila sama
Vajíčka dnes taky dcera nabarvila
Mazanec jsme upekli
Pomlázku pro syna mám vyrobenou
Nemám žádnou výzdobu nesnáším velikonoce
Zítra jdou hledat poklad ( samozřejmě najdou zajíčky a podobné kýčovite čokoládové figurky )
Ja asi vyrustala v jinem svete... Velikonoce sice ani zdaleka neprozivam jako Vanoce, ale drobna vyzdoba, mazanec, beranek, vajicka... Letos sly deti poprve rechtat, to jsem byla az dojata a vzpominala na sve detstvi.
Pomlazku vyrobil manzel, jako kazdy rok. Zitra obejde se synem "jeho holky ze skolky", slecny se i objednavaly, hlavne at nezapomene prijit.
U nas dostane zajice a vajicko, babicka se zastavi. Pokracuji v tradici, ze i dcera zajice za basnicku dostane.
Z pomlazky rozhodne nemam trauma a to jsme si vajicka chystaly se segrou k posteli, protoze otec vstaval brzo ke kravam a necekal az se vyspinkame. A kluci z vesnice vzdy byli galantni, stejne i ted tady. To je stejne jako certi, ted je moderni je bojkotovat a kdekdo ma trauma z detstvi.
Nechci byt sucha zapskla megera, jen at me zitra liznou pomlazkou.
My neslavime. Nemame ziadnu vyzdobu ani ziadne tradicie ale tento rok sme na predlzenom vikende kde maju deti velkonocny program vramci hotelovych animacii a asi tak budeme chodit kazdy rok aby mali aspon v tom skolkarskom veku zazitok.
@jane46 To není o tom, že teď je moderní něco bojkotovat. To je o tom, že KONEČNĚ se začínají respektovat i pocity dětí a to, že jim nějaká činnost, která není nezbytně nutná, může být světe div se i nepříjemná.
@jane46 Ono to není o bojkotování, spíš možná o tom kdo má jaké vzpomínky z dětství. A ať se ti to líbí nebo ne, opravdu někdo může mít až trauma, a je jedno jestli z velikonoc nebo z čertů.
Velikonoce neprožívám, ale drobnou výzdobu, barvená vajíčka, mašle a nějaké pohoštění pro koledníky máme. Manžel by to vůbec nemusel, ale já chci tuhle tradici zachovat v rozumné míře
Jako dítě jsem byla raději za vyšlehání pomlázkou, bylo to menší zlo.
Stýcové chodili se stoletýma voňavkama, co smrděli až se mi při vzpomínce navalí a když nedostali bohatou výslužku, tak nás tím nasmradili. 😡 To jsem nesnášela. Mamka se před nima vždycky zavřela do koupelny a vylezla až odešli. Ještě 3 dny po Velikonocích jsme to cítili všude. 🤮
@jane46 jenomže to, že ty to takhle prožíváš neznamená, že ostatní to mají stejně a bojkotují to jen, aby byli "zajímavý" 🙄 já třeba mám Velikonoce ráda, ale víc se mi prostě líbí tradice rozšířená v zahraničí a to jest hledání vajíček než koledování, takže to praktikujeme, pokud bude chtít dcera českou tradici až bude starší, vyjdu jí vstříc 🤷♀️ totéž Vánoce, také nechápu, jak je někdo nemůže milovat, já je zbožňuji, ale prostě jsou lidé, kteří pěkné vzpomínky z minulosti nemají a já tomu rozumím....co mě osobně přijde jako naprostá hovadina jsou čerti, protože já z nich trauma skutečně mám, takže tohle u nás vůbec nepraktikujeme, přijde mi naprosto zvrácené vynutit si poslušnost tím, že budu své dítě strašit čertem 🤦🏼♀️
@michaela666 U tety na Moravě se zase místo pomlázky polévali vodou 🤦♀️
Hele vubec nijak, syn má 3 roky. Dostane nějský čokoládky, tím to hasne. Mě nikdo šlehat nebude, je to ponižující. Neslavila jsem to ani jako dítě, na Pražském sídlišti by tp bylo celkem i trapný. 😄 Nějakej ten Egg hunt si v budoucnu představit umím.