Z domu do bytu. Jak jste to snášely a jak děti?

baruniceslepice
21. dub 2020

Šla jste některá po rozvodu z rodinného domu se zahradou do bytu? Jak jste to snášely? A jak děti? Zhruba 3 roky už nemůžu fungovat v 3generačním bydlení s manželovou rodinou a manžel se stěhovat odmítá, já takhle dál žít nemůžu.... Popř. Jak jste to zvládaly samy? Mám malé děti, 4 a 2 roky. Ta malá by měla jít v zari, to jí budou 3 roky, do školky. Neustále si říkám, že to vydržím , ale ono to moc dobre nejde.... Já miluju zahradu prirodu a vubec si nedokazu uz zivot v byte predstavit. Takze me to trosku desi. A samozrejme i dalsi organizacni veci jako skolka, prace. Moje rodice mi bohuzel nepomuzou.

mariti
21. dub 2020

@baruniceslepice ahoj, zrovna to prožívám. Nechci to psát sem, pošlu Ti zprávu, dobře?

lutu11
21. dub 2020

@baruniceslepice první vec, kterou bych resila jsou finance. Jestli to utahnes sama. Druhá vec, Když pojedes do práce, zdá si schopná to zvladnout organizačné. (My sme na to 2, a 2 plný uvazky nedávame). Polovicni uvazek- min penez. Pomuze ti manžel? A pak az nejde naspodu rebríčka bych resila jestli SE mi libi bydleni v byte. Deti si zvyknou lepe než dospelí. Pro me je bydleni v byte peklo. Pro naše deti také. Ale my sme vsichni zvykli od Jara do podzimu zit na zahrade.

baruniceslepice
autor
21. dub 2020

@lutu11 samozrejme, ze to vsechno mi jede hlavou. Ono nejde jen o to, jestli se mi libi bydlet v byte, ale jde, řekla bych, uz o moje psychicke zdravi.... A ano, kdyz pujdu do prace a deti by nemarodily, finance budeme ok. Ale to je kdyby... Takze mi stejne nezbyde nic jinyho, nez cekat a doufat, ze se nezblaznim.... Diky za koment. 🙂

baruniceslepice
autor
21. dub 2020

@mariti ano, rada si s nekym o tom pokecam. Protoze kdo to nezazil bydleni s tchyni a pratchyni- moc to nepochopi. Diky.

nnnadja
21. dub 2020

Je to má noční můra. Na druhou stranu, umím si představit byt, kolik práce by dopadlo plus financí, protože okolo domu ty peníze lítají.. Ale pod podmínkou, že bych si koupila aspoň chaticku 😊 Hodně síly. Já se rozhodla zůstat v domě kvůli dětem, ale kdyby byly ve tvém věku, jdu do bytu. Je to snazší.

mariti
21. dub 2020

@baruniceslepice Došla Ti zpráva?

baruniceslepice
autor
21. dub 2020

@nnnadja o ty chate mluvim uz vic jak 2 roky. Jenomze ani to mi manzel nechce doprat. On to nechce, nepotrebuje a me pry pali dobre bydlo.... On to resit proste odmita. Jsem tu trosku jako vezen.

baruniceslepice
autor
21. dub 2020

@mariti ano, diky. Uz jsem Ti odepsala.

merope
22. dub 2020

Od mala jsem bydlela v domě, pak v 18 na koleje a potom už jenom byty. Máme chatu a pořád se to ve mně pere, zda v Praze, "vše u čumáku" nebo "v divočině" a na baráku. Zatím vítězí Praha.

Co můžu doporučit, pokud byt ještě nemáš - určitě si pořiď něco s aspoň malým balkonem / lodžií (to jsem měla jen jednou a fakt mi to chybí - jahody v truhlíku, bylinky...). Ve většině měst je hromada zeleně kolem. Jako jo, praktičtější je, že otevřeš dveře na zahradu a vypustíš děti, v tomto je byt blbý, tam to prostě nejde. U dosti bytovek jsou potom zelené plácky (dvorky), tam se taky dá realizovat, pokud ráda zahradničíš. Chce si to prostě dobře rozmyslet, kam bys šla.

A ještě jedno - pokud chlap uvidí, že to opravdu řešíš až takhle radikálně, třeba pochopí, že to fakt nejde a něco se změní a nebudeš muset pryč. Ale doporučuji, než mu něco řekneš, si pohlídat zadní vrátka (oddělené finance, přístupy k účtu a tak... zvláště pokud doma stále bydlí s maminkou a babičkou, tak i pokud by ti on nic neudělal, nevíš, co mu nabulíkují).

kara11
22. dub 2020

Ahoj, úplně tě chápu. To musí být masakr. Já bydlela s pratchyni v 2+1 dost často jezdila tchyně +zbytek rodiny. A masakr, nakonec jsem řekla, že pokud nepůjdeme jinam tak s přítelem končím. Až potom to pochopi a ustoupil. Já teda bydlela v celý život v bytě, ale měli jsme krásnou chalupu.

baruniceslepice
autor
22. dub 2020

@kara11 diky za pochopeni. 🙂 Ja to rikam uz 2 roky, ze pokud se nekam nehneme, odejdu. Ale manzel me ma v hrsti, dlouho mi lhal o finanich, loni to na nej prasklo a od ty doby je to jeste mnohem horsi. Min. Leto jsem mu definitivne rekla, ze od zari jde mala do skolky, ja do prace a pak se stehuju. V lednu jsem se psych. Slozila, plakala, opet mu rekla, ze uz takhle dal nemuzu- opet nic. Takze bohuzel tenhle clovek, ktery uz 2 roky pozoruje manzelku, jak je na dne, a nechava ji tam, do budoucna neni zadna vyhra... Takze ono to bohuzel neni jen o bydleni s celou jeho rodinou, ale i o tom, ze nam to uz dlouhodobe neklape. :(

baruniceslepice
autor
22. dub 2020

@merope ja jsem prave rozena prazacka, vyrustajici v panelaku, prazdniny travici s babi v krasnych Beskydech. Ja miluju prirodu. Kontakt s hlinou, pestuju zeleninu..... Ja jsem hned v 18 odesla od rodicu do malyho bytu s balkonem- to slo. Presne- mela.jsem tam jahody, rajcata.. Jenomze v soucasne situaci budu muset hledet spis na cenu nez na takové preference. 🙂

baruniceslepice
autor
22. dub 2020

@merope jo a finance si hlidat nemusim, manzel mi nikdy nedal pristup k jeho uctu, mame vse oddelene, ja ho z materske jeste zivila. Blba, no. Verila jsem dlouho jeho kecum.

nicol22
22. dub 2020

@baruniceslepice no já ti rozumím. Žila jsem v bytě, teď bydlíme v domě. 2 roky jsme žili v jednom bytě s pratchýní. A úplně upřímně, kdybych měla v tom baráku žít s některým z našich rodičů nebo s pratchýní, tak se ráda vzdám toho “luxusu” žít v domě a šla bych klidně do 1+kk na sídlišti. Pro mě je prostě soužití dvou nebo víc generací nepředstavitelné.

sternliebe
22. dub 2020

Tak tohle nikomu nezavidim :(

peleta
22. dub 2020

To je vtipný, jak je každý zvyklý na to svoje 🙂 Já jsem pražačka celý život žijící v paneláku a přiznám se, že bych do baráku nechtěla. Sebekriticky musím říct, že na práci kolem baráku jsem příliš líná. Mám rada zahradu a přírodu, ale nebavilo by mě se o to starat. Navíc všichni kamarádi, kteří mají barák, jsou k němu dost uvázáni. Sice děti běhají celé dny po zahradě, ale nikam jinam se moc nepodívají. Buď kvůli financím a nebo protože vzácný čas o víkendech musí věnovat práci kolem domu. Nás zase těsný byt nutí k tomu pořád něco podnikat a vymýšlet a tak se mi to líbí. Za těch pár let života s dětmi jsem toho viděla a projela víc, než za celý svobodný život 🙂 Takže si rozhodně nemyslím, že život v bytě je taková tragédie. Než bydlet s tchýni, radši bych se nastěhovala do psí boudy 😀

eleanorrigby
22. dub 2020

Pryc odtamtud. Vsechny krasy zahrady nahradi psychicka pohoda. A hlavne, nikdy neni vsem dnum konec a clovek nevi, kam ho vitr zanese. Taky jsem se po deseti letech v byte octla znovu v dome.

baruniceslepice
autor
22. dub 2020

@peleta 😀 je to pravda. 😀 Ale ja i pres rodinny barak, s detmi neustale cestuju, vyletuju, prave, abych nemusela travit cas s nimi. Pac oni pak otravují mě.... ale je pravda, ze kdybych mela to svoje, asi bych zlenivela. A je zo asi ted i tou karantenou. Jsem si rekla, ze to tam budu vyuzivat jako byt jen, ale kdyz je pekne, tak se clovek rad vyvali na trave...

drep
22. dub 2020

@peleta naprosto souhlasím, jen bych to ještě pootočila, že protože mám ráda přírodu, tak bydlím v bytě a doufám, že i vždycky bydlet budu. Protože ráda chodím po kopcích a loukách a jak říká můj muž: “chci o víkendu přemýšlet, co budu dělat, ne mít nalinkováno, že je třeba zrýt a vyčistit okapy”. Pravda je, že moji rodiče zdědili velkou vilu za prahou s velkou zahradou a vidím na nich (oba pracují, žijeme v ústí, táta jezdí za prací do brna a jsou to sice fit, ale i přesto šedesátníci), kolik toho musí dělat A jak to dělají z povinnosti, ne protože by je to bavilo.

peleta
22. dub 2020

@baruniceslepice no a ty se chceš rozejít s manželem jen kvůli tomu bydlení, nebo jsou i jiné potíže? My neříkej, že by si nechal rozpadnout rodinu jen proto, že se mu nechce bydlet jinde.

orisek56
22. dub 2020

Asi jak ktera to snasi ruzne. Ja bych to treba nedala. Stehovala jsem se z domu se zahradou od nasich, do maleho domecku bez zahrady a zkousim jak pes. Doufam ze do budoucna koupime neco vetsiho. Ale tedka nemyslim ten problem s rozvodem jako takovym, to nastesti neznam, aleo tech pocitech. Pokud vis, ze mas rada zahradu bude ti to dost chybet a bude ti z tpho hrabat, jako me. Ale zase otazka jestli se kvuli tomu potupovat a byt zase ve stresu z napjatych vztahu....

baruniceslepice
autor
22. dub 2020

@peleta nene. Ohledne rozvodu by tam bylo mnohem vice veci. Ale jde primarne o to, ze manzel vidi, jak jsem nestastna a je mu to vlastne uplne jedno, ma svoje zajmy a na rodinu kašle.... A to je uz docela velky partnersky problem....

baruniceslepice
autor
22. dub 2020

@peleta a ano, on si zrejme necha rozpadnout rodinu kvuli tomu, ze se nehne z mista. Protoze predstava hypoteky, je pro nej neunosna. Rekl mi, ze by se citil stejne psychicky blbe s hypotekou, jako se ja citim tady s jeho rodinou.

budouci_maminka
5. kvě 2020

@baruniceslepice nebyla by tedy lepší vesnice u Prahy s domem než byt v Praze? Cenově ti to vyjde stejně a alespoň na vesnici se ti bude líp s dětma fungovat - škola/školka za barákem, do školy se děti budou vodit bez obav sami, funguje i lépe sousedská výpomoc.. jen otázka jak s tvou prací a jaké máš ambice

baruniceslepice
autor
5. kvě 2020

@budouci_maminka no, moc to stejne nevyjde cenove. Bohuzel. Utahnout barak je mnohem nakladnejsi, navic pod 20 tis. Jen najem nesezenu. +energie+ jidlo+ obleceni, boty... Ja bych na vesnici zila nejradsi, ja mesto nemam rada. Jsem zdravotni sestra na akutnim luzku. A rada bych ji i zustala.

budouci_maminka
6. kvě 2020

@baruniceslepice aha, ja pochopila, ze by sis bydleni po rozvodu koupila (jak jsi mluvila o hypotece). To mas pravdu ze najem celeho domu bude mazec. Leda jit k nekomu a to zas nebudes mit soukromí stejne jako ted...pak me leda napadaji města v okolí prahy - kladno, příbram, mělník, slaný atd, kde nájem bude výrazně levnější než v praze a zaroveň budeš tam moct dál vykonávat svou profesi.

janedv
7. čer 2020

@baruniceslepice tak co, jak se to vyviji? Nemuzu na Tebe prestat myslet. Tvuj muz je sobec. Odesla bych a presunu do bytu bych se nebala. Deti budou spokojene tam, kde budou mit stastnou mamu.
Ted se najmy hly dolu, nemuselo by to byt spatny. Napr v Praze na brevnove 4+1 za 20tis! To driv nebylo. Na najem idealni cas. Kdyz najdes krasnou lokalitu vedle parku, navic s teraskou nebo balkonem, tak budete v pohode. Opravdu se to da.

priefi
7. čer 2020

@baruniceslepice ahoj, byla jsem v jiné situaci, ale bydlela jsem od mala v rodinném domku, než jsme našli s manželem bydlení, bydleli jsme v jednom bytě (3 gen.dům) s mamkou. Bohužel nebylo to s medem. Měli jsme se stěhovat do svého provizorního bydlení a pak dům. No... Jenže ono se to trošku pomotalo a šli jsme bydlet sice do bytu, ale hned vedle tchánu, takže s deště pod okap. Naštěstí se postupně nastavily hranice a ok. Ale ta změna dům se zahradou vs byt v městě... Hodně špatně jsem si zvykala (do toho tcháni), ale pak jsem si zvykla. Drží mě nad vodou vidina, že snad brzy se ukáže domeček, který si koupíme.

A ty teda už se rozvádíš, anebo prozatím nad tím uvazujes? Protože pokud jen uvazujes a pak se tedy rozhodneš pro změnu, je taky docela dobře možné, že manzel bude vidět věci jinak a půjde za Tebou. Musí se rozhodnout, kdo je pro něj důležitější.

baruniceslepice
autor
7. čer 2020

@janedv vyviji se to... Malou mi nevzali do skolky, ja budu muset byt jeste do zari 2021 doma.... O bytu jsem prestala uplne uvazovat, nasi bydli v panelaku a starsi dcera ma vzdycky osypky, kdyz tam mame jet. A u moji babicky ji to tam vzdycky taky temer zboří v byte.
Manzel mel docela vazny úraz a nektery veci se zmenily. A babicka, kvuli ktery byly temer kazdy den hadky, se docela zhoršila, takze ac je to ošklivý, mame konecne klid...

baruniceslepice
autor
7. čer 2020

@priefi ano, taky jsme za posledni rok nastavili hranice a tchani to respektuji....
Nerozvadim, ale dlouhodobe jsem uvazovala. Ted je klid, ale uvidime, jak to bude dal ..