Ahoj. Po tisici omilane tema. Zajima me vas nazor. Tchyne 55 let,v inv.duchodu. Pred 2 lety prodelala rakovinu, nasli ji spoustu zhoubnych i nezhoubnych nadoru na mozku a plicich. Vse odoperovali,nasadili leky bez chemo. Je doma,cele dny sleduje televizi.Vidame se s ni malo. Ona k nam prijede 1-2x v roce na holek narozky,my k tak 3-4x. Uprimne nikdy se mi tam nechce. Je tam vsude curbes,chlupy od kocky psa,kteri muzou vsude. Na nadobi naschle jidlo,ze stropu visi pavuciny,atd. Hodne ji zveme k nam,ze pro ni prijedem,odvezem zpet dom. Vzdy odmita,ze je moc teplo,prsi,musi umyt okna,atd. Ukecame ji proste jednou max dvakrat do roka,je tu hodku a pul a jede dom. Tvrdi a i vidime,ze je z holek poprdena,porad jim posila igelitky obleceni i jidla,ale casu stravenymi s nimi se vyhyba. Ted jsme u ni byli a prekvapila me,kdyz vytahla 4 velke krabice s krackama a knizkama. Vse nove. Nakoupene pro holky, kdyby prijely. Ale kdyz se zeptame,zda muzem s holkama dojet,tak se netvari,neodpovida. Kdyz jsme tam byli,tak jsme ji vypraveli o vyletu,kde jsme.byli s holkama a at jede priste s nami,ze to bude skvele. Neodpovedela. Zeptala jsem se ji pak jeste dvakrat a bud delala,ze me neslysi nebo rekla,ze ne. Vubenechapu,porad rika,ze jezdime j
@gbp to me taky napada,ona je tak trosku hypochondr,za vsim hleda smrtelnou nemoc,za kazdou rymou covid atd,takova uz tedy byla pred nemoci a je stale no, rika,ze nikam nedojde,ze s nami nikam nemuze,pritom pro cigarety si dojde a na nakup s tchanem taky jede...nevim,jak z toho ven? Vime,ze si pak stezuje sousedce,ze holky nevida,ze k nim nejezdime,atd...ale cokoliv nabidnu,tak zamitne
@lobella Chápu, že tě to mrzí, ale je potřeba to vzít tak, jak to je. Pokud nabídne peníze, vzít si je a vyjádřit vděčnost. Možná opravdu trpí depresema, možná se cítí hodně unavená, nevíš. Dál bych nabízela návštěy, společný výlet, občas ji vzala k vám. Můžete ji s dětma přepadnout třeba jen na půl hoďky, přivézt jí zmrzlinu a společně to s ní sníst, prostě jen na chvilku, aby děti viděla, ale nevyčerpalo ji to. Vidíš, že vás má ráda, akorát se chová divně, asi něco řeší v sobě.
@lobella tak rozhodne je tezke prodelat tak vaznou nemoc a je to teprve chvilku, tak se o sebe urcite boji. zaroven k tomu muze byt i trochu hypochondr. to se pak nakupi vse, je z vas treba unavena, chce mit svuj klid u telky, rozumim tomu no. ale myslim, ze se tim nic jineho krom nabizeni neudelas 🤷🏼♀️ nutit ji to nemuzes, jen nabizet. jestli te to trochu uklidni, mam to podobne a bez vazne nemoci. je teda pravda, ze tchyne si teda nestezuje, ze bysme neprijeli, ale taky nas porad zve, porad dceri slibuje, jak ji vezme tam a tam a tam a jak si ji necha na prespani apod. a kdyz by na to melo dojit, tak cukne. abysme treba mohli jezdit casteji (protoze ona proste nejezdi moc k nam) navrhla sem ji, ze koupim starsi autosedacku, aby pro nas mohli dojet na nadrazi, protoze bydli v male vesnicce, kam nic nejezdi a ja neridim. a ona to uplne cele nejak zakecala, ze sem vubec nepochopila duvod, proc teda ne 🤦🏼♀️ nekteri o tom podle me jen radi melou, ale kdyz ma dojit na skutky, najde se problem 🙈🤷🏼♀️
Může to být jejím zdravím, jak píší ostatní nebo to tak proste má. Aby jela k vám nebo na výlet, to by musela vykročit ze své komfortní zóny a to se jí nechce. Máme něco podobného, tchýně kupuje dětem až neúměrně drahé hračky, ale aby k nám přijeli na vánoce nebo jen na běžnou návštěvu to uz ne, jsou rádi v klidu doma. Mají prostě jiny způsob, jak projevují zájem než bych si já představovala.
A proč s ní o tom nepromluvi manžel? Jak se cítí a tak?
@lobella ja myslim, ze ten covid a izolace semlely hodne lidi. muze to urcite jeste pokracovat, je to dost tezke se z toho vymanit, ty myslenky dostat z hlavy. ja sem si jeste nedavno pripadala docela neprijemne v mhd bez respiratoru (ikdyz ted sem tehotna a nemuzu v tom poradne dychat), ale proste ten pocit "bezpeci" mi najednou chybel 🤦🏼♀️ nebo sem byla s dcerou na detskem dnu a ta hromada lidi po tak dlouhe pauze, kdy jsme nikam nehodili, mi delala uplne zle 🤷🏼♀️ a to nejsem hypochondr, ani fanatik a nijak extra se toho nebojim, ani to neprozivam. 🤷🏼♀️
@emamaira to si rikam taky,je cely den doma,semleta televizi,je tak zvykla den za dnem a navsteva u ni nebo nekde jinde ji naboura osobni zonu...oni ji zvou i nasi...tem naslibuje ze nekdy,ale nikdy nic...cca 5-7 let zpet se vidali,ona jezdila k nam,my k ni,nic casteho ale treba jednou mesicne,ted se treba pul roku nevidime
Já si myslím, že si nevěří: píšeš, že je poněkud hypochodr... myslím, ež ej prostě v mentálním nastavení "co když to fyzicky nezvládnu", jenže se to stydí ostatním říct. Tak sedí doma a vyhýbá se jakékoliv aktivitě, kterou by prostě mohla nezvládnout. Je to začarovanej kruh, který se postupně zhoršuje, protože člověk opravdu zvládá méně a méně, ale Bohužel cestu z něj má v rukou jen ona sama. Vnutit jí aktivitu by napáchalo jen víc škody.
Myslím, že u starších, resp. nemocných, nebo nějakým jiným způsobem lidí uvázaných doma to tak je a pak některá povaha to ještě podpoří. Naší babičce je sice osmdesát a je poměrně zdravá, ale taky za námi nikdy nejede, moje maminka jí furt dokola nabízí, že si ji přivezeme, odvezeme, i dveře od auta za ní zavřeme :D. Má nás strašně ráda a my ji, ale akorát si vymýšlí výmluvy - musí prát, musí přebrat dokumenty, myje okna. Neumí říct, promiňte mám, svůj věk, nechce se mi a vymýšlí výmluvy, aby nás "uchácholila". Je to asi trochu jiý případ, než u vás, nepřipravuje pravnoučatům a vnoučatům bedny proviantu a věcí, ale myslím, že prostě to tak někdo má, no. Prostě se mu něco nechce, a vlastně tě má rád, ale nechce jednat otevřeně a na rovinu, za něco se stydí, nebo tak...
mám něco podobného s otcem- je mu 67- má nemocný nohy, je fakt, že moc nikam nedojde, ale když má jít pro cíga tak to i kdyby se měl doplazit... 😂 k nám se mu nechce- je to daleko ( Pro zdravého cesta deset minut, pro něj hodina) ale i vzít ho někam na procházku je s kecama- jo půjdu, za půl hodiny ne nepůjdu a furt dokola....nicméně syn je trochu střela, takže tam prostě cestou kolem i nezvaně naběhnem a malej tam udělá ragač a vidí ho vlastně častěj, než zdravou babičku, která ještě pracuje...táta si pak sice oddechne, že jdem dom, ale vidím na něm, že je na druhou stranou rád, že jsme přišli prudit 😀
@lobella já mám podobnou tchýni.Naštesti bydlí s přítelem ,tak ten se o ní stará...
Ale přiveze ji tak 5- krát v roce.Jako do ZOO....koukne na nás ,na zahradu a jede domů.My jsme tam nebyli od května 2019.Proste nás tam nechtějí.
Děti straaaaašne miluje ,ale nevezme je ani na zmrzku.
Já to beru tak jak to je a neřeším to.A ani nemá cenu to řešit....Dřív mne mrzlo kvůli dětem....
Ahoj, s našimi rodiči už je to také horší, nejsou nejmladší a síly ubývají. Teď jsme byli domluveni, ze přijedou a padlo to, byli unavení. Což v jejich věku beru (tchani a táta 70, máma krapet mladší). Malé si užívají, milují je, když jsme spolu jsou hotoví, ale už to není na to, aby si je vzali (6, 3, 1 rok) a i výprava k nám znamená dost příprav a námahu. S nemocným člověkem je to jako se starým, nemá sil. Sama to po čtyřicítce cítím, že už na děti nemám sil, co bych měla ve třiceti. Myslím si, že by určitě uvítala více aktivity z vaší strany a možná ne stylem pojďme se dohodnout na víkend, ale spíš dopoledne brnknout, že se po obědě stavíte. Nebude muset vařit. Prostě se jen sejdete a za tři hodiny můžete být pryč. Tak aby ji to moc neunavilo a příště si řekla, že to bude zase ok. Naši rodiče po návštěvě u nás či u nich dva dny odpočívají (tak pro představu), prostě je to nabije a o i vyšťaví. Zdravím a přeji ať to jde..
@kajka321 to my tak delame,cinknem rano,ze se odpo stavime na hodku dve...to vetsinou je nastvana,ze nestihla upect,uklidit....pritom i kdyz jsme domluveni predem tak neuklidi,kdyz dovezem obcerstveni ke kafi,tak je nastvana,ze jsme to platili,kdyz nedovezem,je nastvana,ze nema co nabidnout...je to tezke a nezavdecitelne😂
@lobella to je fakt, těžký, přičítala bych i reakce a chování k nemoci. Je vidět, že strašně moc chce a její neschopnost ji vadí a asi byla naučená si nenechat pomoct. To vysvetluje oboje reakce.. chce to udělat - vini vás, že nestíhá.. když to uděláte vy - je nazlobená, protože to neumí přijmout.. v obojem se vlastně může cítit dost poraženě.. ne, že byste za to mohli (tak to nemyslím), tak to asi má ona.
Holky,mne spis vadi,ze vlastne nevim,co delat a pak kolikrat potkame jeji sousedy a mame.to na taliri,ze za ni jezdime malo a ze holky nevida...pritom nechce,abychom jezdili,nechce dojet k nam,nechce se do niceho zapojit...ale na nakup 150.tricka pro holky dojde,neustale sedi na netu a vybira obleceni a hracky,ktere jsou u ni,ale.my o nich ani nevime🤷♀️
Každopádně je to těžká situace.. a velká škoda, je to mladá babička, mohla by s dětmi blbnout..
@lobella Myslím si, že by jí pomohl psycholog. Je možné, že má nějakou depresi, sociální fóbii ... prostě výkyvy kdy sama neví co chce. Je to tvoje tchýně? Co si o tom myslí partner? Je nějaká šance jí dostat k psychologovi? Buď bych to udělala tak, že bych jí řekla: přijedeme každý úterý (každé druhé úterý) počítej s námi, přivezeme oběd. Měj se. A vůbec bych nebrala žádné její výtky. Prostě ať se smíří s tím ,že tam nějakou pravidelností budete - nebo ji odvezete.
A pokud to takto nechcete dělat, tak bych ji fakt sbalila a odvezla na rodinou terapii. A tam si to vyříkejte. Ať z ní profík vytáhne v čem je problém.
Jinak my máme trochu podobnou babičku. Je ráda, když někdo přijede ale vlastně má v hlavě nastavené to tak, že musí mít naklizeno, navařeno, napečeno, být upravená atp. A když to tak není, je z toho fakt špatná. Je to tou generací. Byly takhle vychované a fakt s tím mají problém. Moje máma to dělá tak, že prostě jí zavolá třeba jen hodinu předem - jedu okolo, koupila jsem chlebíčky - jsi doma? stavím se. Babička trochu reptá ale nakonec je ráda a je klid.
Manželova babička je trochu lepší, ale taky si pořád stěžuje, jak malou nevidí, ale dojet? No to ne, protože musí... zavařovat, uklízet, malovat, korona, není korona, počasí... no prostě výmluvy - nechce se jí. Ale teda chce abychom mi jezdili. Pro nás je to hrozná dálka a s malým dítětem a psama je ta cesta vždy očistec. Ale tak občas zajedeme no. Prostě ty babičky mají vrtochy.
Každopádně ta vaše, když tam má i binec atp. Vypadá, že by se mohla utápět v depresi. Pokud ji nedostanete k lékaři, zkusila bych jít sama a poradit se. Protože i to může pomoci.
@lobella mluvíš o mé tchýni. Jsem tu v domě jak ve vězení, žádná zábava, uklízet mě nebaví, zvířata tu nechci. Děcka vidím málo, nikdo si se mnou nepovídá.... My na to - pojeď s náma na výlet (prší, horko, průjem, dnes ne, jindy...) pojď, jdem na procházku stavíme se na zákusek (teď jsem jedla, nemám umytou hlavu...) Mužem tu nechat děcka? (jen chvilku, nemám nic na jídlo, bojím se že se jim něco stane). Stokrát nic umoří i osla. Takže jediné co má pravdu je že si s ní nepovídáme bo není o čem.
Je to podle mě z části povahou, z části si myslím že jí prostě "leze" na mozek samota a to jak je odtržená od reálií. Radu nemám, necháváme to být, prostě to tak asi má být. Děcka si pomalu zvykají že babička je divná, my už se netrápíne tím, že chceme vyřešit něco co oba řešit nechce.
@vitezove ona mela binec i driv...kdyz byla pevni dcera mimco, obcas jsme ji dotahli k nasim v lete na zahradu,na rodinnou oslavu atd,ale postupne se z toho vseho zacala vymlouvat az nejezdi nikam...ona je hodne rezignovana co se tyka blastni domacnosti...co mi rikal manzel,tak s tchanem ziji cca 20 let jen vedle sebe,driv se hrozne hadali a rvali na sebe,ona mu proste uvari,vypere,on se hrabe v garazi nebo kazdy sedi i sve TV,spolu nemluvi,nikam nechodi,rika,ze na co uklizet,ze to nikdo neoceni,na vanoce nedela vyzdobu,na co nikdo to neoceni,atd
@vitezove mluvit nebude s nikym,nemluvi ani s chlapem,ani se mnou,proste kdyz je tema,ktere nechce, dela,ze neslysi...ted jsem ji rikala,pojedem s holkama na maly vylet,muzes jet s nami,dame si zmrzku,holky se vyblbnou na hristi,ty posedis,pokecame a zase te odvezem dom...rikala jsem ji to asi ctyrikrat, nejdriv delala,ze me neslysi,pak se otocila k holkam a pak jako bych nic nerekla mluvila na jine tema...
@lobella a můžu se zeptat, proč tě to vlastně trápí? Protože pokud ona je takhle mimo a o kontakt vlastně nestojí... já bych se na ní vykašlala. Jakmile by měla řeči ona nebo kdokoli jiný, řekla bych velice důrazně ALE VŽDYŤ TY NIKAM NECHCEŠ! VŽDYŤ TY NEPŘIJEDEŠ! VŽDYŤ NÁS TAM NECHCEŠ.... atd. A klidně 100x. Třeba jí to dojde. Ale jsou i lidi kteří prostě chtějí jen nakupovat hadry a dárky pro vnoučata a pak si stěžovat, že je nevidí ale vidět je vlastně nechtějí. A je zbytečné se tím trápit, když oni nechtějí a neocení pomoc...
Já mám tchýni mladou, vitální, slovy děcka miluje.. ale skutek utek. Když je vidí 3x do roka na hodinu, tak ji to stačí. Že by je vzala na prázdniny, na víkend, nebo na výlet to nehrozí. Dokonce rok bydlela pár ulic vedle a nevzala je ani na hodinu na hřiště, ač jsme ji to opakovaně nabízeli.. vždy se vymluvila, že něco má.. Vpodstatě cokoli je důležitější.. cestování, práce, její zábava..Svou dovolenou si chce užít sama pro sebe.. Tak už to neřeším.. když chce být sama, ať je. Ani po dobrém ani po zlém člověka donutit nejde, pokud nemá zájem. Ona jim vždycky nakoupí nějaké hračky a sladkosti na narozeniny a tím to má sfouklé a má splněno.. Už s ní tak nějak nepočítáme a je nám lip.. než se pořád doprošovat.. co kdyby si to náhodou rozmyslela.
Porad si stezuje,ze se vidame s nasima,ze ona holky nevidi,ale dojet k nam nechce,abychom jezdili casteji my k ni taky ne,pritom ma doma hrackarstvi. Na vylet s nami nechce,prirom rika,ze jen sedi doma a nikam se nedostane. Vubec to nechapu a nevim,jak ji tedy vice zapojit,aby s holkama travila cas,kdyz tedy chce. Ted naposledy se urazila,protoze nam cpala penize na vylety pro holky. Tak jsme rekli,ze holky oce i cas s ni ne penize