Ahoj holky, potřebuji radu, s bývalým jsme od sebe tři roky, odešel on, našel si někoho jiného, ale neklapalo nám to už předtim. Když odešel prvně chtěl střídavku, ale protože měl náročné zaměstnaní, domluvili jsme se, že si může brát dceru kdykoliv bude chtít. Ze začátku si ji bral v týdnu na jedno odpoledne + víkend od pátka do neděle. Poslední rok si ji začal brát ne jednu noc a to v pátek kolem 2-3 a přiváděl mi ji v sobotu ve stejný čas. Poslední půl rok si ji bere dost nepravidelně a když už, tak v pátek k večeru a v sobotu ráno mi ji přivádí.
Malá je smutná z toho. Stěžuje si, že chce být u tatínka dýl a že to říká i jemu. Achjo, nevím co mám dělat, je mi to jedno že si ji nebere, mě to mrzí kvůli malé, měli spolu moc hezký vztah a teď mi přijde že si ji bere jen proto, aby neměl "černé svědomí". Už jsem mu psala, zda to má smysl když si ji bere tak málo, tak mi napsal, že malá se u něj hodně často nudí i když si s ní hraje a že neví co s ní ale že si jí bere rád. No tak já nevím, co si o tom myslet. Máte s tím někdo zkušenost? Zažil jste něco podobného?
Zkušenost nemám, u přítele to s jeho dítkem klape a u nás taky (u nás je opačný problém, jedno děcko je kumšt dostat na noc k tátovi). Ale nenechávala bych to tak. Pokud dítě chce, má na to právo. že to otce nebaví je jeho problém. Nemáte žádnou dohodu? Nic soudně? Zkusila bych se domluvit, sepsat, trvat na tom a nechat schválit soudně. A hlavně dát tátovi podporu, že to zvládne, s dítětem to není jen sranda a pohodička, člověk se taky musí snažit a ne říct že neví co s ní. Dělá si to nějaké moc jednoduché chlapec. A je to škoda kvůli dítku.
@japona@ Nn. má furt tu samou, co už má tři roky.
@andelka@ Ne, jen alimenty, u soudu jsme řekli že se budem domlouvat individuálně, prostě jak se to komu hodí, mě to přišlo fajn, kolikrát když má být na víkend u něj, ale jsme třeba pozvané na oslavu jeného dítka, se mi hodí že se domluvíme na příští víkend. On si ji ze začátku bral často, tak jsem to nechala, nějaký den v týdnu+víkend.
Možná že bych mu mohla navrhnout soudně, ale když jsem mu na radu od jedné paní psala, zda se sejdem že to chci probrat návštěvy malé u něj, napsal o co jde, tak jsem mu napsala, že si ji bere čím dál míň a že jí (malou) to mrzí chce s ním trávit více času. A on mi odepsal, že se semnou nikde scházet nebude a že mu dělám naschvály. No.
@kessien Bohuzle otec ma jen pravo si dite vzit, ne povinnost, ani kdyby jste to meli stanovene soudne. Takova je realita. My mame taky jen dohodu. Bere si syna na vikend od patku do nedele a jedno odpoledne v tydnu a druhy den ho odvadi ted uz do skoly. Ja bych se jinak nedostala ani k lekari, ci ke kadernikovi. 😝 Proste nikam. Dokud je ochotny, tak to tak nechame. Kazdopadne, nez to jit resit hned k soudu, muzete to zkusit pres vasi socialni pracovnici. Kamaradka tam je takhle docela casto, zase na popud otce, ktery prudi uplne nesmyslne, az na socialce koukaji. Ale prijde mi to schudnejsi cesta. Kolik je dcerce?
Ahoj, já tedy naštěstí zkušenosti nemám, ale napadá mě jedna věc. Nevím, kolik je dceři let, ale tak většinou holčičky čím jsou starší, tím víc mají holčičí zájmy a táta si s tím třeba prostě neumí poradit, neví, co má dělat s holčičkou, s klukem by to třeba bylo jiné. Když říká, že se s ním dcera často nudí, třeba jen neumí vymyslet, co by zabavilo právě holčičku. Co třeba zkusit tátovi navrhnout program, který by nebyl vyloženě holčičí, ale užili by si ho oba? Nebo poradit, co dceru baví. Asi je to trochu na palici, vymýšlet za dospělého rodiče, co má dělat s vlastním dítětem, ale třeba by to pomohlo... Ale nevím, tohle je jen taková moje myšlenka a třeba jsem úplně mimo. 🙂
Jakoze mam jit na soc. ze si ji bere min a min?7 roku. My od tacatku nemeli temer s nicim problem az ted. Svagrova mi ruka,ze je to jeho skoda,hlavne ze plati. Me je to lito kvuli male a taky jsem trochu nastvana. Chteli jsme ji oba,je planovana a ted je vse na me. Nepomuze mi ani s tim ze si,obe od sebe na vikend odpocinem.
@hanih@ Dcerka kdyz vypravi tak oni hodne vyletujou apod. Dopoledne se treba nudi nez nekam vyrazi. Ale to je i u me,kdyz treba varim nebo neco delam chodi a rve ze se nudi, tak ji reknu at mi zatim neco namaluje,udela panence uces,vzdyt to znate ;) U taty ma taky plno hracek.
tak možnosti jsou dvě. buď je to opravdu tím, že chce trávit čas sám s přítelkyní nebo třeba to chce ona, co oni a vlastní děti? to vše může hrát roli. další možnost je opravdu to pohlaví a věk. já třeba už nestíhám nevlastního synka. jako máme se rádi, vycházíme spolu, ale zábavu už mu nevymyslím. hrát si s ním na dvoře fotbal je spíš tatínkovská zábava. já mu spíš pomůžu s úkoly. on je teda zlatíčko a dokáže si chvíli hrát i s mrňousy nebo holt sedí u pc, který doma asi tolik nesmí 😅 takže věřím tomu, že se u nás často nudí, že když má lepší zábavu jinde, že se mu k nám nechce a nikdo ho nenutí. a není to o tom, že bychom ho tu nechtěli. zabavit nevlastní dcerku je jednodušší. je to holčička a je mladší 😀 taky je máme mnohem méně než jsme je mívali. nejdřív nám je maminka dávat nechtěla na truc. pak zjistila jaká je to pohoda, že je to ku prospěchu všem a měli jsme je pravidelně podle dohody i častěji dle domluvy. no ale čím jsou větší, tím víc mají oni sami zájmy jinde a ne vždy "mají čas" dojet. taky nám přibyly děti, takže občas se to ruší vzájemně kvůli nemocem. těch faktorů proč to není jako dřív může být mraky. mě na té vaší situaci vadí to, že ex s tebou o tom odmítá komunikovat. tak vidím tu chybu. jako přítel by nejraději ex taky už nikdy neviděl a neslyšel, ale skrz děti to prostě nejde a aspoň základní věci se řešit musí. v zájmu nás, jí a hlavně dětí. v životě mě nenapadlo odmítnout s ní komunikovat na téma děti. a je jedno jestli šlo o úkoly, o chování, o oblečení, o program...obě strany mají právo na informace a děti mají právo na to, aby rodiče řešily problémy. ono říct, že se malá nudí a on neví co s ní a nechtít to řešit, to je fakt jednoduché a zbabělé!
Ona je o 10 let mladsi a deti u nemaji spolu ani ona z predchozich vztahu. Me zarazi,ze driv to slo,ted posledni rok se neco stalo. Je mozne ze mala byla nekdy protivna,umi byt i drza a treba mu ta jeho rekla ze ji u nich tak casto nechce. Jsou to vse teda spekulace. Me zarazi,ze mu nechybi,ze mu to s ni staci tech par hodin.
@kessien to jsou holt ti tatínci. oni to mají nastavené většinou jinak než my maminky. vidím to na příteli běžně. vůči našim dětem i vůči těm starším, mým nevlastním. podle mě je ale fakt základem ta komunikace. takto se dá spekulovat nad řadou důvodů, které to může mít, ale pravdivý nakonec nemusí být ani jeden. a hlavně...nic to nezmění a nevyřeší ☹
Po tech vcerejsich smskach mam pocit jak kdybych se mu vtirala a jestli do nej huci ona,nebo to tak nastavuje sam je to proste nezajem o sedmiletou dceru :(
Je to divný,protože jinak mi přijde že to probíhá v pohodě, muselo se něco stát. Ono chlap má povinnost péče jen když má střídavku,jinak může nebo nemusí využít právo styku. Je to škoda kvůli dítěti 😒 půl den,den je strašně málo.
@andelka právě. je to právo, ne povinnost. u nás ani to právo často není možné využít. máme mít děti, z naší strany vše ok a nedostaneme je, že si ex s nimi něco naplánovala, že někam jedou apod. přitom ví, které víkendy jsou liché a které sudé a klidně si to dva měsíce předem může naplánovat na ten správný a nebo nám to aspoň včas sdělit. jindy nám dá jen jednoho, že druhého si bere někam sebou. bere to tak, že když mi nevyužíváme pokaždé naše právo si je vzít, tak ona asi pokaždé nemusí ty děti dát, ač její povinnost je nachystat je, pokud si je otec chce vzít. no je to všude fakt o domluvě. vztahy s tatínkem jsou ale po rozchodu rodičů asi skoro vždycky problém. ti tatínci často moc nefungují, ani když s dětmi žijí, co potom, když je vidí jednou za měsíc ☹
@blahova_andrea tak pokud vy nevyužíváte pokaždé vaše právo, tak ona se asi necítí být tím tak vázána. Když vy nemusíte, ona taky ne.
U nás to funguje tak, že se víkendy nahrazují, přičemž se snad ještě nestalo, že by otec nevyužil víkendu. Naopak někdy se maminka domluví, že i když dítě měl mít otec, tak oni mají třeba oslavu, tak si víkend prohodí a pak on má dítko 2 víkendy po sobě.
A u mě, jako u otce mých dětí, jsme zatím snad ještě sudý lichý neporušili, za více než rok.
@andelka no nevyužíváme. přítel často pracuje i o víkendech, tak si děti vzít nemůže. jako já bych přežila je tu mít, ale celý víkend bych jen poslouchala, když už přijde táta a viděli by ho na chviličku před spaním a to v tom lepším případě, takže to fakt nemá smysl. nebo pokud teda mám nemocné děti, tak to hlásím a pokud je sem ex pošle, tak na vlastní riziko. už chodí do školy, takže když tu něco chytí... ☹ rozhodně to není o tom, že bychom si je nevzali, protože si sami jedeme někam na víkend a oni se nám k tomu nehodí nebo tak. to prohazování jsme taky praktikovali, ale v bývalé práci to dělalo problémy příteli a pak to začalo vadit i ex, takže se domluvili, že to bude jen výjimečně. u ex je to tak, že ona už si začala taky nový život a prostě si ho plánuje jak chce, bez ohledu na suché a liché víkendy. takže nám prostě oznámí, že nám děti nedá. beru, když se vdávala, že jí je nevezeme a chyběly by na svatbě, nebo když je nějaká ta oslava, letní dovolená apod. ale víkendové akce by si mohla a správně měla plánovat dle kalendáře. pak v tom dělá bordel nám všem 😅
@blahova_andrea no jo, ona si má plánovat akce pokud možno v její víkendy, a tatínek práci mimo své víkendy. Jinak je to pak guláš,teda mimo ty nemoci, to bych taky neposlala dítko, když se u vás stůně, nebo naopak jeho nemocného.
On osočuje pořád, sím vás. Cokoliv jsem mu kdy vytkla, skončilo to hádkou. Asi se vzdám, nemá to cenu.
Dneska jsem mu psala, že o víkendu bych si potřebovala sject nakoupit do němec, jestli si vezme malou. Takže prý jo a já odkdy dokdy, potřebuji si dle toho naplánovat tu cestu, doufám že nějak dýl aby si tě užila. A on prý jo nějak to naplánujem, napíšu ti.
Hele holky, tak si malou vezme v pátek ve 3 a v sobotu v 10 ji přivede, tak mu píšu že v sobotu jedu do toho německa ať mi ji přivede po obědě a on a tvoje máma doma nebude? Odvezl bych ji tam v těch 10, už něco mám. 🙄
@andelka tak ona nám děti nemocné posílá téměř pravidelně. a tatínek si moc práci mimo víkendy naplánovat nemůže. když je práce, tak ji musí vzít, aby byly peníze. když práce není, tak si rád vezme děti.
@kessien teda jako já nevím, ale bere si ji čím dál míň a pak jen na pár hodin? to bych asi chtěla vědět, co je tak důležitýho, že je to důležitější než jeho dítě 😅 jako vím, že ti asi řekne, že ti po tom nic není, ale už je to podle toho co píšeš pravidelné, že ji vrací dopo a pak asi něco má, není to jednorázová záležitost, tak bych chtěla vědět, co se děje! to máš do německa jezdit po nocích?! 😠 jako když už si dítě vezmu, tak snad na víkend a ne jen přes noc. z toho nemá nic ani jeden z vás tří ☹
@blahova_andrea no jo,pak je to složitější, když ani tatínek nemůže dodržovat víkendy.
@andelka no ale to je právě o tom, že je rozdíl v pohledu na ty papíry od soudu. matka má povinnost dát. otec má právo si vzít. to jsem tím chtěla říct. to, že je to nespravedlivé je jasné 😉 ale já teda vidím obří rozdíly a nespravedlnosti v péči o děti i v úplných rodinách, takže u rozvedených mi to pak ani nepřijde tak hrozný, ale spíš logický.
@blahova_andrea to jo,vždycky už je to jiné,náročnější. Já jsem fakt ráda,že to zatím funguje z obou stran. Ale taky u nás tatínci obvykle nepracují o víkendu. To už pak se něco určuje a dodržuje dost těžce.
@andelka no právě. a to už je to s naším tatínkem stokrát lepší než to bývalo, protože změnil práci. dřív to byla fakt katastrofa, teď už se utrhne aspoň občas 😅
Hele holky,on o ni proste nestoji. Napsala jsem mu,hele hestli ti prekazi a narusuje tvuj zivot tak si ji brat nemusis. Tak mi napsal ze si ji bere rad holt ne jak se to hodi me
@kessien no tak od mého by se ex dočkala asi stejné odpovědi 😅 jen u nás je k tomu důvod a ona ho vždy zná. ale on se to teda snaží taky vždy nějak vykoumat. třeba občas je to i tak, že nemůže celý víkend, tak jsou část víkendu u prarodičů a my tam pak dojedeme taky a jsme všichni spolu. to mají děti nejraději. dlouho tam žily, jsou tam doma a jsou tam šťastní a když jsme tam všichni, tak jim nic ke štěstí už nechybí. je to na nich poznat 🙂
říkat, že o někoho člověk stojí nestačí. to musí být znát!
Já zkušenost mám.Odešla jsem od manžela před 2 r. Ze začátku ještě dobrý,snažil se a chtěl nás zpátky.Dceru si bral ze začátku i sám nebo chodil k nám,někdy jsme někam i společně zašli všichni tři.Pak začal chodit mín,dceři slíbil,že přijde a nepřišel.Malá samozřejmě plakala,bylo to hodně špatný.Měla 3 roky a kousek.Nevím,co se mu stalo proč to udělal.Věděl,že malá po něm brečí,slyšel ji i v telefonu,pořád mu chtěla volat.Pak když přišel už s ním nechtěla nikam chodit sama,jen se mnou.To ho samozřejmě rozčílilo a vyčítal to mě,že za to můžu já.Jednou jí takhle vzal i přesto že brečela.A za 5 min ji vrátil,že chce za mnou.Pak přestal chodit úplně,neodpovídal na sms,na volaní nic.Ted je to rok a půl,co malou neviděl.Malá o něm nechce ani slyšet,říká,že je na něj naštvaná,zlobí se na něj a nesnáší ho ☹ A to jsem do ní rozhodně nic netlačila,naopak jsem ji říkala,že je nemocnej,nemá čas a pracuje atd.No tak hloupá asi není,chodíme i k psycholožce,bylo to moc těžký.Ale malá už bere přítele jako tatínka a zbožnuje ho a on ji.Možná je to tím,nevím.Bio otec se mi nedávno po dlouhý době ozval,protože jsem mu hrozila udáním za neplacení alimentů a chce vycházet a chtěl by malou vidět.A já teda nevím..Na jednu stranu bych chtěla,jsem blbá je mi to pořád líto,že se nevídají i potom všem,co nám provedl.Ale chci chránit dceru a uvidím,jak bude chtít ona.Držím palce,je to smutný.My měly vážně hrozný období i ted mě to děsí,jak o něm mluví.
@kessien Nemám s tím zkušenost, ale nemyslím si, že s tím něco uděláte. Těžko ho budete nutit, když s dcerkou být vic nechce. Není třeba příčinou jiná ženská, s kterou chce trávit víkendy (tj. bez dcery)?