Soudní nařízení péče - ani jeden rodič dítě nechce

kramarek
25. pro 2014

Ahoj všem. Nevím, jestli je to vhodná část fóra, ale snad ano.

Rád bych otevřel menší diskuzi ohledně zkušeností s nařizováním péče o dítě a případně vlivem na děti. Je běžné, že se rodiče soudí o dítě s tím, že ho chtějí mít ve své péči. Někdy ve výhradní, jindy ve střídavé a to z různých důvodů, které jsou někdy emoční, jindy praktické, či jinak namíchané. Píše se o tom všude, znáte to z okolí, v TV je to taky běžné, od filmů, po zprávy a podobně. Sice to není ideální, ale když už k tomu musí dojít, dítě, pokud už má z toho rozum, může mít pocit, že je o něj zájem a rodiče ho mají rádi.

Máte ale nějaké povědomí o situaci, kdy se jeden z rodičů rozhodne "zbavit" se svého dítěte a odpovědnosti za něj pomocí soudního rozhodnutí, které by nařídilo druhému rodiči povinnou výhradní péči?

Konkrétní příklad. Rodiče mají 2 děti (syny), rozvedou se a děti zůstanou v péči matky (děti dejme tomu 4,5 a 6 let). Muž si najde partnerku s dítětem (resp. ona byla důvodem k rozvodu) a žijí spolu, o své děti se tak nějak "stará" formou návštěv jednou za pár týdnů (a to někdy jen proto, že má ve staré domácnosti pracovnu a věci, které si nemá kde v nové rodině dát). Když má nová partnerka náladu, přitáhne táta i své děti na chatu, na dovolenou a podobně, ač prim zjevně hraje dítě jeho partnerky, která vše řídí a jeho děti vnímá spíše jako "parťáky na hraní" pro své dítě, které je až nezdravě středem jejího vesmíru. Táta moc radosti z toho nemá a nebýt nové partnerky, bylo by to dle všeho ještě horší a dává to často najevo, ač ne přímo.

Matka, dle všeho jako důkaz moci (jak svému synovi, kterému dlouhodobě vyhrožovala, že pokud nebude poslouchat, půjde k tátovi) a mstu exmanželovi, ale i z důvodu pohodlnosti po dejme tomu 7 letech podobného fungování, pomocí soudu zařídí, že starší dítě musí jít bydlet ke svému tátovi. Soud nebyl o tom, že ho chtějí oba, ale táta nechtěl své dítě do nové rodiny vzít dobrovolně (partnerka by ho sežrala, nepřála si to). Máma své dítě nechtěla zase proto, že je údajně nezvladatelné, ale je spíše „tajemstvím“, že je míň oblíbené, než mladší syn (ten dostává i větší kapesné), protože má svou hlavu a odmlouvá panovačné mámě, hádá se, když si myslí, že máma nemá pravdu. Obecně ale asi není problematické, snad je i nadané, samostatné a asi až moc rozumné. U soudu bylo i dítě, aby vypovědělo, ke komu chce jít a pod tíhou nezralosti, vidinou lepšího života – tatínek byl na tom finančně lépe - a určitého navádění ze strany matky řekne, že chce k tátovi. Soud rozhodne, že dítě půjde k tátovi a tak se i stane.

Samozřejmě to má očekávaný efekt, kdy je dítě v nové rodině vetřelcem, zjevně nevítaným, ač z donucení tolerovaným. Jistě to není lehké ani pro další členy rodiny, ale přeci jen se dá pochopit, že oni spolu žijí přes 7 let a jsou sehraná rodina, kdežto nový přírůstek, ač ne cizí, je prostě rušivý element. Dítě dostane pár poliček ve skříni v pracovně, kde má jinak táta konečně své „hračky“ a tato pracovna se stane jeho pokojem (dítě „macechy“ chce mít logicky pořád pokoj pro sebe), ale zároveň je to i pracovna pro tátu a odkládají se tam nepotřebné věci. Nový člen vstává dřív (dobrovolně), než ostatní členové domácnosti, aby udělal ranní údržbu a nikomu nezacláněl a nenarušoval tak zaběhlá pravidla a harmonogram, protože pak má „macecha“ a její syn poznámky. Taky možná i ze strachu, aby ho taky nevyhodili. Moc se neukazuje ani venku, aby nevzbuzoval otázky „kdo jsi a co tady děláš“ u dalších dětí a sousedů a aby nebylo nutné ho přihlašovat k pobytu a platit více za odpadky. Prostě to navenek vypadá, že tam je často na návštěvě. Většinou je dítě buď dobrovolně zavřeno ve „svém“ pokoji, aby se neukazovalo např. při návštěvách rodiny „macechy“, nebo je ven se spolužáky, kteří bydlí jinde, nebo často samo někde pryč. Prostě, ač předtím bylo společenské, pořád venku s kamarády a spolužáky a domů ho nešlo dostat ani heverem, teď je radši doma. Málo kdy domů přivede kamaráda, asi má z toho strach.

Stejně, jako v době, kdy dítě žilo s mámou, je nadále primárně zvýhodňováno dítě „macechy“, ač se nedá říct, že by se nestarala a je jí asi ke cti, že vztah neukončila a byla ochotna přijmout nového člena do své domácnosti. Vaří, pere, nakupuje oblečení a podobné základní věci, jinak je ale dítě odkázáno spíše na sebe a to včetně školy a učení, žádná kontrola, výchova, zájem běžně jen o výsledky a to hlavně na vysvědčení. Tátu dokonce musí často prosit, aby šel na „rodičovské“, aby mu to pak nebylo vyčítáno ve škole, že zase nikdo nepřišel (vymlouvá se, že zapomněl doma říct). Nikdo se mu nevěnuje, nemá se na koho obrátit s problémy, či požadavky, protože, ač dělá „macecha“ minimum, tak vlastní táta dělá ještě míň a i on preferuje dítě své partnerky (dle všeho, aby se jí zavděčil a omluvil za to, že si přitáhnul vlastní dítě a možná vyčítá synovi, že chtěl k němu a kdo ví, co ještě). Táta má snad jediný požadavek a to, mít rád a být hodný na macechu. Pokud už někdy není zbytí, tak dá dítěti hodně práce se překonat, aby si o něco řeklo, mimo jiné i proto, že většinou je reakce zamítavá, což pak přináší další problémy, jak to podat dál (třeba ve škole nějak vysvětlovat, proč nejde na výlet, nebo plovárnu a podobně). Taky dítěti asi nepomáhá to, když vidí, jak se vlastní táta od syna „macechy“ o své dítě stará, pomalu denně ho navštěvuje, nakupuje mu a pořád ho někam bere, pomáhá mu. Závist to ale není a v rámci možnosti jsou oba kamarádi, ač každý má jiné zájmy a přátele. Takto to jde dejme tomu 5 let a dítě se s tím nesvěřuje jinde, není komu a možná se i stydí, že rozhodnutí, jít k tátovi, byla chyba.

Tak to je asi ve „zkratce“ vše, samozřejmě, některé informace jsou spíše odvozeny, než 100% jistotou, nejde vidět do toho, jak to skutečně kdo vnímá.

Zajímalo by mně, jak časté je podobné schéma a jak moc to může/musí dítě ovlivnit. O tom, že chování obou jeho rodičů je minimálně smutné nemá smysl psát. Někteří lidé prostě děti asi mít nemají. Chování „macechy“ je asi pochopitelné a nejde jí to vyčítat, ač dítě ji z mnoha důvodů rádo nemá. Je otázka, jak se má pak dítě k takovým rodičům, když „doroste“, chovat. Jak dlouho může trvat, než pochopí, co jsou jeho rodiče zač? Má pořád brát ohled na to, že to jsou rodiče a oni můžou vše? Může, nebo snad musí mít takové rodiče dítě rádo? Může je časem poslat „někam“ a nemít z toho výčitky a poslat někam i ty, co odsuzují jeho postoj k rodičům (ač asi proto, že prostě nemají informace a tak to nemůžou pochopit)? Je takovému dítěti možné „odpustit“ vady v chování, třeba stranění se společnosti, neschopnost se vypovídat blízkým a nechuť je zatěžovat vlastními problémy a názory? Jde takovému dítěti odpustit, že se navenek chová necitelně a brání se emocím, ač v soukromí brečí někdy více, než ženy a je přecitlivělé? Jde tolerovat odtržení se nejen od rodičů, ale třeba i ostatních členů vlastní rodiny, kteří nepomůžou, nebo dokonce ještě umějí situaci zhoršit? Je akceptovatelné, že si takové dítě pak často nechá ubližovat (a to i tělesně), nebo se nechá ponižovat od někoho, kdo projeví o něj zájem, protože má z toho alespoň pocit, že se mu někdo věnuje a je za to dokonce vděčné? Jde mu odpustit, že ze vztahů utíká ve víře, že tím zabrání, aby bylo opuštěno? Může mít takové dítě pak trvalý vztah? Může mít pak takové dítě vlastní děti? Má vůbec „nárok“ mít děti a bylo by to odpovědné?

Díky za případné názory i zkušenosti a všem přeju hezké prožití svátků, které jsou někdy více emotivní, než by člověk chtěl a pak to takto dopadá 🙂 . Abych předešel případným „vražedným pohledům“, nejsem tím „špatným“ tátou z příkladu.

ivular
25. pro 2014

@kramarek A tebe se to celé nějak týká, nebo proč to řešíš?

eliska_z
25. pro 2014

K tomu se dá říct jen jedno - chudák dítě. ☹ Bude zázrak, jestli se z tohohle někdy emocionálně vzpamatuje a bude "normálně" schopno žít svůj život. Ale třeba právě věchny tyhle negativní zkušenosti a náročné podmínky pomohou v budoucnu vytvořit harmonickou rodinu. Ale to asi nikdo nebude schopen říct tahle předem.

kramarek
autor
25. pro 2014

@ivular Nějak se mně to týká, jinak by to asi nemělo smysl řešit. Samozřejmě, nevyřeším to a to ani s názory ostatních, ono to asi vyřešit nejde, čas nejde vrátit. Spíše mně tak nějak zajímá, jestli s podobnými zkušenostmi jde mít přijatelnou budoucnost a jak se k tomu dá stavět.

@eliska_z Ano, to si taky myslím, že pokud si to uvědomuje (a jako že ano), tak to může být použito k dobré věci. Je otázka, jestli postačí z jeho strany chtít, tedy, jestli lze mít po takovém dětství "schopnosti".

jamia
25. pro 2014

@ivular Skoro bych rekla, ze je tim dotcenym ditetem.

eliska_z
25. pro 2014

@kramarek Pokud si to uvědomuje a chce s tím něco udělat, je na dobré cestě. To je základ. Pak bude záležet i na tom, na koho v budoucnu narazí, jestli si nebude podvědomě hledat podobné lidi, se kterými vyrostlo. A v případě, že ano, zda bude schopno si to včas uvědomit a odejít/změnit to včas.
Ale ze svého okolí znám několik případů, kdy takovéto děti zvládli překročit "stín" svých rodičů a žijí v docela normální rodině. Jen se s tím vyprořádávají po svém. Např. Syn alkoholika (který když se napil, bil všechny, co mu přišli pod ruku) je sám zarputilý abstinent a na dítě nesáhne, ani když hodně zlobí. Nebo holčina, kterou její nevlastní táta po narození vlastních dvou dětí ignoroval a později spolu s její mamkou psychicky týral, až v pubertě odešla žít k příteli. Dnes je z ní výborná učitelka na zš, dětem se věnuje i ve svém volném čase, má i vlastní děti a poskytuje azyl i své nevlastní sestře, kterou její otec vyhodil z domu, když nebyla dostatečně "poslušná" a odmítla se starat o otce a bráchu, po odchodu jejich mamky...

anetka1701
25. pro 2014

Budoucnost? Jasně že jo. Pokud člověk brzo vypadne z domu a získá rozumného, vyrovnaného partnera, změnit jde vše... Ale dětství je přinejmenším smutné :o( Nesnažíš se tomu "dítěti" nějak pomoct ze strany nového partnera? :o) Skoro mi to tak přijde...

xiaomara
25. pro 2014

Určitě jde, tyto děti někdy potom tolik touží mít tu vysněnou rodinu, že jsou těmi nejlepšími otci a manželi, můj manžel zažil něco podobného a syn je pro něj vše jsme pro něj to nejdůležitější co má, dýchal by za nás, rodina je mu svatá!!!!

zmrz_lina
25. pro 2014

Chudák dítě... ale pokud zvládne překročit vlastní stín, vyroste z něj neobyčejně silná osobnost. Ano, možná už nikdy nebude extra společenské, bude si spíše problémy dusit v sobě (více, než by to třeba udělali ostatní), ale vevnitř to bude člověk, který bude vědět, že vše, co mu život postaví do cesty, zvládne, když zvládlo takovéto věci jako dítě (a podle popisu "bruslilo" v dané situaci v rámci možností celkem obstojně).

ivular
25. pro 2014

@kramarek Tak co se toho dítěte týče (taktéž mi podle toho popisu příjde, že jsi to Ty, ale to je irelevantní), rozhoduje jeho genetická výbava. Tou je dáno, jak silná je psychika toho dítěte (samozřejmě neustále se vyvíjející), čili jak daleko ji ovlivní patologické jevy prostředí. Pokud tomu dítěti byla souzena velká odolnost (zjednodušeně řečeno), dopady nemusejí být žádné - tak jak zmiňovaly holky nade mnou. Bohužel se ale nedá vyloučit, že toto nevhodné prostředí povede k určitým vývojovým poruchám nebo dokonce k poruše osobnosti. Je to smutné, ale právě poruchy osobnosti vznikají často v důsledku těžké nebo dlouhodbé frustrace v dětství (v kombinaci s tou už zmiňovanou nepříliš odolnou psychikou daného dítěte).

brunetka11
25. pro 2014

Tak záleží i na dítěti, jeho povaze a vůli. Buď se nechá uvnitř ubít nebo ho to celé naopak posílí.
Jsou lidé, kteří se uzavřou do sebe a vlastně tím začnou kopírovat jednání svých sobeckých rodičů. No a jsou případy, kteří už něco podobného odmítnou dopustit, najdou si láskyplné partnery a své city a lásku věnují své nové rodině.
Přeji hodně sil k uzdravení duše. Dobře vedené rodinné konstelace by tomu mohly napomoci.

ava
25. pro 2014

je to jako z pohádky o Popelce...a není třeba možné, aby tento znevýhodněný syn našel láskyplnou péči třeba u prarodičů? Tam, kde by nebyl vždy tím nechtěným? Když jsem to četla, bolelo mě z toho u srdce. Dítě si rodiče udělali, ale lásku a péči už mu jaksi dát nechtějí...
A co se týká té "macechy", tak si myslím, že by se taky mohla polidštit

ava
25. pro 2014

ještě bych chtěla zmínit, že dítě v tomto případě má určitě vyhledat pomoc psychologa, docházet na terapie apod., aby si v sobě nehromadilo mylné dojmy, že je přítěží, za nic nestojí apod. Těžko by se z toho člověk sám vykřesal...určitě je dobré obrátit se s prosbou o pomoc na odborníka!!!!

kramarek
autor
25. pro 2014

Děkuji vám děvčata, tak nějak jsem asi správně odhadnul, že na nějakém fóru, kde jsou spíše ženy, to bude k něčemu, ač samozřejmě, řešení, jak jsem psal, nebylo očekáváno. Někdy stačí i pocit pochopení a účasti.

Naštěstí (no, to je relativní, pro dotčené je to naneštěstí), vždy se dá říct, že se najdou děti i dospělí, co jsou na tom o dost hůře, jak už tady bylo psáno, např. mlácení, rodiče alkoholici a podobně.

Hlavně doufám, že to zase nebyl tak smutný případ, aby z toho bylo někomu smutno, to za to nestojí a nebylo to účelem. Věřím, že dítě má i pozitivní vzpomínky.

Pokud bych měl hledat účel popsaného, tak asi šlo hlavně o utřídění si myšlenek, což ne vždy jde jen tak v hlavě a mně třeba pomáha to sepsat, což ale zase nedělám rád jen tak pro sebe a proto jsem to tady trošku "zneužil", za což se omlouvám.

Zatím děkuji všem a mějte krásné svátky a nevysedávejte u PC 🙂

barulina
26. pro 2014

Ja vyrostla v nehezkem v hodne vecech podobnem prostrfi. Nebudu vice rozepisovat v jakem. Reknu jaky to ma dopad na muj dospely zivot. Sve rodice rada nemam, s otcem nekomunikujh od 15, s matkou sice aó ale mam ji plnou pr**el(slusneji to nařat nejde) s mladsin bratrem nevychazim. Neumim resit s nekym kdyz me neco boli,partner rika ze jsem v tomto zvlastni. Kdyzse neco stane mam vzdy pocit ze je to ma vina,oicmend o vrem o cm vim s tim se snazim bojovat. Diky svym rodicum nechci druhe dije a davam si pozor extremni jak reaguji v neprijemnych situacich. Myslim,ze ziji a dokazala jrgem si zaridit hezky yivot,nicmene to taham porad s sebou. To ve zkratce

salot
30. pro 2014

Je to smutný příběh, řešení moc nevidím. Napadlo mě jen "co tě nezabije, to tě posílí".