Díte odmítá nařízený styk s otcem. Jak to vyřešit?

pomatena
18. srp 2022

Vyresil nekdo uspokojive situaci, kdy starsi dite (temer 9r) zcela odmita styk s otcem? Styk je narizen mediovany, ale dite nekomunikuje ani s mediatorkou ani s otcem? Odmitani otce je dlouhodobe po rovnez dlouhodobem nasilnem chovani otce k matce ditete (duvod uteku matky)... Otec o styk velmi stoji, dite ho "uz nikdy nechce videt". Dite je v intenzivni peci psychologu, presto musi stale podstupovat stresujici styk s agresorem a reaguje timto zpusobem. K diteti se otec chova velice direktivne, fyzicku mu neublizil, bylo ale od narozeni svedkem nasili na matce. Na otce bylo v tomto smeru (nasilne chovani) podano TO a nekolikrat asistovala PCR. Nejsem ztotoznena s tim, ze prava rodicu jsou stavena nad pravo ditete na spokojene detstvi ☹, ale asi je to realita. Matka po odchodu od otce funguje dobre, predtim to ze strachu z trestu od otce nebyla pece asi uplne 100procentni. Od jakeho veku bere aktualne soud ohled na prani ditete? Jsem pouze v roli treti nezaujate strany, ale velice se me dotyka, ze pro dite zatim neni dovolani. Co se vlastne musi stat, aby byl styk rodice s ditetem extremne omezen?

barmil
18. srp 2022

@pomatena zkuste se obrátit na AK Hrdá, specializuje se na práva děti a obětí domácího násilí. Tady evidentně je naprd právník matky a ospod. Takto staré dítě již má mít právo říct svůj názor a má k němu být přihlédnuto.

pomatena
autor
18. srp 2022

@barmil Dik. Zkusim poradit.

pomatena
autor
18. srp 2022

OSPOD aktualne strani otci, ze on je ten chudacek a matka navadi dite proti nemu (neni pravda, ale je to slovo proti slovu) ... I pres povedomi o nasili. Takze je to boj s vetrnymi mlyny, ja radila zazadat o jinou pracovnici OSPOD, ale nevim, zda zadost probehla a zda musi vyhovet. Komunikace jinak probiha uz vyhradne pres advokaty. Je to i drahe...

bertik20
18. srp 2022

U nás syn taky odmítá styk s otcem, od 12 let. Soudem nařízené sezení v rodinné pořádně jsme absolvovali, taktéž psychologické vyšetření a tam naštěstí byl závěr takový, že se dítě nemá nutit do kontaktu s otcem. Nebyl u něj 4 roky a nechce slyšet, když měl ex přijet pro dceru, schovával se za domem než odjel. Netuším co se mezi nimi stalo, ale nikdy bych dítě do kontaktu nenutila!!!

luciksima
18. srp 2022

Řešili to s psycholožkou? Že by napsala návrh pro soud a ospod,že dítě k otci nechce,že to psychicky nezvládá a pod.k tomu by soud měl přihlédnout...moc držím palce 🍀

bertik20
18. srp 2022

@luciksima to si myslím,že je nejlepší varianta. Snad otec tento papír nenapadne, nejlíp nikoho známého a někoho, kdo to dělá pro soudy či ospod

zuzkasim
18. srp 2022

Mám dojem, že od 12 let může dítě styk s otcem odmítnout. Ano, je realitou, že práva rodiče jsou postavena nad přání mladšího dítěte. Mám v blízkém okolí velmi podobný případ popsanému, pro dítě je to neskutečný stres. On se snad i ten soudce otce bál, kdyby ten styk nebyl umožněn... Je to velmi smutná realita.

pomatena
autor
19. srp 2022

Prvni psycholozka napsala, ze nedoporucuje vicedenni kontakt, k uplnemu pozastaveni kontaktu nevidi duvod (coz v podstate i chapu, protoze verim, ze rada podobnych ovsem vykonstruovanych situaci s cilem ublizit partnerovi, se odehrava uplne bezne), ted chodi k druhe, ktera snad prislibila, ze neco napise, ale samozrejme to chce mit podlozene, coz taky chapu. Ono z celeho procesu od vsech zainteresovanych odborniku cisi takovy chlad - ve smyslu dalsi komplikovany rozvod, takovych jsme meli... Coz ale kdyz se dotyka znameho ditete, ktere se po setkani s otcem pomocuje, ma nocni desy, tak ten odstup cloveka desi ☹ , i kdyz je treba nezbytny. Asi lide resi i horsi situace. Kazdopadne dekuji vsem za odpovedi.

hanca78
19. srp 2022

@pomatena nevím, jak to chodí dnes, ale nevlastní sestřenice nemusela ke svému otci, bylo jí tehdy odhadem 6 let. Ale to bylo těsně po revoluci. Nevlastní bratranec k otci normálně chodil, ten u něj i trávil celý víkend.

klaracervinkova
21. srp 2022

@barmil Souhlas, očividně pravnik zde nevi, co ma dělat, pravděpodobně je bez zkušeností... Advokátka Hrdá je skvělá, z doslechu... já mám osobní zkušenost ještě s Mgr. Strakou, dělá přímo trestní právo a i rodinné právo, skvělý advokát. Mého ex, soudu ani OSPOD se nikdy nebál.

sorboni30
22. srp 2022

@pomatena ospod je v tomto kalamita. Snazi se deti rvat k otci a matce i kdyz jsou tam problemy. Absolutne neberou ohled na deti..Mela jsem pravnicku ktera vzdy vyhrala jakykoli soud s detmi. Je uzasna. Takze pokud muzu doporucit, takze dobreho pravnika aby syn nemusel otce vidat vůbec pokud z nej ma psychicke trauma. Pokud chces, poslu kontakt. Na 100% rikam,ze vsechno jde řešit v prispech ditete, obzvlast s touto právnickou ktera je na deti NEJ!
Ps: moje pravnicka dokazala zjistit, ze muj ex mi tajil dva ucty s miliony..a ve vysledku dostal za lhani narizene
platit vysoke alimenty. Takze spravedlnosti bylo ucineno za dosti

gabiimichii5
24. srp 2022

Zrovna včera jsem kvůli tomu byla u soudu.. Chtěla jsem omezit styk dětí s otcem na minimum. Kvůli chlastu a drogám. Děti na OSPODU oznámily, že k otci jezdit nechtějí. Pí soudkyni názor absolutně nezajímal a ještě mi řekla, že musím děti do styku s otcem nutit.. Když jsem se jí zeptala, co se stane, tak mi prý sebere děti.. Přijde Vám to normální?

luciksima
24. srp 2022

@gabiimichii5 ohavná šílenost tohle to😔 jak často děti k otci chodí? A to nechali ten styk stejně i když děti řekli že k němu nechtějí? Je mi to strašně líto ....

luciksima
30. dub 2023

@pomatena můžu se zeptat jak to nakonec dopadlo? Soud? Styk otce se synem?doufám že dobře pro dítě děkuju za odpověď