Šílená situace. Jak se bude řešit?

nikita84
9. črc 2022

Dostala jsem se do hodně šílené a nepříjemné situace. Mám partnera 3 roky. Bydlíme spolu 2 roky. Partner má nemanželské dítě které sporadicky vídá cca jednou týdně až 14 dní ale nespí u nás. Většinou ji bral za svou matkou. Tím chci říct že nějaká výchova z jeho strany v podstatě neprobíhala.
Dítě žilo s matkou a jejím manželem.

Stalo se něco co nikde nepředpokládatl a to, že se matka dítěte pokusila spáchat sebevraždu. Je v nemocnici a nevypadá to dobře. Tím myslím, že játra a ledviny jsou na tom velmi špatně. Je na dialýze a játra jsou velmi poškozena. Otázka dní, maximálně týdnů. Stalo se to předevčírem. Dítě je zatím u manžela matky, kde ale zůstat nemůže. Předpokládám že ji pak bude mít v péči otec bude se to nějak řešit soudně? Vůbec nevím co můžu čekat.
Sama mám téměř dospělého syna ve střídávé péči. Holčičce budou v září 4 roky.

hojda
9. črc 2022

Tak nejhorší je to asi pro to dítě. Záleží na tom, jak se k tomu postaví její otec a jaký spolu mají vztah.

barmil
9. črc 2022

@nikita84 je tam babička, nebo jiní příbuzní ze strany matky? Dítě by mělo jít do kolizniho opatrovnictvi ospod a bude šetření o poměrech a vztahů k příbuzným, otec je první volba, ale pokud k němu nemá vztah, bylo by vhodnější například sourozenci matky, nebo její rodiče. Je to hrozná situace pro tak malé dítě, přijde mi sobecké, že řešíte, že by mohla být u vás a vlastně vás to obtěžuje. Jí umře máma, nejbližší člověk.

nikita84
autor
9. črc 2022

O rodinných poměrech bio matky nic nevím, ale pokud nějací existují, nemyslím si, že by partner chtěl aby žila u nich. Nikdy se s nima nebavil, prtoože je ani nezná. Ona je to poměrně dost zvláštní situcem protože partner s tou ženou nikdy nežil ona ani nechtěla, aby byl v rodném listu. On to muisel řešil soudně. Dlouho se to táhlo v rodném listu byl její teď už manžel. Takže se s dítětem začal vídat až po nabití právní moci v roce a půl kdy se papírově stal otcem.
Myslíte že je možné, že to dítě zapomene na svou původní "rodinu" my je neznáme nestýkáme se s nima . Ona se s ním nebavila pouze vždy předala dítě s batůžkem a pak si ho zase vzala.
Je možné že to dítě psychicky poznamená? Pokud nebude nějak poznamenané, tak bych ji klidně náhradní maminku udělala ale vůbec nevím jak mě přijme jak na to. A co všechno se bude řešit.

barmil
9. črc 2022

@nikita84 doporučila bych obrátit se rovnou na ospod, dají kontakt na dětského psychologa a mohou poradit, jak s holčičkou jednat. Dělejte vše v jejím zájmu a pro ni, vím, ze to je těžké, ale o vás nejde. A čím dříve se to začne řešit a bude se jí někdo správně věnovat, tím lépe.

nikita84
autor
9. črc 2022

@barmil Děkuji. To hned v pondělí uděláme. Manžel matky s námi nekomunikuje. Bojím se taky že nám ji nebude chtít jen tak dát. Možná dojde i k odebrání dítěte policií. Nevím. Zaroveň pro tu holčičku je to tam teď "domov" Pokud ji odtamtud odeberou násilím bojím se ještě většího traumatu a nedůvěru v instituce a v nás a všeho.

tahejhula
9. črc 2022

No samozřejmě, že dítě případná ztráta matky poznamená, to je logické. A ona zatím žije, trochu mě ty tvoje úvahy děsí.

tahejhula
9. črc 2022

Zároveň zapomeň na to, že by dítě například nevídali prarodiče ze strany matky.

gbp
9. črc 2022

@nikita84 to je opravdu narocna situace a chapu tve obavy...ale bojis se, ze se o ni budes starat ty?
pochopila jsem spravne, ze manzel matky je zapsany v rodnem liste? ale tvuj partner je biologicky otec? na to ospode vam asi reknou vic, ale proc myslis, ze by pripadne nemohla byt s tim manzelem matky? a mrtva preci jeste neni. kdyz se s vami nikdo z jeji rodiny nebavi, kdo vam sdelil jeji zdravotni stav? treba to nebude tak definitivni...

lv
9. črc 2022

Situace je šílená, ale hlavně pro čtyřletého caparta. Kdyby došlo na smrt matky, bude na tobě a otci jí umožnit co nejmenší dopady, traumata. Bude to těžké, ale nejvíc pro ni.

klokanka31
9. črc 2022

@nikita84 Ty se opravdu ptáš jestli to dítě psychicky poznamená???

betysch
9. črc 2022

U nich doma to asi neprobíhalo ukázkově.Viz předávání dítěte a pokus o sebevraždu matky.Manžel matky s vámi nekomunikuje.To je taky divné.Holčičce bych určitě zajistila psychologickou pomoc a snažila se o co nejhladší vstup k vám do rodiny.Budu držet palce ať to pro vás a pro holčičku dobře dopadne.A jestli si na maminku bude pamatovat?Já mám ze stejného věku na otce akorát střípky vzpomínek( například že jedeme spolu výtahem a drží mě za ruku).Kdyby opravdu umřela-snažila bych se vzít od manžela nějaké věci na památku,fotky.

klokanka31
9. črc 2022

@betysch Je to člověk od člověka, třeba já ze 4 let mám spoustu vzpomínek...Chudák holčička ☹

betysch
9. črc 2022

@klokanka31 to bez debat.Snad bude v milující rodině.

klokanka31
9. črc 2022

@betysch Třeba to ta její maminka přežije...

konidana
9. črc 2022

@nikita84 nedávno jsem zazila neco podobneho. (Synovec 5 musel byt u svagrove a i u nas, pze matka nema zajem a otec byl akutne na dyl hospitalizovan) Nech to byt, jak se to utrepe. Ono to nejak dopadne.

betysch
9. črc 2022

@klokanka31 tak vzhledem k tomu že ji selhávají ledviny a játra musela se něčím otrávit(léky,houby)a teď je jenom otázka jestli má dlouhodobé problémy nebo v afektu.Každopádně v té chvíli na holčičku nemyslela.Matka roku to asi nebude.

nikita84
autor
9. črc 2022

Chápu že je to nepřehledné. Situace je komplikovaná. Tak že v rodném listě byl původně manžel matky (v té době ještě manželé nebyli vzali se až po narození dítěte) a partner se musel soudit o uznání svého otcovství přes soud. Nakonec soud vyhověl po genetických testech a i přes protesty matky a matrikového otce byl vystaven nový rodný list, kde je otcem už můj partner. To se dokonalo v roce a půl holčičky a od té doby ji vídá cca jednou týdně. Jednou jme s ní byli na dovolené 3 dny,kdy jeden den jsme odjeli den tam byla celý den s náma a poslední den si pro ni přijela. Můj parnter ji prostě do jejího roku a půl vůbec nemohl vidět. Oni si ji chtěli přivlastnit a nevyšlo to. Poroto se asi s mým partnerem nebaví a nebaví se s ním ani její rodina. Ten prohraný soud a změna v rodném listě asi neudělala v rodině nejlépe ale to je jejich problém.

Co se jí jako matky týče tak hrozněsešla zestárla a ztloustla.

tahejhula
9. črc 2022

@nikita84 zanech dojmů z bio matky, proboha. Teď si dítě hodláte přivlastnit vy. A jak už jsem psala, prarodiče ze strany matky mají nárok na styk s vnučkou. A to té paní hodně přeju, ať se z toho dostane a přijde odborná pomoc.

nikita84
autor
9. črc 2022

Jaká to matka byla to nevím neznám ji. Moc jsem holčičku nevídala parnter si ji bral všwtšinou v týdnu protože pracuje nepravidelně jako kuchař. Často o víkendech dělá a má třeba volno v pondělí atd. Pracuje 12 ctky. Myslím že to celé nezvládla byl tam tlak od mého partnera a od jejího muže. Bohužel kdyby nebyla situace vážná nepíšu sem. Paradoxně ještě is to moc jakoby neuvědomuju přijde mi že to snad ani není pravda. Jakoby ve filmu. Nevím. Píšu sem asi nesmysly. Nedokážu si to utřídit všechno v hlavě a samozřejmě se ptám proč a taky jak to bude dál.. protože si to uplně nedokážu představit.

klokanka31
9. črc 2022

@nikita84 Chceš vůbec pro tu holčičku vytvořit plnohodnotnou rodinu?

ester_ka
9. črc 2022

@nikita84 já Tě chápu tak, že máš šok z toho, že se vám z ničeho nic změní život - máte přijmout malé dítě do rodiny a denně se i něj x let starat...s tím jste nepočítali a máš z toho obavy... věřím, že zvládnete se na nešťastnou situaci adaptovat a holčičce v případě úmrtí maminky vytvořit fungující rodinu... obrať se na pomocné organizace 🍀

marimanta
9. črc 2022

@nikita84 a chcete to dítě doopravdy? Nebo jen proto, že by se to mělo?
Myslíš, že je možné, aby dítě smrt matky nepoznamenala? Nikdo neví, jak moc, jak se to projeví... Ale bude to tam.
Počítejte taky s tím, že pokud bude u vás, může to být někdy hooodně náročné...

2hanah
9. črc 2022

Matka je kráva, toto udělat svýmu malýmu dítěti😔😭 chudák dítě, můj manžel se oběsil, taky jsem musela svým dětem tehdy 6 a 4 roky říct, že už tátu nikdy neuvidí, nejtěžší úkol v životě, pokud člověk netrpí nevyléčitelnou nemocí nebo depresí, která vede ke smrti a nemá ukrutné bolesti, toto jednání odsuzuji.

areh
9. črc 2022

A byl by velký problém, kdyby holčička zůstala dál tam kde je, u neboilogického otce a vy jste fungovali jako dosud nebo byste se o péči podělili víc? To by podle mě bylo pro holčičku nejlepší (pokud to byla fungující milující rodina a nebiologický otec by to byl schopný dál zajistit).

treasurka
9. črc 2022

Já bych jen podotkla, že matka ještě neumřela, ne? Pak je otázka, jestli otec, který se doteď na výchově podílel minimálně, dítě fakt chce vychovávat. Jaký vztah má manžel matky k dítěti, rodina matky, atd. atd.

somalicats
9. črc 2022

@nikita84 Proc nemuze holcicka zustat u sveho nebiologickeho otce?

klokanka31
9. črc 2022

@nikita84 Taky nechápu proč by nemohla zůstat tam, kde je doma. S nebiologickým tatínkem je od narození, chtěl být i v jejím rodným listě, tak asi budou mít kvalitnější vztah než se skutečným otcem...

ito
9. črc 2022

@nikita84 Ja bych objednala nejakeho psychologa uz ted a hlavne pro vas, at vam klidne poradi. Cekaci doby jsou dlouhe. Za me bude ted nejdulezitejsi ta holcicka. Pokud nedejboze prijde o matku, pripravite ji i o "tatu", babicky a dedecky pokud nejak fungovali ...? Vim, ze v minulosti byly neshody, vim ze je to strasne strasne tezke, ale v tuhle chvili pujde jen o to, ze 4lete dite, ktere na mamince dosti zavisi o ni na jednou pripadne prijde (furt doufam, ze ne a zenu ani neodsuzuju, nekdy to muze byt dost tezke a zvlast po vsech tech bojich a natlaku ze vsech stran a nikdo by nikdy nemel soudit ). Pokud to nedejboze maminka neda, meli byste zapracovat na nejake adaptaci, urcite by holcicka nemela prijit o styk s druhou rodinou a tim myslim i manzela matky. Pro tu holcicku to byl dosud nejspis prave on "tata", i kdyz se vam to nelibi a vzajemny kontakt mezi nim a dcerou bych urcite neprerusila. Neprisla by tim padem jen o maminku, ... Prosim hlavne za holcicku vykaslat se na vsechny nesvary z minulosti a resit v tu danou chvili opravdu jen ji a jeji potreby

somalicats
9. črc 2022

@2hanah A jak vis, ze tato pani nemela deprese? Neodsuzuj nikoho, v jehoz botach jsi nechodila.

levandule_k
9. črc 2022

@areh Zase je otázka jaký o ni bude mít nebiologický otec zájem, když její matka nežije...

@nikita84 Situace je to komplikovaná. Jak na to bude reagovat malá ti nikdo neřekne. Může se stát, že holčička celou situaci nějak vytěsní.... Probrat to s psychologem je dobrý nápad, protože tohle je extrém ně náročné.

@2hanah Neznám nikoho, kdo by si vzal život jen tak z rozmaru, prostě se většinou dostali do takové situace, že neviděli východisko...