Rozchod kvůli alkoholu. Máte zkušenost?

andrea_br
9. kvě 2022

Ženy, maminky, odešly jste od svých mužů kvůli tomu, že pili? Jak moc pili a co se s nima stalo po vašem rozchodě? Děkuji

fazolkazuzka
9. kvě 2022

@andrea_br ne pili jsme oba.... Nemám důvod a neměla jsem proč od takového chlapa odcházet.

andrea_br
autor
9. kvě 2022

@fazolkazuzka mela jsem namysli piti, kdyz uz je to fakt problem a zanedbava kvuli tomu rodinu. Urcite nemam v planu s nim pit a stat se alkoholickou

letalnica
9. kvě 2022

@andrea_br Ano a bylo to to nejlepší rozhodnutí. Nepil teda nijak zvlášť, domů si chlast nikdy nekoupil, ale hospody a kamarádi byli přednější. Pak přišel domů a byl agresivní. U soudu se vyjádřil tak, že hraje závodně šipky a k tomu holt ty hospody patří... Dnes po 8 letech jsem spokojená, on si našel paní, co nepracuje a chlastá 1. ligu a má co dělat, aby jí coby sponzor stačil. Ale mně tvrdí, jak je spokojený se spřízněnou duší... 🙂 Záleží, jak moc to jemu a tobě zasahuje do života. Má práci? Pije doma? Je agresivní?

ee.liska
9. kvě 2022

Ano, byl to jeden z důvodů. Pije dál, pravidelně má období, kdy nekomunikuje se mnou ani dětmi a tvrdí, že je nemocný.

zuzkasim
9. kvě 2022

Řeknu ti případ ze svého okolí, když žena od muže alkoholika neodešla... On se sice šel léčit, dodržel i 5 let bez alkoholu, což bylo asi nejhezčích 5 let s ním (minimálně z pohledu větších dětí), pak ale zase začal a samá ostuda. Ztráta zaměstnání, opilecké úrazy, nemoci, manželka dostávala od lidí z dědiny echo, kde zas zůstal ležet, doma hádky, děti se za něj stydí... Nyní je to už starý chlap, nežije dobře, vychlastané nemoci, jeho žena má dojem, že kdyby ho opustila, tak nepřežije (má asi pravdu, ale nevím, co je tohle za život pro celou rodinu). Když jsem se ptala, proč ho neopustila včas, tak jednoduše neměla kam jít s dětma a chtěla manželství zachovat, když už to jednou slíbila... Ne, tohle nikomu nepřeju. Pil i můj děda, taťka o tom nedokáže dodnes mluvit.
Jestli ten problém u vás je, mám jedinou radu, pokud s tím dotyčný nechce nic dělat, nevidí svůj problém, prchej.

anet_98
10. kvě 2022

Nemám tedy zkušenost na vlastní kůži, ale přítelův tatínek pije dost. Od skoro-tchýně jsem slyšela, že hned po práci se zasekl v hospodě a když přišel domů nesmělo se mu nic říct jinak byl agresivní. Předtím byl ženatý a tam ten vztah na alkoholu skončil stejně jako s mamkou od přítele.
O pár let později si našel stejnou alkoholičku, jako byl sám. Pivo bylo už od otevření očí až po uložení ke spánku. O víkendech jsme se scházeli na naší společné zahradě, kde oba byli schopni vypít 8x 2litry petkových kozzlů.
Po 12ti letech s ní z něj vypadlo, že ona všechno prochlastá a nemá ani na nájem a na uzivení kocoura. Několikrát se porvali, protože oba po chlastu byli agresivní. On od té doby tolik nepije a tráví čas s námi, ale stejně si těch 4-5 kousků za den dá. Nejvíce ho srovnal přítel, se kterým teď dělají na zahradě chatu a taky se dost začal věnovat našemu synovi (jeho prvnímu vnukovi). Řekla bych že ho to docela vyléčilo.

Jinak tady po okolí je známí jako ochlasta a rváč. Tak to už i zůstane.

konidana
10. kvě 2022

Kamarad kdysi zustal sam a chlasta prvni ligu. V padesati ma milion nemoci, inv.duchod a vypada minimalne jako osmdesatilety nemohoucí starec. Vsechno z chlastu. Lidska troska. Poslednich 5, 10 let to s nim slo hodne rychle z kopce☹

irmamala
10. kvě 2022

On je alkoholik a alkoholik. Mame kamarády, kde se ten chlap pohybuje fakt na velmi tenké hranici, vypije toho strašně moc, musí pít každý den i doma, ale nikdy není agresivní, nedělá ostudu, do práce je schopen vstát, vydělat peníze, až na svoje zdraví tím nikoho neohrožuje. Pak je tu můj tchán, který pije celý život v tom stylu, že běžně propil výplatu, 2x způsobil autonehodu a sebrali mu papíry, nadělal dluhy, válí se pomočený a poblitý na zemi. Teď v 65-ti už to není tak divoké, už taky tolik nevydrží, ale stejně se nedá na něj spolehnout. Jde s košem a zmizí na celý večer apod. Tchýně s ním zůstala, za těch 10 let co jí znám, tak s ním neustále řeší nějaké starosti. Za mě to byla blbost, protože na něm nebyla absolutně finančně závislá, naopak jí vždy táhnul dolů, jenže ona ho tak strašně celý život miluje, že pro ní prostě nebyla jiná cesta.... Na druhou stranu na jeho obranu, jak znám tchýni, tak se ani nedivím, že chlastá 😀 😀 😀

andrea_br
autor
10. kvě 2022

@letalnica ma praci, je zivnostnik, dela sam na sebe. Ale uz se parkrat stalo, ze do prace nesel. Do hospody nechodi, ale schazi se s takovyma ochlastama v jednom parciku skoro denne, doma pije, ne tvrdy, ale tech 6 dvanactek denne da urcite. Do zivota mi to urcite zasahuje. Jsou dny, kdy toho vypije vic, vikendy, kdy po sobote pokracuje pivem uz od snidane. Ja na deti sama, jsme daleko od rodiny. Agresivni je, ale jenom slovne napada, to jsem pak ta nejhorsi a nula a apod. Treba vcera byl po prochlastanym vikendu jak milius, doma, ale lahvace byt musely. Ja takhle pokracovat nechci, protoze on nevidi, ze by mel problem a bohuzel se to za posledni rok dost pohorsilo

konidana
10. kvě 2022

@andrea_br jestli s tím nechce nic dělat, tak se na něj vykašli, tohle nemá cenu....
A záleží na něm, co si z toho vezme... pokud mu na vás záleží (a na sobě), tak se může dát dokupy a bude dobrej, nebo do toho spadne ještě víc, jako ten můj kamarád....

andrea_br
autor
10. kvě 2022

@irmamala u nas je to prave uz na hodne tenke hranici. Penize vydela, mame jich porad jeste dost, ale vsimla jsem si, ze prece jen trochu min nez driv, vic si nechava pro sebe. Jeho otec umrel na podlomene zdravi z piti, nebylo mu ani 50. Ja mam jine plany do zivota, az deti povyrostou, nez se starat o nemocnyho chlapa

petrasipkova1
10. kvě 2022

s manželem jsme abstinenti, pití bych netolerovala vůbec. Natož v nějakém parčíku jak bezdomovec. Hrůza. Takového chlapa bych já nemohla mít ráda, fuj, chlast z těch opilců strašně táhne a mně se navaluje, jen si to představím. Takže já už bych byla pryč, teda já bych to nenechala zajít tak daleko, takže bych byla pryč už dávno.

irmamala
10. kvě 2022

@andrea_br Lehce se od počítače říká, odejdi, ale tohle si myslím, že už je celkem pádný důvod k odchodu. Verbální agrese je taky dost hrozná a podle mě je to jen předzvěst té fyzické. A přesně jak píše
@petrasipkova1, popíjet někde na lavičce, za takového chlapa bych se fakt styděla. A to mám sama k alkoholu velmi kladný vztah 🙂 Určitě bych mu dala šanci to změnit, podpořila ho v případné léčbě, protože to pro něj nebude lehké, ale pokud nebude z jeho strany ochota to řešit, tak bych s ním čas opravdu neztrácela. Už jen proto aby si moje děti nemyslely, že takhle je to v pořádku. On nemusí uznat nebo pochopit, že má problém, to málokterý závislý dokáže. Ale pokud o Vás stojí, tak to pro svoji rodinu udělá.

zuzineckah
10. kvě 2022

@andrea_br byla bych mu nápomocná kdyby měl snahu to řešit, v první řadě si uvědomit, že lavíruje na hranici obrovského problému. Navíc plíživého. Řešíme teď alkoholismus v širší rodině, a je to peklo teda...

andrea_br
autor
10. kvě 2022

@irmamala ja se za nej i stydim. Uz jsem tohle zacala resit, v lete se stehuju s detma bliz ke sve rodine, potrebuju pomoc, od nej se ji nedockam. On s tim souhlasi a zatim zustava tady, kde jsme, kvuli sve praci. On vi, ze to obcas prezene, ale nemysli si, ze ma problem

andrea_br
autor
10. kvě 2022

@zuzineckah snazim se mu byt napomocna, ze ho podporim v lecbe, ale on nevidi problem. Ze on je alkoholik? Ti prece vypadaji jinak

zuzineckah
10. kvě 2022

@andrea_br nevypadají, alkoholikem se stávají postupně. Když je s nimi člověk denně tak si to hned neuvědomí... Ale 6 lahváčů denně + nějaké popíjení venku, to už závislosti propadává... My jsme byli taky poměrně dlouho slepí a tolerantní. Bohužel teď už je to na léčebnu, jiná cesta není.

andrea_br
autor
10. kvě 2022

@zuzineckah ja vidim, ze se to zhorsuje. Davno jsou pryc ty casy, co si prinesl domu 2x tydne jedno pivo k televizi. Nechci, aby v tom deti vyrustaly. Muj deda byl alkoholik, mamka se spatne ucila, jeji rodice se hadali, to fakt nechci

superkousky
10. kvě 2022

Ano. Nabízela jsem léčení, ale prý problém s alkoholem nemá. Zhruba po třech letech od rozchodu zemřel. Verdikt-selhání vnitřních orgánů. Lituji jen jedné věci, že jsem neodesla dřív a furt se snažila za každou cenu udržet rodinu. Už kvůli dětem jsem ho měla vyhodit o mnoho let dřív.

9radka9
10. kvě 2022

@andrea_br odešla bych takzvaně na zkoušku

andrea_br
autor
10. kvě 2022

@9radka9 momentalne to tak bude. Dekuji za nazor

mmm12345
10. kvě 2022

@andrea_br řekla bych, že jsi udělala velmi dobré rozhodnutí - odstěhovat se blíž k rodině.. snad si uvědomí, že má problém.

lokesa
14. kvě 2022

@andrea_br Doporučuji si poslechnout podcast ze série 13 hříchů rodičovství - Dospělé děti alkoholiků. Naštěstí přímo v nejbližší rodině alkoholika nemám, takže osobní zkušenost nepřidám, ale myslím, že by ti ten podcast mohl pomoci. Psychoterapeut vysvětluje co soužití s alkoholikem dělá s jeho okolím.

trpaslicek19
14. kvě 2022

@andrea_br tak to záleží na tom jak moc by pil a jak by se potom choval. Můj táta mámu v opilosti mlátil a chtěl ji vyhodit z balkonu takže od něj naštěstí odešla. A táta nebyl alkoholik jen se občas opil a měl milenku jak se ve finále ukázalo. Jsou takové i horší případy. Pak jsou lidi kteří se rádi napijí ale jsou v pohodě a normálně fungují. Já jako téměř abstinent bych vedle sebe nechtěla chlapa který den co den pije. Ikdyby se choval normálně vadily by mi peníze co by za alkohol utratil

terkync
14. kvě 2022

@andrea_br zkušenost mám jako dítě alkoholika. Vzpomínky zůstaly jen staršímu bratrovi. S mámou se seznámil na zábavě. Trávili tam to svý mladí. Máma zamilovaná, neviděla neslyšela. Pak přišly dvě děti, z porodnice jela s přáteli, porodné propil, občasný proplesknutí, sem tam o něm tři dny nevěděla, jednou dotáhl filcky, agresivní opice. Jako opily občas hodil hrncem. Mě do postýlky sušák. Když se rozvedli, mámě a nám vše sebral, kromě vestavěných skříní. A ještě se dohadoval u soudu o mene návštěvních hodin. Věčně pro nás chodila babička, protože táta nemohl chodit. A tu návštěvu v neděli na 5h jsme byli většinou u ní.
Našel si pak v klidným obdobím macechu, s níž má mladšího bratra. Budou spolu asi okolo 20let už. Chlastá dál, ovšem se sklízí na zahradu do domku. Do hospody nechodí. Kupuje petky. Do práce chodí vždy střízlivý. Pokud se stane že přejede své volno o narozkach pouti apod, do práce nejde a bere dovolenou. Jednou za rok má totální vypitek, nevím jak to nazvat. Viděla sem ho v tomto stavu jednou. Jinak máme vztah narušený, jsme spíš jako neter se strycem co se stačí vidět Jendou za čtvrt roku. Ale když ho vidím po delší době tak ok, to je v pohodě, narozky, svátky nebo vánoce. Moje děti ho znají, ale mají spíš jiného dědu jako dědu. Neřesime, v okolí je takových rodin více. Snažíme se vycházet s tím co máme.🙂 Ale jsme s bráchou rádi že se máma tenkrát rozvedla. Bylo dost období, co jsme se za něj styděli.. přeju hodně pevných nervů a štěstí 🍀

cicinka0108
14. kvě 2022

@andrea_br ano odešla,bylo to těžké, strašně sem ho milovala a rozchod mě moc bolel, ale bylo to bohužel jediné řešení.Nechtel se jít léčit, nechtěl s tím nic dělat.Nejsme spolu dva roky,on má novou ženskou a na podzim byl v soukromém senatoriu na léčení.V tom samém místě,kam jsem chtěla já aby šel.Na tohle musí člověk přijít sám

kasenka113
15. kvě 2022

@andrea_br taky jsem si to zažila. Z práce rovnou do hospody, přišel ve tři ráno agresivní. Odešla jsem od něj v řijnu a byla půl roku sama. Sem tak šťastná že jsem odešla. Protože i na dceru která nebylq jeho to mělo dopad. Teď prý už tolik nepije, ale po hospodách chodí.

andrea_br
autor
26. kvě 2022

@cicinka0108 to je mi lito. Nas ceka stehovani, nasla jsem si byt. Rekla jsem mu, ze pokud se takhle chova, tak s nim byt nemuzu. On si porad mysli, ze to je nejaky muj truc, prece alkoholik vypada jinak..Ted je to na nem, jestli je to pro nej vic nez rodina..

cicinka0108
27. kvě 2022

@andrea_br alkoholik nepřizná, že má problém a nejlepší je když odejdeš a on padne na samé dno,aby si uvědomil.Muj chlap taky na alkoholika nevypadal,chodil do práce,byl přátelský atd ale měl sakra velký problém

loylii
27. kvě 2022

@anet_98 4-5 kousku je teda dost