Dobrý den,
prosím laskavě o radu, jak vyřešit situaci, která panuje u nás doma. Možná má některá z vás podobné zkušenosti s 18letým synem.
Žili jsme pohodovým, klidným životem až do doby, kdy se syn vyučil, dosáhl 18let a začal pracovat. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního. Pracovitost mu nikdy nebyla cizí, pomáhá otci při práci v lese, na rekonstrukci domu mi na zahradě. Už když studoval, přivydělával si o prázdninách na brigádách a vydělané peníze si spořil.
Žili jsme skromně, ale synovi nikdy nic nechybělo, snad jen motorku měl jeho kamarád lepší značku, než on, což pro mě nebylo až zas tak podstatné.
Jelikož ve firmě dost vydělává, koupil si z naspořených peněz BMW, sice ojeté, ale ve velmi dobrém technickém stavu. I když jsme mu chtěli polovinu financí přidat, z úspor, které jsme měli pro něj naspořené, tak to odmítl. Byl hrdý , hlavně před kamarády , na to, že si na to vydělal sám.
Tím však jeho šetření peněz skončilo, i když mu říkám, že by si měl spořit pro případ, že by nastala nějaká nepředvídaná životní situace a on je potřeboval. O víkendech se schází s kamarády a kamarádkami ze školy, z nichž většina ještě studuje ve velkoměstech. Na tom není až zas tak nic divného , jsou mladí, chtějí pobavit. Jen kdyby jim můj syn nedělal taxikaře a (benzín je v dnešní době drahý) a neplatil jim útratu na plesech apod.. Všichni velmi brzy zjistili, že se nechá využívat, tak proč by toho nevyužili ve svůj prospěch, že ?
Když mu vše říkám, ať není hloupý a nenechá se využívat , slyším od něj , že mu je osmnáct a že si může dělat co chce, je prý plnoletý.
Na domácnost mi peníze dává, co potřebuji, ale když mu řeknu, aby si šetřil, třeba na opravu domu, která ho zanedlouho čeká, tak odpoví, že si vše bude dělat sám a spoření nemá smysl, že prý peníze ztrácí na hodnotě.
Když se obrátím na manžela a prosím ho, aby si s ním sedl a rozumně si s ním popovídal a probral s ním přestavbu domu, poradil mu, jaký materiál pořídit, což si myslím, že by bylo rozumnější, než utrácet peníze s kamarády, řekne mi, že syn je dospělý a ví co dělá. On chce mít svůj klid.
Děkuji za každou radu, kterou mi napíšete, Pavla
@pavca3112 práci má, na domácnost přispívá víc bych neřešila. Užívá si začátek nezávislosti, však ho nechte on si užije, pak se v tom vymáchá až najednou bude potřebovat větší obnos a nebude mít a srovná se. 😉 Tohle je naprosto běžná fáze a mnohem víc mu pomůžete důvěrou než kybycováním.
Hele, v 18 po něm chceš ať už si opravuje barák?nech ho ať si užívá. Na bydlení peníze dává, vydělávat vydělává dlouho, co víc po něm chceš?ty sis ve svých 18 letech taky začala hned budovat bydlení?
Jediné co by mi z toho trochu vadilo, že ho zneužívají kamarádi. Jinak mi přijde super, že je takto samostatný. To že je dobrý mít nějakou rezervu na to si musí přijít asi sám a čím víc budes tlačit, tím víc bude dělat opak. Kdyby na tom byly holky po dokončení školy stejně, tak bych byla nadšená.
Chtit po 18-ti letem cloveku, aby sporil na budoucnost, mi prijde hodne naivni. Me v tomhle veku zajimal jen zitrek. Myslim, ze jen to, ze si vydelal sam na auto je uctyhodne. A ve spolecnosti dela granta? Taky by me to stvalo, ale na to si musi prijit sam. Ted si tu pozornost zcela jiste uziva.
"Chtěli jste mu dát peníze na auto, ale on to odmítl, našetřil si na to sám." To je krásné, že si na to našetřil, jsou děti, co by vydyndali z rodičů auto komplet a ty máš pocit, že je tvůj syn problémový. Není trochu problém ten, že kdyby přijal půlku peněz, tak mu moc budeš kecat do toho, jestli může svézt holku z plesu nebo ne, ale takhle je to jeho a může tě odbít.
Když taxikaří tak, by neměl pít (teoreticky), můžeš být ráda, že se nevrací domů v podroušeném stavu vylitej jak váza. Chce se předvézt před holkou, nechala bych ho. Čím víc do něj budeš valit, tím udělá něco na truc.
S tím šetřením má pravdu, ale pouze na půl, mít to dlouhodobě na spořícím účtu je nesmysl. Spořák je na krátkodobé cíle, na dlouhodobé se musí investovat.
Je to vidím tak, že všechno má své plusy a minusy. Syn už dospělý, soběstačný, teoreticky už by se mohl osamostatnit a žít sám. Bydlí u rodicu, tak hold musí zvládnout, že mu do lecceho kecaji. Na druhou stranu má jistě doma servis, prani, nákup, úklid, vaření. Taky by mi vadilo, že si nešetří, jednou to bude potřebovat. Zase na druhou stranu mladí skutečně do budoucnosti moc nehledí. Udělala bych to tak, že bych mu naparila co nejvíc přispívat na domácnost a část z toho mu zatím sporila sama. A třeba ještě ho zkusit přesvědčit, aby si založil třeba stavebko, každý měsíc by si tam bankovním převodem posílal nějaké peníze a takhle ne úplně bolestne a napadne by si odkladal.
Já také vydělávala celkem brzy, jsem ráda, že mě máma uvrtala do stavebního spoření ( v té době od r. 1998 a dál) to bylo dost výhodné, tak jsem alespoň něco ušetřila. Je pravdou, že v 18 jsem už bydlela s klukem u něj na baráku a všechny peníze zahučely ho zábavy a jeho baráku a když jsme se rozešli, byla jsem vděčná, že jsem měla alespoň něco 🙂
Rada? Nech to být. Nedělá nic, co by ho ohrozilo na životě, prostě potřebuje životní lekci, musí si na to přijít sám. Zdá se mi, že už od tebe slyšel dost nevyžádaných rad, jak se chovat dospěle, a další a další radou to jen zhoršuješ.
A co si budeme povídat, spoření v dnešní době není nic super výhodného, takže ho vlastně i chápu - z pohledu mladého člověka, pro kterého je "několik let" snad i nekonečně dlouhá doba.
@pavca3112 nechala bych ho. Neříkám, že by mě to netrápilo, ale je to pro něj první zkouška a má se z ní ponaučit. A většinou se nejvíc poučíme z vlastních chyb. Moje zkušenost 🙂
Ať se ti to líbí nebo ne, je plnoletý a se svými penězi si může dělat, co chce. Na domácnost přispívá a do zbytku ti nic není. Úplně stejně by mohl poučovat tebe. Líbilo by se ti to? Čím více do něj budeš rýpat, tím hůř.
@kamino V roce 1998 byla max. státní podpora 4500 Kč a úrok tuším 3%, dneska je max. 2000 Kč a to se pořád mluví o jejím rušení, což tam doba jednou jistě přijde. Takže to stavebko dneska není terno a já se ani nedivím, že synek háže spoření mamince na hlavu. Stavebko má smysl s tím, že vím, že si jednou z něj vezmu úvěr a už nyní vím, za kolik ten úvěr bude.
@levandule_k Ano asi sis všimla, že píšu, že v té době to bylo výhodné.. ale co si budeme, nějaký finanční polštář by si synek měl dělat prakticky od první výplaty už jen aby měl na opravu jeho auta, až se podělá.. protože pak jsou dvě možnosti . Buď půjde za rodiči, nebo si půjčí od nějaké přiblblé společnosti, jelikož se bude stydět přiznat rodině, že na opravu nemá .. ano, asi vidím za roh, ale pracovala jsem chvíli jako referent pohledávek a bylo to jako přes kopírák...
@kamino Dělat měl, ale nemyslím si, že ho maminka přesvědčí ke spoření a ani si nemyslím, že je úplně ztracený. Když chce, šetřit umí, akorát k tomu, že potřebuje fin. polštář, potřebuje dojít vlastní zkušeností. Já bych to třeba řešila tak, ok respektuji tvoje rozhodnutí, ale dám ti nevyžádanou radu, tak nezapínej program ignoruji matku. Měl bys mít rezervu a přemýšlej, jak budeš řešit jednou bydlení, jak se zabezpečit na důchod. A mezitím bych to, co pro něj mám investovala.
@levandule_k Vidíš - já právě vidím smysl v šetření krátkodobém - pokud nemám na investici např. do nemovitosti, tak do fondů bych to moc nedávala.. pokud člověk nemá informace, tak lehce o peníze přijde. Tam se opravdu jedná o hodně dlouhodobé strategie a na ty běžný člověk moc nemá kapacitu.
Ma 18, v 18 som ani ja nesporila ani nikto z mojej partie az po 20 ked som zacala rozmyslat, co dalej a ze by trebalo nieco... Pochybujem, ze nejake 18 rocne "dieta" (ano, vacsina 18rocnych este mentalne nie su na urovni dospeleho) bude riesit take veci... A je to jeho zivot bude to asi zniet tvrdo ale aky si ho urobi taky ho bude mat ty uz to nezmenis na vychovu a ukazanie zivotneho smeru aj vratane sporenia si mala 18 rokov. Mna k sporeniu nikto neviedol musela som dospiet do toho momentu a preto to bude jedna z veci, ktore budem chciet naucit svoje deti od utleho veku s vreckovym aby neminuli vsetko ale vedeli si sporit... A co sa tyka toho vyuzivania pamatam si, ze ked som nemala auto mna tiez kamoska vozila a chcela som jej dat peniaze ona nikdy neprijala nie je to nahodou aj pripad tvojho syna? Ze nie, jeho vyuzivaju ale on nechce peniaze? A pokial ma dostatok, ze od teba nepyta peniaze navyse aj prispieva na domacnost tak to tazko zmenis aj keby ich vozil od rana do vecera...
@kamino Tak ono je rozdíl šetřím si na dovolenou a šetřím (investuji) si na důchod a na ten důchod to musí být v akciovém fondu. Jinak fondů je celá řada, chce to dobře si vybrat a pak nepanikařit, když to klesne a nevybírat. Jsou lidi, co zainvestují, uvidí pokles a vyberou to, pak nadávají, že je investování je blbost, ale to, že nedodrželi horizont, je věc druhá. (Já v tom dělám, tak mi to přijde jednoduché, ale je fakt, že člověk musí ustát, že se to kýve.)
@levandule_k právě v těch 18 by bylo fajn, kdyby pochopil, že je fajn si šetřit i na tu dovolenou ...
@kamino Myslím, že když bude mít motivaci, tak si na to našetří, na auto si našetřil, protože chtěl.
@pavca3112 Nevzdávej to synkem a mluv s ním o financích, ale tady musíš vytáhnout všechny své diplomatické schopnosti. Mluvit věcně, otevřeně, bez poučování. Když jsme začali spolu žít s manželem, tak jsem hodně rozhovorů začínala větou, neptám se tě proto, abych z tebe tahala peníze na novou kabelku, nebo ti zakazovala ti něco kupovat si, ale bych věděla jak na to jsme a mohli plánovat. (Měl pár blbých zkušeností, kdy ho ex, chtěla extrémně kontrolovat a řídit.) Já bych třeba řekla, že uvažuji o koupi nové sedačky, že taková sedačka stojí xy tisíc a zeptala bych se ho, jestli ví, kolik stojí rekonstrukce patra. (V rozpočtu by měl počítat s navýšením, roste cena materiálu a vždycky zjistíš, že potřebuješ udělat ještě něco a místo půl mil. potřebuješ 750 tisíc.)
@kamino
Děkuji za odpovědi. Problém, ale je v tom, že na uzavření stavebního spoření se s ním nemohu domluvit. A jak sama píšeš, moc efektivní investice to nebude, když se ještě mluví o zrušení státní podpory. Investoval menší obnos do nějakých bitkoinů, což se mi zdálo hodně nerozumné. Ohledně těch akciových fondů nemám zase takový přehled, jako ty(budu ráda, když mi nějaké informace o nich napíšeš). Ale mám kamarádku, která pracuje v této oblasti a ta mi říkala, že je to dosti velké riziko , investovat do nich.
Když vidí, že bude mít nějaké vydání, jako třeba nyní s tím autem, tak si na něj odloží. Třeba na náhradní díly, které potřeboval koupit. Práci si udělá sám. Ale zase moc dopředu, jako třeba na dovolenou, tak to neplánuje, že by odkládal.
@pavca3112 myslim, ze odppved patri
@levandule_k .. ja se v investicich prave nevyznam a bohuzel temer u všech v okoli nedopadly moc slavne... ja jsem zatim spis pro konzervativnejsi způsoby, klasika sporici ucet a nejake zlato..
@pavca3112 moje kolegyně mají syny kolem 25 let a jsou to trubky, co skoro nevystrci nos z pokojíčku, "studuji " a neumí nic vyřídit. Takže buď na svého syna trochu pyšná. Nech ho si trochu užívat, řešit platby, bydlení apod bude pak do konce života. Navíc má pravdu,teď je taková inflace že spořit se nevyplatí. A dovolená? V jeho věku nám stačil stan a spacák, pochybuji že bude chtít být vyvaleny v rezortu u moře. Myslíš to dobře, ale nech ho být aspoň nějakou dobu.
@pavca3112 U těch bitcoinů najdeš i ekonomy, kteří jsou toho zastánci a pak ti, kteří to rozcupují. Obecně každá liška chválí svůj ocas. Já bitcoiny nedělám a ani je nemám koupené, ale to neznamená, že se to neukáže jako dobrá volba. Bitcoiny jsou v rámci cryptoměn ještě v pohodě, zbytek je takovej odpad. Pokud bych měla klienta a ten chtěl bitcoiny, řeknu mu, že s tím nemám problém, když si je koupí, že mu to nezakazuji ani nedoporučuji, že je to čistě na jeho uvážení. Má to spekulativní charakter, ať rozkládá riziko a investuje tam max. 10% z toho, co chce investovat, ať si buduje portfolio.
Jako důvod k infarktu to není, pokud je to malá částka, ale ať volí i jiná aktiva.
No kamarádka, která pracuje v té oblasti, otázka pro tebe, pro koho pracuje, jaké má zkoušky, z jakých produktů může vybírat klientovi, kde má ona svoje peníze. Jsou lidi, kteří jsou finanční poradci dělají třeba hypotéky a pojištění, umí to velmi dobře, ale nevěnují se investicím a pak tomu nerozumí. (Na ty otázky mi odpovídat nemusíš, ale když budeš znát odpověď pomůže ti to udělat si názor). Já jsem vyšla ze stavební spořitelny, takže moje hlavní produkty byly úvěry, spoření, pojištění. Takže logicky stavebko nej, investice jsou nebezpečné, tady máte jistotu. Mně to nedávalo smysl mít větší částku na stavebku, ale neměla jsem tomu klientovi, co nabídnout a zároveň jsem hledala i něco, kam dám svoje peníze. Když pocházíš z rodiny, kde se neinvestuje, tak je těžké udělat první krok a začít investovat, protože riziko. Ale co znamená to riziko? Že se to kýve, vložíš 100 tisíc a druhý den můžeš uvidět 70 tisíc, nebo také 120, to je trh. Když nakoupíš fond, který má stovky firem a jedna z toho krachne, tak to nepocítíš. Co určitě zaznamenáš je ekonomická krize, kdy uvidíš pokles, proto investuješ do dynamických věcí na dlouhodobý horizont, protože v dlouhodobém horizontu zažiješ, jak růst, tak pokles. Letos nám ty akcie, akciové fondy pěkně poklesaly, takže jsi nakupovala za levno. Kratší horizonty musí obsahovat i dluhopisy a zlato, konzervativnější věci, kdy není výnos tak velký, ale nejsou tam takové výkyvy. Konzervativní portfolio má menší riziko, menší výnos, ale to neznamená, že nemůže dojít ke ztrátě.
Cílem investora je dostat se nad inflaci, proto je potřeba investovat v dlouhodobém horizontu do dynamických věcí. Letos ti sice fondy na inflaci nevydělaly, když řada z nich byla ve ztrátě, ale pokud někdo nakoupil třeba před 10 lety a pořád si to drží, tak i přes letošní pokles je pořád v pohodě.
Riziko minimalizuješ tím, že dodržuje pravidla - znáš svůj horizont a svoje cíle. (Př. Důchod- dlouhý, dovolená - krátký). Investuješ postupně pravidelně určitou částku. Někdy se trefíš na koupíš za levno, jindy nakoupíš za draho, průměruješ náklady. Když máš větší částku, tak ji během roku rozdělíš na 4 vklady. Třeba těch 100 na 4*25
Tebe jako investora zajímá výkon v minulých letech, ten však není zárukou budoucího vývoje a poplatky.
Není pravda, že když si to uděláš sama na koleni v internetovém bankovnictví bude to levnější, poradce ti může dát slevu na vstupním poplatku.
Zároveň si musíš říct, co od toho čekáš, jaké jsou tvé cíle, jsi schopná unést, že se to kýve.
Vnímáš hotovost (vklad na běžném/spořícím účtu) jako bezrizikovou a bezpečnou věc?
Krátkodobě je to vhodné držet peníze, dokonce je finančně odpovědné mít rezervu 6-3 měsíčních nákladů, ale zbytek by měl pracovat v souladu s tvými cíli. Dlouhodobě spořáky, běžný účet nejsou vhodné, protože peníze podléhají inflaci, když to bylo 1-2%, tak to nebylo vidět, ale i tohle ti dokáže odmazat v dlouhodobém horizontu kupní sílu peněz a držení hotovosti je tedy rizikové, nezajistíš se tím do budoucna. žádná banka ti na spořícím účtu nedá větší spořící úrok, aby dorovnal inflaci.
Já si tak nějak uvědomila, že když si nechám částku xy ležet ladem, protože to stejně mám na něco ve strašně vzdáleného v budoucnosti typu důchod, tak o to přijdu díky inflaci a to mám 100% jistotu, že mi z toho inflace ukrojí pěkný kus, nebo holt podstoupím riziko a investuji, kde ta ztráta je možná, ale odměna převažuje.
Pokud máš doplňkové penzijní spoření (penzijní připojištění) lidově penzijko. Tak investuješ a velmi pravděpodobně konzervativně, pokud s tebou poradce nepracoval a nevysvětlil ti, že musíš jít do dynamické strategie, když jsi si to zakládala. Staré typy smluv stejně měly jen konzervativní strategie, což je na dlouhodobý horizont nevodné. To je prostě promarněná šance penzijní reformy. viz. tady článek vysoké poplatky, nízký výkon. https://www.rozpoctovarada.cz/publikace/poplatk... Stále 2,8 mil lidí to má ve starých konzervativních fondech do kterých není možno vstupovat od 2013.
Konkrétní doporučení ti nedám, protože tě neznám, neznám tvou finanční situaci, tvůj vztah k riziku, to jestli dostatečně rozumíš danému produktu. I když jsem nadšená z nějakých věcí a svrbí mě prsty, říct tohle je super, protože mi to dává smysl, tak ne. Žádný doktor ti nenapíše léky po netu, když tě nezná. Samozřejmě doba se posunula smlouvy se dají uzavírat i on-line, ale já tě musím aspoň jednou vidět a nechci, aby to vypadalo, že tu lovím klienty.
To jsem se rozepsala 🙂
@pavca3112 Všechno už tu bylo napsáno. Z mého pohledu - buď hrdá na to, jakého máte syna. Je ještě v telecích letech a podle toho co píšeš, tak je na svůj věk poměrně vyzrálý, je pracovitý...není podle mě úplně potřeba ho hned v 18 zesekat dospěláckýma povinostma a otravou dospělého života, strachem co bude, když.....na to má celý zbytek života...Pokud někde nedělá průsery, nevýhodné půjčky a kde co, tak ho nechte být ... jsou to jeho peníze, pokud prostě na něco mít nebude, tak nebude. Brzy mu to bude nepříjemné a sám zjistí, že musí trochu spořit;) a na to si musí přijít sám...
Podle me ma pravdu...
V 18 letech ...
Jako ja bych mu rekla at si spori treba 2.000 ze to ani nepozna a ty budes spokojena ( a on pak jakoby nebude mit uplne holou dupu ;)
Podle toho, co píšeš, bys na něj měla být spíše hrdá a podporovat ho v jeho samostatnosti.
A investiční rady nehledej na diskusích, bez komplexního porozumění akorát prodeláš, nebo hůř, tvůj syn.
Pokud by projevil zájem o investování, může sledovat na YouTube třeba Erik investor - pohybuji se v oblasti financí a svému dítěti bych doporučila, aby se nejdřív v této oblasti vzdělal třeba přes podobný kanál, pak teprve se rozhodl jak a do čeho chce dávat své peníze.
A hlavně si myslím, že tvůj syn je nadprůměrně samostatný a schopný se o sebe postarat, dopřej mu tu krásu mladí, kdy jí tolik netrápí budoucnost a chce si život užít!🙂
Mám radu, přestaňte se plést synovi do života, je dospělý. Musí si hubu nabít sám. On na to jednou přijde a vy tu potom jen musíte být pro něj. Nejhorší je, když se rodiče pletou svým dětem jakýmkoliv způsobem do života. Musí udělat svoje vlastní chyby, aby mohl dospět.
Syn má nějaký vlastnický podíl na domě, že ho musí opravit nebo investovat do opravy? Aby se s takovou nesbalil a neodstěhoval
Nechte ho být bože. Je mu 18 a má svůj život. Takhle se jednou naštve a par let ho neuvidíte...
Ahoj, přijde mi, že má syn prostě takové to období, kdy začal vydělávat peníze a chce si je užít, měla jsem to taky, stejně jako většina lidí. Do té doby jsem nouzí taky netrpěla, ale přece jen vlastní výplata je vlastní výplata. Nějaké šetření mě v tom období fakt nezajímalo. Kupovala jsem si hadříky, kafíčka, chodili jsme s partou tancovat, platil ten, kdo zrovna měl... A rozhodně z nás nejsou nějací finanční negramoti. Dopřejte mu trochu svobody, je plnoletý, však si užije, pár výplat rozfofruje a všechno bude v pořádku... Projevte mu důvěru a nekažte radost přílišným sýčkováním a tepáním. 😉