Pomoc v domácnosti. Jak vám pomáhá manžel?

12. lis 2023

Ahoj,
nevím co už je normální a co ne.
Jak vám přes týden manžel/ přítel pomáhá v domácnosti

hankapiiisek
12. lis 2023

Občas uvaří, umyje nádobí když je potřeba, dělá večer dětem svačiny když pracuju. Když sem nemocná tak zastane péči o celou domácnost.

lidija1234
12. lis 2023

Hraje si s dítětem,občas vezme ven,vyklidí myčku...dá za dveře odpadak ale jinak nic extra

ai30
12. lis 2023

Vim, ze je to tu v kazde diskusi, ale pritel mi nepomaha vubec. Starame se spolecne o spolecnou domacnost.
Rozdeleni zavisi na tom, kdo ma momentalne volnejsi/narocnejsi rozvrh, ale obvykle ten s volnejsim rozvrhem zajisti nakupy, deti a udrzovaci uklid, vetsi spolecny uklid delame spolu ve volnych dnech. Vareni tak na pulku, podle nalady a typu vareni, kazdy mame svoje speciality. 🙂

jaja01k
12. lis 2023

My to nemáme nastavené tak, že by péče o domácnost byla moje starost a manžel mi pomáhal. Prostě se o domácnost staráme společně, nemáme ani nijak rozdělené činnosti. Jen vaření je výlučně moje práce a víc řeším věci kolem dětí. Manžel zase častěji žehlí, vynáší tříděný odpad. Ostatní činnosti máme tak napůl.

nikyliz
12. lis 2023

Jelikoz je na rodicaku, tak presne pul na pul (samozrejme zebska dela miliardu kravin navic, ale manzel zas dela vsechny tezke prace plus hodne veci na zahrade).

teate
Autor odpověď smazal
Zobraz
teate
12. lis 2023

Vaří, dělá myčku, vysaje, vytře, jde s košem, koupe děti, uspává starší dítě, vodí starší dítě do školky, bere děti ven, většinu věcí platí, nechává mi volnou středu pro sebe. Prostě co je potřeba. Je to i jeho domácnost. Co nedělá vůbec, to je umývání záchoda a koupelny. A ani nepere a nesbírá prádlo, max. nějakou deku na 30 minut nebo tak. 😅

cilkat
12. lis 2023

V běžném režimu řeší faktury, složitejší opravy, odnos odpadu a malé nákupy cestou z práce. A komplet auto, kterým ale jezdím víc já, než on. Já řeším vaření, velké nákupy a prádlo. Úklid máme tak 65:35 já:on. Rozhodně nedělám všechno já, ale jsem víc doma, tak dělám víc.
S dětma si hraje, uspává staršího a pod. Plánuje dovolené a velké výlety. Já mám s dětma na starosti vyzvedávání, školu... a prostě jsem s nimi většinu odpoledne a "běžné dny".
Nicméně když jeden z nás vypadne, ať už z jakéhokoliv důvodu, druhý ho prostě zastoupí. V krátkodobém horizontu plně.

irmamala
12. lis 2023

Jelikoz partner zil roky sam, je schopny a ochotny delat vse. Ale vzhledem k jeho smrtelne pracovni dobe a memu prevazne HO, se snazim vsechno zvladat sama. Vim, ze se fakt nadre, tak nechci aby prise vecer domu a musel jeste skladat pradlo z principu, abych nedelala vse ja.

janule0123
12. lis 2023

V pondělí odjede a v pátek přijede … o víkendu zahrada a dům…

me_druhe_ja
12. lis 2023

Tohle jsou diskuze k ničemu. K čemu ti budou odpovědi? Každá rodina je jiná, jinak bydli, jiná finanční situace, děti, práce....v životě se to nedá srovnat....jeden chlap dělá pochodu 7-16 a pak čistá hlava....jinej na směny ve výrobě...jinej jezdí s kamionem.... další je chirurg... podnikatel.....
Jedna rodina bydli v renovovaným paneláku....jiná ve starým baráku na vesnici....jedni mají rybičky.... druzí tři psi, dvě kočky a kozu .... další jsou bezdětní.....a tihle mají 5 děti.....tamhle ti mají peněz hromadu a platí si uklízečku, chodí se najíst ven....a tihle jedou od výplaty k výplatě.....tady jsou aktivní prarodiče a děti berou často k sobě i na noc....a tihle zase o babičce slyší jednou za rok.....
Důležité je, aby byla situace vyhovující pro vás oba. Jak to mají ostatní je bezpředmětné.

daisymaminka
12. lis 2023

Taky nevím, co je normální a co ne. Ale staráme se o chod domácnosti spolu. Já více uvnitř, takové to vysávání, vytírání - v tom si libuji já. Vařím také já. Muž zase má na starost zahradu, bazén, všechna auta. Pečení má na starost také on (i cukroví). Ale takové to běžné - myčka, prádlo, vysát drobky, setřít něco vylitého, ustlat postele... To děláme oba.
On vodí do školky, já vyzvedávám. Já s dcerou doma tvořím a vyrábím, on ji zase vezme do akvaparku nebo do kina.
Takže některé aktivity máme rozdělené, ale ten běžný chod = práce nás obou. 😊

gdpr
12. lis 2023

Nijak 🤣 ale je v práci od rana do 19-20 a 1x do tyzdna k nám chodí pani na pomoc s poriadkom. Ale je to tak ako si nastavíš všetko je o komunikácii a mne nevadí, ze mi nepomáha ale niekomu by to možno vadilo 🤷🏻‍♀️

emillyhk
12. lis 2023

My si tak nějak "pomáháme" vzájemně - on zařizuje věci kolem aut, zahrady a baráku, vyvážení popelnic, apod. Já mám spíš tu domácnost. Ale aniž bych mu musela říkat, tak vynese odpadky, umyje nádobí, co nedáváme do myčky, když vidí drobky nebo písek, vezme vysavač... Prádlo zvládne vyprat a usušit, svoje si poskládá a uklidí (synovi a sobě skládám já, mám v tom jiný systém). Koupelny máme dohodu, že nemyje. Ale ten zbytek, takový ten provozní bordel? Ten prostě nevidí 🤦‍♀️😆 Takže linku neuklidí, pobryndaný stůl neutře, boty do botníku nerovná, prach nemáme protože u nás se prý nepráší (opravdu tomu dlouho věřil 🙈😂). Někdy mě to štve, většinou ne. 🤷‍♀️
V péči o syna jsme oba plně zastupitení - ví jaké bere vitamíny, léky, co jí a kdy, přebalí, převlékne, vyčistí zuby, uloží ke spaní. Jasně, spoustu věcí dělá s "chlapským" nadhledem a neřeší, že tyhle tepláky neladí s mikinou a tohle není bunda do školky, ale na lítačku na zahradu. Ale to pro mě nejsou věci, ze kterých bych se hroutila 😉

krisstina93
12. lis 2023

Přes týden nijak, max odnese odpadky, odchází v 6 ráno a vrací se v 6 večer. To už pak akorat společně vykoupeme a ulozime děti. O víkendu půl napůl, uvaří, poklidi, vytře atd.

dandaa
12. lis 2023

Můj muž udělá cokoliv sám od sebe. Přeci jen máme společnou domácnosti a děti. Nedovedu si představit mít chlapa co doma nic nedělá.

drep
12. lis 2023

Nepomáhá mi nijak. Dokonce mi ani nehlídá dítě. Ale protože jsme manželé a partneři, tak spolu pečujeme o domácnost, spolu pečujeme o dceru. Můj muž má velmi náročnou práci na klasické ranní směny, já mám náročnou práci na ranní a dvacetčtyřky, doma je teda trochu víc on a tudíž rozhodně vaří víc, možná i o trochu víc uklízí, já zas o trochu víc peru a myju nádobí, nakupuju a jezdím po kroužcích.

konidana
12. lis 2023

Manzel pres tyden nebyval doma, ale vetsinou v nedeli vecer navaril nekolik jidel do zasoby🙂. Obecne u nas ja uklizim, staram se o deti a hlidam papirovani a on nakupuje a vari. Proste to tak prirozene vyplynulo, ze kazdy delame neco, co ten druhy nerad.

vikinkav
12. lis 2023

Aktualne seka drivi, topi, stara se o auta, poklada dlazbu pred domem. Kdyz jsem v praci je doma s nejlmadsim.

klokanka31
12. lis 2023

Víceméně pořád vaří, když nestihnu uklidit když je v práci tak pomůže s úklidem, venčí psa...

teenyel
12. lis 2023

V beznem chodu nijak, protoze tu moc neni. Obcas o vikendu poseka travu, nebo udela fyzicky ci technicky narocnejsi veci (vymena kol, neco na zahrade, ted zrovna menil olej v aute a tak). Kdyz odchazi, vezme s sebou treba kos. Jinak domacnost se 2 detmi (8 let a necele 2 mesice) je na me. O vikendech jsme bud v jiznich Cechach, nebo strednich Cechach na stridacku, tak kdyz jsme tam, resi i nakupy a tak.

mumynek
12. lis 2023

Nijak vše je na mě

berynka
12. lis 2023

Cokoli reknu,tak je ochotný udelat. S ničím nemá problém.Automaticky vyklizi myčku,vynáší odpadky,chodi na nákup.
Zvládne se postarat komplet o děti,odpoledne kamkoli jde,tak si minimálně jedno bere s sebou 😉.

Ale žijeme v rytmu,kdy jsem na vsechno vždy tyden sama.

misicka1988
12. lis 2023

Mám zlatýho muže. Dělá vše co je třeba, včetně vaření, uklízení, nákupu a péče o děti. Jsem moc ráda že takový je. Je pravdou že byl zvyklý už od dětství mamince pomáhat. Můžu se na něj ve všem na 💯% spolehnout.

andelka
12. lis 2023

Nepomáhá. Stará se o domácnost, společnou. Dělá všechno jako já, podle toho kdo má čas nebo jak se domluvíme. Žehlí, vysává, myje okna, čistí WC a koupelnu převážně on. Zas jsou věci, které dělám převážně nebo jen já.

hondaholka
12. lis 2023

Tak naše domácnost je opravdu naše, budoucí manžel mi pomáhá se vším, uklizí, vaří, venči pejsky, pere plní a vyklízí myčku.... Spolu nakupujeme, dělá se se synem úkoly (syn je můj z prvního manželství, teď čekáme druhé miminko spolu ❤️) společně nakupujeme, uklízím když je pak volno, neznala jsem to bývalý manžel nepomohl vůbec s ničím absolutně ničím ani sw synem nikdy nic neuklidil, neuvařil, ani po sobě neudělal nic kde mu co padlo na zem to tam nechal.... Jediná práce, která je výhradně na mě je kočičí wc 🤣🙏 dělal by to, ale nedá to a uklízet pak ještě po drahé polovičce, to raději budu dělat jen já 🤣🤣🤣🤭 takže i náš prostě společná domácnost tak vše napůl, nevěřila jsem tomu když jsme spolu začali bydlet, ale zvykla jsem si na to asi, jít obráceně od tohoto partnera k tomu druhému, asi bych to nedala možná 🙏

lovecanda
12. lis 2023

Nepomáhá, děláme to prostě spolu, neberem to jako pomoc, ale prostě tu spolu s dětmi žijeme, tak prostě oba něco každý den děláme. Zpravidla já vysávám a vytírám, on třeba myje nádobí, složí prádlo ze sušičky, udělá svačiny, ráno dětem snídaně, večeře, hodně se věnuje dětem a práci na zahradě, venčí psa.... 🙂 Dalo by se tedy říci že denně mi ,, pomáhá "
Nyní mám dva měsíce do třetího porodu a naopak mi nakazuje se šetřit 🫣

drzticka81
12. lis 2023

Tak manzel chodi nakupovat, obcas uvari, kdyz ja nemam cas, stara se o zahradku - tzn. pestuje zeleninu (z rajcat dela kecup, to ja nedelam 🙂)), ted stavi chatku, takze tam travi veskery cas, vyzvedava deti, kdyz je potreba, obcas vytahne mycku, obcas vysaje. Ja peru a ukladam pradlo, varim a pecu, mycka, chystam svacinky, vysavam, uklizim (to jednou tydne), ucim se s detmi (plus klavir a logopedie). Mame to tak rozdelene, kdyz potrebuju, reknu a on udela. Jinak taky jsem organizator veskereho domaciho i nedomaciho deni.

xer
12. lis 2023

Jak uz tady bylo zmineno.
Manzel mi nepomaha, stejne tak jako ja jemu nepomaham. A to plati o dite, domacnost cokoliv. Zijeme spolu dohromady, platime vetsinu veci dohromady, starame se dohromady o dite i domacnost. Jsem s manzelem pres 20 let a nikdy jsem od nej neslysela vety typu “to je zenska prace/starost” pripadne “to je tvoje prace/starost” a to ani v dobe kdy jsem byla na matersky. Jeste nez by to dorekl propadl by se trapnosti a hanbou.
Samotnymu by mu bylo hloupy lezet na gauci a koukat jak uklizim cely byt/denne varim/beham kolem ditete apod
Uz je dlouho 21.stoleti

ee.liska
12. lis 2023

Manžel nepomáhá. Ani já jemu. Oba děláme to, co je zrovna potřeba. A to se týká dětí, domácnosti, aut, zahrady …