Ozval se ex partner, biologický otec. Mám se bát?

evcak88
21. kvě 2020

Dobrý večer, jsem vdaná. Rozvadela jsem se, našla jsem si ex s ním počala dítě, ale začal mne tyrat, bit, nicil mi majetek, byl hruby ke mně i k mým dětem s mým manželem, odešla jsem od něj, manžel mi podal pomocnou ruku, a vše se mezi námi tak nějak dalo do pořádku dokonce lépe než před mim odchodem. Narodil se nám syn, manžel je v rl jako otec, vybral jméno, výchovavame ho spolu nerozvedly jsme se. Synovi jsou už 3 roky. A ex si teď podal žádost k soudu o popření otcovství a testy dna a úpravu styku s mým synem.. Mám se bát nebo můžu být v klidu. O syna se občas zajímal, ale jen SMS zprávami, viděl ho cca 5x za ty 3 roky a vždy to zkoncilo mým napadením a zmlacenim tak že jsem mnela i límec nebo zlomenou ruku nebo poškozené vozidlo. Vždy nás někde potkal. XX podané trestné oznámení vždy jen přestupek. Synovi nedal nic k narozeninám, ani k svátku či k vánocům, vybavicku co mi před narozením syna dal si po narození nechal vrátit. Když se dozvěděl že jsem porodila koupil hygienu a pod v ceně 1000kc i to si nechal zaplatit. Alimenty neplatí, nechtěla jsem aby platil. Má nějakou šanci že budu muset syna dávat jemu.

sudylichozrout
21. kvě 2020

@evcak88 Ja tomu vubec nerozumim...

tasimia
21. kvě 2020

@evcak88 nějak jsem se v tom ztratila. Jen pro vysvětlení, proč chce žádat o popření otcovství jak není v RL? Proč by měl platit alimenty jak je v RL zapsán tvůj manžel a ne on? To celé nějak nedává smysl..

eviicka
21. kvě 2020

@sudylichozrout tenhle nebo podobný příběh se tu už myslím řešil, paní v době kdy byla vdaná a neklapalo počala dítě s jiným. S manželem to ale dali dokupy a vychovávají to dítě jako jejich. Bio otec se ozval a chce úpravu styku.

eviicka
21. kvě 2020

@evcak88 neporadím, ale držím palce, pokud to je tak jak píšeš, ať to dopadne pro vás co nejlépe. A to i přes to, že uznávám právo dítěte poznat biologického rodiče...

veruuu_kubesovic
21. kvě 2020

a co chce ex řešit pokud je v rodném listě uvedený jako otec tvůj stále ještě manžel???
pokud není nikde uveden, není co řešit, leda že by chtěl provést tvůj ex test DNA? ale k čemu by mu to bylo? stejně tak jak naprosto "cizímu" dáváš tvé dítě? když není nikde uveden, nemá na něj jednoduše nárok? leda že by se chtěl najednou po 3letech začít starat??? to by mu ovšem soud začal i nárokovat ušlé alimenty za poslední 3 roky...

lolam10
22. kvě 2020

Pokud je nasilnik a mate to zdokumentovane dite by mu nemeli nechat vidat.max.muze dosahnout zapisu do rl diky testum dna podle me. ale vzhledem k povinnosti platit alimenty pak si myslm ze se do toho nepozene. .

andyskarsgard
22. kvě 2020

Já tomu vůbec nerozumím, ty věty nedávají smysl, a ty hrubky. 😳 Co třeba se poradit s právníkem.

jaja01k
22. kvě 2020

Buď v klidu, ex má smůlu. Žádost o popření otcovství by musel podat tvůj manžel (otec zapsaný v rodném listě). Z pohledu práva (i fakticky) dítě otce má, ten ho živí, vychovává, stará se o něj, nechce se svých rodičovských práv zříct, takže není co řešit.

evcak88
autor
22. kvě 2020

@jaja01k ano přesně tak to je. Manžel se nechce vzdát syna, přesto ví že není jeho, chce ho s láskou vychovávat i s láskou vychovává už 3 roky. Ex se chce po 3letech starat, chce i platit výživné a chce ho na vykendy, prázdniny i svátky. Mám strach, rozboural by nám rodinu.

evcak88
autor
22. kvě 2020

@lolam10 ex právě po 3letech chce platit a chce se starat o syna.

evcak88
autor
22. kvě 2020

@veruuu_kubesovic ano chce ex testy na dna, chce platit alimenty, a chce syna na vykendy, prázdniny a svátky. Já alesnim nechci mít nic společného, bojím se ho

evcak88
autor
22. kvě 2020

@tasimia chce se o syna po 3letech starat, chce být uveden v rodném liště, jednoduše chce zbavit mého manžela otcovství k synovi, chce ho na vykendy, svátky a prázdniny. Prostě mám strach že mu ho budu muset dávat. Syn ho nezná, a ostatní děti i já seho bojíme.

j.a.n.i
22. kvě 2020

@evcak88 Mam takovy pocit, ze on nemuze podat zalobu na popření otcovství, neb on ofiko neni nic.

evcak88
autor
22. kvě 2020

@j.a.n.i snad máte pravdu. Děkuji za odpověď, po soudu dám vědět jak to dopadlo.

drakenn
22. kvě 2020

Obrat se na právníka, ať ti poradí. Já osobně se domnívám, že ma tvůj ex smolika..

shakira007
25. kvě 2020

@evcak88 je to jeho biologicki otec a právo na něho rozhodně má. Pokud se změnil zkus víc myslet na svého syna, a ne na tebe a tvého manžela

tulikiss
25. kvě 2020

to by me zajimalo co podal k soudu, protoze dite otce ma, ten nic nerosporuje, takze neni co resit.

evcak88
autor
25. kvě 2020

@shakira007 nikdy se jako otec nechoval. Bil mne v těhotenství i po porodu. Byl hrubi i na me děti. Rozbil majetek jako auta vždy když mne někde viděl u obchodu, vyhrožoval podpalenim baráku. Bydlel 1.5km a nikdy za synem nepřijel i když tu možnost měl. Že strachu jsme s manželem zkoušel mu dát šanci. Ale nikdy na domluvenou schůzku nedorazil. Teď vyhrožuje jak nás zničí, a jak mne připraví jak o práci tak o řidičák tak o dům i všechny děti. Tegle hyene mám dát své dítě?

evcak88
autor
25. kvě 2020

@tulikiss žádost o projednání jeho případů, tedy testy dna protože si je jistý že syn je jeho. A žádost na placení výživného, prý protože já mu syna nechci půjčovat ani od něj nechci výživné. A druhou žalobu na úpravu styku, že chce dítě na vykendy, svátky a prázdniny. Ano tak jak to podal k soudu je to výsměch. Vůbec to nemá dobře sepsane. Když mi pisnete zda vás najdu na fb, ráda vám to pošlu ať se pobavíte.

tulikiss
26. kvě 2020

@evcak88 hele i kdyby nejakym nedopatrenim k nejakemu reseni pred soudem doslo tak pro soud je vzdy nejdulezitejsi zajem ditete. a v tomto pripade pujde zajem ditete dokonce nad prava bio otce. tedy tady neni vubec duvod aby dochazelo ke zmene v rodnem liste, protoze dite otce ma, otce ktery se tak chova, otce ktereho i jako otce to dite vnima. Tady neni absolutne zadny duvod ke zmene, protoze neni v zajmu ditete.
Jinak ty vyhruzky jak vas znici urcite dokumenujte, ono se to bude hodit, ze mu nejde o dite ale o pomstu.

shakira007
26. kvě 2020

@evcak88 i ta největší hyena se může změnit, tvůj manžel může být úžasný, ale vlastní krev je vlastní krev.

evcak88
autor
26. kvě 2020

@tulikiss děkuji jsem už trochu klidnější. Ex už dál pokoj, a nepíše, nevola. Tak uvidíme jak soud dopadne.

evcak88
autor
26. kvě 2020

@shakira007 on se nikdy nezmění. Jde mu jen o pomstu, nesnese když já jsem s dětmi šťastná. Proč tedy za synem nikdy nepřijel. A když už zavolá a to už po návrhu k soudu. Proč v těch hovorech ještě minulý týden se nikdy na syna nezeptal, jak se má a tak podobně. Zřejmě protože mu o syna vůbec nejde, chce jen abych já nebyla šťastná. O nicvic mu nejde. Věřte znám ho lépe než vy. A on nikdy otcem nebyl, není a nebude. Ani jeho rodiče od 2mesicu malého se nezajímají. Takže jací jeho rodiče takový je ex.

zizlikova1987
26. kvě 2020

@evcak88 Pokud není ex uveden v rodném listě, nemůže nic podávat. Žádný soud takovýto podnět nezaeviduje. V podstatě není co řešit, neb dítě otce má v rodném listě.
Rozpor by musel podat Váš manžel (zapsaný otec)
Takže pokud ex něčím takovým vyhrožuje a něco vám poslal, má to tak maximálně uložené v pc word, ale rozhodně ne s číslem jednacím od soudu.

Očividně jen chce aby jste byli s manželem ve stresu, a počítá že pod pohružkou soudu se něco změní.

Pokud ho chcete trošku vycukat, spočítala bych mu alimenty od narození dítěte, polovinu za výbavu malého. a řekla mu že vše toto budu žádat, společně s žádostí o navýšení alimentů na dítě. Vsadím se že najednou nic nebude ,,řešit" a dá pokoj.

evcak88
autor
26. kvě 2020

@zizlikova1987 podal to k soudu. Máme soudní stání na den 9.7. V 10:30 a hned v 10:45 druhé stání.

lucka662006
26. kvě 2020

V zákoně je myslím uvedeno, že za biologického otce se považuje manžel, pokud to manžel nerozporuje. Cizí člověk - přítel - promiň - z právního pohledu cizí člověk - nemůže rozporovat otcovství právního manžela, který je navíc jasně uveden v RL. To by mohl činit každý chlápek z ulice. Nejste povinni jít na DNA testy. Syn se narodil za trvání manželství, za otce je považován manžel. U soudu se soud snad jen může dotázat, zda byste souhlasili, že je skutečným otcem někdo jiný, zda si přejete změnu zápisu v RL, nebo nechápu. Tvrdila bych, že otcem je Váš manžel a hotovo, není co řešit.

zizlikova1987
26. kvě 2020

@lucka662006 přesně tak.
@evcak88 trvejte na tom že dítě je manžela. A hotovo. Je to v zájmu dítěte.

evcak88
autor
26. kvě 2020

@zizlikova1987 to máte pravdu počítala jsem a dělá to 138.000 Kč. Nechci to, ať se s ním klidně udavi.

bombat
31. kvě 2020

@evcak88 Je to tak, jak se tu psalo: Dítě počaté v době manželství je považováno za manželovo, pokud se proti tomu manžel neohrazuje. Nikdo cizí (i kdyby to byl přítel nebo druh - vůči dítěti, které je počaté v době manželství a manželem přijaté jsou to všechno cizí lidé) nemá nárok nechat dělat dítěti DNA testy podle svého rozmaru. Hlavně držte s manželem a nenechte se znervóznit a vystresovat.
Je to hezký příběh, že jste se s manželem dali zase dohromady a že má rád i toto dítě, které není biologicky jeho. Držím Vám palce.

evcak88
autor
5. čer 2020

@bombat děkuji. Ano Manžel na syna nedá dopustit. Téměř ho rozmazluje, je to jeho vytoužený syn, i když není úplně jeho. Ale papírově ano. Dává mu lásku jako ostatním, možná bych řekla větší lásku, větší péči. A syn miluje jeho. Každý den po příjezdu manžela z práce, už maminku nepotřebuje, už ke doma tatínek tak tatínek musí, koupat, stroji, udělat večeři, uspat, prostě táta. A za mnou klidně zavře dveře a řekne čau mami doma tati víš. Mají báječný vztah, který by byl škoda ničit kvůli jednomu fetakovi co si usmysli že po 3 letech má nějaký nárok na dítě který ho nezná, a co teprve rodiče jeho, ty se od 2 měsíců vůbec neozvaly, nemají zájem, ve městě se nám vyhnou i když nás vidí. Za měsíc a 4 dny budu vědět jak to vše dopadne, tak napíšu verdikt pana soudce.