Nezletilá a těhotná. Rodiče nechtějí, abych žila u přítele

zofka123
16. kvě 2016

Ahoj,
Je mi 16 let a jsem těhotná.Chodim na střední školu a na příští školní rok mám zařízený individuální učební plán.Mám 19letého přítele a chci bydlet i s malou až se narodí u něj. Přítel ma praci.Jeho mamka nam nabydla ze muzem bydlwt u noch doma.Nabídla se že bude i pomáhat .Na sociálně jsem se dozvěděla že bez souhlasu rodičů u něj nemohu bydlet.Moje rodiče ho soudí vlastně i jeho kvůly jejich barvě pleti. Nenávidím ha to své rodiče neví jakcí jsou a soudí je. Chtěla jsem se zeptat jestli se mohu nechat splnoletnit kvůly sňatku a kvůly tomu že jsem těhotná aniž by u toho museli být moje rodiče.Předem děkuji za odpoveď a soufám že se zde dozvím víc.

gabriiela
16. kvě 2016

Ahoj žofko 🙂 urcite chceš byt maminkou v 16? Ja rodiče chápu, jako 16cti léta bych byla taky proti nim. Ale oni to mysli dobre. Jste oba velmi mladi, vím, ze sk ted myslíš, ze je to největší láska, ale za dva roky to muze byt jinak... :/ nechci Ti kazat, ale zvaz to, vdechny tvé kamarádky budou na diskotekach, dovolenych atd. Opravdu chceš vše zahodit a byt v 16cti máma?

micaella23
16. kvě 2016

Dle stávající legislativy platí, že tzv. zplnoletnění je možné jen za účelem uzavření manželství.
Obecně platí, že manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství (těhotenství ženy), může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let (§13 zákona o rodině, v platném znění).Osoba, která nabyla zletilosti uzavřením manželství se považuje za zletilou i v jiných oblastech právního řádu. Návrh na povolení uzavřít sňatek podává sám nezletilý, a to soudu místně příslušnému podle svého bydliště. Druhý snoubenec je v dané věci svědkem.

Manželství je možné uzavřít teprve poté, co soud povolil uzavření sňatku a rozhodnutí soudu nabylo právní moci, jiné možnosti zplnoletnění nejsou... Tohle je kousek ze zakona..
Musis proste na soud, tam se dozvis jake podniknout kroky. Vic neporadim ani situaci nehodlam komentovat, koukam ze v 27tt je stejne na reseni pozde. Snad nebudes litovat a dite at hlavne zije v peknych podminkach.

andreaandrejka
16. kvě 2016

@zofka123 Já tvé rodiče chápu, mají o tebe strach, pochop zase ty je. Jsi nezletilá a dokud ti nebude 18 tak za tebe zodpovídají oni. To tak prostě je. Ted momentálně záleží na nich. co ti dovolí a pokud nesouhlasí s tím,aby jsi bydlela s přítelem,tak bohužel,oni na to mají právo.
Aby tě soud zplnoletnil, tak potřebuje souhlas tvých rodičů.
Jinak koukám,že už jsi ve 27tt. Budeš to mít hodně těžké, o hodně přijdeš, třeba litovat nikdy nebudeš, třeba ano. Přeji ti,aby tvé rozhodnutí bylo správné. Ale to poznáš sama a až časem.

lv
16. kvě 2016

jít proti, než jít spolu je v tomhle případě špatně..budeš máma, mzsíš být zodpovědná, budeš pomoc a péči, lásku svých rodičů potřebovat, i tvoje miminko.
Zkus si sepsat důvody, proč by ti to měli vaši dovolit (ne chci, ale co tam bude lepší, než u tebe doma), co jste ochotní udělat s partnerem pro to, aby vám to povolili, jak jim máte dokázat, že svoji nezletilou, nedospělou dceru mají po průseru (což otěhotnění v tomto věku je) svěřit do rukou někomu, kdo se na tom podílel. Čím si získáte jejich důvěru?

zofka123
autor
16. kvě 2016

Jde vlastně o to že doma u rodičů nemám nejlepší podmínky. nechce se mi to tu rozepisovat ale jednodušeji řečeno jsem jejich ortok nebli služka.Všechno co mají dělat oni tak dělám já a to do všech detailů . Právě proto se ptám jestli je tu nejáka možnost jak se toho vězení zbavit .Jsem si jistá že nikdy nebudu litovat toho že čekám miminko tak brzo. Jsem na vše připravená a věřím že to vše zvládnu klidně i sama,ale mám na pomoc i svého přítele a podporu od jeho rodičů takže jsem si jistá že litovat nebudu. Vážně by mne zajímalo jestli není ještě nějaký řešení jak bych se doopravdy zbavila toho vězení u svých rodičů.

andreaandrejka
16. kvě 2016

@zofka123 Můžu se tě zeptat, neznám samozřejmě tvojí situaci doma, jen to, co jsi tu napsala.Ale, když by jsi zůstala s miminkem sama, kde budete bydlet? Z čeho budete žít? Na mateřskou nárok nemáš, rovnou budeš pobírat rodičovský příspěvek, jak by jsi to chtěla dělat pak?

zajacica9
16. kvě 2016

Ahoj Žofko.. můžeš zkusit zavolat na Linku bezpečí, 116 111, jsou nonstop a zdarma, a situace, které popisuješ, tam řeší často. Takže to znají, právní náležitosti a postupy, vyslechnou i podpoří... Za sebe držím palce!

zofka123
autor
16. kvě 2016

@andreaandrejka Vše mám vyřešený byla bych u přítelovo rodičů i s ním i s miminkem jen nevím jak mám dosáhnout toho aby to tak bylo 🙂 Přítel pracuje takže by finance byly vyřešené 🙂 @zajacica9 To už jsem zkoušela pouze mi poradily ať si o tom doma v klidu promluvism s rodičem jenomže s mima rodicema v klidu jednat nejde .. Je to smy křik nic víc .Můj názor na věc je vůbec nezajímá .

josebrno
16. kvě 2016

Jak bylo řečeno, zkus linku bezpečí a držím palce. 🙂

gabi_k
16. kvě 2016

@zofka123 Mám dojem, že k splnoletneniu z dôvodu uzavretia manzelstva nepotrebujes súhlas rodičov. Súd ich bude písomne informovat o pojednavani a asi tam budu tiež prítomní. Ale súd rozhodne bez ich súhlasu. Tehotenstvo a s tým suvisiace manželstvo je dôvod k tomu, aby ťa súd uznal plnoletou v 16r. Určite si to s priateľom zistite a overte.

Co sa týka miminka..vôbec si nevsimaj tých nemilych reakcii na tvoje tehotenstvo. Je skvelé, že veríš tomu, že to zvládneš. Pre mimi je dôležité vedieť, že je chcené a milované. 🙂 Určite to s priateľom zvládnete! Nebude to jednoduché, aj tvoj priateľ si musí uvedomiť, že vám to obom zmení život. Úplne. Budete obaja unavení, vystresovani, občas nebudete vedieť ako si k sebe nájsť cestu aby to bolo zas také ako predtým. Len sa pripravte nato, že ako predtým to už nebude, bude to iné..občas krajšie, občas ťažšie. Skúste sa na to už teraz trochu pripraviť a porozprávať sa o tom. Napr si už teraz skúste pvedat, co budete robiť, ked sa pohadate. Dajte si pravidlo, že sa nikdy neprestanete o.problémoch rozprávať. A ked sa pohadate, tak pravidlo bude, že vždy na druhý den si to vyjasnite. Toto je taký základ. Všetko ostane následne zvládnete 🙂

Prajem tebe aj dcérke veľa zdravicka a šťastia v živote! 🙂

misicka1988
16. kvě 2016

@zofka123 Ahoj , sama mám 16ti letou dceru , a upřímně.....kdyby byla těhotná ( svět by se nezbořil ) , chtěla bych jí mít u sebe i s miminkem. Pořád je to moje dítě , a určitý " dohled " nad ní i mimčem bych rozhodně chtěla. To souvisí i s pomocí kterou by takhle mladá určitě ocenila. Chápu že záleží jaké kdo má doma zázemí , ale fungovat jako rodič budu chtít pořád. Moc by mě mrzelo, kdyby chtěla odejít tak jak to popisuješ ty.... Doporučuji důkladně si promluvit s rodiči , vyřešit tuhle situaci tak , aby byla schůdná pro tebe , pro ně , i miminko 🙂 Přeji hodně štěstí !

eimmy
16. kvě 2016

sorry ale děti by neměly mít děti... jak může 16 leté "dítě" říct že je připravené být rodičem.. tohle je fráze.. určitě nebylo dítě plánované, v 16 letech je to"průser" zde selhal zdravý rozum .

keerka
16. kvě 2016

Ahoj Žofko, ráda bych opravila to, co někdo psal výše - zákon o rodině už neexistuje, úprava svéprávnosti před 18. rokem upravuje občanský zákoník a zákon o zvláštních řízeních soudních. Oproti dřívějšku je potřeba SOUHLAS SOUDU. Tvoji rodiče budou také účastníky řízení a Tvůj snoubenec také. Návrh k soudu bys podávala ty. Pokud jste s přítelem opravdu rozhodnutí si miminko nechat, obraťte se na advokáta nebo nějakou bezplatnou poradnu, když pogůglíš, určitě nějakou najdeš. Poradí Vám, jak celé řízení před soudem zvládnout. Ale rozmýšlej opravdu dobře, je to závazek na celý život a může se stát, že v tom ,,boji" zůstaneš sama.

jujatko
16. kvě 2016

@eimmy Ať si o tom myslím, co chci. Tak si myslím, že tyto komentáře autorce moc nepomohou. Možná kdyby byla v 6 tydnu, ale ne kdyz ma Tri mesice do porodu. Jen pro zajimavost - muj bratranec (v te dobe 15 let) mel dite s tehdy 14ti letpu divkou. Nyni je mu 25 a maji druhe ditko. Ano, stale jsou spolu, ac to meli velmi tezke - slecna bydlela nekolik let v Asi v detskem domove.

gabi_k
16. kvě 2016

Škoda, že dámy reagujú na nieco, na co sa ich nikto nepytal. Dieťatko sa čoskoro narodí, tak maminku podporte, neodsudzujte (nepoznáte jej pribeh)..je to jej život a jej cesta. Možno je lepšie mať doma 16 ročnú maminu než nevyliecitelnu fetacku. Ale zase, všetko je to o uhle pohľadu. 15+ ročný clovek je už takmer dospelý, má svoje názory (nech sú akékoľvek) a vie co v živote nechce.
Doteraz nechápem, prečo sú mladé ženy tak vystrašené aby náhodou neotehotneli. Nebude to tak trochu aj propaganda firiem co vyrábajú HA? No, ťažko povedať kde.je pravda. Ale fakt ne, že v 16 rokoch je žena fyzicky pripravena mať dieťa. Tak to uz to nerieste..slečna nebude prva ani posledná a zvládne to, tak ako vsetky slečny pred ňou 🙂

carllin
16. kvě 2016

@eimmy Ne každý je v 16 dítě. Záleží jaké má za sebou zkušenosti. Tím neříkám, že je správné mít dítě v 16. Jen jsem chtěla říct, že někdo má v 16 víc rozumu než třeba ve 30. Pokud se zakladatelka diskuze cítí na to být matkou, tak to rozhodně není chvilkové rozpoložení, ale vše pečlivě zváženo.
@zofka123 Rozhodně to nebude jednoduché, ale pokud máš podporu v příteli a jeho rodičích, pak si myslím, že je velká šance to zvládnout. Manželství bych zvážila, není to jen tak. Svým "Ano" přebíráš na sebe i případné závazky za manžela, které vzniknou během manželství. Nikdy člověk nemůže říct, že toho druhého zná natolik, aby za něj dal ruku do ohně. Bylo by těžké zůstat s miminkem sama a ještě k tomu řešit manželovy průšvihy. Netuším jak dlouho se znáte, jaký máte vztah. Ale už jen to, že přítel "neutekl" nasvědčuje tomu, že situaci chce zvládnout. Držím palce.

barusak1
16. kvě 2016

@gabriiela co má zvážit když je slečna ve 27. týdnu????

josefina79
16. kvě 2016

@barusak1 třeba dat dítě k adopci???

barusak1
16. kvě 2016

@josefina79 napadlo mě to, ale přijde mi to dost drsné. Promiň, ale kdyby se to stalo mojemu dítěti byla bych proti !!!! Ty by jsi snad svou dceru k tomuto nutila????

adelinkkaa
16. kvě 2016

Je to jen takova myslenka ale co takhle vsechny ctene rodice sezvat na neutralni pudu a popovidat si o vasi budoucnosti spolecne? Preci jen tobe je teprve 16 a vasi maji ,at se ti to libi nebo ne, za tebe zodpovednost.Uprimne ja mit dceru ktera takhle brzy otehotni tak ji asi taky budu chtit mit doma...
@eimmy naprosto souhlasim.jako stat se to muze,ne ze ne.ale uprimne nechapu jak muze nekdo kdokoliv rict ze je pripraven byt rodicem kdyz dite nema...na tohle se pripravit totiz vubec neda😃😃...ted nemyslim materialne

gabriiela
16. kvě 2016

@barusak1 co asi??? Ze by adopci?

gabi_k
16. kvě 2016

@adelinkkaa súhlasím s tým, že reálne sa na materstvo pripraviť nedá. Ale clovek dokáže vycítiť, že teraz už to chcem. A to si myslím, že je myslene tou pripravenosťou 🙂

eimmy
16. kvě 2016

panebože jak může být 16 letý děcko připravené být rodičem!!! vždyt je jí 16 let proč si upřít být dítětem..

barusak1
16. kvě 2016

@gabriiela moje odpověď je ob jeden příspěvek ....

josefina79
17. kvě 2016

@barusak1 já neříkám, ze má dát dítě k adopci. Já říkám, ze je to moznost. Je to reakce na ty, které říkají, ze v 27tt nemá jinou možnost, nez to dítě porodit a vychovat.
Nechci soudit, ale můj první DOJEM a opravdu jen dojem na základě vyjadřování a psaného stylu zakladatelky je, ze si s tím dítěte a novou situaci nebude moc vedet rady.
Co znamená, ze si z ni rodiče dělají služku? Ví, kolik bude povinnosti s miminkem? Atp.
Preji všem, hlavně pak miminku, ať se to vyresi v klidu a k nejlepsumu prospěchu dítěte.

andreaandrejka
17. kvě 2016

@zofka123 Já jsem se ale ptala na něco jiného. Ptala jsem se, co budeš dělat, pokud zůstaneš s miminkem sama? Pokud ti vztah s přítelem nedej bože nevyjde? Protože nemůžeš absolutně vědět co bude třeba za rok. Co budeš dělat pak?

majanax
17. kvě 2016

tak mám dojem, že někdo chce rozpoutat diskuzi. Ta snad nemůže chodit na střední co tam má chyb.

myjusiatko
17. kvě 2016

@andreaandrejka Co pak? to bude resit, az to nastane. Keby mal clovek vsetko v zivote vidiet cierne, tak nikdy nic nemoze urobit, lebo co ak.

andreaandrejka
17. kvě 2016

@myjusiatko Promin, já se ptala zakladatelky.

myjusiatko
17. kvě 2016

A @zofka123 ma termin v srpnu, tak asi tazko bude premyslat o potrate, takže na moralizovanie je neskoro a mozete si ho odpustit.