Nezájem babičky o vnoučata. Máte radu?

18. lis 2024

Zdravím všechny 😉jdu si k vám pro radu, jak na problém který dlouhodobě řeším a to je nezájem o čtyřleté dítě ze strany babičky (tchýně). Samozřejmě vím že nikomu nemůžu cpát své dítě o to tady ale úplně nejde. Moje tchýně je velice silná, drsná a akční ženská. Prostě je to takový ten typ člověka který si s nikým nebere servítky. Hrozně ráda cestuje, sportuje, ale ze všeho nejvíc hrozně ráda hraje na PlayStationu a počítači. Dceru si půjčuje jednou za tři týdny na přespání (2noci), během toho spolu podniknout i nějaký výlet,hernu cokoliv. Dřív si dceru půjčovala i v týdnu a vracela jí večer. Jenomže vždycky to bylo s mojí iniciativy, když jí poprosím nemá problém mi pohlídat problém ale je že vůbec se nikdy neozve sama. Vždycky musím psát Já jestli se nechce stavit, jestli si nechce půjčit dceru na noc, jestli nechce vidět vnoučata, atd tečka A mě už to vyloženě nebaví. Odpoledne zajdu do školky pro dceru, která mi udělá scénu že mě nechce že chce tuhle babičku. Když to bývá pak třikrát týdně k tomu plus ještě doma že se mě na ní furt ptá kdy uvidí, kdy k ní půjde, a tak dále tak už mě opravdu nebaví vymýšlet že babička nemá čas že babička pracuje že babička někam jela. Babičku jsem již několikrát upozornila že pokud chce vidět vnoučata může se ozvat sama. Nebaví mě každý den mimýšlet nějakou lež abych uchláchnul na svoje dítě když je relativně jasný že babička nemá zájem. Protože paří na PlayStationu. Vím že by mi to relativně mohlo být jedno, ale není protože když potom přijdeme třeba na návštěvu a ona tam má svojí dnes čtyřicetiletou dceru, která nemá ani děti tak si nemá problém nahlas postěžovat že vnoučata vídá hrozně málo. Z tohohle se mi úplně obrací kudla v kapse vím že každý jsme jiný, ale když si vzpomenu jak do mého manžela šila že chce vnoučata že není schopný je dát a podobně tak jsem si myslela že se bude víc angažovat. Nejde mi ani o to aby se angažovala, jde mi o to jak nalhat mému dítěti každý den aniž bych já byla vždycky ta špatná. Protože dcera vždycky začne s tím že chce babičko já řeknu že to nejde tak na mě křičet že jsem zlá a že mě nechce. Můj manžel je v tomhle imuni a neřeší to, sám nemá s matkou moc dobrý vztah. Ironie ale je že babička bydlí 300 m od nás. Moje máma bydlí 14 km a jezdí za námi několikrát týdně. Což mi taky vadí protože já pak řeknu že přijede babička a dcera samozřejmě začne řvát že tu ho babičku nechce že chce tu druhou. Což je zase samozřejmě vitamín mámě.

lobella
18. lis 2024

Neporadim, ale ja bych byla rada, ze si ji proste jednou za cas vezme a neco s ni podnikne, venuje se ji, kdyz se ohradi, ze vnoucata vidi malo, klidne bych i pred tou dcerou rekla, ze se staci ozvat a muze se vidat jak casto chce...moje tchyne se nikdy neozve, ale ani kdyz ji pozveme, s tim ze si ji i privezem odvezem, aby nemusela busem, tak to detem slibi a nikdy nedodrzi a to je pak na par facek, deti se tesi a baba nikde, protoze treba se rozhodla luxovat, nebo venku moc sviti slunko, nebo je zase mlha, nebo si mysli, ze tou dobou budou deti unaveny🙈

ai30
18. lis 2024

A mas nejaky duvod se babicce neozvat krome toho, ze 'te to furt nebavi'? Ona evidentne ma o malou zajem, celovikendove prespani co tri tydny mi neprijde jako nic. Jestli ve svem volnem case hraje na pocitaci, nebo jen tak lezi a hledi do zdi je jeji svatosvate pravo a mit ji to za zle opravdu neni na miste.
Ono to spis zni, ze ti vadi, ze ma dcera babicku rada ( resp. radeji nez tvoji mamu).

janule0123
18. lis 2024

Promiň, u me je tohle babička co se zajímá 🤣a samotnou na noc si ji vezme když se ozvu já, ze potrebuju tak jednou za 6-12 měsíců 🤣nezajímá se z druhé strany, pokud neprijedem poprat na jejich narozeniny, nepřijedou… na to aby se stavili nemají čas a sílu, pokud nutně potrebuju, hlídání ruší par hodin předem… na narozeniny přeji standardně par měsíců po te, už se stalo, ze i vůbec 🙂ale manželovi volaji ze potřebuji pomoct s tím tam tím.. ať se staví, ze potřebuje něco v klidku probrat u kávy.. ale proste na malý děti není no ..

la_amanita
18. lis 2024

Nedokážu identifikovat problém, protože tchýně o vnučku očividně zájem má a vnučka ji má ráda.

felis
18. lis 2024

Problém taky nevidím. Já ani partner už mamky nemáme. Bohužel obě zemřeli na rakoviny před lety. Mám starší sourozence, všichni pracují a mají své děti a už velkou, skoro-plnoletou dceru, která s námi bydlí. Jeden táta na tom není fyzicky a zdravotně dobře, ten druhý je čipera, ale myslím, že tříleťák na něj bude jednou moc na přespání - to jedině, když u toho bude dcera. My třeba hlídání nebo víkendovky teda mít rozhodně nebudeme - jednou za čas se domluvím s dcerou. Ta se mi svěřila, že dítě jednou chce, tak to pro ní bude takový trénink, co může vrátit. Tvoje tchýně zájem má a dcerka jí má ráda. Pískej si a neřeš pseudoproblémy.

autor
18. lis 2024

Děkuji za odpovědi, vadí mi to... Že se klidně neozve rok a pak brblá, že jí nemá. Já přece nejsem povinná jí vnucovat, psát... Vadí mi to, že já jdu do školky, já se těším a dostanu vzteklé dítě, které mě nechce protože chce jí. A mě nebaví každý den vymýšlet proč babička není, proč babička není schopná za celou dobu napsat ani jak se děti mají, jestli jsou zdravé, jak se máme my. Tohle mi vadí. To že jí má ráda to mi samozřejmě nevadí. Jo a jak někdo výše psal, že si dceru vezme na víkendové přepsání je super..m jenže ono nejde o víkend . Ona si jí nezvedne v půl 5 ve školce třeba ve středu.rano jí tam hodí a vyzvedne jí znovu v půl 5 a ráno jí tam znova odvede a tím končím její angažování v roli babičky. Takže se vpodstatě jedná o dva krátké večery neb dcera chodí spát v 19:30

ina10
18. lis 2024

Jde ti o to, aby dcerku vodila a vyzvedávala ze školky? Nebo bys raději chtěla, aby ji třeba vodila/vyzvedávala častěji? Pracuje? Ono i kdyby nepracovaly, není její povinnost vodit a vyzvedávat. A kdyby pak babi frflala, že vnučku malo vidí, stačí říct, že přece může kdykoli.

ai30
18. lis 2024

No a co kdybyste se domluvily na nejake pravidelnosti? Aby vnucka vedela, kdy babicku uvidi, babicka by se nemusela ozyvat a ty ji taky ne, kdyz te to evidentne tak extremne zmaha?

marketa1218
18. lis 2024

Nečetla jsem všechny odpovědi, nicméně Ti chci říct, že s tímhle prostě nic neuděláš. Někdo je prostě super hlídací babička a někdo na to buňky nemá byť třeba to dítě má ráda. Mám srovnání, kdy moje máma je také hlídací babi, vymýšlí s malou výlety, bere si jí na noc a když jí týden nevidí už to nemůže vydržet. No a pak druhá babi, která přijede jednou za měsíc na kafe a tímto to končí. Malou si nebere na hlídání vůbec a co? Já s tím nic neudělám, neřeším. Samozřejmě na ní není tolik zvyklá, ale to je logické, když s ní netraví čas. Pak je tu ještě můj otec, její dědeček a to je vůbec kapitola sama pro sebe. Ten se neozve sám od sebe prakticky vůbec, vidí sporadicky a má mít nějaké řeči typu, že jí nevidí. Automaticky odpovídám, víš kde bydlíme? Máš na mě telefon? Tak vidíš... neřešila bych to.

mourovatakocka
18. lis 2024

A já ti asi i rozumím. Takhle to bylo jeden čas a ještě občas bývá u mladšího - mě nechce, chce tátu a že je táta v práci ho samozřejmě netankuje. Takže ten zmar a frustraci úplně chápu. S tchýní se musíš domluvit na pravidelnosti, pak se to bude lépe vysvětlovat dítěti - dneska ne, bylo to minulý týden a bude zase za dva, babička teď zkrátka nemá čas. A když takhle pojedeš pořád, časem se to naběhne a bude to lepší. U nás na tohle pomáhá rutina a i tak jsou horší dny. Ty můžeš udělat program, zpestřit nějak ty všední dny. Holt nemáš babičku, co by se sama ozvala, manžel to má na háku, tak musíš domlouvat ty, nejlépe opravdu pravidelně, abys pak měla páku na dceru, až začne skuhrat 🤷 Ona v tom má určitě taky v hlavě hokej a děcka prostě nechápou, že dospělí mají i jiné zájmy či povinnosti.

petrasipkova1
18. lis 2024

Naše máma moje děti měla na hlídání 2x za letošek. Děti jsou už velké samostatné, není s nimy žádná práce. Malého synovce nehlídá a nenavštěvuje vůbec, jen když tam brácha zajede na chvilku. Ale je to o ničem. A taky samozřejmě umí hýkat, že děti nevidí. Teď po 10 letech už to neřeším vůbec. U vás bych to nehrotila, dcera už bude za chvilku větší, když uměly děti mluvit, dávala jsem jim telefon, ať si prarodičům zavolají, že je chtějí vidět, na mého tátu to platilo a s mými dětmi byl nejvíc když byly malé. Až bude ve škole, může těch 300 metrů za babi chodit sama.

alianan
18. lis 2024

Moje máma kluky téměř neviděla, když přijela, přijela za mnou na skleničku a pokec, dětem přivezla nějaký dárek a víc ji nezajímaly. Tomu říkám nezájem o děti. To co popisuješ beru jako zájem.

A že sama nezavolá, třeba nechce otravovat a vnucovat se.
Hlídá, evidentně jí to s vnučkou funguje, já bych se na tvém místě volala.

1pomnenka
18. lis 2024

Tak jako si tvoje dcera nemůže vydupat, že chce babičku, ty si nemůžeš vydupat návštěvu tchyně. Nic s tím neuděláš. Tchyně si ji bere, užijí si víkend a mně nezbývá, než ti takovou babičku závidět. Mně by to stačilo, furt lepší, než drátem do oka.

dashyyy
18. lis 2024

Největší problém mi přijde tvoje komunikace s dcerou. Já bych to řešila třeba kalendářem na týden dopředu, kde by si babičku sama zakroužkovala a viděla by už ráno, že dneska babička nebude, tím by se dalo předejít pozdější scéně.. to jen taková rychlovka, která mě aktuálně napadla. Babička, která nemá zájem opravdu vypadá úplně jinak. Tady babička zájem má, zřejmě menší, než bys čekala, ale má a to jak si to ty vykomunikuješ se svým děckem, je tvoje věc. Zmiňovat, co dělá babi ve volném čase je bezpředmětné, to je čistě jen a jen její věc. Jenom příklad babičky, která zájem nemá: naslibuje hory doly dětem a pak se pro jistotu půl roku neozve nikomu. Na prázdniny je neměla nikdy, nikdy je nevzala ani na výlet a jen poslouchám, jak špatná matka jsem. No neposlouchám, už u nás dva roky nebyla.

biciklissie
18. lis 2024

Asi to není ideální, ale za mě ještě docela dost dobrý. Mají se rády, tráví spolu čas a hotovo. hold je jí babička vzácná a baví ji, tak ji chce. Tak si zkouší ji vyvztekat jako cokoliv jiného, nic víc bych v tom nehledala. Časem to pochopí. Taky bych jí nelhala a nic si nevymýšlela. Prostě babička hraje pc hry 300 m daleko, to je její věc. Tak bych řekla, že babička má různé zájmy a málo času a hotovo. Je to pravda a časem si z toho dcera vyvodí svoje závěry. Moje dcera se taky pořád ptá na prarodiče, co o ni příliš zájmu nejeví. A že se jí po nich stýská. Přitom oni akorát párkrát ročně zavolají, jednou ročně, někdy ani to ne, se vidí a jednou ročně jí pošlou nějaký dárek. Beru to tak, že je to jejich škoda. Žádné trauma z toho nemám. Je ještě malá, tak jí říkám, že bydlí daleko a moc nejsou na návštěvy a cestování, což je cca pravda. Až bude větší, tak jí vysvětlím, že lidské vztahy jsou o prioritách a že je skvělá a je to jejich škoda. Opět udělat si závěr bude na ní. Podle mě to moc řešíš, babička funguje, jen prostě ne podle Tvých představ.

rosalindamelinda
18. lis 2024

Ty kráááso?!?!? Z celého tvého příspěvku si odnáším akorát to, že čtyřleté dítě řve na svého rodiče, na dospělého!!! Neexistuje! To by si mohlo moje dítě zkusit. Naštěstí se v něm tyhle řvací afektované nálady nikdy neprobudily a já to nikdy nemusela řešit. Moje dítě má přes tři roky, ale je teda sladké a milé jako sluníčko. Na mě i ostatní dospělé v rodině je hodné a přívětivé, dokonce nás umí obejmout a dát nam pusinku. Tebe je mi líto, máš to nevychované. Nejdříve zapracuj na výchově! a slušném chování dítěte! 😉

anetalukas
18. lis 2024

Babička holt stojí trochu za h...., a má jiné priority, ale nic s tím stejně nenaděláš. Dcera to časem pochopí, až bude starší...

mourovatakocka
18. lis 2024

@rosalindamelinda Jdi pohladit své sluníčkové dítě a pak si to po sobě klidně znovu přečti, třeba ti pak dojde, jak hnusně tvůj příspěvek vyzněl. A jestli nedojde, nevadí, nemůžou být holt všichni sladcí a přívětiví 🤷

rebe
18. lis 2024

@rosalindamelinda Gratuluju, máš štěstí na skvělé dítě. Zato chudák tvoje dítě si to s matkou dost vyžralo, od té moc slušnosti a empatie neodkouká.

me_druhe_ja
18. lis 2024

@mourovatakocka Na tuhle nereeagujte, to je nick, co chce schválně vyvolat hádky 🙈

leilinka1234
18. lis 2024

Myslím, že to je babička, která má pořád ráda svůj čas... V pořádku. Jednou měsíčně máte dcerku na 2 noci u ní. Naše dcerky mají babičky 3 a spaly u některé z nich bez nás naposledy někdy v lednu. Jedna babička je časově zaneprázdněná, druhá starší třetí má taky ráda svůj volný čas. Já bych byla spíš vděčná za těch pár dní v měsíci 😊

prejeta_zaba
18. lis 2024

Spojuješ 2 veci dohromady - nálady dítěte a (ne)zájem babičky. Ze dítě po školce řve a něco si vynucuje, je úplně běžné, proste to zkouší. Když nebude na pořadu dne babička, bude vztek, ze chtela ve školce ještě být, ze chtela, aby svítilo slunce nebo ja nevím, vzdycky něco najdou, nemá cenu se tím nějak extra vzrušovat. No a babička - sama bych bohužel rada znala radu, jak docílit zájmu prarodičů…Bohužel v tomhle neozývání cítím lenost. Je pohodlnější sednout k televizi a mít klid než se věnovat poskakujícímu dítěti. Kdo zájem má, vždycky si chvilku najde, píšeš sama, že tvá máma se staví několikrát do týdne. 🤷‍♀️

izz76
18. lis 2024

Babička si vnučku bere jednou za tři týdny na tři dny, to mi nepřipadá zas tak málo. Pohlídá kdyz ty si řekneš, nechapu v čem ted máš problém. A ze na tebe dcera řve,ze tě nechce,ze jsi zla, ze chce babičku, je chyba tvoje, ne babičky,asi děláš něco špatně.

rosalindamelinda
19. lis 2024

@rebe ok milá zlatá, takže jsem tě okamžitě nahlásila za napadání a shazování, do mě se určitě navážet nebudeš, to si nemysli 🙂))))))))))

rosalindamelinda
19. lis 2024

@mourovatakocka tak teď ho pohladit nemůžu, je ve školce 🙂 a myslím si, že by ses mohla starat sama o sebe, vůbec jsem nepsala tobě pokud vím a navíc mám úplnou pravdu...a kdyby se každý staral o sebe, nemusely by tady pak být vůbec žádné problémy... mě je úplně jedno, co mi píšete, proč by mi to mělo vadit? nějaké anonymní forum jako, to mi určitě nevykouzlí na tváři žádnou slzu, spíš jsem se pobavila, čauky.

amazienka
19. lis 2024

A co bys chtěla? Aby babička vyzvedávala denně?

lauriak
19. lis 2024

Tato tema s babickou, ktera se nestara a hra hry na playstatione uz tu byla 🙄
Ja nevim co bys jako chtela. Babicka si dite bere co 3 tydny. Mozna kdyz by si zahodila ego a ozvala by si se kazdy tyden tak by ji mala kazdy tyden. A co kdyby se ozval tvuj manzel? Ten s jeho mamkou nemluvi?
Jinak moje tchyne si nase deti brala jednou za rok na par dni!! 😂 A nenapsala mi zpravu ani nezavolala ani jednou v zivote.
A druha vec, to, ze tvoje dite je vztekle a nechce byt s tebou po skolke preci neni problem babicky 🤷🏼‍♀️
Promin ale ty zadny problem nemas..Leda se sebou.

suzanna123
19. lis 2024

@rebe a mas to 😀

podaji
19. lis 2024

A na co že si stezujes? Malá babičku zná, vidaji se celkem pravidelně. Jak už si psala, je to tvoje dítě, ne její, takže nikdo nemá právo ji cpát babičce. Mým klukům je 8 a 6 let. V životě u našich nespali, nebyli s nimi na výletě,,,jo volají si ale to je asi tak všechno. Já to neřeším, nechtějí? Rvat si vlasy kvůli tomu nebudu, jsou tu jiní lidé, kteří s nimi rádi tráví čas.

vladenkamaminka
19. lis 2024

@rosalindamelinda 😂😂😂 ty vado, neprobudily se v něm tyto nálady 😂 ja taky mela ukázkové dítě od narození, ale vysmívat se jiným maminkám, ze se treba první roky nevyspí, by mě hanba fackovala 😂 a vis co? Ono to přišlo pak později, tak trošku pokory, abys pak sama nebyla rozčarovaná ze své tříleté dokonalé holčičky