Nemůžeme s manželem najít společnou řeč

mariti
11. říj 2015

Zkusím popsat naší situaci: bydlíme v domě, který manžel rekonstruuje za chodu, dvě malé děti (půlroční holčiččka a 2 a čtvrt let-kluk), manžel bývá dost dlouho v práci, já jsem většinou s dětmi sama (pokud jeden večer neučím, to hlídá on). Teď bydlíme nahoře v 1.patře, koupelna je dole. Tři místnosti vytápíme malýma kamnama, což jde dost blbě. Dost často tu ani neteče teplá voda,protože se stále porouchává a já už nemám energii si to vydupat, je to totiž neustále dokola a manžel na nic nemá čas. Oba toho máme hodně,ani jeden se neflákáme, ale nějak vázne komunikace. Teď jsem se ptala, zda objedná dřevěné brikety, které vydrží hořet déle a nemusí se co 15 minut přikládat. A on že to není potřeba, že dřevo máme. Ano, máme, ale takové maličké, které vůbec nevydrží. Přitom neustále přebíhám mezi dětma (musím teď víc hlídat vtětšího, aby neubližoval maličké), kamanma, sporákem, koupelnou (asi 20x denně vynáším nočník - dolů po schodech), moc se nezastavím.. Kolikrát mi kamna úplně zbytečně vyhasnou a rozdělávám znova, na což fakt nemám čas. Nejvíc mě štve, jakoby mi upíral právo na jiný názor, on musí mít ve všem pravdu. Nechce nebo nedokáže přijmout, že já to mám jinak, že mám jiné potřeby. Vím, že se snaží, že se nefláká, proto ho také často chválím a oceňuji, dle něj stejně málo. Často když něco řeknu, tak si jenom brblá pod vousy, vím, že nadává, ale není mu rozumět a veškerá komunikace padá. Já to většinou nevydržím a bouchnu, buď mluvím zvýšeným nepříjemným hlasem nebo radši odejdu z místnosti. Taky mě štve, že jsem z toho na nervy a pak mi chybí trpělivost na děti (celkově mi docela chybí). Nějaký tip, jak zlepšit naši komunikaci? Asi navštívit manželského poradce, což odmítá - on problém nemá, je to můj problém ... Nebo zajít spolu ve dvou na večeři a v klidu probrat, co potřebujeme - o to ce snažím, ale nějak to nevychází.

shine2015
11. říj 2015

@mariti nechej ho doma celý den samotného a vyzmizni. Aby věděl co děláš celý den....

katharinka4222
11. říj 2015

Ahoj, jsem na tom dost podobně.. Akorát já druhé teprve čekám, ale už každým týdnem. Zatím máme obytnou jednu místnost,funkční koupelnu.Kuchyně taky provizorní. Celé léto manžel nebyl schopen něco na baráku udělat a teď, když už je porod za dveřmi, tak je jenom nervozní z toho, že po něm chci obyvák a pokoj pro děti. protože být ve 4 v jedné místnosti se taky nedá. Já se snažím pomáhat jak můžu, ale v 8 měsíci, už to fakt moc nejde.. Ale aspoň navařím a pak poklidím po dělnících. A to se mu stejně zdá málo. Taky nechápe, proč nutně ted potřebuju ty další místnosti, když do teď nebyl problém fungovat bez nich...Když se mu to snažím vysvětlit, tak taky jako neposlouchá..Já to zkouším třeba u večeře, protože to je s námi i dcera a on si netroufne být tak nepříjemný, jako, když se o tom bavíme sami. Navíc dcera se na pokojíček a sourozence těší, tak vždycky přidá nějaký ten důvod proč je to potřeba udělat :D Zkusila bych to taky řešit společně jako rodina. Povídej si s malým, co se mu líbí a přes něj to zkus na manžela. Oni ti chlapi to pak občas pochopí líp. Držím palce ať to pochopí co nejdřív a bude to u vás taky lepší 🙂

mariti
autor
11. říj 2015

@shine2015 To on někdy je (tedy ne celý den s oběma dětmi, protože malou kojím), a tvrdí, jaká to byla pohoda. Má to prostě jinak. Proč ne, ale ten respekt a ta komunikace mi TAAAAK chybí!

mariti
autor
11. říj 2015

@katharinka4222 Díky za tip, náš malý má sice už dva pryč, ale jeho mluvení se zatím omezilo na "ne", "ko" (to znamená ano), případně "to" (chci to). A že mi vyhasly kamna po pravdě řečeno moc neřeší. TEdy snaží se svým způsobem pomáhat, ale je ještě fakt malý. Navíc manžel odmítá jakoukoli pomoc, od bráchy, táty nebo nedej bože objednat si dělníky, všechno musí dělat sám, je to paličák. Jsem zvědavá, zda se skutečně do vánoc přestěhujeme. No, taky to nemáš jednoduchý, držím palce. Mimochodem, poprvé jsem rodila v úterý, víkend před tím manžel pomáhal kamarádům na domě a když jsem přišla z porodnice domů, trčely nám dráty ze zdi. Nojo, život je boj!

shine2015
11. říj 2015

@katharinka4222
@mariti holky uprimne to se divim ue s tema vasima chlapama mate deti...me by klepla pepka byt v jedne mistnostni....jako partneri ok ale s deckem??? Natoz s dvema...muj muz taky dela skoro vse sam...a trva mu to vzdy delsi dobu nez si mysli...ted byl odhad na stehovani obyvaku a polozeni podlady plus stehovani loznice atd atd dva tydny...jsou z toho dva mesice.. Ja bevim ja si doma racionalnimi argumenty proste dupnu,nekdy se pohadame...a pak se k tomu vratim a proste si to vysvetlime...vvyrikame...najdeme reseni. A muj muz taky dre.
A abych se starala o deti a kazdych 20min prikladala...by me mrsklo...do toho behat s nocnikem atd...to bych si s nim vyhovorila raz dva. Domluvila se jak to vidi a do kdy co se da zlepsit hned viz koupeni briket a v necem musi ustoupit...

marton
11. říj 2015

@shine2015naprosto s tebou souhlasím.Ale v tom je problém u zakladatelky.Nějak jim ta komunikace vázne 😒 .

budouci_maminka
11. říj 2015

podle mě jste oba přetažený, protože je Vás na to moc.. na chvíli by Vám rozhodně prospěla dovča - nějaký jiný prostředí a řešit na chvíli něco jiného než každodenní starosti.. ale prostě bylo by to dočané, brzy byste byli zas v tom samém... z dlouhodobého hlediska by Vám dle mého pomohlo vyřešit to bydlení.. prostě oželet nějakou tu úsporu peněz a najmout firmy, aby ten dům daly do kopy co nejdřív a byl by klid.. pokud se to finančně nedá, zvážila bych, zda to neprodat a nejít někam jinam, kde už je hotovo, případně do bytu.. já chápu, že jste do toho dali srdce, zdraví, peníze atd.. ale zavání to dost velkym průšvihem, aby Vám totiž ty kamna (co Vám vyhasínaj), nakonec totiž "nebouchly" uplně... 😔

PS: taky rekonstruujem a taky si chlap raději udělá spoustu věcí sám.. u nás pomohlo si promluvit, že se jedná furt jen o majetek, kdežto my dva jsme tu jen teď a na chvíli a na ničem dalším by mu nemělo záležet víc.. že by mu nemělo být přednější ušetřených pár tisícovek versus osamělé víkendy, které bychom si spolu a vzájemně neužili.. musím říct, že koukal jako puk, že si vlastně neuvědomil, proti čemu ty peníze staví na druhou pomyslnou misku vah..

katharinka4222
11. říj 2015

shine2015 : No my tento barák kupovali s tím, že majitel bytu ve kterém jsme bydleli se dostal do exekuce a celý jeho majetek byl ten byt, který jsme měli pronajatý.. Barák, co jsme koupili, nevypadal v tak hrozném stavu, ale jak se někde koplo, tak to prostě začalo padat. Tak se spousta věcí musela udělat znovu, ikdyž už byly "hotové" :( Jinak manžel jezdil celé léto na služebky, doma byl tak 1-2 dny týdně, někdy ani to ne. Nechci ho tímto omlouvat, taky jsme se kvůli tomu několikrát pohádali.

Mariti: jako manžel,když je s malou, tak taky tvrdí, že to byla pohoda, jenže pro mě by to taky byla pohoda, kdybych s ní byla tak málo jako on. Oni ti chlapi nevidí ten každodenní shon a ty praktické věci, které my při tom musíme ještě zvládnout. Je blbé, že si nechce nechat pomoct, k nám jezdí pár kámošů (zedník, instalatér a jeden všeuměl 🙂 )Ale jsou to vždy jen víkendy. kdy musím pro malou zajistit hlídání. Naštěstí babičky jsou ochotné. Ale i tak je to pro malou těžký, teď u ní začíná období, kdy se jí stýská po mamince a pokaždý mi babičky volají, že pláče a je jí smutno.. Tak se snažím i takto manžovi vysvětlit, že to tak dál nejde.

shine2015
11. říj 2015

@katharinka4222 musis si s nim sednout a dat jasne argumenty....heled takhle to nejde pojdme vymyslet reseni....co navrhujes atd atd..klidne s dvojkou vina,po veceri,ze se nechces takhle dohadocat ale ze to musite nejak vymyslet....udelat jinak. Ze jsi nestastna....

sisinka74
11. říj 2015

Tak jsem to dávala přečíst manželovi a kroutí jen hlavou. Nechápe, jak může chlap nechat ženskou žít jak ve středověku. Taky si všechno raději dělá sám, ale když ho tlačí čas, bohužel, bez cizí pomoci to jinak nejde. Koupili jsme barák, když jsem byla v pátém měsící. Vypadal taky dobře. Mysleli jsme si, že jen vymalujeme a nastěhujeme se a ejhle. Kam se hráblo, tam se to sypalo. Nová elektřina, snižování stropů, natažení vody, nový kotel, atd. atd. Museli jsme si vzít někoho na pomoc, jinak by se to nestihlo a stejně jsem navíc ještě kvůli honičce o měsic dříve porodila. Nemáme vše hotové a dlouho mít nebudeme, protože manžel chodí taky do práce, někdy i o víkendu. Ale to nejnutnější prostě zařídil........určitě by nedopustil, abych s děckem zatápěla několikrát za den v kamnech. Asi bych si ty brikety objednala sama. Nebo bych sbalila děcka a šla se někam uklidit do tepla. Nejspíš potřebuje opravdu pořádně nakopnout do zadnice.
Jo a moje malá je docela v pohodě a když ji někdy hlídá, tak vždycky řekne, že mě obdivuje, jak zvládám úklid, starat se o malou, kdaždý den vařit nám a malé a ještě občas vletět do práce. Je to o lidech. Já si vážím jeho, on si váží mě.

japona
12. říj 2015

@mariti Proč si ty brikety neobjednate sama, pokud mate dojem, že se tim kvalita vašeho života zlepší?

mariti
autor
12. říj 2015

Tak brikety už jsou doma - šlo to rychleji než jsem sama čekala. 🙂 Abych odpověděla na logickou otázku, ano, nejsem nesvéprávná a dokážu si zařídit a objednat věci sama. Jen to chce nějaký čas vygooglit si, kde se dají koupit, jaký typ a za kolik. Ale hlavně jsem si donedávna myslela, že se o to nebudu muset starat já. A nechtěla jsem "lézt manželovi do zelí". Každopádně všem děkuji za reakci a názory.

kacca11
12. říj 2015

Já se vždycky biju do hlavy, když tohleto čtu. Když čtu, jak ei dva nadšeně koupi barak, jednou kopnou a teprve pak zjistí, že je celá ta stavba v haji a že nestačí si akorát vymalovat. Nepochopím, neměli jste s sebou poradce ke koupi? Nepočítali jste s problémy? Nezkoumali jste dům před koupí? Já se přiznám, že jako člověk pracující ve stavebnictví nepochopím, takovou naivitu, se kterou se tolik čechů pouští do nákupu ruin s tím, že si to budou svépomocí dávat dohromady. A končí to tak, že staví dlouho, staví často blbě, neodborně, dělají věci naprosto zbytečně a jiné, které by za to staly naopak vůbec. A znamená to akorát život v provizoriu, ve stresu, v nepohode, s nedostatkem penez, což se někde prostě musí projevit. Navrhovala bych najít si čas na sebe navzájem, užívat si jeden druhého, sdílet pozornost, být spolu fyzicky i citové a to v jedné místnosti s malými dětmi a otravnymi kamny dlouho nejde. Chce to si buď najmout firmu, abyste měli rychle hotovo a mohli si odpočinout nebo to prodat a jít do něčeho jiného, klidně do bytu a mít čas na skutečný život a na to, co je důležité.

japona
13. říj 2015

@kacca11 Přesně! Lidi se zadluží do konce života a nevěnují tomu víc času než nákupu bot. Natoz aby si vzali s sebou někoho, kdo tomu rozumí..

japona
13. říj 2015
sisinka74
13. říj 2015

@kacca11 no neboj. My to vyřešili docela rychle🙂)) Ono by se to v podstatě mohlo jen vymalovat a určitě by to nějaký čas i fungovalo, ale když už jsme měnili elektřinu v jedné části baráku, tak jsme ji rovnou vyměnili všude a když už jsme natahovali i jinde trubky na vodu, tak jsme rovnou koupili i nový kotel, protože jsme chtěli zvýšit příkon. Ale méně náročnější člověk by to skutečně jen vymaloval a mohl bydlet. Když bychom na to neměli finance, ani bychom do baráku nešli. Protože upřímně, barák je bezedná studna. Ať je nový, nebo starý. Pořád ho musíš udržovat.

kacca11
13. říj 2015

@sisinka74 ja reagovala predne na zakladatelku diskuze, ne na tebe. Ona ma krizi 😉

mariti
autor
13. říj 2015

@kacca11 Díky za dobře míněné rady. Budu reagovat jen krátce. Zaprvé - předně řeším problém v komunikaci s manželem, nikoli stav domu, příp.výhodnost koupě. Zadruhé - byli jsme se podívat celkem na asi 10 domů, řešili mnoho věcí jako např. dojezdnost do města, kde manžel pracuje, vlakové spojení, velikost a stav domu, poloha domu, zda tam je zahrada a plocha pozemku atd. Zatřetí - před podepsáním smlouvy se na dům díval odborník, který vše velmi důkladně prohlédl a schválil. Začtvrté - věděli jsme, do čeho jdeme. Z bytu jsme se vystěhovali, protože jsme chtěli výběh pro děti a mít kde si něco vypěstovat. Za páté - cena domu byla řádově o čtvrtinu až třetinu nižší než je v lokalitě běžné, takže to stále považuji za dobrou koupi, i přes nutnost oprav. Je toho víc, takže na závěr bych jen chtěla poprosit - nesuďte unáhleně, když nemáte dost informací, resp. šlo v jádru o něco docela jiného.

kacca11
14. říj 2015

@mariti
Vas problem v komunikaci primo souvisi s koupi a rekonstrukci Vaseho domu. Problem v komunikaci ma za nasledek zrejme to, ze na sebe nemate cas, ze mate napjaty rozpocet, stres z nefunkcniho bydleni. Koupe toho domu byla zrejme nad vase pomery, at uz byla cena domu jakkoli vyhodna v dane lokalite, coz bylo zrejme vykoupeno i jeho stavem. Nejde mi do hlavy, proc rekonstruujete za pochodu, manzel sam svepomoci, zatimco tam bydlite v nefungujici domacnosti. Proc neprobehla rekonstrukce pred nastehovanim? Proc se ted trapite v necem, co bude diky zpusobu prace trvat jeste nejspis hodne dlouho? Proc manzel dopustil, aby jeho zena s dvema malymi detmi bydlela takto? Me napada jedine logicke vysvetleni toho vseho a to jsou finance. Kdyby jich bylo dostatek, uz bydlite normalne, v klidu a mate na sebe cas. Ono se to nezda, ale ten spolecne straveny cas je to nejdulezitejsi a pokud chybi, tak to skripe. Kdyz se prida stres, je to jeste daleko horsi.

Mne je uprimne jedno, proc jste sli do koupe toho domu, jen si myslim, ze je to duvod vasich problemu. Pokud to nechces videt nebo jsi presvedcena, ze je to jinak, nebudu ti to vyvracet.

lenka5731
14. říj 2015

@kacca11 ať byl důvod ke koupi toho domu jakýkoliv, tak ho už mají, stav je takový jaký je a mávnutím kouzelného proutku to nezmění a nevrátí čas, aby to rozhodnutí dělali znova a třeba jinak. Zakladatelka si je toho myslím dobře vědomá. Otázka je, co s tím teď a pomůže jedině si o tom s manželem otevřeně v klidu popovídat, a to tady za ni asi nikdo nevyřeší. Přetížení jsou oba.

japona
14. říj 2015

Pokud jste věděli, do čeho jdete, tak jste museli vědět, že bude problém s: "Teď bydlíme nahoře v 1.patře, koupelna je dole. Tři místnosti vytápíme malýma kamnama, což jde dost blbě. Dost často tu ani neteče teplá voda,protože se stále porouchává a já už nemám energii si to vydupat, je to totiž neustále dokola a manžel na nic nemá čas." Me prijde, ze jste si v záchvatu idealu "domeček se zahrádkou, kam vypustim děti" jen představila, jak sedite na zahradě, ale vůbec si nepripoustite, že pokud nemáte peníze (soudim, dle toho, že bydlíte v rozestavenem a nenajdete si nějaký dočasný nájem), strávíte takto velkou část života. Na starém baráku je pořád co dělat... a ze není v kdovijake kondici napovídá i cena o tolik nižší, než je v miste obvykla..
@mariti

lenka5731
14. říj 2015

@mariti já nikoho nesoudím, tady tě asi nikdo moc nepochopí, opravdu to řeš s jediným člověkem, který ti může pomoct - a to je manžel. Udělejte si na sebe čas, obrň se trpělivostí a promluvte si. Nepostřehla jsem, jestli kojíš nebo jak to máte, ale třeba by částečně pomohlo nechat manžela s dětmi samotného, tak dlouho jak jen to půjde, aby viděl, že fungovat s dvěma dětmi v těchto podmínkách není žádný med ... Pokud chodí do práce a vrací se pozdě, tak má o tvém každodenním fungování s dětmi asi pramalou představu a pokud není vybaven trochou empatie (jakože asi ne), může si myslet, že vy tu teplou vodu vlastně vůbec nepotřebujete, když ji nepotřebuje on ... 🙂)

japona
14. říj 2015

@mariti Řešení vašeho problému je několik a odvíjí se od vašich finančních možností. Předpokládám,že když jste se pustili do rekonstrukce, máte vypracovaný nějaký soupis prací, co je potřeba udělat včetně rozpočtu a idealne časového harmonogramu? Tak si zkuste s manželem v klidu sednout, určit si priority, co je třeba udělat akutne, kolik to bude stát a zda není lepší si na to někoho najmout? Nebo si pronajmout na par měsíců něco obyvatelneho/ nastěhovat se k rodičům..? Ale mit celou rekontrukci naplánovanou stylem co-kdy-kdo-za kolik, abyste viděla, že to někdy skončí! Nedospustit průběh způsobem: ted mám čas par hodin o vikendu, tak budu šudlat třeba vodu.. nedodelat to a nechat to několik týdnů, až zase vybyde chvilka.. to je cesta na psychiatrii pro všechny zucasnene🙂
Takže idealne stanovit harmonogram/rozpočet a jet podle něj. Pokud toto není možné, tak uznat, že je dům nad Vaše (casove /financni) možnosti, prodat a hledat levnější bydlení..

monini28
14. říj 2015

Já se obávám, že Váš manžel asi ani po týdnu stráveném s dětmi o samotě by nepřišel na nic, co by nezvládl "v pohodě" - oni totiž někteří chlapi takoví jsou (řekla bych, že všichni, ale aby se ostatní dámy neurazily, že ten jejich rozhodně ne 😉 ). Někde na internetu jsem viděla fotky různých situací s dětmi a jak je zvládají mámy a tátové. Bylo to sice pro zasmání, ale ona to byla bohužel vesměs realita. .. 😢 Poházené věci po zemi, pohoda, na co uklizeno. Nevaříme? Pohoda, dáme si k večeři třeba sušenky a děti mě budou milovat. Koupat ve studený vodě? Nevadí, voda jako voda. A zima? Tak to je úplná pohoda, tak se víc oblíknem... Takhle bohužel chlapi (tátové) přemýšlí, a proto s nimi mají děti většinou úplně jiný vztah než s mámou (ne méně láskyplný, ale takový víc pohodářský a víc si užívají - jen vy to pak musíte všechno po tom týdnu uklidit...) ☹ ☹

luj_89
31. říj 2015

Já to vidím tak, že pokud nemůžete z různých důvodů rekonstruovat barák, stojí za zvážení jít do bytu. Další problém vidím v tom, že na manželovi, který skoro není doma necháváš spoustu věcí, na který on logicky nemá čas a pak se na něj zlobíš, že to nezajistil (aspoň tak to vnímám z tvých příspěvků, jestli je to jinak, tak se omlouvám). Jestli máš problém s briketama, proč proboha nekoupíš jiný? Protože je to mužská práce 😀? Pardon, ale jsme v 21. stolení ve svobodné zemi... Radši kvůli nějakým nesmyslným výmyslům ani nevim koho nenecháš děti mrznout ne? Možná by taky stálo za zvážení, aby šel na rodičovskou dovolenou manžel, jestli má pocit, že to dává líp. Možná byste měli opustit myšlenku, že některý věci má dělat chlap a jiný věci žena. To vidim u vás jako zásadní. Proč třeba muž nepohlídá děti a neuděláš něco doma s barákem? Možná by vám to mohlo vyhovovat víc když muž nemá podle něho na to čas a naopak se mu víc líbí hlídat děti.

veverice27
10. led 2016

Nečetla jsem všechny odpovědi..Ale já ti ze sdrce doporučuji, aby jste si OBA přečetli knihu : 5 jazyků lásky.. zachránila v mém okolí né jen mé,ale mnoho dalších manželství

mariti
autor
10. led 2016

@veverice27 Díky za tip, já ji četla a manželovi doporučila, myslím, že ji prolistoval. Teď je to u nás lepší, ale stejně se do knížky asi zas podívám!