Mnoho dárků od prarodičů. Jak řešit, když to ignorují?

emamaira
9. lis 2021

Hezký večer,

Jako každý rok se u nás řeší dárky k Vánocům. Máme dva kluky 3,5 roku a 6 měsíců. Tchýně kupuje neustále hromady hraček i během roku. Minulý týden jsem ji říkala, ať to k Vánocům nepřehání, na to mi řekla, že jednu hračku hračku by dostat měli. Říkala jsem si super, pochopila, že není nutný aby jich dostali hromadu. Ale dneska jsem s ní mluvila a vyjmenovala mi zase seznam toho, co koupila. Já prostě nevidím smysl v tom, že dostane každý deset hraček, s tím, že některé za celý rok ani nevytahnou. Chci je vést k nějaké míře skromnosti, ať si nemyslí, že mohou mít všechno. A není to o financích, jsme průměrná rodina, nestrádáme.
Manžel v tomhle vyrostl, takže mu to divné nepřipadá. Starší syn to už pochopil a pokaždé, když babička přijede, tak akorát řeší, co mu přivezla.
Jak řešíte, když vás v tomhle prarodiče ignorují?

sikkacirek
9. lis 2021

U nás je to to stejný a už to neřeším se hádat, že toho je moc a nepotřebujou to, takže zavedla jsem prostě pravidlo, kolik nových hraček dostaneš, tolika starých se vzdáš a dáváme je třeba do klokánku, nebo na různé charity, případně prodám a dám peníze za to do kasičky.

levandule85
9. lis 2021

@emamaira V lete jsem koupila neterim, ktere jsem videla po delsi dobe - nemely narozeniny ani svatek - 4 drobne darecky (v hodnoce cca 600,- pro jednu) a reakce byla “Jenom?” Mladsi alespon komentovala “I kdyz nam toho teta dala malo, tak je to pekne” 🤦‍♀️ Takhle teda deti rozhodne rozmazlene mit nechci. Holky jsou hodne, ale rodice a babicky jim timto uplne znicili zivotni hodnoty 😔

emamaira
autor
9. lis 2021

@sikkacirek to je dobrý nápad. Ještě jak máme dva kluky, tak bojím že hlavně ten mladší toho bude mít mraky. Všechno podědí a pak bude dostávat i svoje nové.

emamaira
autor
9. lis 2021

@levandule85 ano, přesně o tohle mi jde, téhle rozmazlenosti bych se chtěla vyhnout.

endys8765
9. lis 2021

@emamaira taky jsem to řešila.U nás dárky takto kupuji trojí prarodiče (mi rodiče jsou rozvedení). Letos jsem jim napsala,že se skládáme na jednu velkou věc,co dostanou u nás na Štědrý den a pokud jim chtějí koupit něco dalšího,tak to mají dát k hračkám,které u nich děti mají,nebalit,budou si s tím hrát,když přijedou k nim.Loni mé děti rozbalovaly dárky na šesti místech (když počítám i školku a tety) a už nikdy! Všichni tedy frflají a vyslechla jsem si kdeco,ale bylo to z mého pohledu jediné možné řešení.

rejalin
9. lis 2021

Tak mohl by si s ní promluvit manžel, v klidu vysvětlit. Což samozřejmě nemusí zabrat. Pak bych asi zavedla pravidlo, že co dostanou u babičky, tak u babičky zůstává (nebo ať si vyberou jednu hračku na doma a nechají tam zbytek), třeba trochu ubere, až se jí to doma bude hromadit. Pak je otázka, co s těmi věcmi, které vám vozí až do domu...

Nás tohle teprve čeká, malému je skoro 1,5 roku a tchýně měla tendence vozit při každé návštěvě (a jakože jakoukoliv koninu, co našla narychlo třeba v Penny, jen aby dovezla). Prozatím se nám to povedlo zastavit tím, že když volá co chceme, tak ji "nadiktujeme" velké množství třeba ovoce, zeleniny atd, co má malý rád. Ona si přijde užitečná a my jsme spokojení. Ale předpokládám, že časem bude hůř, jak malý poroste. Jakože chápu jak to myslí, ale chce to nějakou umírněnost, že jo 🤦🙂

jjasmina
9. lis 2021

@emamaira já už to ani neřeším, to je jak mluvit do zdi 😃

sikkacirek
9. lis 2021

@emamaira je to genialni, nechá si jen to, co má opravdu rád a zároveň ho těší, že někdo další něco dostane, už je to automatika, dostane a hned běží vybrat co dá jiným dětem...zavádí to takhle okolo mě hodně kamarádek a všechny děti reagují dobře

areh
9. lis 2021

@emamaira my píšeme seznam, co jim chceme pořídit. Babičky si z toho něco vyberou. Když je potřeba něco většího, tak se složíme. Vždycky k tomu ještě něco přihodí, ale tak nějak už je to v mezích. Naši už pochopili, že topit se v hračkách nemá smysl. 🤷🏼‍♀️

zuzkasim
9. lis 2021

Řešili jsme též, jsme v bytě, takže jsem se snažila používat výmluvu, že se nám vše domů opravdu nevleze a časem jsem přešla k tomu, že hračky se nechávaly i u babičky (ne vždy to vyšlo). Je to těžké, oni se snaží vnoučatům udělat radost... bohužel, bojujeme s tím stále, nyní ještě babička trvá na tom, aby pod stromečkem měli se sestřenicí něco stejného, sestřenice má jiné zájmy...

michaela666
9. lis 2021

Švagrová mi nedávno říkala, že přesně z tohoto důvodu zavádí letos dárky pouze na Štědrý den a u nich pod stromečkem. Tam přijde Ježíšek a babičky dostaly stopku pouze na 3 dárky každá. ( Mají 4 babičky).😃 Loni rozbalovali dárky ještě na Silvestra a z toho 4x stejné.
U nás zatím neřeším - první Vánoce, ale jestli to budou přehánět tak to taky zavedu.

lazuli35
9. lis 2021

Já jsem taky několikrát zdůrazňovala před tchýní, aby to nepřeháněli, že stačí jeden dárek od každého - tchýně, tchán, švagrová, ale včera manželovi přistálo na whatsapp asi 6 zpráv s fotkama a a u všeho komentář dárek od dedy číslo.... úplně mě to zas vytočilo. Kdyby radši věnovali dceři čas a byli s ní než aby kupovali hromadu dárků, které už nemáme kam dávat 😭

lazuli35
9. lis 2021

Promiň, jsem napsala jak je to u nás a nenapsala odpověď na otázku 🙈
U nás to zatim neresime. Já nejsem moc diplomat a zase nechci, aby si mysleli, že jsme nevděční, ale já jsem na ně tak naštvaná za to, jak se o dceru moc nezajímají, neozvou se, že by se stavili za ní, že by ji vzali ven, ať dojdeme na návštěvu apod., že bych jim to asi moc hezky a v klidu neřekla, takže to zatím vyhniva. Asi to bude muset řešit manžel, ale on to zas na můj vkus moc zaobaluje a nechá se zatlačit do kouta, že je schopný je ještě obhajovat 😅 to jsem samozřejmě řekla s nadsazkou, ale ja si pripadam úplně ignorovana z jejich strany vubec nevime, co s tim dělat.

loylii
9. lis 2021

@emamaira to jsou starosti.. a není lepsi dat i prarodicum seznam pro jeziska od dětí, podělíte se a deti nakonec budou mít pod stromečkem to co si přejí?

arcabela
9. lis 2021

U nás jsme to vyřešili tak, že jsem napsala seznam dárků, kde byl optimální počet dárků (za každé prarodiče a rodiče 1-2) 😉 a prostě jsem řekla, tohle si přeje a tohle max. dostane. Vyberte si na co chcete přispět, zbytek pořešíme my rodiče. Komu se to nelíbí ať nekupuje nic. A přísný zákaz přikupování dalších věcí.

emamaira
autor
9. lis 2021

@loylii já vím, že to není největší problém světa, ale štvou mě s tím 🙈 poslala jsem jim odkazy na dva dárky pro každé dítě, ale oni k tomu přihodí ještě 5 dalších.😇

emamaira
autor
9. lis 2021

@lazuli35 chápu, taky mě s tím tchýně dneska naštvala 😀

elencze
10. lis 2021

Podle mě tohle nevyřešíš a "pohnojíš" rodinné vztahy. Pokud na to byl manžel zvyklý, nebude na tvojí straně a ještě se budete kvůli tomu hádat, nechápe, co ti na tom přijde divné, v čemž ho zase chápu já :D. Prostě každá rodina má jiné zvyky, těžko přeučit a zvážila bych, jestli je tohle opravdu tak fundamentální věc, abych se kvůli ní v rodině hádala v blížícím adventu.
Když jsem byla malá byly na Vánoce dárky v obýváku taky od stromečku v jednom rohu ke zdi v druhém rohu, pro 2 děti a 4 dospělé. Rozmazlená si nepřijdu, život mi pak uštědřil spoustu ťafek, a aspoň jsem měla tohle jako pohádku, na kterou jsem mohla vzpomínat.
K míře skromnosti je přece můžeš vést sama tím, že jim jinak během roku nic nedáváš, případně se musí sami podílet našetřením určitého podílu ceny apod.

zmrzlinka
10. lis 2021

@emamaira v rámci zachování dobrých rodinných vztahů bych to neřešila.Hračky můžeš vždy prodat nebo někomu nebo někam darovat.Syn dostává každý rok u manželovo tety kraviny,tak to vždy prodám nebo odvezu na dětské oddělení.

barumrallyebum
10. lis 2021

@loylii nevím jak tady, ale naše babička ráda kupuje to co jí zrovna napadne ( tzn to co se líbí ji)

zelenaesmolda
10. lis 2021

@sikkacirek
me to teda prijde dost krute 🙂

vikinkav
10. lis 2021

Ja se takhle snazim koordinovat aspon narozeniny - organizuju spolecny darek od cele rodiny (manzelovo i moje dohromady). Rikam si ze kdyz ty narozeniny omezim tak Vamoce si pak muzou uzit. Ale u nas to nikdo neprehani, jen moje mamka ale tu se snazim krotit. A kdyz chce porad neco porizovat, tak vyberu nejaky drazsi darek k Vanocum pro kazde dite a ona ma dobry pocit, ze koupila jednu velkou vec 😉

aguu
10. lis 2021

@emamaira nám se to stavalo taky. Máme vždycky pětadvacátého Ježíška ještě u babičky. Jednou dostali kluci tolik dárků, že byli nešťastní. Chtěli si hrát s rozbalenou hračkou a babička s prababičkou jim pořád nutily další balíčky. Další Vánoce jsem řekla, že si kluci můžou odvézt jeden dárek, zbytek zůstane u nich (máme malý byt). Tak pochopily, že je lepší jeden kvalitní dárek, než deset plastových traktorů, kterým se po dvou dnech urve kolo.
Taky teda pomohlo, že už mají dohromady vnoučat pět, takže musí ty finance trochu rozvrhnout. A taky, že kluci jsou větší, takze si přejí už nějaké rozumné dárky (brusle a tak).

zzuzinda
10. lis 2021

U nás se to zlepšilo, jak děti povyrostly a už o hračky nestojí 🙂 Teď se příbuzní ptají, co děti potřebují nebo co se jim hodí, takže můžou dostat kvalitní florbalku, sluchátka,... to, po čem jejich dušička touží 🙂

maxulekapcule
10. lis 2021

Tak to me neco pripomina, u nas se ptali, co chcem, kdyz jsem rekla, at privezou neco uzitecnyho, teda plinky, tak to si mam prej koupit sama. Tak dovezli houpaciho lva, malej v tom jen rval, tak to lezi ve sklepe. Kazde vanoce je prosim, ze kdyz uz to musi byt, tak nejakou malou hracku, samozrejme se koupi to nejvetsi, co se najde, bez ohledu na to, ze to ve 40metrovym byte nemam kam dat. Stejne tak, s mym urputnym nesouhlasem koupili synovi ve ctyrech letech xbox. No moje nervy...

zelenaesmolda
10. lis 2021

@maxulekapcule
tak xbox bych prodala a penize synovi ulozila 🙂

maxulekapcule
10. lis 2021

@zelenaesmolda bohuzel ho ma u tchyne, takze to nejde...

zelenaesmolda
10. lis 2021

@maxulekapcule
tak aspon,ze tak.nedostane se k nemu denne

maxulekapcule
10. lis 2021

@zelenaesmolda To ne, ale bohuzel ja dam zaracha a oni mu to stejne povoli, ma pak ze me 💩

tynka9
10. lis 2021

Taky jsme to řešili u tchánovců. První asi troje Vánoce, co tam byly nějaké děti (máme starší neteře), tak to dopadlo tak, že my byli naštvaní, tchýně uražená a nějaké dítě plakalo k nezastavení, protože toho bylo opravdu moc. Nakonec tchyně pochopila a podledni myslím dvoje Vánoce byly už ok - jednou měli každý jednu krabici dupla a knížku. Vloni deku, polštárek a do rodiny knížku pohádek. Tak to už šlo... ale stálo to hodně úsilí.